úterý 7. února 2017

Na sladko...

....někdo to rád sladce, někdo na kyselo, někdo na slano...jsme plní svých chutí, svých vášní v gastronomii.
Já jedu ve sladkém a je to můj obrovský problém, pokud si chci uchovat tělo bez kil navíc.
Dnes vám nabídnu

TVAROHOVÝ JÁHELNÍK S JABLKY

Potřebujeme: jáhly
polotučný tvaroh
2 - 3 vejce
jablka
skořice, rozinky, javorový sirup, med

Jáhly spaříme, udělejte to skutečně několikrát. Zbavíte je pachuti, která v jídle vadí a mnoho lidí se díky tomu jáhlám vyhýbá, je to zbytečné, je to přežitek. Jáhly uvaříme, někdo uvádí v mléce, já je vařím ve vodě. Slijeme a po vychladnutí spojíme s vejci. V mnoha receptech se postup liší, ale já to vidím následovně, buď můžete vše smíchat a nebo vrstvit.
Je to na vás a vašich chutích a možnostech. Pokud spěchám, zamíchám vše dohromady a prostě zapeču.
Pečeme v troubě při teplotě 180st a dle velikosti zapékací mísy. Vytvoříte si skvělý sladký oběd nebo jen dezert.

A proč zrovna jáhelník ?
Jáhly ...vysoce výživná, bezlepková potravina, která se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa. Jáhly jsou lehce stravitelné. Obsahují velké množství minerálních látek včetně důležitého železa, ale také poměrně hodně vlákniny.
Jáhly vždy patřily na český tradiční stůl, dříve se s nimi slavily všechny důležité svátky v roce včetně vánoc a velikonoc, takže pokud ještě odoláváte, zkuste a uvidíte, že vám zachutnají a do svého jídelníčku vpustíte důležitou potravinu.


...život je o pokušeních, neustále jsme v pokušení...blondýna byla v sobotu s přáteli v Praze a poseděli jsme v úžasné cukrárně, čokoládovně a kavárně se skvělou kávičkou nedaleko Staroměstského náměstí. Čas zde plyne pomalu, vše nádherně voní, vše nádherně chutná a pak je blondýna v pokušení....tak vám posílám kousek čokoládového nebe až k vám...

36 komentářů:

  1. Až na ten tvaroh super. Neměla bys pro mě variantu bezmléčnou? Nechci to s mléčnými výrobky přehánět. Až koupím jáhly, určitě zkusím i tuhle tvarohovou variantu.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Dí, tak to udělej jen s jablky.

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě vyzkouším, pro mého muže hledám bezlepkové moučníky a tohle bych mohla udělat. Je to taková náhrada žemlovky, místo namočených housek použijeme jáhly, díky

    OdpovědětVymazat
  4. Tak a právě jsem se málem utopila vlastníma slinama...

    OdpovědětVymazat
  5. Slint, slint... čokoška... Bloncko! To se dělá, todlencto? Když jí nemám doma ani kousek? Tytyty!

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Jo, takovej nákyp - a místo rýže jáhly. Zkusím, díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Také jsem na sladké Ale spíš ty jídla - čokoládu, bombony nebo slazený čaj nemusím - nacpu se už tím jídlem nebo ovocem (a miluji sušené) I když teda kousek čokolády jednou za čas si určitě dám a vypadá to lákavě. Ten jáhelník mě také zaujal!

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Chmmhh, víš jak já řeším čokoládový absťák? No přece polevou z cukru, kakaa a másla! A hlavně rum! Stejně není nad teplou čokošku! Akorát to pomalý rozehřívání (jinak to udělá nedobrý žmolky), to mě občas drtí.

    OdpovědětVymazat
  9. Takhle na nás před večeří?? Doma jsme něco podobného dělali s rýží a bylo to moc dobré - proč nezkusit jáhly? Ta čokoládovna je přesně kde?   

    OdpovědětVymazat
  10. Čokoládové nebe je fantastické. Akorát mám tu smůlu, že stojím za výlohou a zamčenými dveřmi :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Konečně jeden recept, který učí, jak udělat jáhly. Koukám na ně co nákup, ale už je koupím a udělám. Mám i jablíčka.

    OdpovědětVymazat
  12. Zajímavý recept a možná bude i dobrý:)Vím,že jsou jáhly zdravé,ale ještě jsem je nikdy nedělala:)Když chci sladké jídlo,dělám rýžový nákyp,žemlovku nebo sladké nudle:)   

    OdpovědětVymazat
  13. Jáhly jsou skvělé. Dělám si z nich k snídani jáhlovou kaši s ovocem a ořechy. Také je z nich dobré třeba zeleninové rizoto. Zapečené jsem je nezkoušela, dobrý nápad. Jen vynechám ten tvaroh, mléčným výrobkům se vyhýbám...

    OdpovědětVymazat
  14. Jáhly já můžu, čas od času si udělám jáhlové rizoto nebo si je zapeču v troubě jen tak v zapékací misce s uzeným sýrem.. jáhelník jsem už také dělala a moc mi chutnal. Bohužel partner se mnou nadšení z jáhel nesdílí, a tak jídlo z jáhel musím dělat v menším množství nebo bych to pak doma jedla tejden....

    OdpovědětVymazat
  15. Simčo, já jáhly měla asi jednou, takže tvůj recept vyzkouším, protože sladké na tom taky neustále ujíždím    Proto si taky stále něco méně sladkého peču      Ale čokoláda mě nechává zcela klidnou, to ovocný dortík, to by byla jiná     

    OdpovědětVymazat
  16. [3]:Je to vynikající moučník, navíc v létě chutná skvěle i studený, v zimě se skořicí dokonale zahřeje

    OdpovědětVymazat
  17. [5]: Bloncko, pro mě je skutečně lepší, když nemám ani krystalový cukr...né, tak hluboko jsem ještě neklesla

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: Také mám ráda sušené ovoce, ořechy, mňam...já jsem celosladká, miluju zmrzlinu, pečené, čokoládu, marmeládu...no to jsem se zase nechala unést, že   

    OdpovědětVymazat
  19. Simonko, nad fotkou s čokoládovými pralinkami jsem vyrazila ze sebe jen: ó ! Oči mně málem vypadly z důlků a dostala jsem stráááášnou chuť na sladké!

    OdpovědětVymazat
  20. Nebudu zde uvádět recepturu kdysi pouze tuzexových  belgických pralinek, ani zdůrazňovat, že jsou vyráběny z takzvaného "loje", ale dovolil bych si trochu p opět pomluvit dnešní český "kapitalizmus", a upozornit na jeden podobný výběrový podnik zřejmě jen pro cizince v okolí pražské Národní třídy. Seděl jsem tam s jednou / ne sexuální / zákaznicí, a objednali jsem si takzvaný sachrův dort. Kdysi jsem to ochutnával ve Vídni, někdy v devadesátých letech minulého století, a zdálo se mi to  tehdy docela dobré. Dnes mne překvapila jakási matná  plastová chuť. Dáma dort zkonzumovala bez problémů, já přivolal obsluhu, a ta pak kuchaře. Starší muž s protřelým pohledem na mne pohlížel s výrazem nejvyššího porozumení. Samozřejmě že prý v sachrově dortu není ani cukr, ani máslo. Jsem prý asi kuchař - amatér, a nedovedu si tedy představit, jak by prý po tom dámy tloustly.....

    OdpovědětVymazat
  21. Nezažil jsem sice doby první republiky, ten "pudr a benzin", kdy židovský herec Hugo Hass fetoval v Praze pět  gramů kokainu denně,

    OdpovědětVymazat
  22. Znáte ledové kakao ? Je třeba vrchovatá polévková lžíce opravdu kvalitního kakaového prášku, ta se nasype do kulaté skleničky třeba na koňak, a do toho se nalejí dvě lžíce v lednici vychlazeného plnotučného mlíka, a během asi minuty rozetře na hustou kaši. Nesmí se sladit !!! Funguje nejen jako malý moučník, ale i jako velice dobrý a neškodný prášek na spaní.

    OdpovědětVymazat
  23. [13]: Stojím za výlohou...tak to je fajn hláška, pobavila mě

    OdpovědětVymazat
  24. [14]: Kitty, jáhly netřeba dlouho vařit. Skutečně je potřeba je několikrát spařit vařící vodou a jsou uvařené za minut, skutečně rychle. Stojí 24kč, takže cena poměrně lidová, pro začátek raději vařit méně, objem hodně nabude

    OdpovědětVymazat
  25. [15]: Je to dobré a hlavně je to odlehčené jídlo, každý nemůže třeba loupáčky nebo housky v žemlovce, samozřejmě že takové pravé dobroty jsou luxusní, jenže co lidé na dietě hubnoucí či bezlepkové, ti musí volit jiné varianty.

    OdpovědětVymazat
  26. [18]: Já teď v zimě taky stále peču, mám na to čas, na jaře a v létě na to tolik času nebude.

    OdpovědětVymazat
  27. [23]: Základem Sachrova dortu je máslo, cukr, ovšem v receptu je nejdůležitější skutečně hodně kvalitní čokoláda, top čokoláda, jinak je to smutný příběh.

    OdpovědětVymazat
  28. Ty tvoje fotky z čokoládovny, to je ale pokušení. Úplně na dálku cítím, jak to voní.

    OdpovědětVymazat
  29. Tenhle jahelník pekl minulé léto můj muž. To on někdy dělá, že rád a s chutí vaří a dokonce i peče. Jeho celozrnný makovec nemá konkurenci. Dokonce občas peče i chlebík.

    OdpovědětVymazat
  30. To vypadá dobře, ovšem těmi fotkami s tím sladkým jsi to zabila      já bych si tak něco dala

    OdpovědětVymazat
  31. Taky jedu na sladkém a proto ti moc díky za tenhle recept!

    OdpovědětVymazat
  32. Podobný pokrm si pamatuji z dětství. Já jsem ho nikdy nedělala a to má manžel sladká jídla rád. Návštěva v cukrárně je luxusní.

    OdpovědětVymazat
  33. Hmmm, jahelník vůbec nevypadá špatně, Simi, recept si ukládám pro příležitostné použití.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.