pondělí 7. listopadu 2016

Půvabná...

...a fascinující je exotická krása orchidejí. Než mi viroza zlikvidovala valnou část sbírky, měla jsem plná okna, plné parapety těchto krasaviček. Pár kousků mě dál těší a proto vám dnes představím jednoho zástupce COELOGYNE OVALIS.
Coelogyne nebo pokud chcete dutojazýček, je můj neoblíbenější rod, právě pro velice zajímavou a charakteristickou stavbu květu...


....coelogyne jsem měla celé jaro, léto i podzim zavěšenou v altánu, v polostínu, kdy rostlinu hýčkalo pouze ranní a dopolední slunce. Noční poklesy teplot u těchto rostlin , ranní rosa a vysoká vzdušná vlhkost je to nejlepší, co může každý majitel svým orchidejím dopřát. Zalévala jsem pouze dešťovou vodou, která dodává potřebnou vláhu substrátu, složeného z jemnější borové kůry.


...při současném poklesu hlavně ranních teplot jsem všechny orchideje přestěhovala domů, prohlédla, zda nejsou napadené, omyla a zavěsila na svá zimní stanoviště, kde budou čekat na další pobyt venku.
Na všech koncových pahlízách došlo k postupnému kvetení, květy jsou velké zhruba 4-5cm a voní po houbách.


....díky květům těchto exotických rostlin je podzim méně smutný, méně zamračaný.
Jako tažní ptáci, tak mě to včera připadalo na zahradě, voda je vypnutá, chaty zazimované, cenné věci si všichni stěhovali domů, zahrádky jsou plné listí a ztrácí své charakterictické barvy květin, keřů. Podzim rozfoukal hladinu jezírka a ani ti kapříci už nejsou při chuti a zde je jedna podzimní...na rozloučenou se zahrádkářskou sezonou....

27 komentářů:

  1. Simčo, to je nádhera, ty jsi prostě profík      Já už mám svůj mini javůrek opadaný

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda. Nám orchidej v bytě prostě nevydrží. Už jsem to vzdala. Zato dceři jdou v bytě taky krásně Tak mám v bytě alespoň plný okenní parapet afrických fialek.

    OdpovědětVymazat
  3. PS: koukám, že mám v textu nějak moc "bytů".  Nj, to chce kafe, hlava ještě nepracuje naplno

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem si říkala, že jsi dlouho nepsala o svých milovaných orchidejích. To je škoda, že nemoc jich hodně zlikvidovala. Tato je opravdu krásná, a vyplazuje hezký jazýček. Uchvátila mne i poslední fotka. To je pohled. A jaká krásná úprava u plotu. Já bych si třeba nechala dovézt kamínky ale asi by se nám tam malý náklaďáček nevytočil.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné květy a ta poslední fotka je perfektní! Takový výhled za zahrádky jen tak někdo nemá.

    OdpovědětVymazat
  6. Orchidej je květina, která mi kdysi zašla. Po té už jsem se znovu nepokoušela ji znovu pěstovat. Její krásu obdivuji z povzdálí.

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Čím víc bitů, tím líp - z 8 se složí už celej bajt (byte)!

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera! Třeba by se viry lekly té moxy!

    OdpovědětVymazat
  9. Ty orchideje jsou úžasné, ten květ, to je úplný skvost

    OdpovědětVymazat
  10. Orchidejka je nádherná, na  pěstování už trochu vyšší level. Mám doma několik nenáročných, běžně prodávaných phalaenopsis, tři se chystají rozkvést, tak se těším Trochu posmutnělá fotka, ale nádherná     

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Hezkýýý

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Zdeni, fotila jsem před týdnem a nyní ten můj už má také holý zadeček

    OdpovědětVymazat
  13. [4]: Maruško, já mám na zahradu taky velice špatný přístup, ale multikára klidně doveze 2tuny bez problémů, dnešní už mají vynikající pohon na všechny čtyři, tak nemají problém i do svahu, nebála bych se toho

    OdpovědětVymazat
  14. [7]: Tobě chcípla jedna, mě asi padesát     

    OdpovědětVymazat
  15. [9]:Dídí, nelekly...když si zavlečeš do sbírky virozu, je po ptákách, objeví se kruhy na rostlinách a jsi vyřízená, musí se to zlikvidovat, jednak je to nepěkné, listy jsou ošklivé a květy zdeformované.     

    OdpovědětVymazat
  16. To je krááása. Dostala jsem takovou malinkatou orchidejku. Má pidi fialově květy. Jsem zvědavá, jak mi půjde. Hodně si povídáme o jejím dárci. Nevěřila bys, jak takových pár slov s kytičkou uklidňuje.   

    OdpovědětVymazat
  17. Je to velice krásný druh orchideje, neobvyklý, nebo alespoň já jsem tenhle květ zatím neviděla. A moc pěkně jsi ji nafotila. Mně teď pokvete jedna ze čtyř orchidejí, které mám, ale nejsem nějak mimořádně úspěšný pěstitel, už mi jich taky pár zašlo. Ale líbí se mně moc a tak to zkouším stále znovu.

    OdpovědětVymazat
  18. [15]: Muselo by to být něco menšího. Je fakt, že mi tam vjel už i pán s přívěsným vozíkem pro ovoce na kvas. Ale měla jsem strach, že se při sjíždění bránou převrátí do spodní zahrady. I tátovi tam kameník jednou přivezl štěrk na nové trativody. Musí to být ale v době sucha. Když je travnatá cesta mezi zahradami nasáklá vodou, tak by to dobře rozryl. Ale možná jsou to i moje zbytečné obavy. Musím zapřemýšlet.

    OdpovědětVymazat
  19. Máte krásné orchideje, asi jsem neměla tolik trpělivosti je pěstovat, takže jsem o ně přišla. A zahradu s tak krásným výhledem - závidím (ale přeji).

    OdpovědětVymazat
  20. To je ale spanilý pohled do krajiny. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Simčo, máš krásně ledový blog Orchidej nádherně kvete, ty se v tom vyznáš a víš jak na ně A ten super výhled z Tvé zahrady ... úžasné   

    OdpovědětVymazat
  22. Orchideje mě vždycky fascinovaly.. Bohužel nemám jak se říká ten "zelený palec". Takový výhled jako máš ty by mi ovšem všechno vynahradil!   

    OdpovědětVymazat
  23. Simi ty máš krásný výhled ze zahrádky.To nám se před zahrádky nastěhovalo mraky podnikatelů s novými domky a navíc jedna paní tam nechala navozit na celou zahradu kamení,no fuj to vypadá,bolí mě srdíčko,když nechala zničit vzešlé keře a květina nikde,jen snad když ona sedí na lavičce u domu...Měj se fajn a jak roste vaše slečinka??

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.