sobota 24. listopadu 2018

Dvě Carmen na jednom pódiu ....



Jako člověk zvídavý a lačný po informacích sleduji dokumenty, které přibližují slavné osobnosti politického, kulturního, vědeckého či sportovního života. Mám šanci zjistit, že olympijský vítěz dokáže posekat dřevo ve světovém čase, celebrita než vyprodá Lucernu, zadělá houskové knedlíky sodovkou, cévní chirurg oběhne divokou Šárku než vloží do ruky skalpel a vytvoří cévní přemostění.
Žádné bulvární drby, žádné napadání soukromí, vytahování nechutností a senzací, obyčejný život, práce či zábava, ale hlavně spolupráce osobnosti s reportérem. A to se cení včetně otevřenosti. 
Díky sledování pořadů se slavnými a profláknutými Moje místa na Seznam.cz jsem mnohokrát změnila názor na člověka, kterého sleduji na kulturní či jiné scéně. Ať již pozitivně či negativně.
A právě v jednom díle, o mezzosopranistce Dáše Peckové jsem se dozvěděla, že vznikl mimořádný počin na divadelních prknech.
Operní diva Dagmar Pecková, která zaštiťuje chrudimský festival Zlatá pecka potřebovala pro své představení něco nového, něco svěžího a vzniklo představení  CARMEN Y CARMEN.
Ona sama za ztvárnění Carmen získala Thálii a jiná herečka za svou činoherní Carmen obrovské ovace, Bára Hrzánová. A proč nespojit tyto dvě Carmen na jedno pódium?
Autor celého pásma Jan Jiráň s úsměvem přiznal, že  vše vzniklo tzv. na jedno použití, ale úspěch u diváků rozhodl o jiném osudu.






Sehnat lístky na představení o dvou Carmen je poměrně oříšek, protože díky obrovské vytíženosti obou protagonistek se společný termín hledá velice těžce a hraje se sporadicky po celé republice.
Nakonec se zadařilo do divadla Kalich v Praze.
Těšila jsem se převelice, nebudu zastírat, jsem obrovskou fanynkou Dagmar Peckové celý její profesní život, od momentu, kdy byla odejita z Čech až po její triumfální návrat, kdy vyhrála Pražské jaro.
A tak se sešly dvě Carmen na divadelních prknech a byla to jedna veliká jízda dvou temperamentů, dvou rozjetých tanků, které se  doplňovaly, střídaly a jejich náboj se spojoval do ohňostroje radosti, smíchu.
Bára Hrzánová vložila do své cikánky šarm, obtočila jí kolem sebe jako lehké šálko a stejně lehce jí podávala na stříbrném tácku do publika. Vtáhla svým procítěným zpěvem diváka a omotala si ho kolem každého svého prstu s příslibem zásnub na poli tklivé opery.
Dáša Pecková předhodila davu kus sebe nejen na poli profláknutých árií, ale zcela přirozeně a s úsměvem se pohybovala i ve sféře činoherní, protože se  nebojí shodit své já, aby ho záhy postavila na piedestal a ověnčila mohutným potleskem.
Jako jediný muž byl přizván autor celého divadelního počinu Jan Jiráň, zpíval, tančil, doplňoval ženský kolektiv o mužný prvek a je třeba říci, neztratil se mezi dvěma uragány. 
Velice skromnou scénu, připomínající zaplivanou putyku rozjasnila živá hudba s ještě živějšími hudebníky, které vedl u klavíru Marek Kořínek.






Co vznikne, když mezi sebou protagonisté nesoutěží, nepředhazují lačně svá ega za účelem udělat z toho druhého podřadný kus hadru ?  
Lahůdka pro každého, kdo se chce smát, bavit, dát zapomenout na pracovní či životní opruz. Občas jsem se podívala kolem sebe a viděla jsem rozzářené oči, slyšela jsem potlesk, který nebyl rozhodně vynucený a povinný, několikrát se i slzy utíraly, když hlavní aktérky odbouraly sebe navzájem a to obyčejné, to lidské se dotklo každého jednotlivě. Nic strojené, nic násilně zavlečené do podvědomí.
Odcházela jsem vysmátá, odpočinutá a s pocitem, že bych si to dala znova, protože to předivo lidství, které mezi nás Dagmar Pecková a Bára Hrzánová tenoučkými pavučinkami humoru a nadsázky vyslaly, padlo alespoň v mém případě na úrodnou půdu.
Krásný víkend vám přeji, nu a když nebudete mít zrovna výstavní náladu, jděte za kulturou, třeba zrovna na Carmen y Carmen ....




/ zdroj foto Chrudim sobě /

26 komentářů:

  1. Milá Simi, děkuji za super recenzi, miluju nadsázku a humor, a když se lidi neberou moc vážně. Tady se všechno spojilo. Kéžby se Ti nahoře taky přestali chovat jako nadlidi, možná proto mě to k tomu humoru táhne čímdál víc.. Není čas na tragedie, stačí si přečíst zprávy. Moje místa jsou nej.. Měj se hezky, zdraví Lenka kočka..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, toto představení je o tom pobavit a obě dámy svou bezprostředností skutečně bodují.

      Vymazat
  2. To musel být opravdu špičkový zážitek! Já milovala čtení které natočila Bára Hrzánová pro rozhlas, dnes už ohromnou klasiku Hrdý Budžes a Oněgin byl Rusák. A víš že divadelní zpracování Budžese mne nic moc neříkalo? Nějak mi to oproti té knize připadalo zdlouhavé a nudné.... ono one woman show je těžké, chápu. Nicméně třeba takový Můj báječný rozvod s Eliškou Balzerovou byl naprosto strhující....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tento kus s Eliškou Balzerovou bych moc ráda viděla, jednak je to paní herečka, mám jí moc ráda a jednak jsem o tom četla samá pozitiva.

      Vymazat
    2. Můj Báječný rozvod jsem viděla v TV jako divadelní záznam a i ten byl skvělý...:D

      Vymazat
    3. "A hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa svá ani hruď falešnou řečí."

      Na Hrdého Budžese jsme chtěli jít, několik představení v roce pohostinsky dávají v Divadle Bolka Polívky, ale vždy byla vyprodaná dřív, než jsem se o lístky začal zajímat. Podle tvého hodnocení už nebudu tolik litovat.

      Pecková ale hodně přibrala od doby, kdy odjela do Německa.

      Vymazat
  3. Viděla jsem před časem pořad D.Peckovou na ČT,kde o tomto představení hovořila.Mám dojem,že v září nebo v říjnu hrály tyto dámy v TP v Krušnohorském divadle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch představení je jen pár za rok, o to je to větší a nevšední zážitek.

      Vymazat
  4. Simčo, to musel být neskutečný zážitek! Divadlo mám ráda moc. A takové představení, když diváka chytne za srdce, to musel být skvostný večer.
    Měj prima dny a spoustu takových kulrturních zážitků.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všeho, čeho je pomálu, to uteče jako voda. Celé představení mělo spád a pořád se bylo čemu smát, obě dámy se skvostně doplňovaly, bylo to boží.

      Vymazat
  5. Simi, zážitek to byl určitě úžasný. Sleduji Dagmar Peckovou na FB a obdivuji její všestrannost. Je nejen vynikající umělkyní, ale i výbornou kuchařkou, udržuje se v kondici běháním a těch superlativů by se našlo určitě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to osobnost, mému gustu velice blízká, je to jaderná elektrárna, má takový náboj, že si já vedle ní přijdu zpomalená.

      Vymazat
  6. Mám moc rád obě dámy, takže se nedivím, že výsledek je skvělý.

    OdpovědětVymazat
  7. Milý Šemíku,

    obrovská pochvala, nejen za tuto recenzi. Recenze nevyhledávám. A nečtu. Až na pár výjimek. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooooo, doktorko D. ...taková pochvala.
      Ale víš co, když se něco podaří, ono se to chválí samo...myslím představení.

      Vymazat
  8. Zcela určitě to bylo krásné představení,jinak by Tvoje recenze nebyla tak skvělá.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimořádný zážitek se chválí sám !

      Vymazat
  9. Viděla jsem a klidně bych šla znovu! Musím se usmívat, jen když vidím ty fotky...
    Simi, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvílemi jsem pro slzy neviděla, tolik smíchu naráz jsem na divadle dlouho nezažila.

      Vymazat
  10. Neviděla jsem, ale klidně bych zašla, díky za tip! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budeš mít šanci, vřele doporučuji.

      Vymazat
  11. To vypadá krásně, moc díky za tip :-) Už jen ten nápad propojit dvě tak různá provedení Carmen je skvělý. Nedivím se, že se to tak chytlo :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Taky si myslím, že to muselo být skvělé představení :-) Obě jsou skvělé :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Zatím jen těm, kdo z vás to viděli, závidím, ale třeba můj čas přijde, dík za tip. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  14. Slyšela jsem o tom představení ještě v době příprav, určitě je to nadupané energií, protože obě dámy jsou velmi energické. Tvůj komentář mě celkem nalákal, díky ☺

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.