pondělí 29. října 2018

Říjen v kostce 


Začátek měsíce v žabkách, konec v kozačkách. I tak by se dal jemně charakterizovat letošní říjen.
Tak nádherné babí léto se všemi rozvláčněnými atributy skoro léta dlouho nepamatuji. Sladké hroznové víno, šťavnatá jablka plná slunce, ale i chladivý meloun, to vše dodávalo punc kouzelného podzimu, který se hodil z negližé do tak skvostných barev, zemský ráj to na pohled.


Cestovatelsky jsem se realizovala opět v Itálii a za mě ...  Benátky jsou určitě nádherné, určitě k nezapomenutí, ale málo italské. Chyběl mi tam jižní temperament, gestikulace, řvaní, pošťuchování, vřelost, prostě je to civilnější a méně vykřičená destinace. Benátky patří mezi přelidněná města a lze si je užít pouze časně ráno, protože pak již člověk stojí fronty, fronty a to mne nebaví.
Netoužím se přetahovat o místa, strkat se a fotit jako šílenec. Vyspěla jsem a raději než fotografování, chci prožitek, chci si do hlavy zafixovat kouzlo okamžiku. Je to pro blázna mého kalibru nutnost, pak přežije depresivní a tmavou zimu na probarvených mozkových závitech plných dojmů.
Můj milovaný Soptíček poprvé vyřkl tragickou frázi : " Až já budu velká .... ". Ve třech letech bych čekala pomalejší honbu za klenotem jménem Vyspívám a stárnu. Věřte mi nebo né, ale vehnalo mi to do očí slzy. Snažím se, seč mi síly a auto stačí, alespoň jednou týdně ji jedu vyzvednout po " Obídku ".  / 100km tam, 100 km zpátky /. Užíváme se navzájem bez rodičů, což je luxusní level. Pravidelně krmíme kačeny, zajdeme na dortíček do cukrárny a máme opět další prvenství. Naučila jsem Soptíčka žvýkat žvýkačku.
Při výuce se bavilo celé osazenstvo cukrárny, mnohé děti se také dožadovaly žvýkací gumy.
Soptíček měl tak neuvěřitelnou radost, žvýkal zarputile, dospěle honil panty z jedné strany na druhou a žvýkačku nechtěl vyndat ani po třech hodinách.
Zahrada má díky neustálým přeháňkám konečně dostatek vláhy, což je po dlouhém a suchém létě to nejpřínosnější, příroda vrní. I já se před zimou raduji, mám kolem celého pozemku natažené kari sítě, takže pokud si prasata neudělala kurz seskoku padákem, na můj pozemek se nedostanou. Mám pocit bezpečí i bez Always.
Prožila jsem první blogový měsíc na nové adrese. A jaký byl ? Plný dojmů, zážitků a překvapení.
Když si sbalíte uzlíček a změníte působiště, je to sázka do loterie. Jaké to bude, když se ocitnete bez protekčního fleku na titulní stránce, bez agitace v autorském klubu, který dává vědět, že vám vyšel článek a vidí ho stovky čtenářů. Přišlo riziko podnikání a změna. Přirovnala bych to k situaci, kdy se poprvé postavíte na vlastní nohy a záda vám nejistí táta s mámou. Odcházela jsem se slzami, s nostalgií, k mému rozhodnutí se ortodoxní vyznavači Blog.cz postavili čelem, někteří mne doslova ignorují,  maličko to zavání čecháčstvím. To je život.
Mám své nové stránky ráda, bojuji s nastaveními, se správou, s fotkami, ale to chce všechno čas.
Do škatulky " poznala " jsem si s pocitem uspokojení zapsala další setkání s člověkem, který můj život obohacoval pouze jako sofistikovaný, věčně skvěle naladěný a příjemný bloger.
Petr Vápeník, kouzelná osobnost, úžasný vypravěč a navíc člověk, jenž mi podal ruku a já byla jeho.
Těším se nejen na jeho další výstavu, ale těším se na něj i jako na člověka.
Loučím se s měsícem, který nám doladil tento rok do barev, do slunce, do pohody. Nadevírám měsíci, který přinese dušičkové počasí, déšť, sychravo a hodně depresivních náladiček.
Rozsviťme v sobě to barevné, co nám zůstalo v myslích a doplňme to svíčkami, teplým čajem a příjemnou knihou.
Přeji vám přepychový listopad a přesně takový, jaký si ho uděláte...








58 komentářů:

  1. Letošní říjen byl opravdu zvláštní, vidím, že pro tebe na zážitky bohatý! Benátčané byli vždy chladnější, jako ostatně celý sever.
    Teď už to navíc ani není italské město, spíš takový Disneyland pro turisty. Benátčané z něj utíkají.
    Na druhou stranu, je to unikát a stojí určitě za návštěvu.
    Holčička je kouzelná, škoda že bydlí tak daleko, ale já nemám zatím ani to, jen se těším:-)
    A co se stěhování týče, jdu za blogerem který píše zajímavě a je mi celkem jedno kde. Už neplatí "na věčné časy a nikdy jinak!" :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme svobodu a každý si může dle libosti vybrat, já osobně to mám podobně, nejde o adresu, jde o člověka.
      Souhlasím, že Benátky jsou unikátní, stojí za návštěvu, ale já mám pod kůží Řím, tam jsem nechala srdce a tam se rozhodně vrátím.

      Vymazat
  2. To byl říjen, který si z hlediska počasí nemohu vynachválit, ale i tak jsem ráda, že konečně prší. Bylo to potřeba!
    Soudě podle komentářů pod články mám dojem, že se ti start na novém zdařil. To jsou čísla, která mohu jen tiše závidět :))
    Přeji pěkný listopad. U nás bude jistojistě pracovní a stěhovací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mému naturelu tento podzim vyhovoval daleko lépe než horké a únavné dny, skutečně jsem si tu pozdní pohodu vychutnávala.
      Verunko, mrzí mne to od lidí, se kterými jsem dupala dlouhé roky, jenže člověk tak nějak zakysne a neposouvá se dál, pro mne to byla i výzva naučit se nové. Maličko s tím bojuji, ale až vyměním poprvé pozadí, budu spokojená.
      Držím palce při stěhování.

      Vymazat
  3. Myslím, že sis ten říjen opravdu užila. Ať už cestováním, opečováváním zahrady a Soptíčka i blogu " v novém kabátu". Přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na opečování zahrady jsem použila čtyři statné Bivoje, protože po zkušenosti, kdy mi hnila noha po úraze právě s kari sítěmi, no odmítla jsem to opakovat.

      Vymazat
  4. Já bych prasata nepodceňoval; slyšel jsem, že mezi nimi poslední dobou roste zájem o hromadné seskoky :-). Vždy dobře naladěný, no... Jak říkal můj oblíbenec Miroslav Horníček na otázku, jak je možné, že má pořád dobrou náladu: "Ukazuji se vám zřídka :-). Moc mě těšilo jak při osobním setkání, tak při blogových návštěvách, ať už na jakékoli adrese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říká se, že jsou prasata chytrá, při procházce po mé zahradě to sice nevypadalo, ale na druhou stranu to chápu, hlad je hlad.
      Bylo a bude mi ctí.

      Vymazat
  5. Měla jsi krásný říjen :-)) Já myslím, že je úplně jedno, kde jsi...tvé články jsou úžasné všude :-) A Sofinka je kouzelnější a kouzelnější :-)) Je to s nimi radost...a to tvoje vyzvedávání jednou týdně obdivuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak ty kilometry v sobě člověka potlačit musí, na druhou stranu je malá jen jednou, za pár let už mne bude mít na praku, nechci to prokaučovat.
      Právě že je kouzelná, krásně mluví a je s ní prča.

      Vymazat
  6. Koukám, jak jsi měla, Simčo, říjen nabitý akcemi. Když čtu tvoje příspěvky, mám pocit, že se někde musíš potajmu v noci připojovat na nabíječku jako mobil :) Srší z tebe energie, že by ti jiní mohli závidět :) Super čuper baba :)
    Simi, měj se moc hezky a zdravím Soptíčka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna další článek bude o tomhle nastavení, někdy je to fajn, ale jindy je to na překážku, protože tě ostatní nestíhají, což je malér. A když tě nestíhá partner, je to průser, šílený.

      Vymazat
    2. Tak to chápu.... blízké osoby musí mít energie alespoň trochu na stejné úrovni.

      Vymazat
  7. Měla jsi říjen pestrý, stejně jako bylo počasí. Na nové adrese se mi u Tebe moc líbí. Těším se na listopad s Tebou. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, není špatných adres, záleží pouze na lidech.

      Vymazat
  8. Blondí ty tvoje "kostky" miluju, nemohla bych si s nimi někdy osladit kávu? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cukříku, je mi ctí, klidně dodám i nějakou šlehačku, když bude potřeba.

      Vymazat
  9. Dnes bys v Benátkách potřebovala holinky až ke krku...

    Pamatuji si vždycky ta rozzářená očka, když jsme šla pro kluk "po o". Přeji, ať vám ten krásný vztah vydrží co nejdéle :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na procházku by to v těchto dnech moc nebylo.
      Já neznám žádné dítě, které by to nepotěšilo kromě mé dcery. Té se ve školce tak strašně líbilo, že jsme po obědě prostě nepraktikovali.

      Vymazat
  10. Hezky shrnuto! Zaujalo mě to, co ti chybělo v Benátkách. Pokřikování, temperament - byla jsem v Itálii mockrát, ale mám pocit, že tohle dělají Italové jen ve filmech.
    Jako učitelka si ovšem skvělá, kdo tě naučil žvýkat - moje babi s kérkou :o) Fakt super!
    Simi, měj hezký večer i listopad.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělají, hodně je to patrné na ostrovech, konkrétně dvakrát jsem byla na Ischii a co tam dokázali vytvořit na křižovatce, no neuvěřitelné. V obchodech, na trzích, neuvěřitelný náboj. To samé v Neapoli, ale i minulý rok v Římě, tam to bylo včetně gestikulace doslova nasycené.
      Sama Růženka z prvního komentáře, která žije v Itálii strašně dlouho, tak ta ti má slova jen potvrdí.
      Sofinka však už říkala, že chce takové kytičky namalovat, co má babička, však tatínek se z toho brzo osype.

      Vymazat
  11. Že svoje říjnové shrnutí zase bezvadně napíšeš, mi bylo jasné. To jsi prostě Ty. Měla jsi měsíc opět plný života, radostí i možná nějaké strasti.
    Mně nějak hlava nebere, proč někdo neskousl změnu sídla Tvého blogu. Vždyť je to přeci jedno, zda za tečkou je blog.cz nebo blogspot.com-. Stále jsi to Ty.
    Babička, která učí své vnoučátko žvýkat žvýkačku - to tedy nemá chybu !!!! :-)))))
    Tak jen tak dál!
    Měj se moc hezky, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně se nechci přeceňovat, to vůbec. Někteří si oddychli, vadila jim četnost mých článků na titulce, dokonce mne někteří podezřívali, že si píši hlavní admince. Možná právě tito lidé zapomínali, že já na své blogu pracuji, baví mne a snažím se o rozmanitost, není to že tam bouchnu pár fotek a čekám ovace. Snažím se psát, glosovat, na to ti lidé zapomínají. Takže jim se odlevilo, neopruzuji.
      Ale jsou lidé, kteří mne ignorují a známe se spoustu let, tak to nechápu.
      Já se také domnívám, že je to o lidech, nikoliv o adresách.
      Já si sama sebe vážím, že jsem popolezla ze závětří a musím se spoléhat sama na sebe.
      My dvě s e Sofinkou dokážeme vytvořit skutečné hodnoty a doufám, že na to bude jednou vzpomínat.

      Vymazat
  12. Myslím že si teď v neděli v Praze to teplo užijeme parádní. Aspoň doufám. Vím že to není úplně pro přírodu košer, ale já si lebedím a předu. Teplo! 15°C předposlední říjnový den a ještě to má stoupat....Taky jsem přišla o spoustu těch kteří ke mě chodili pravidelně, možná ještě tu cestu najdou. Nové komentující jsem zaregistrovala jen sporadicky, takže jsem taky na startovní čáře a začínám znovu. Aspoň že ten Petr patří mezi rozumné ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska ráno se to teplo na mne vyvalilo a je to absolutní luxus.
      Přesně mne napadlo to samé, co tebe, že v neděli bude luxusní počasí a že si to skutečně obě a pak tři užijeme. Já jsem posraná z faktu, že konečně budu mít parťáka, se kterým si tu výstavu vychutnám !!!
      Člověk by si měl občas uvědomit, že ještě nepřeskočil, nu a nikdy neví, že i on bude rád za podporu. Nemůžeš nikoho nutit a já bych mohla jmenovat spoustu soudružek, kterým se mým odchodem výrazně ulevilo, ať žijí.
      Nelituji, měla jsem koule odejít a postavit se na vlastní, bolelo to, ale právě díky lidem jako Petr to je snažší.

      Vymazat
  13. Letošní říjen byl všeobecně pěkný a ty sis ho uměla užít. Jen na víkend na oslavy výročí republiky mělo být počasí trochu lepší.
    Tvé nové stránky se mi líbí a obdivuji tvou odvahu udělat ten rozhodujicí krok. Mne Blog.cz aktuálně dost štve, ale ta odvaha (a pak taky čas) pustit se do stěhování, ta mi chybí.
    Hezký nadcházející listopad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odvaha... to je silné slovo, spíš nová zkušenost a jedna mně velice blízká blogerka se vyjádřila, že mi odchod prospěl. Prý jsem se vyklidnila a je to znát na úrovni článků, tak jí budeme věřit.

      Vymazat
  14. Vážně tě někteří lidé hodili přes palubu jenom proto, že jsi změnila doménu? Tomu tedy říkám loajalita :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je příliš silné vyjádření, ty jsi napsala velice příjemný a pravdivý článek o blogování a prostě dospějeme do fáze, kdy je třeba se posunout.
      A oni se posunuli beze mně. Už jsem jim nedávala, co oni potřebovali. I já jsem dobrovolně opustila některé, protože mi čtení jejich příspěvků nudilo nebo vysloveně nic nedávalo.

      Vymazat
  15. Celý takový listopad jako dnešní den, to by se mi líbilo. Bohužel, to je nesplnitelné přání, a tak se začínám zásobovat svíčkama všech možných tvarů a velikostí. Říjen jsi měla opět nadupaný a Soptíčka si užívej, vzpomínky zůstanou oběma ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám listopad za trest, je plný dlouhých a nepříjemných tmavých dnů, takže kdyby fungoval tento jako mustr, ach, bylo by parádně, ale muselo by i zapršet.

      Vymazat
  16. Jo, Benátky, tam jsem se ztratila.Jen co jsem nafotila "Most nářků"byla naše grupa fuč a já s mým orientačním nesmyslem jsem měla nahnáno.No ještě,že jsem věděla kde a kdy je sraz a našla to.:-D. Nevím proč, ale třeba někteří mají problém, tedy i já, komentík odeslat. Furt to na mě chce klikat na obrázky, jo a ještě nevím, jak nebýt anonymnus.Tam, kam chodím, tohle není. Byla by rada? Děkuji, doufám, že dnes po tom krásném dni, neuletíme.:-) Zdenka"ren"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, to bohužel na Blogspotu takhle občas je, že se musíš proklikat přes obrázky, díky tomu zde neřádí spamboti, bohužel. Je to pro mnoho lidí omezující, ale zase se nestane, co mně, že během noci mne znásilní 1400 nevyžádaných reklam na viagru nebo porno.
      Zeptám se na to anonymní povolané osoby, doktorky D., ta rozumí na blogspotu i kokrhání kohouta !
      O orientaci bychom si mohly spolu dlouze povídat !!!

      Vymazat
    2. Tak myslím, že znám odpověď.
      Když komentuješ, dostaneš tři možnosti
      1. Přihlášení od Google
      2. název a adresa URL
      3. Anonymní

      Předpokládám, že si vybíráš tu třetí.
      První verzi používají lidé, kteří mají své přihlášení pod Google.
      Druhou verzi ti, co mají své stránky.
      No a tu poslední všichni, kteří jsou bez prvních dvou možností.

      Zdeni, zkus se tedy přihlásit pod verzí 1 nebo 2.

      Vymazat
    3. Doplním našeho Simíka (věrného Šemíka),

      přihlaš se Zdeni pod políčkem "Název/adresa URL". NEVADÍ, že nemáš blog. STAČÍ jen vyplnit políčko název - a tam vepsat svou přezdívku či jméno. I bez adresy URL to projde.

      Vymazat
    4. Jo a mimochodem Simí,

      kdybych rozuměla opravdu i kokrhání kohouta na Blogspotu, tak bych ti odpověděla na tvůj palčivý dotaz... Všechno vyléčit doktorka Dorka fakt neumí... :-)

      Vymazat
  17. Ty se máš! Máš Soptíka u sebe, moje srdíčka se toulají už druhý měsíc po světě. Ale podzim to tedy byl úžasný, dnes prý byla i tropická noc. Přeji dál prima dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Soptíčka já mám dávkovaného, bohužel.
      I tobě krásné dny, zasložíš si je !!!

      Vymazat
  18. Blondýnko, krásná říjnová reportáž a bylo tam vše. Užila sis. A k těm, co tě přestali sledovat, je otázka, zda za to stáli. Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi výstižná, jsi úderná a jako vždy máš pravdu.

      Vymazat
  19. Simi, říjen se Ti povedl. Dovolená, setkávání se Soptíčkem, zalitá zahrádka, to potěšilo i mne a změna adresy... blogu. Říká se, změna je život a snad toto bude pro Tebe změna k lepšímu.
    Tak hodně zdaru a pohodový listopad. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mnohokrát děkuji a nám a přírodě bych prosila ... více vláhy.

      Vymazat
  20. Simi mě zas rozesmála! :-D Takové příjemné ráno! No aby ne, když mám volno. :-)

    Škoda, že tu nemáš videonávody. Takový kurz žvýkání by jistě zaujal každého. :-D
    Prasata s padákem existují, ale patří do dvounohého rodu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten tvoj návod s "Název/adresa URL" sedí... aj mňa si to naučila svojho času, čoby niekoho kto nemá blog ;o)

      Vymazat
    2. No vidíš, Oplatečko moje dlouho neviděná,
      a mě to zas naučil kdysi jeden komentující, protože mě na blogu OPRAVIL! Taky jsem si myslela, ze člověk musí mít blog, aby tohle pole směl použít! :-)

      Vymazat
    3. Kurz se žvýkací gumou zpoplatním a bude to hodně drahá záležitost, protože vysvětlit dítěti, že nesmí polknout, je veliký oříšek.

      Vymazat
    4. Fidorečko, je skvělé, když si k novým stránkám pořídíš i IT, to se skutečně vyplatí.

      Vymazat
  21. Simi, tak zkouším, to co DOKTORKA (moc děkuju za návod) mi radí. Tedy, jestli se to zdaří, budu ráda. Zdenka"ren"

    OdpovědětVymazat
  22. Ha, tak moje značka rentiérky vypadá docela světově! :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zhostila jsi se úkolu se ctí, jen ty obrázky tam prostě budeš občas mít, tak to je a chrání to blog před reklamami, to prostě jinak nejde.

      Vymazat
  23. No a já svůj poslední říjnový den sloužím na "medu" pokoj intermediální péče, který ale nemá statut JIPky. Je to moje medová premiéra :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím ti, je to nádherná práce, mne práce na koronárce a metabolické jednotce nesmírně bavila, ráda na to období vzpomínám.

      Vymazat
  24. Hezký měsíc jsi měla. Chci z Blogu.cz taky odejít, jen nevím kam, nikde se mi nelíbí. A mám strach, že zůstanu opuštěná. U Tebe nejsem schopná si ani nastavit oznámení o odpovědi na komentář. Já jsem fakt marná...:(
    Jo, a vnučku Ti závidím soustavně, jen to furt nepíšu...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívej, vše má své.
      Já jsem se taky šíleně bála, že to bez titulky a bez autorského klubu nedám. Je to skutečně proklatě jednoduché se promenádovat na titulce a pak se pustit do blogového života bez ní, no, je to sázka.
      Bojuji zde s nastavením, spoustě věcí nerozumím, je to boj ve vysoké trávě.
      Držím ti palce.
      Neboj, taky se dočkáš !!!

      Vymazat
  25. Děti strašně rády chodí ze školky "po o". A ta žvýkačka mě rozsekala ...
    Jen k tomu novému webu, Simonko, když se podíváš na můj, tak tam mám RSS čtečky a u tvé se mi neobjevují názvy článků jako u ostatních. Příjdeme tomu spolu na kloub?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirečku, já vznesu dotaz k mému osobnímu IT ...doktorce D., ta ví skoro všechno. Dívala jsem se a skutečně, blondýna je poloviční !!!
      To v žádném případě nedopustím a pokud to bude Dorka vědět, určitě nám poradí.
      Podívej, ty jako pedagog víš, že nejdůležitější je předávat informace s láskou a to já dělám.

      Vymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.