středa 1. srpna 2018

Červenec v kostce ...

V tomto měsíci to bylo celé o vodě. Nejdříve málo vody v sudech, pak hodně vody v moři, spousta potu, zapařené půlky, tuny melounů, zalévání zahrady z vodovodního řádu, vypouštění jezírka za účelem redukce divokých kaprů, následovalo napouštění jezírka za účelem přežití divokých kaprů, sprchování těla nejlépe šestkrát denně, nejlépe ledovou vodou.
Voda, skloňuje se ve všech pádech, chybí nám.
Po roce jsem měla dovolenou. Slunce, moře, slaná voda, sladké a šťavnaté broskve, nehorázně luxusní chorvatská zmrzlina, projížďky po moři lodí, počítání mrakových oveček na obloze, po kterém následoval dlouhý spánek, krvavý úplněk, rudý měsíc na obloze a já po dlouhé době umývala ručně nádobí / jsem rozmazlená dvě desítky let myčkou / a moc mne to bavilo, protože to prostě bylo na dovolené. Vím, že slovo " dovolená " není sprosté slovo a po jejím návratu je život tak nějak jednodušší, lehčí a veselejší.
Netuším, zda tento stav zůstane setrvalý či mu pomohla zvýšená spotřeba šumivých vín, ovšem se skleničkou vychlazeného šampusu či prosecca se horké léto přežívá nějak lépe, vláčněji.
Nepokouším se filozofovat ani na blogu, tudíž se velice omlouvám všem, kteří jsou naladěni na vážno, já si léto užívám a na vážná témata mne užije s příchodem depresivní zimy. / budu depresivní také, jen co se začne ještě více krátit den, to pak budu jedno velké a vážné téma /.
Soptíček byl přijat do mateřské školky. Jeho jméno figurovalo asi v pěti pořadnících, pak následovaly přijímačky, různá výběrová kola a vnučku mám přijatou. Netuším, jak to duševně ještě zvládnu na základní, střední a vysokou školu , protože takové estrády, jaké se činí při přijetí do školky, pane jo. Možná zvýším dávku šampusu na dvojnásobek, abych tolik štěstí přežila a unesla. Nesměji se své vnučce, směji se společnosti, která připustila, aby předškolní výchova dětí byla nedostupná, drahá a mnoha dětem vzdálená.
Ovšem, co se týče rozvoje, tak tam se fakt bát nemusím. Pusu nezavře celý den, mele klapačkou a všem na počkání sděluje, co mají doma nového a co mám já, co doma nemají. Jo a máme společný koníček ...italskou stravu a návštěvy italských restaurací, kde dopředu hlásí ...my jdeme s babičkou na kafíčko !
Zahrada smutně strádá bez trávníku a já budu v zimě opět honit prasata. Po třech měsících jsem vyhodila stavební firmu, která si napočítala za výstavbu a realizaci plotů a přilehlého dvora částku, která se blíží milionu. Jsem optimista, jednou to postavím, jednou jo. Takže se již připravuji na zimní lov prasat, kanců a sleduji na internetu recepty, otázka je, či se zelím nebo šípkovou ?
Loučím se s prvním prázdninovým měsícem na vlně veder, nedostatku vody a nadevírám novému měsíci, který má být shodný s tím odcházejícím. Přeji vám hodně pohody, krásnou dovolenou a dětem, aby prázdniny utíkaly pomalu, nám babičkám a dědečkům hodně duševních sil, protože je prostě někdo hlídat musí, já už rozpis dostala.







NEJSMUTNĚJŠÍ POHLED MĚSÍCE

Při našem výletování se Soptíčkem jsme si dali kafíčko ve výletní restauraci Větruše, která se tyčí nad naším městem.
Pohled na koryto řeky mne úplně ochromil a stála jsem s ústy otevřenými, srdcem bolavým.
Jezdím denně kolem, ale tak nějak z vysoka je ten pohled víc na dřeň, víc o bolesti .... řeka Labe jde už do dvou třetin přejít suchou nohou ....


22 komentářů:

  1. Ani nevíš, jak moc mi pomáhá pohled na tebe spokojenou, cituplnou a aktivní. Tvoje psaní o ženských příhodách, babičkovských i společenských. Slzím... Já dělám skoro totéž a - octla jsem se v blázinci, protože soužití s mou celoživotní největší láskou troskotá na nedostatek citu. Když toto píšu, je mi líto šance, kterou jsme si dali, když jsme si zbyli

    OdpovědětVymazat
  2. Simčo, hezké shrnutí půlky letních prázdnin   Se školkou je to asi všude stejné.  A počkej na první třídu. Na tu budete stát frontu. Alespoň u nás, na malé škole to tak je. Vesnická škola s pěti třídami na kraji města - a fronty jak na banány před revolucí. Jo, za alespoň nějakou kvalitu si člověk dnes musí buď připlatit a nebo něco obětovat. ... Nevím, nějak jsme si tu demokracii představovali optimističtější. Alespoň já ano. Ale každá doba holt něco přináší. A sem tam to někde zadrhne.

    OdpovědětVymazat
  3. Zjistila jsem, že krom vnučky, Ti ještě závidím vlasy...

    OdpovědětVymazat
  4. Simi, tak hezky to začalo, mořem, zmrzlinou, prossecem a nakonec fotka z Větruše... To je ta řeka, co teče i u nás , to je ta, co před lety polkla i ten obrovský most... Nikdy to není akorát!

    OdpovědětVymazat
  5. S babičkou na kafíčko. to je milé.

    OdpovědětVymazat
  6. Tedy ty dvě fotky - první a poslední - jsou fakt protiklady.

    OdpovědětVymazat
  7. Vedro, jaké je teď tady, se mnohem lépe snáší u moře s ledovým kafíčkem, dobře vychlazeným šumivým nápojem nebo s kopcem zmrzliny. Hmmm, nějak mi ta ochlazující představa bohužel ve vyhřátém obýváku nezabírá .

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý měsíc to byl. Tedy pro tebe. Já bych svůj červenec mohla shrnou do tří slov. Byl na píč.! Nejdřív manželův kolaps a pobyt na psychině a neurologii, umřelej papouch, umřelej bráška mýho Bobeše a nakonec ta maminčina smrt....

    OdpovědětVymazat
  9. super babicka! S nou by som bol rad "dedacek"!

    OdpovědětVymazat
  10. Zase hezky do kostky zabalený měsíc.

    OdpovědětVymazat
  11. Blondýnko,krásné shrnutí. I já mám zkušenost, že s bublinkami anebo s vínem se snáší vše líp. Mně ho navíc doporučila neuroložka, jen recept mi na to nechce dát Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásně prožitý (užitý) měsíc. Přijetí vnučky do školky bude jistě tématem pro spoustu veselých článků. Hezký zbytek léta.

    OdpovědětVymazat
  13. konečně někdo kdo si taky užívá léto a nenadává na vedro

    OdpovědětVymazat
  14. Simi, krásné ohlédnutí za půlkou prázdnin. Netušila jsem, že v dnešní době musí i malé děti procházet výběrovými koly, aby se dostaly do školky. Naše vnoučata asi mají štěstí, že bydlí na vesnici, kde školka je a bylo i dost volných míst. Růža

    OdpovědětVymazat
  15. Štěstí v mém životě2. srpna 2018 v 16:07

    Nevím proč, ale letní měsíce vždy utíkají nejrychleji a bývají protkané mnoha zážitky. Měla jsi červenec naplněný vším, ale ty fotky od moře jsou nej - a jsi na nich krásně letně naladěná, sluší ti to. Jinak pohled na Labe (a zřejmě nejenom na něj, ale na všechny řeky) je tristní. Já ho sledovala zrovna dnes v Děčíně. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  16. Simi, krásně sepsané shrnutí. Červenec byl u nás hodně podobný, moře, bazén, sprcha. :o) A Sofinka má být ukecaná po kom.

    OdpovědětVymazat
  17. Červenec byl pro mě kdysi jeden z nejkrásnějších měsíců v roce, dnes je buď horko, nebo sucho, nebo vodní bomby Alespoň že máme to moře, které zatím nevysychá! Co mě překvapilo, jsou "přijímačky" do školky!

    OdpovědětVymazat
  18. Tak Chorvatsko! Taky jsem tam letos pobyla, bylo fakt krásně. Pohled z Větruše na Labe - takhle to bylo, když mi bylo 5 let a chodili jsme na Labe "bezpečně" bruslit, taky voda nebyla.

    OdpovědětVymazat
  19. Mnohokrát vám všem děkuji za milé komentáře.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.