sobota 1. srpna 2020

Červenec v kostce ...



Přišlo léto s vůní broskví, meruněk a sladkého melounu. Ale i smaženého květáku s bramborami přelitými máslem, skvělým lečem s klobásou a nebo sladkými knedlíky s tvarohovým sypáním.
Všimli jste si, že i ten obyčejný okurkový salát chutná tak nějak jinak, prostě po létě, po prázdninách.
Původně jsem se k tomu nechtěla vůbec vyjadřovat, ale titulek v novinách  "  Webová platforma Blog.cz končí :  Vylévaly si na ní srdce nejen davy teenagerů " , mne doslova nadzdvihl z křesla.
Na Blog.cz jsem působila celkem osm let, je to poměrně dlouhá doba v lidském životě, tudíž nelze jen bez povšimnutí vymazat. Když opomenu komunitu, která tam za dlouhá léta vznikla, mnoho skvělých osobností rozmanitého zaměření od šití, zahradničení po fotografování, veršování, naučila jsem se zde obrovské toleranci. Věkový limit tu nikdy nebyl dán a já jsem mohla komunikovat se středoškoláky, čerstvými maminkami, seniory či lidmi v plném produktivním věku.
Každý z nich mne obohatil, naučil vnímat svět jinýma očima, přijmout i jinou pravdu než tu mou nebo jen třeba mlčet. 
Diletant, který článek odflákl již svým titulkem, nikdy nečetl jediný článek, možná by valil oči, jak kvalitní dokáží být blogové články. Potěší, donutí zastavit se, zamyslet se, třeba i změnit.
Nebudeme smutnit, vše špatné je pro něco dobré.
Přeji všem, aby si našli svou skvělou adresu a do ní přenesli to, co dělá blogový svět atraktivní, přínosný a fňukáme v něm zcela dobrovolně.
Zastyděla jsem se. Letní zahrádky se stávají svědky dostaveníček, schůzek a káva pod obrovskými lípami má jinou chuť než v klimatizovaném obchodním centru.
Seděly jsme s kamarádkou, s kterou nás pojí přátelství dlouhé přes 35 let, držely jsme obě nápojový lístek. Ona perleťovou manikúru na dokonalých nehtících, já půl kilogramu hlíny z ornice, jeden nehet ulomený, druhý useknutý, prostě akurátní. Začaly jsme se smát, obě na plné kolo. :-)
A tak jsem se maličko zarděla, ale starého sedláka novým kouskům nenaučíš. Podobně i hovoří má pedikérka ... osekám vám půl kila hlíny, pak zasadíme nové brambory.
Uteklo již dlouhých šest měsíců, co v rodině mé dcery zemřel psí kamarád. Sofinka s pejskem vyrůstala, on ji respektoval a vzniklo obrovské pouto, které přerušila smrt.
Má vnučka ještě pojmům týkajících se odchodu za duhu nerozumí a tak její milovaný hafan odjel na tábor. 
Táborová problematika se projednávala velice často, jak se asi Artík má, jestli má dost granulí a našel nové kamarády. Tekly slzy velké jako hrášky, stýskalo se než přiskákal do domácnosti nový kamarád.
No a na dotaz, jaký je ten nový kamarád, jsem se dozvěděla ... okusuje, počůrává se, skáče do postele a roste a roste. 
Máte někdy u zrcadla pocit, že vám to dnes báječně sluší, že nemáte pytle pod oči, oholené nohy a medvěda jste zavřeli ve skříni. Že máte obrovskou jiskru, že před vámi padá svět na záda a brzo bude chtít někdo podpis do deníčku ?
Vstala jsem jednoho červencového rána takto naladěná a zajela natankovat benzín. U pokladny se na mne s milým úsměvem díval celkem fešný muž, dokonce na mne i několikrát zamrkal.
Bože, já jsem bohyně !!!  
Rychle jsem zatáhla pneumatiku u pasu, v tom se on naklonil, zavoněl špičkový parfém a zašeptal .... vjela jsem k nám v protisměru. Ach jo.
Loučím se s měsícem, kdy jsem procestovala kouzelné jižní Čechy, nasála atmosféru hradů, zámků.
Zaoblila si již tak oblé partie skvělými dortíky, zmrzlinami a metrákem melounu.
Nevymlouvám se na koronavir, ten za mé křivky nemůže. Mohu odolat delikátnímu grilovanému ananasu se skořicí, když se na mne doslova směje ?
Nadevírám dalšímu prázdninovému měsíci, krásnému a zralému srpnu. 
Přeji příjemná zastavení s přáteli, slunečné dovolené a chladivé nápoje, které pohladí nitro. 
A víte, co mi letos chybí ? Žabí kuňkání. Ráda si v létě na večer sednu u jezírka a zaposlouchám se do niterných skladeb. I můj Ferda letos nepreluduje, stal se obětí potravního řetězce užovek.
Letošní léto jsou princové nedostatkové zboží.
Vaše blondýna.




53 komentářů:

  1. Simonko, Ty umíš tak krásně i vtipně zhodnotit měsíc. Zase jsem si početla a také se zasmála při čtení a stavu nehtů...jsem na tom stejně jako Ty. Já jsem ani kvůli koronaviru nepřinesla i když jsme měli být zavřeno doma, do přírody se jít dalo. Chodila jsem po ránu a těch svých nejméně 5 km vždy nějak splnila. Jeden den víc, jeden den méně. Není potřeba se vymlouvat na covid, protože kdo nemohl do práce a nebyl nemocný tak mohl ven, o přírody. do parku klidně sám...
    Přeji Ti krásný měsíc srpen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opravuji...nepřibrala..mobil zase přepisoval

      Vymazat
    2. Já to také říkám, že covid je zástěrka, když jím víc než vydám, musí se to někde navrstvit. A to jsem celou dobu chodila do práce, spíš mne to žralo psychicky.
      Já jsem typ, co stres zajídá, bohužel. Velký bič a malý dvůr !!

      Vymazat
  2. Blog.cz má končit 16.8., ale mám dojem, že už přestal fungovat teď, když otevřu titulní stránku, jsou tam články z ledna. Těšil jsem se na poslední den existence, na všechny důvtipné nekrology, ale asi z toho nic nebude.

    Dortíky a melouny - to se pěkně rýmuje :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to smutné finále, nechat tam měsíc před koncem takový odpad, škoda mluvit.
      Odpískali finále a nikdo už neřeší důstojný pohřeb, škoda.
      Já jsem na veršovánky nikdy nebyla, to jsou jiní špecialisti :-)

      Vymazat
  3. Jako vždy čtivé ohlédnutí za uplynulým měsícem. Já na rozdíl od Jarušky přibrala téměř všechna kila o které mě obral žlučník. Miluji sladké a ovoce má taky hodně cukru. Zážitek u pumpy mi připomněl situaci, když jsem byla na poště pro balíček. U nás se musí nosit roušky a tak mladší muž u přepážky viděl jen vršek obličeje. Nevím, co ho zaujalo, několikrát se po mně otočil. Trochu jsem si načechrala peříčka.
    Poslední týden července jsme trávili s dětmi. Výsledek? Verunky píchnuté ouško a Venda má asi angínu, takže jsem se jako hlídací babička moc neosvědčila. Doufám, že budou děti brzy v pořádku.
    Doufám, že srpen prožijeme ve zdraví.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec si z toho nic nedělej, já se Sofinkou taky vymetala doktory, s tím člověk nic nenadělá. Když přijde marodění, tak přijde.
      Zvládnete si to udělat hezčí příště, ale rozumím, že to zamrzí.

      Vymazat
  4. Wow slečinka ty psí botičky)))) to je parádnice.
    Ať ti ten zralý srpen vyjde a třeba se objeví i nějaký ten princ))))
    Papa, mávám tam k vám a přeji hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psí boty vyráběla maminka, ta se tím zaobírá, šikulka jedna.
      Princ, jo děvče, ti šikovní jsou zadaní.

      Vymazat
  5. Chvála červenci, byl to pro mě osvobozující měsíc po téměř 4 měsíčním maratonu učení s nejmladším z mých vnoučat. Mozkovna jela na plné obrátky -:))) Takže užívám si vandrování po kopcích, Jeseníky máme za sebou, čeká nás ještě s vnoučaty poslední týden v srpnu v Českém ráji a nakonec v září jen my dva Krkonoše.Doufám, že se virus uklidní a bude už jen líp.-:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jedeme se Sofinkou za dva týdny. také doufám, že nastane příměří a prázdniny si užijeme bez hadrů na hubě.

      Vymazat
  6. Opět pěkná koláž :-) Jo, to léto má zcela specifickou příchuť... jen těch tropických teplot je na můj vkus až moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také nemusím, špatně spím a celkově ten pocit opoceného zadku není nikterak příjemný. Já jsem se pro tyhle teploty nenarodila.

      Vymazat
  7. Simi, krásné shrnutí jednoho skvělého letního měsíce. Mám ráda toto období a je fajn, že máme ještě půlku prázdnin před námi. Sofinka roste před očima, je z ní kouzelná, okatá a moc milá, malá slečna.
    Přeji stejně povedený srpen. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malá princezna zdědila genetickou zátěž, od rána do večera mele a nezavře jí.
      Její maminka má silnou nervovou soustavu.

      Vymazat
  8. Po dlouhých letech jsem neproklínala červencová vedra, bylo celkem snesitelně, hlavně v noci. Teď si to vynahrazujeme, 40 ve stínu . Ty jsi měla krásný měsíc , jako vždy vtipně popsaný :-) Princeznička roste do krásy a nový kamarád je ten na fotce s ní? Podle pacek z něj vyroste pořádný hafan!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, s fešákem na fotce. Roste jim před očima a podle fotek je to fešák.
      To víš, ke mně ho nevozí, moje tři kočky by se zbláznily a já s nimi.
      Já to vedro nemusím, je únavné, špatně se spí a víceméně čekám na ráno, abych co nejvíce udělala.

      Vymazat
  9. Ten blog mě zamrzel. Někdo holt zas nevěděl, o čem píše. A ono to novinové psaní je vlastně o tom rozvířit emoce, aby byla vyšší čtenost. A titulek musí přitáhnout. Takže tak. Jinak krásné prázdniny, cestovatelské.
    ..a vnučka je prostě úžasná a má hodně lásky, což je moc a moc dobře... Se zlomenými nehty bojuji neustále a to teď práci na zahradě odflákávám. Snad na mě počká. Měj se moc hezky a příjemnou relaxaci na zahrádce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na zahradě nic flákat nemohu, nedala bych to dohromady. Mám zahradu náročnou, ta se musí pořád stříhat, upravovat.
      Nehty jsou problém, já si prostě pravidelně zapomenu nandat rukavice a pak jen sklízím plody svého úsilí, mám ruce jako zemědělec.

      Vymazat
  10. Simi, dnešním článkem jsi mě moc potěšila. Hned, jak jsem spatřila červencovou koláž, viděla jsem jen jednu fotku - Sofinku s jejím psím kamarádem. Mám radost z dětí, co mají odmala rády zvířete. A kočičáček je také super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, milovala Artíka a že odešel navždy by nezpracovala, tak halt vymysleli ten tábor. Dcera tvrdí, že to stejně ví, jen to ještě nedokáže pojmenovat.
      A mají doma s novým miminkem pěkně veselo. :-)

      Vymazat
  11. Článek o konci blog.cz jsem neviděl a myslím, že je to tak dobře. Ale blogeři, kteří v tomto případě nejspíš vědí, o co jde, mnohem víc než autor článku, si aspoň mohou udělat obrázek, jak asi vypadají podobné články o tématech, do nichž nemáme tak hluboký vhled. Divil bych se, kdyby to bylo lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daleko smutnější mi ale přijde titulní strana Blog.cz.
      Je to doslova necitelné odstřihnutí a mylně jsem se domnívala, že ten závěr bude na úrovni. Stejně jako Miloš jsem se těšila na důstojný blogerský odchod a tohle je hodně pod pás.

      Vymazat
  12. Blondýnko, ty mě fakt bavíš... I jsem se zasmála. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smích léčí a mne těší každá vteřina, která pobaví.

      Vymazat
  13. Princové jsou na draka.... z každého se dřív nebo později stane lemra líná o sebe nepečující. Případně se ukáže že sice ti nějakým způsobem dává najevo svou náklonost ale nakonec zjistíš že to je jeho pohlaví které ho přitahuje. Jak červenec krásně začal poflakováním na zahrádce kavárny, už dál se další neopakovaly. Ty další nasmlouvané se díky bolestem zubu zrušily a jelikož jsem v práci sama, lítám jak urvanej plakát jsem ráda, že si můžu lehnout na sluníčko nebo na bazén a čerpám síly na další den. Na to, zajet si aspoň posedět do města jen tak už nějak nemám sílu ani náladu. Ještě že je to sluníčko, to mě aspoň dobíjí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si toto nemyslím, je to především výběrem. Pokud člověk loví stále ve stejných vodách, nemůže se prostě divit. Bohužel, jsem o tom přesvědčená.
      Dělám nyní 14 hodin denně, takže slunce to není z čeho bych čerpala, vlastně ho vidím pouze při cestě domů. Tyhle teploty jsou v pracovním procesu doslova odporné, těším se až bude normálně.

      Vymazat
  14. Opět parádní shrnutí. Stále si pročítání Tvých vět užívám a bavím se.
    Konec Blogu.cz mne vlastně ani nezaskočil. Rozhodnutí odejít jinam ve mně sílilo, takže došlo k urychlení a jsem teď tam, kde jsem :-).
    Simi,doufám, že jsem provedla správný úkon, o který jsi mne žádala. Snad už to takhle bude dobré. :-)
    Hezkou neděli!
    U nás už obloha zešedla, asi dojde k tomu, co ohledně počasí předpovězeno jest. O velkou bouřku bych tedy nestála, ale o déšť ano. Je u nás už zase dost sucho. Voda v sudech na zalévání má hladinu hodně, hodně nízko.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlatá, já nyní dělám celý den a když mám volno, přečtu si blogy.
      No a když nemám možnost volby, nejde mi komentovat, což mne samozřejmě mrzí.
      U nás je šílené sucho a děkuji za každou kapku.

      Vymazat
  15. Krásný červenec jsi měla :). na blog.cz jsem byla přes deset let a jsem moc ráda, že mohly být mou součástí. Poznala jsem tolik nových lidí, které znám mnohdy lépe, než sousedku odnaproti, věkové kategorie se tu setřely a všichni si byli rovni. Bylo mi tam moc fajn.

    Přeji ti krásný zbytek léta :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji blogu za trpělivost, kterou mne naučil a hlavně tu toleranci.
      Ať to bylo jakkoliv, lidé zde mne hodně naučili, v dobrém i ve zlém.
      Přeji ti krásné léto, Procházkovic.

      Vymazat
  16. Přesně, květák jsem nedávno ulovila ve slevě a i ty knedlíky už proběhly. Akorát lečo u nás bez klobásy, teda pokud mi konečně dozrají stále zelená balkonová rajčata. :)
    Odchody domácích mazlíčků jsou smutné, dodnes si pamatuju, jak můj mladší brácha jednou našel mrtvého zakrslého králíčka a půl dne probrečel. No, prázdno určitě zaplní nový pejsek, a i počurávat se jednou přestane.
    Užívej dalšího sluníčka a melounů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já všeobecně nejsem na odchody nastavená, prostě nejsem.
      Peru se s tím a dlouho.
      Až mi jednou začnou odcházet ti moji tři, nevím, jak se s tím poperu.
      Vzhledem k jejich věku, může to být co nevidět.
      Já osobně bych preferovala nejdřív to miminko, ale to je jejich boj, můj neeee.

      Vymazat
  17. Milá Bohyně! Děkuji za Tvé řádky, ve kterých se dá mnohé vyčíst. Jsou plné života a emocí. Lásky, vášně, smutku, smíchu... prostě života ve všech jeho podobách.
    Simí, přeji krásný nadcházející měsíc. Ať máš i zde pusu upatlanou od letního ovoce, ať je plný výletů, zážitků, mrkajících mužů a krás všedních dnů.
    Krásné dny
    Katka
    PS: Kdo říká, že nikdy nezatahoval pneumatiku, zatahuje ji dodnes :o)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi pneumatikami je to nyní folklór, všichni si stěžují, jak se na ně podepsal covid, kulový, rozežranost :-)I tobě přeji krásné léto !!!

      Vymazat
  18. Nový psí kamarád přestane brzy okousavát památeční ždle TON po babičce, vykousávat díry do zdi a čůrat tam, kde se mu právě zachce. A jestli bude spát v posteli, to už si Soptík rozhodne sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... má tam být jidlo.biz

      Vymazat
    2. Nebude spát v posteli, neučí to žádného psa.
      Když je malý, tak to jde.
      Když pak naroste hovádko, je to kalamita.

      Vymazat
  19. Skvelý text ako vždy. JX už definitívne bývam tu...
    https://nivnice.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, drahý, konečně jsi se zahnízdil :-)

      Vymazat
  20. Všechno jednou končí a začíná zase trochu jinak. Život je změna, život jsou prohry a vítězství, radosti a smutek....Musela jsem se smát těm tvým nehtům. Nikdy jsem neměla dlouhé nehty, dokonce byla doby, kdy jsem si je kousala, pak ulamovala....ale přece jen jsem se ukáznila až jsem se dopracovala k sezónnímu vzhledu. V zimě si nehty mohu i lakovat, tedy mohu na ně upozornit. Počátkem jara, i když pracuji v rukavicích, dostanou nehty zabrat a začíná doba, kdy se je snažím zachránit zkrácením, leštěním a lakováním, až přijde doba letní, kdy už se snažím z krátkých nelakovaných nehtů dostat kartáčem právě ty pozůstatky zahradničení. lakovat nemá cenu, protože lak se vždycky odře, i když použiješ ochranný lak.....Až přijde doba zimní....Je mi líto, že Soptík nemá svého kamaráda. Snad nový přírůstek pomůže zapomenout.
    Dovolenou sis dopřála krásnou. No a jak jinak má na sebe upozornit bohyně blondýna, než vjet k pumpě v protisměru. To přece jinak nejde....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi nehty je to fakt potíž, je spousta lidí, kteří bez rukavic na zahradu nevylezou.
      Já si někdy vzpomenu, jindy néé, takže to pak skvěle vypadá :-)Ale tentokrát jsem se zastyděla, byla jsem k smíchu.
      Jak člověk rychle vzlétne, tak si pak rychle zase najde přistávací plochu a po hubě :-)

      Vymazat
  21. Opravdu není to štěně plyšový...???

    OdpovědětVymazat
  22. Krásné letní fotečky i povídání. Štěně je naprosto úžasný a společně se Sofinkou by mohli vystupovat v reklamě na štěstí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bevíčková, když čtu komentář od tebe, jsem reklama na štěstí :-)

      Vymazat
  23. Princů je možná nedostatek, ale ty svoji krásnou princeznu máš. S novým příslušníkem rodiny jim to moc sluší ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No letošní rok nám jezírko vyžraly užovky, ani u sousedů není jediný skokánek. Jsou to smutné podvečery, bez koncertů.
      Princezna mi šíleně roste před očima, za rok jde do školy.

      Vymazat
  24. Simi, mám moc ráda tvá hodnocení právě uprchlého měsíce.
    Je ti jasné, že všechny postřehy a události prostě předčí úžasné oči tvé vnučky a štěňátko!
    Ať se vám všem dobře daří i v srpnu!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  25. Simi, melouny jsou také má láska. A dortíky jsem hřešila včera - ale to už byl srpen, tak to se nepočítá (no - ona mi to váha spočítá už zítra ;-)).
    Přeju krásný srpen

    OdpovědětVymazat
  26. Simi, tvoje hodnocení uplynulého měsíce mě vždycky dostane! Tentokrát mě rozsekala příhoda na benzínce. Jak ty to dovedeš podat!😂😂👏👍
    Přeji krásný a pohodový první srpnový týden.🌞

    OdpovědětVymazat
  27. Páni, ještěže noviny moc nesleduji, ten titulek by mi asi taky zvedl mandle. I když chápu, odkud se to bere, ale stejně...
    Fotky jsou ale moc krásné a na té se štěňátkem Sofinka vypadá jako princezna :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Krásnej, milej i dojemnej pelmel myšlenek, chutí, vůní, i vzpomínek.
    S tím, co jsi napsala o blogu, souhlasím. Nejen výjevy puberťaček, ale spousta kvalitních článků, dobrých úvah, předvedení krásných rukodělných výrobků, komentáře, které skutečně reagovaly a nebyly jen stupidním vyjádřením "fajn blog, písneš mi?
    Spousta lidí různého věku, zájmů, zaměření, taky mám v oblíbených blogerky a blogery různých věků a zálib, a vůbec mi to nedělá problém.
    Objevila jsem kdysi bezvadné jedenáctileté dítko-kvítko, které dodnes bloguje už pod svým skutečným jménem.
    Našla jsem několik lidí, kteří psali povídky, většinou hodně slušné, některé dokonce výborné. Naučila jsem se díky jejich radám upravovat třeba i fotky, což byla věc, která by mě nenapadla - že existují programy, které přiostří, zesvětlí, nebo rovnou dovedou změnit původní foto k nepoznání.
    Objevila skvělé satiriky, blogery už téměř na umělecké úrovní, zajímavé hračičky, nadané kreslířky, a pár lidí, kteří i v nedospělém věku měli zajímavé názory.
    Odstřihnout blog není jen ukončit platformu. Na blogu to žilo a mnozí na blogu zanechali spoustu let svých vzpomínek, pokusů, vlastně je to kus jejich života.
    Dobře, články se dají přenést.
    Ale ty komentáře už ne.
    A jsem ráda, že jsem tě tady objevila, Blondýno! Asi budu chodit častěji, vypadá to tu sympaticky.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.