úterý 18. dubna 2017

Tak nějak orchidejově...

...pěstovala jsem a pěstuji je již mnoho let.
V posledních letech mi zůstaly pouze botanické orchideje/ mám i pár hybridních kousků/, které mi přijdou zajímavější, atraktivnější a hlavně odolnější.

Před několika týdny mě oslovila kamarádka, že má její phalíky plné nějaké vaty, oslintané a ve špatné kondici.
Velice mě udivila, protože o ní vím, že je vynikající zahrádkářka, přírodě rozumí, rozumí i rostlinám, ale nějak pozapomněla, takže prosím, pokud dostanete novou rostlinu nejen z hobbymarketu, doporučila bych :
KARANTÉNA
Dejte si čas a novinku postavte někam mimo, vesměs si totiž škůdce doneste domů s novým kouskem. Vím, člověk je natěšený, nabuzený a chce se kochat, ale pokud to vydržíte, zůstane vám celá sbírka čistá.
Já sama jsem tak v začátcích neučinila a měla jsem rostliny plné právě této " vlny ", kterou s velkou chutí tvoří ČERVEC VLNATÝ. Je to jeden z nejodolnějších škůdců, velice zdatný v přežití a v devastaci vaší sbírky, saje, saje a rostlinu dokáže rychle oslabit.
S červci vyhrajete boj, pokud rostlinu přesadíte do nového substrátu, sednete si s lupou a pinzetou a jednotlivé kazisvěty odchytáte. Je to zdlouhavé, ale účinné než se do boje pustíte s chemií. Také je vynikající líh z lékárny.
Držím palce a pokud dodržíte zásadní pravidlo, dát novou rostlinu do karantény, nestane se vám, že si nakazíte i další vaše rostliny, které byly v kondici a prosperovaly.

Právě mi kvete COELOGYNE CRISTATA.
Jedná se o botanickou orchidej od jižních svahů Himalají, kde roste v mlžných lesech.
Moje cristata neroste v takových skvělých podmínkách, ale od brzkého jara do hodně studeného podzimu bydlí na zahradě, kde je mnoho vzdušné vlhkosti, ideální noční pokles teplot a na přistíněném místě si lebedí bez přímého slunce. Na zimu ji stěhuji na zasklený balkon a do teplých bytových podmínek nepřijde vůbec.
K indukci květů prostě potřebuje studený odchov, za který se odmění nádherným a dlouhým nakvetáním stvolů.
Mě nakvétá druhý měsíc a vypadá , že některé stvoly budou v produkci květů ještě nějakou dobu pokračovat.
Pokud této rostlině striktně dodržíte podmínky, kvete pravidelně.


ASCOCENDA STRAWBERRY SODA
Tahle rostlina je pravý opak výše zmíněné cristaty. Potřebuje teplo a hlavně hodně, ale hodně světla.
Moje rostlina stojí na parapetu jižního okna, kdy po nástupu horkých dnů, začnu přistiňovat.
Vandám a ascocendám se říká DĚTI SLUNCE, takže pokud jim opět dodržíte podmínky, dočkáte se kvetení. Chce opravdu mnoho světla, v létě ale pozor na spálení. Já v zimě tyto vandovité přisvědcuji speciálními zářivkami, které pak rostlinám dodají potřebné i v zimě, kdy je den velice krátký a málo světla devastuje nejen nás, ale i rosltiny.



Představila jsem vám záměrně dva druhy orchidejí, které potřebují pro svou prosperitu jiné podmínky.
Jedna chladné a studené pěstování, druhá teplé a hodně světlé pěstování.
Pokud si pořizujete rostliny, zvažte, zda jim dokážete tyto podmínky zajistit.
Přeji krásné dny s rostlinami na parapetech či zimních zahradách, které potěší oko i duši.

22 komentářů:

  1. Mám ty svoje asi dva roky.Kvetou stále nádherně.Udivilo mně,že potřebují rozdílné podmínky.Jednu napadenou jsem už měla taky.Nevěděla jsem,jak to řešit.Raději jsem ji vyhodila

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám doma phaly a z 8 mi jich kvete 7

    OdpovědětVymazat
  3. Potěšilo. Jsou to parádnice u dobré a pozorné pěstitelky. Odměňují tě a ještě nás učíš.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou krásné, ale já při svých zahradnických schopnostech pěstuju jen ty kaktusy

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je opravdová krása. Neničí je kočičky?

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné je máš, já měla donedávna tři. No a teď se po několika letech asi budeme muset rozloučit, něco se stalo, všechny mám ovadlé a přitom nám to spolu tak klapalo.....

    OdpovědětVymazat
  7. Krása to je. Já mám od svých letošních narozenin první orchidej. Zatím mi kvete a neříká nic. Tak uvidím, co čas přinese. Jsem spíš zahradnice z leknutí, ale nemohu říci, že bych se často s květinami musela loučit. Docela se na mně usmívají.  )))

    OdpovědětVymazat
  8. Dobře pojednané, v hobby centrech jsou orchideje často "zablešené" červci... Ale jednou jsem vrátila orchidej i na výstavě orchidejí (vzal ji naštěstí zpět)! Prý už to bylo O.K., po postřiku, ale věř tomu, že... když na rostlině byly ještě zbytky práce červce, které dobře znám.

    OdpovědětVymazat
  9. Orchideje zbožňuji.. Moc povedený a zajímavý článeček.

    OdpovědětVymazat
  10. To je nádhera A na Poslední fotce vidím, že máš na pěstování rostlinek i pomocníka, tak to má být.

    OdpovědětVymazat
  11. Je to nádhera No, my co tak úspěšní nejsme, si necháme své dva phaly, mimochodem, oba mi teď kvetou    , a pokocháme se u tebe, u odbornice   

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Původní rostliny, než je začali křížit, mají nějakou domovinu, odněkud pocházejí, z teplých nebo studených podmínek a podle toho se odvíjí i jejich pěstování. Pěstovat multihybridy je problém, pokud mají mnoho rodičů a občas i jiné pěstební podmínky.

    OdpovědětVymazat
  13. [2]: Pokud máš podmínky, není co řešit

    OdpovědětVymazat
  14. [5]: Ano, jestli myslíš moje čtyřnohé pomocníky, tak ano, v době dospívání a puberty našeho Míši jsem si i pobrečela, když mi shodil 20 rostlin na zem a né jednou, ba i dvakrát za den

    OdpovědětVymazat
  15. [8]: Časem uvidíš, já si netykám s kaktusy, ty vůbec neumím

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Mnohokrát se mi stalo, že mi pěstitel nabízel drahou botanickou orchidej za šílenou raketu a já nakupovala s lupou, byla ožraná a plná červců.

    OdpovědětVymazat
  17. [11]: Já taky, kdysi byly moje top, nyní se o přízeň musí dělit se zahradou

    OdpovědětVymazat
  18. Ta červená nádhera se mi moc líbí, moooc líbí...

    OdpovědětVymazat
  19. Ty jsou kouzelný! Na okně mám dvě phala a jednu mini a všechny, i přes mé naprosté ignorantství, krásně kvetou. Jsou to zlatíčka!

    OdpovědětVymazat
  20. Jsi opravdu odborník. Z obou představených bych asi nedokázala zajistit jim v paneláku podmínky. V letním období by se možná jedné líbilo v severním pokoji, ale kam s květinkou, když se začne v zimě topit.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.