..nechtěně a vlastně moc ráda jsem vyslechla rozhovor dvou dam na téma stravování. Obě si shodně stěžovaly, že muži odmítají relativně zdravé stravování a vyžadují stále svých šest knedlíků zalitých tučnou omáčkou.
Přicházím s nabídkou nikoliv kvalitního sexu, ale jídla, které mohou i muži a nestávkují.
JÁHELNÍK S KYSANÝM ZELÍM
Potřebujeme:
jáhly
kysané zelí
uzené tofu nebo tempeh
vajíčka
olej, cibuli
kmín, pepř, bazalku
Spaříme si jáhly několikrát vařící vodou, zbavíme je pachuti, která strávníkům vadí, pokud toto neudělají.
Jáhly uvaříme spolu se lžičkou bazalky, soli a kmínu.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme tofu / doporučuji zauzené, jídlo voní po uzeném mase / a na závěr orestujeme i kysané zelí.
V pekáčku zamícháme jáhly i připravenou směs zelí s tofu.
Vše zalijeme našlehanými vejci a zapečeme.
Jídlo je vynikající i za studena.
Jáhly v kombinaci s kysaným zelím jsou zdravým, kvalitním i hubnoucím obědem. Tato skvělá surovina našich předků patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a jsou přirozeně bezlepkové. Navíc kysané zelí je zdrojem mnoha velice prospěšných látek, podporující zažívání, imunitu.
Kdo jednou ochutná, nechce jinak...jáhlám se nemusí člověk vyhýbat, pokud je řádně připraví a spaří. Stanou se nedílnou součástí pestrého stravování a i pánům tato kombinace chutná.
Zapíjím březovou vodu.Je to čistě přírodní produkt, chutná lahodně a nyní na jaře čistí tělo od toxinů...jo a nás ženy prý zázračně omlazuje, což je v kontextu minulého článku na místě.
Přeji dobrou chuť.
ono to i dobře vypadá. Až budu doma, vyzkouším.
OdpovědětVymazatNo,já to pokoušet nebudu.Když uvařím zdravé jídlo,tak týden má problémy,které svádí na toto jídlo.Stejně pak "můzuje"až sní haldy nezdravého
OdpovědětVymazatZajímavé jídélko. Mám všechno, ale při shonu o zdravé stravování se mi všechno to zasulo do hlubin ledničky. Až na ty jáhly, ty mám pořád po ruce.
OdpovědětVymazatJídlo vypadá opravdu dobře, Simi.
OdpovědětVymazatRecept jsem nečetla, jakož nečtu nikdy žádné (páč nesnáším vaření).
OdpovědětVymazatJá jsem asi trochu muž :) Ale ta březová šťáva mě zaujala...ředí se to? Z popisku v eshopu nejsem moc moudrá.
OdpovědětVymazat[6]: Ředí.
OdpovědětVymazatNo vypadá to opravdu dobře, měla bych si vzít příklad. U nás byly dnes špagety se vším možným, bylo tam tofu, to uzené a halda medvědího česneku i pórek a sýr, ale co naplat, špagety jsou těstoviny...
OdpovědětVymazatTu březovou vodu vidím poprvé, ta mě taky láká, ale u nás jí asi neseženu.
OdpovědětVymazatJáhly ani tofu jsem nikdy nezkusila...
OdpovědětVymazatBlondi, čím bys mi doporučila nahradit vejce u tohoto pokrmu? Bych ho i vyzkoušela, pořád jím jáhly jen na sladko.
OdpovědětVymazatManželovi nesloužím,takže nevím co by si dal, ale je fakt, že jsem za svůj život takového, který by tohle měl "rád" bohužel nepoznala. Nebo bohudík?
OdpovědětVymazat"Březová voda" a podobně, stejně jako "detoxikace" jsou dnes oblíběné zdravotní experimenty do chvíle, kdy na to někdo znenadání tvrdě doplatí. Tyto nedefinovatelné "přírodní produkty" totiž mnohdy buď překvapivě zesilují a nebo naopak inhibují působení různých léků. Je to zřejmé zejména u léků na ovlivňování krevního tlaku. Přitom skutečné účinky jsou většinou jen krajně zanedbatelné. Tato léčiva pocházejí většinou z ukrajiny a podobných východních oblastí, a překvapivě vysoké jsou i jejich ceny. Co se týče jarní únavy, případně té oblíbené "detoxikace těla", doporučil bych každodenní malou kávovou lžičku draselné užívací sody KHCO3 / NE soda bikarbona NaHCO3 !!!/do sklenice čaje. Tato dávka na různě dlouhou dobu úplně odstraní únavu, mírně sníží krevní tlak, a hlavně perfektně rozpouští i počátky močových kamenů. Je nutno to samozřejmě předem opatrně vyzkoušet, a nepřekračovat pak denní dávku asi půl gramu.
OdpovědětVymazatTo bych mohla vyzkoušet, ale zřejmě by to byla zkouška jednorázová
OdpovědětVymazatNo panejo, to muselo být jistě moc dobré!! A nevypadá to ani nijak moc složitě, to je skvělé. .. Březová šťáva je pro mě úplnou novinkou.
OdpovědětVymazat[1]: Je to dobrota a nebudeš zklamaná
OdpovědětVymazat[4]: Za zkoušku nic nedáš, moje kamarádka předložila svému příteli lilkové pyré dle mého receptu a byl nadšený a pochutnal si.
OdpovědětVymazat[8]: Zní to velice lákavě a občas si dát těstoviny není hřích, já si kupuji celozrnné nebo celozrnný kuskus či bulgur a nemám pocit, že jsem na okraji společnosti
OdpovědětVymazat[10]: Eli, sice by jsi měla přibrat, ale rozhodně by ti to prospělo, je to dobré a zdravé jídlo
OdpovědětVymazat[12]: Cukříku, já jsem v tom vaření a pečení taková slepičí.
OdpovědětVymazat[13]: Jsem žena marnivá, která se domnívá, že když si zavdá elixír, ráno vstane krásná, kouzelná a žádostivá.
OdpovědětVymazatTo musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazatUzené tofu s kysaným zelím jsem dělala s pohankou nebo červenou čočkou. Tahle varianta zapečená s jáhly mě docela láká. Proč dělat jen jáhlové kaše s ovocem?
OdpovědětVymazat[17]: Chceš si mě vzít na svědomí?!
OdpovědětVymazatGI 70 u jáhel rozhodně NENÍ nízký glykemický index (stejně je ale nutné brát GI s rezervou, protože často mají velice nezdravé potraviny nižší GI, než ty prospěšnější).
OdpovědětVymazat[22]: Určitě doporučuji...pánům skutečně chutná tato variace...já doporučuji na závěr velice zdravou a osvěžující vychlazenou Plzničku
OdpovědětVymazat[23]: Tak to já zase velice ráda vyzkouším tvé varianty, nejvíce mě láká ta čočka, mám jí ráda na kyselo a s uzeným tofu...jdu do toho.
OdpovědětVymazat[24]: V žádném případě, kdo by pak dával ty nádherné fotky českého Toskánska...už navždy dokonce svých dní budu mít tuto oblast spojenou s Tebou, Haničko
OdpovědětVymazatTak to je jídlo i pro tu moji vegetariánku , to zkusím Mám tofu, jáhly, bohužel nééé zelí
OdpovědětVymazat[28]: Tak to mě opravdu velice těší, Simonko, tohle si ani nezasloužím!
OdpovědětVymazat[28]: Ještě dodatek ... není to české, ale moravské Toskánsko!
OdpovědětVymazat[28]: Pivo mám teď výjimečně koupený černý - ale jen pro motýly!
OdpovědětVymazat[29]: Bez zelí by to nebylo ono, musíš zakoupit
OdpovědětVymazatVypadá to dobře a věřím, že by mi to chutnalo.Zkusím to. Jak se s tím vypořádá pán domu,toť otázka
OdpovědětVymazat[9]: Břízy už se začínají zelenat, když si utrhneš pár větviček i s malickými lístky a necháš macerovat tak den a půl, budeš mít březovou vodu na stejné použití jako ta v lahvičce. Pít se má neslazená - už se na ně chystám, ať jsem TAKY čupr ženská
OdpovědětVymazat[10]: Takže jsi ani nezkusila udělat si TARHOŇU? Taky príma papu, leč je to těstovina. Ale zato výživná a když se dobře udělá, moc dobrá...
OdpovědětVymazat[25]: A jakpak je to s dnešní mojí kombinací, kterou jsem udělala z návodu od mé oblíbené zdravušky Bloncky. Bylo uzené tofu, kysané zelí, cibulička jen pod podušení zelí a k tomu bohužel jen kuskus; prsila jsem se, že mám jahel něurekom a ono zatím nic. Dokoupím a udělám a poreferuju. Dobré to bylo
OdpovědětVymazat