pátek 21. dubna 2017

Jak se tvoří čeština...

...když se spojí řádná dávka afektu s cholerickým záchvatem a dojde k zásadnímu výpadku diplomacie ...vznikne češtinářská perla NEDOŽEREK.
Český jazyk je nádherný, pestrý a neustále mě překvapuje. Překvapuje mě lidová tvorba, jen nevím, co by na to řekla nějaká soudružka učitelka ?
Přeji vám krásný víkend, ať už s dožerkem nebo nedožerkem, hlavně s úsměvem a nadhledem....

32 komentářů:

  1. Nedožerek nemá vadu!

    OdpovědětVymazat
  2. Asi si tam "nedožerek" někdo odložil, jak vytahoval poštu ze schránky a zapomněl na něj, tolik humbuku kvůli tomu      Cérko u Vás je v baráku pořád co číst a řešit

    OdpovědětVymazat
  3. Libuška má nejspíš pravdu, proč asi někdo nedozerek (mobil to slovo také nezná) zapomněl na schránkách. V paneláku nebo činžáku stále nacházíme nějakou veřejnou korespondenci. A pravda, nejvíce kvuli nepořádku kolem schránek. Ale to vytváření slov je parádní. Můj manžel je na to mistr. Jenže kolikrát nevím, o čem mluví. A to také někdy neškodí. Nemusím vědět všechno.

    OdpovědětVymazat
  4. Vím, že paní učitelka jazyka českého by z toho měla tik, ale já jsem se zasmála. Sice je jasné, že psané vzniklo v afektu jak píšeš, ale mne to ,,české" slovíčko fakt pobavilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Nedožerek je rozhodně zajímavější než zbytek jablka. Protože když se nad tím zamyslím, ohryzek je jen střed jablka, na kterém už toho k jídlu moc není (možná tak pro nějaké zvíře). Zato nedožerek ve mně evokuje ohryzek a něco na něm.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: BOBO, nejsi ty kantor         

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Studuji na češtinářku, ale to zatím nic neznamená.

    OdpovědětVymazat
  8. V těchto případech bych použil dvojfázové řešení, které působí jako antipsychotikum. Kdysi jsem měli na pracovišti velice agilní uklízečku, která vždy když se stal například na klozetech nějaký přestupek, vrazila do laboratoře, a vyzvala všechny šarže, tam přítomné,

    OdpovědětVymazat
  9. [9]:Já bych sice nesáhla, neb ani každý poblijon nemusí být umělý, že...ale dělat u vás uklízečku, máte nástup rovnou po ránu, před mou službou...

    OdpovědětVymazat
  10. Nedožerek vidím poprvé, nikdy jsem to ani neslyšela, ale líbí se mi, přijde mi i tak trochu moravský, ani nevím proč.

    OdpovědětVymazat
  11. Nedožerek je mnohem malebnější, než ohryzek

    OdpovědětVymazat
  12. Nedožerek je celkem sympatické slovo :) Já si taková vymýšlím každou chvíli, je však pravda, že je nikam nepíšu ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Nedožerek je něco víc než pouhý ohryzek, jak můžete vidět na ilustračním foto.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je super Nedožerek je naprosto skvělé slovo, myslím, že se jím budu někdy inspirovat a vyčkám na dobrou situaci, kdy toto slovíčko použít, heheh

    OdpovědětVymazat
  15. /9/ Byl jsem vždy přítelem rezolutních uklízeček, snad od studentských let. Jednou jsme jako gymnazisté korzovali o přestávce na chodbě, když se ozval znenadání ohlušující výbuch, a vzápětí další. Paní uklízečka zrovna šůrovala chodbu, a div si nevypíchla leknutím oko smetákem. To ji tak rozzuřilo, že se rozmáchla, a nacucaným hadrem z kbelíku chtěla potrestat domělého pachatele. Ten však uhnul, a zásah do zátylku dostal náš pedagog v bílém plášti, který se v nesprávném čase ocitl na nesprávném místě, a ještě se zrovna nešikovně leknutím otočil o nesprávný úhel. Byla to perfektně mířená tažená rána na nesprávné místo, při které odstředivou silou z hadru vystříkl znečištěný obsah, a opsal před dopadem na pedagogův zátylek ve výši na stropě asi deset metrů dlouhou geometrickou křivku. Otřesený vědec dlouho zíral na křivku na stropě, pak nechal všechny nastoupit, a žádal pachatele aby se přiznal. Protože jsem měl smíchy vlhko ve slípech, zdvihl jsme ruku a vystoupil. Pedagog mne zavedl do kabinetu, a požádal mne o složení té třaskaviny. Když jsem mu ji sdělil, propustil mne, a já viděl, že si chystá příslušné chemikálie k pokusu.

    OdpovědětVymazat
  16. Nedožerek používám dost často, ale tohle je skoro ohryzek     

    OdpovědětVymazat
  17. To se mi líbí, nedožerek asi zařadím do slovníku

    OdpovědětVymazat
  18. Nedožerek je fakt hustýýýý. Ale výraz pro tento kus jablka se mi také líbí.:O)

    OdpovědětVymazat
  19. Připomnělo mi to období, kdy má kolegyně zvící velikosti almary chtěla zázračně hubnout a Herbalifu nevěřila. Zázrak, který jí dopomůže k hubnutí se objevil inzerátem "Zašly 500,- Kč, pošlu ti zaručenou dietu".

    OdpovědětVymazat
  20. Převeliké díky ti posílám, jedna za pobavení a druhak za krásné nové slovo, odteď zbytkům na talíři neřeknu jinak. To budou chlapi čumět!

    OdpovědětVymazat
  21. Tss slovo "nedožerek" používám přes dvacet pět let. Od hor, kde jsme měli s sebou tři lezoucí batolata, která v jídelně sbírala na zemi nedožerky, jako např. hranolky nebo zapadlé krokety a cpala se s nima. To slovo jsem se naučila od Dáši...

    OdpovědětVymazat
  22. [9]: Jen podtrhujete fakt, že i inteligentní lidé nejsou suchaři a umí se bavit

    OdpovědětVymazat
  23. Pěkný název! U vás se vůbec nějak moc píše!

    OdpovědětVymazat
  24. Nedožerek je skvělé slovo, Simi, v tomto případě by ohryzek zněl příliš jemně.

    OdpovědětVymazat
  25. Nedožerek je moc pěkné slovo s mnohem obecnějším využitím než jen jako ohryzek od jablka. Píšu si ho do slovníčku .

    OdpovědětVymazat
  26. Nedožerek? Vžyť do toho jablíčka sotva kousl...     

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.