středa 18. října 2017

Když blondýna putuje...

... aneb mají v Liberci fakt lepší klíma ?

Blonďatá hlava vystoupila z vlaku a objala jí náruč města Liberce. Slunce promiskutně laškovalo s mojí tváří, teplo si nepotykalo s teplým svetrem, ale kávička do ruky a vidina botanické nirvany to celé doladila.
Na blondýnu se řítí bodrá seniorka a řičí hlasem jako amplión, kudy jako na ten Ještěd ? Ukazuji do dálky, kde se tato impozantní stavba rýsuje. Ovšem pro dámu málo, asi se těšila, že jí přesně nadiktuji všechny spoje MHD / no jo, ale já bydlím nějakou desítku km jiným směrem/, ceny poledního menu a rychlost sušení rukou na dámských toaletách. Blondýně je to samozřejmě líto, kdyby byla Forrest Gump, nabídla by bonboniéru, takto je bohužel za neinformovanou trubičku, která říká, že všechny cesty vedou do Říma.

Dlouhá, nádherná alej stromů. Do žlutého listí probleskuje slunce a je to kýč jako bič. Liberecko letos vede v podzimním vymalování přírody. Blondýna, depresář první třídy kapituluje a přijímá podzim. Celé to kazí volební propaganda.
Jeden ksicht je mi maximálně odporný, ba se mi příčí. Narušuje poetiku podzimu a čím víc se blížím k městu, tím je ten obličej větší a větší. Přátelé, v Liberci ve středu města mají největší volební ksichty na světě.
Ach můj bože, jsem zhulená přírodou, jsem zlitá barevným podzimem, zjišťuji, že ten nepříjemný obličej patří k mé politické straně, kterou volím už dvacet let. Blondýna je nevěrná mužům, ale politicky nikoliv. Zavřu v pátek oči a ten lístek tam hodím.

Strašně ráda si blondýna prohlíží lidi. Jak jsou naladěni, jak jsou oblečeni, jsem taková malá blonďatá streat policie.
Proti blondýně jdou dvě ženy, drží se za ruku a nebojí se svou lásku vystřelit všem do očí. To je krása, konečně je ta správná doba nebát se vykřičet to do světa.... jo, je to láska. Procházíme kolem sebe, záblesk a já nestíhám dodýchnout.
Jedna z dam na sobě neměla nic, jen dírkované tílko. Nebyla zima, to vůbec, byl pařák. Absence spodního prádla ve věku přechodovém je na férovku průser, prsní dvorce jako kola od vozu, přetížené gravitací až k pupku a bradavky zaražené do děr tílka. Letošním hitem okresu libereckého je ukázat všem, že gravitace je kurva a my se jí nebojíme.
Blondýna si ale podprsenku i pod tlakem čerstvého vzduchu nesundala.

Kávička. Jak nádherně chutná na zahrádce rušné ulice, kde si místní romští kluci vyřizují účty, kolorit každého českého většího náměstí. U vedlejšího stolu sedí dvě maminky s kočárky. Jedna laškuje se svým miláčkem, budliky, budliky.
Laškuje tak hlasitě, že se všichni dozvídáme, že na malého, docela maličkatého miláčka vyplázla včera večer jazyk a von plakal, představte si. Tak nevím, kdo je větší ...řekněme trumpetka, že já na tu mojí holku nevyplazovala jazyk, jak já byla nemoderní.
Ale co vím jistě, v kavárně vedle blondýny neležel v kočárku nový liberecký Mick Jagger, tomu by totiž vyplazený jazyk nevadil.

Podzime, podzime, vymaloval jsi okolí Liberce do skvostných barev a Kryštofovo údolí hýřilo takovou barevností, že jsem zapomněla fotit. Blondýna se bude moc těšit na návrat do města, kde se nebojí konvencí, velkých bilbordů a neřeší máslo na hlavě ani v košíku, protože tam to prostě žije.



/ foto patří panu Chomátovi Jiřímu, který na rozdíl ode mě nezapomněl fotit a pak se o foto podělil s ostatními, takže děkuji /

29 komentářů:

  1. Moc pěkná oslava podzimu i podzimního uvažování. Fotka nakonec mi připadala jako sesazený kýč, dokud jsem neseznala, že je opravdu focená a někde to tak vypadá. Kterou krajinu budeš obdivovat v plné zimě (promiň připomínku zimy už teď)?

    OdpovědětVymazat
  2. Dítě pláče, protože jazyk je ve vyjmenovaných slovech, které se bude muset časem učit, neasi?

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsané.I když podzim nemusím,vykreslila jsi ho pohádkově

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně jsi ten podzim vystihla      Teda teď přemýšlím, jestli bych u tebe prošla, jako u módní kritičky, ale je pravda, že bez podprsenky nevycházím      A fotka moc pěkná, podzim je prostě malíř a já ho mám ráda, zvlášť s tím babím létem, co teď panuje

    OdpovědětVymazat
  5. Poslední dny jsou prostě absolutní nabíječka pozitivní energie! I já si courám po podzimních Brdech, foťák dělá cvak, cvak, cvak a jí si labužím na pařezech v lese jak ta zmije na slunci, poslouchám stále ještě pějící ptactvo nebeské, sosám vůni spadaného listí do kterýho pere slunce a je mi nádherně. To vše v podprdě páč u mne by ta gravitace dělala divy a při rychlejší chůzi by mi hrozilo, že si vymlátím svým poprsím zuby. I mě vytáčí mordy přilepené na bilbordy a když je vidím zvracím horkou krev .... Proč musej člověku kazit ty poslední nádherný sluníčkový dny? Jako by nestačilo že mu kazí celé dny, celé týdny, celé měsíce, celé roky a celý život!!

    OdpovědětVymazat
  6. V Liberci jsem byla kdysi dávno v létě a připadal mi jako moc krásné město. Máš velmi vtipné postřehy ) I podzim mám ráda, letos jsem návštěvu Prahy vynechala a vyměnila za příští jaro, jinak by se jelo právě v tomto kouzelném týdnu - většinou si totiž v kufru vozím i italské počasí Dnes tu máme mít 26-27° ale po ránu je tak 8

    OdpovědětVymazat
  7. Blondýnko, krásně jsem si početla i zasmála V Liberci jsem už dlouho nebyla, ale i tak znám Ještěd jako svoje boty. Byli jsme tam mnohokrát s našimi dětmi, když jsme jezdili k Jablonci na dovolenou. Téměř každý rok to musel být jeden z výletů na dovolené. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  8. V Liberci jsem byla jen jednou, před 20ti lety. V zimě, při výšlapu na Ještěd, jsem uklouzla na zmrazku, padla na hlavu a rozsekla si obočí. Měla jsem 4 stehy a vysvětlit pak na kontrole, již doma v Plzni, že jsem byla naprosto střízlivá, byl problém.

    OdpovědětVymazat
  9. Simi, tohle mi nedělej, napsat jen půlku...

    OdpovědětVymazat
  10. V Liberci jsem ještě nikdy nebyla, ale vyprávění je moc pěkné

    OdpovědětVymazat
  11. Jak listy překrásně na podzim umírají...

    OdpovědětVymazat
  12. Venku barevno a slunko k tomu a co udělá moje batole - málem mi vypíchne oko, takže já můžu ven až samozřejmě v den, kdy už slunko nesvítí, jinak by mi od bolesti asi jeblo

    OdpovědětVymazat
  13. Tak Ještěd je aspoň dostatečně vidět, nehrozil vám jiný směr... Ale připomněla jsi mi dubnovou výpravu na Kunětickou horu. Já místní, hrad samozřejmě odevšad z města není vidět a kudy půjdem? No... asi tudy. Obešly jsme docela lán světa a daly se pořádnou oklikou!

    OdpovědětVymazat
  14. Co nevidět odpadají i listy volebních plakátů .

    OdpovědětVymazat
  15. Ještě, že máš na focení lidi! Je to krásná fotka.

    OdpovědětVymazat
  16. Do Kryštofova údolí jsem vytáhla násilím Druhorozeného na výlet. Nejvíc se mu líbila cukrárna U Ježka, měli tam tři koťata volně k pohlazení...na druhém místě byla holčina ve vlaku... Mně si líbil čůrající pejsek a samozřejmě ten viadukt.

    OdpovědětVymazat
  17. Krásně jsem se zasmála, díky ti!

    OdpovědětVymazat
  18. [1]: Za měsíc letím do Říma, tak tuším, že i tam bude co obdivovat

    OdpovědětVymazat
  19. [7]: Tak mi tam , prosím, nějaké pěkné počasí ponechejte na listopad

    OdpovědětVymazat
  20. [13]: Veru, tak to jste si ten podzim doma pěkně vyšperkovali, přeji brzké uzdravení.

    OdpovědětVymazat
  21. V Liberci jsem už nějaký ten rok zpátky nebyla. Ale kdysi jsme tam jezdívali na Liberecké výstavní trhy .

    OdpovědětVymazat
  22. Parádní barvičky my jsme si včera s dcerou a malým princem užívali barvy na hřišti. Všude kolem listí co hrálo zlatou a ohnivou barvou. Dělala jsem z listí řetěz a prcek mně začal snášet všechno listí co zvládl Jsem ráda, že jsme se dočkali na pár dnů babího léta.

    OdpovědětVymazat
  23. Já vlastně ani nevím, co k tomu napsat. Já se tady šklebím až se za břicho popadám a přemýšlím o tom, jestli příště až se někam vypravíš, budeš mít zmapovanou rychlost sušení rukou na dámských toaletách, aby jsi mohla učinit povinnosti za dost. A také o tom, že bych asi nechtěla potkat ty dvě dámy...

    OdpovědětVymazat
  24. Opět si živě vše představuji a bavím se. Ne, že bych se smála blondýně, spíše naopak, usmívám se protože jsem tam s ním, vtáhla mě do ulic a vidím naprosto v živých barvách i tu odvážnou padesátnici s poprsím za opaskem.

    OdpovědětVymazat
  25. Simčo, mám pocit, že podzim je rok od roku hezčí a barevnější. Krásně je u nás v Čechách. Nádherná fotka, krásné příběhy.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.