pondělí 23. října 2017

Hřešit prý je lidské...

Procházela jsem dnes dlouhou alejí plnou vzrostlých kaštanů. S kyticí čajových růží jsem šla popřát své generálce k narozeninám. Odešla brzy, mladá a nestačily jsme si, já a moje maminka říct spoustu důležitých věcí.
Učím se vyvarovat stejných chyb, které jí stály kus aktivního života.

MÁM TĚ RÁDA, ale jsi mizerný společník - SŮL
Solila jsem jako blázen, používala slaná dochucovadla, směsi koření narvaných solí a neměla jsem žádnou brzdu.
Když mi lékařka ukázala výsledky testů, lekla jsem se. Zděsila jsem se, srdce mi bilo na poplach a jako největší průšvih jsem cítila vysoký krevní tlak. To ponížení, že budu v relativně mladém věku pojídat pravidelnou medikaci.
Odcházela jsem s větou, kterou slyším ještě dnes ....Nedožijete se věku vaší matky, pokud s tím něco neuděláte.
Udělala jsem. Po návštěvě výživové poradkyně, jsem měla na archu tučně napsáno NESOLIT.
První měsíc jsem se mohla zbláznit, jídlo bylo plané, nechutné.
Ale když chcete, všechno jde. Naučila jsem se jídla dochucovat jednotlivými kořeními, bylinkami, citrónem, zázvorem.
Během půl roku se mi změnily chuťové pohárky, nebojují se solí a mohou nechat vyniknout docela jiným aspektům stravy.
Přestala se mi v organismu hromadit voda, po třech letech po váhovém úbytku mám normální krevní tlak a lékařka mi vysadila pravidelnou medikaci. Můj mizerný společník, sůl, mi například v restauracích doslova vadí a i v mém okolí vnímám tento nešvar jako problém. A co Vy a sůl ?

MÁM TĚ RÁDA, ale jsi hříšný společník - KÁVA
Kávička ráno, v poledne, odpoledne a v klídečku večer. Jsem a zůstanu kafařem, jenže není to ujeté ?
Mít vysoký tlak, léčit se a přitom popíjet kofeinové nápoje a tvářit se, že se nic neděje. Odmítla jsem se vzdát chuti kávy v ústech a tak jsem klasickou kávu nahradila bezkofeinovou.
Je sice dražší, ale obsahuje stále antioxidanty a pokud se kofein odstraňuje bez chemických látek / neublíží přemíra chemie /, má výsledný produkt pouze 1 až 3 % kofeinu.
Chuťově je tato káva dokonalá a dokonce tak, že nikdo nepozná, že to není klasická rozpustná káva. Moje kamarádka takto skvěle vyřešila vysoký tlak manžela a dodnes nepoznal, že pije bezkofeinovou, domnívá se, jakou skvělou kávu pije.
Pokud jsem v restauraci a já se velice ráda kavárensky povaluji, objednávám si automaticky kávu americano, je to ředěné, tudíž se nejedná o kávu silnou. A co vy a káva ?

MÁM TĚ RÁDA, ale jsi mé prokletí - NĚCO SLADKÉHO KE KÁVIČCE
Jé, dáš si kávičku, viď ? Já pekla, máme buchty, máme tatranku, máme šáteček, uděláme si pohárek, máme čerstvý štrůdl, v tom horku by to chtělo něco studeného, dáme si nanuk.
Typický návštěvnický kolorit a přijde mi, že my Češi jsme mistři světa v domácím pohostinství ke kávičce.
Jak odolávat a nechodit na návštěvu se zalepenou pusou ?
Trpím, všude nesmírně trpím, protože sladké miluji. Málokdo peče zdravě, málokdo si vezme ke kávě mísu ovocného salátu nebo ovoce samotné. A co vy a sladké ke kávičce ?

Na otázku " Co bych z toho života asi tak měl ? ", já odpovídám, že právě ten život.
Moje největší přání a tužba je dožít se produktivního seniorského věku, kdy budu moci aktivně žít a nikoliv přežívat.
Nechci sedět za okny domova seniorů, nemoci chodit, nemoci kvalitně žít, protože jsem na to v produktivním životě kašlala. Jsem si plně vědoma, že co do sebe nyní nacpu, to se mi prostě vrátí.
Zdravý životní styl není ostuda, ale nutnost. Hranice lidského života se posouvají, ale s pytlem slaných brambůrků zalitým dvěma litry kofeinového nápoje a krabicí polárkového dorta je tato meta v nedohlednu.
Hřešit je lidské, vychutnávat si labužnicky život, jen si určit míru, mantinely... a nebo si najít Míru !
Krásný týden přeji všem.

32 komentářů:

  1. Zatím solím, když vařím pro rodinu, tak to ani jinak nejde. Já vím, jídlo jde dochutit i dodatečně, ale ne vždy. Káva prý hypertenzi nezpůsobuje, můj lékař mi ji nezakázal a prý když mi chutná mohu ji pít. Ale už si dělám rozpustnou. Sladké mám ráda, ale snažím se to nepřehánět. Někde jsem ale zaregistrovala, že kouříš. Nebo to bylo u někoho jiného?

    OdpovědětVymazat
  2. Právě teď jsem zasedla k mé první ze dvou denních dávek kávy. Té ranní. Mám nízký tlak a tímhle se startuju. A co si budem povídat, když si jí nedám absťák se mnou začne mlátit. Druhou si dávám v poledne a k ní právě něco dobrého, sladkého. A co se týče solení, tak se snažím solit míň ale ne vždy se zadaří. Takže hřešíme skoro stejně Jo, a každý večer si dávám sklínku bílého vína.

    OdpovědětVymazat
  3. Říká se, všeho s mírou a hýbat se. A o tom to je.

    OdpovědětVymazat
  4. Usrkávám si u čtení svého hořkého turka.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já teda solím, i když asi málo    Kávu piju 4x denně, ale můj tlak byl vždycky spíš nižší    A sladké ke kávě taky musím mít....jenže, co je to tatranka, to už léta nevím, klidně si dám kávu a ovesnou kaši nebo jen jogurt anebo si zdravě upeču    Ke mně můžeš přijet v pohodě na kávičku     

    OdpovědětVymazat
  6. Já a sůl? Co mi připadá slané akorát, to si ostatní ješte přisolí. Já a káva? Tak tři denně. Slabá, rozpustná, hořká a s mlékem. Ovesným nejradši. Já a sladké? Ne ke kávě, ne rafinovaný cukr, ne moc často, ale miluji sladké! Už jsem pár dělených moučníků vlastní výroby tak vychytala, že je jí i můj chlap!

    OdpovědětVymazat
  7. 1. SŮL - Mám normální krevní tlak, takže normálně solím. Potřebovali bychom definovat, co je to normálně Prostě - když uvařím, tak si lidi u stolu ani nepřisolují, ani si nestěžují, že je to přesolené.

    OdpovědětVymazat
  8. Článek opravdu k zamyšlení. Já se přiznám bez mučení - hřeším solí, kávou i sladkým pečivem. Ach jo.....

    OdpovědětVymazat
  9. Cérko, hezky si mi promluvila do duše Sedm let jsem to vydržela a celou dobu jsem myslela na to jak to ošidit a zobnout co mám ráda. Vzdala jsem to, vařím manželovi a mamce ta by se mnou vyběhla, kdyby neměla ty svoje knedle a vepřo i ve svém věku(92) Tebe obdivuju, to už jsem Ti mockrát psala, ale já jsem nenapravitelná, ne že bych se cpala sladkým, ale solím Zdravím z kotáru, prší nám a prší ...

    OdpovědětVymazat
  10. To dnešní "osvětové" psaní je jako přes kopírák stejné jak jsem to dělala a teď dělám já. Sleduju tě, učím se u tebe, jak na to, když bych si třeba ráda osolila a mám "solit" bylinkami nebo citronem. Asi začnu bylinkovat. Hospodář se dal na nesolení, obědy z vývařovny jsou málo solené, málo zapražované, málo husté polívky, hodně masika - chválí si, jak se mu dobře papká. Ani nevnímá, kolik bylinek v tom má.

    OdpovědětVymazat
  11. Nevim komu nebo cemu dekovat (k buhvijak zdrave strave nas doma nevedli...), ale tyto problemy jsem nikdy nemela.

    OdpovědětVymazat
  12. Jak mne chybí kafe ... ach jo ... tak piju aspoň Caro. Prý je to dobré i na tvorbu mléka. Co se týká soli - vždy na ni v jídle zapomenu 😂 nevím jak se mi to daří, ale prostě neumím solit :) a sladké?  Nějak mi teď moc nejede. Jako svačina ke kojení jo, ale jinak min proste nejede. Což je dobře ... už nemam přes sto kilo ... uf :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ranní kávu musím mít už 50 let.Bez ní se nenastartuji Vysoký tlak mám(léčím),ale dělám si překapávané kafí s trochu mléka.Bohužel+3 sladké cukrářské piškoty.Pak už nejím až do oběda(v 11).

    OdpovědětVymazat
  14. Sůl - solím méně, že mám vyšší tlak, tak preventivně. Kávu nemusím mít týden, ale běžně si dám tak 1 za dne nebo ob den, o dovolené třeba 2 denně. Něco sladkého? Někdy si dám, ale raději chlebíček než zákusek, rozumíš?

    OdpovědětVymazat
  15. Shodneme se na tom kavárenském povalečství

    OdpovědětVymazat
  16. Sůl: nemám potřebu dosolovat, solím málo, čímž vznikají rozepře kolem jídla mezi mnou a manželem.

    OdpovědětVymazat
  17. P.S. ale občas zákuskově nebo zmrzlinkově zhřeším i když to není u kávičky

    OdpovědětVymazat
  18. Já budu zase vybočovat z tvých komentátorek nade mnou, nevadí?

    OdpovědětVymazat
  19. Solím,sladím, piju, jím dokonce i sladké, občas si cigárko zapálím. Jsem hříšná nádoba, vím to, ale moc nedbám.

    OdpovědětVymazat
  20. Pokaždé, když do sebe cpu nějakou prasárnu, taky si říkám, ježíš, co bych z toho života měla... Zatím se držím, omezila jsem pivo, protože je zima, ale zase ujíždím na hodně sladkém čaji a cole...

    OdpovědětVymazat
  21. Bezkofeinová káva je daleko škodlivější, než ta s kofeinem, bohužel a i rozpustná (jediná, co mi chutnala) je špatně. Na patologii nám dokonce vykládali, že bezkofeinová způsobuje rakovinu slinivky.

    OdpovědětVymazat
  22. když jsem byla těhotná tak jsem kávu nepila, bezkofeinové mi nejely, ted to kafe doháním jsem třetí Gilmorka

    OdpovědětVymazat
  23. Je pravda že dnes se všude dává spousta soli, víc než dřív - hlavně kvůli váze produktu - kilo soli stojí o hodně méně než kilo masa...Dále glutamát, ochucovadla, do sladkých výrobků pochutiny které vyvolávají pocit hladu a jí se víc než je zdrávo. Doma solím málo, manžel má vysoký tlak, já nízký ale zvykla jsem si - normální jídlo se mi zda přesolené...Sůl škodí i kloubům, ledvinám, žaludku...Kávu zde odmítnout nelze, ale rozpustnou pije málokdo, a např v espressu je méně kofeinu než v naší turecké i když se to nezdá. Dortík k odpoledni kávě tu snad ani neznají a posezení u ní už vůbec ne, obrací jí do sebe jako panáka   

    OdpovědětVymazat
  24. Skoro nesolím, kafe mám dvě, tři za rok. Ano, hřeším se sladkým. A se spoustou jiných věcí .

    OdpovědětVymazat
  25. P.S. Máš u mě pár tipů od Lydie kam se podívat v Římě...

    OdpovědětVymazat
  26. Jelikož jsem hupla do důchodu s jasným cílem, záměrem a předsevzetím = konečně budu lemra líná a budu si to vychutnávat; dělat jen to, co chci a to, co musím, dělat až když se mi chtít bude - tak nemám problém se solí, s turkem, sladkým, natož pak se svým hulením.

    OdpovědětVymazat
  27. Čtu a popíjim svoji ranní kávu. Neumím se jí vzdát. Piju presso nebo v kapslích. Nemocí mám bohužel docela dost. Úraz a několik operací. Kolotoč rehabilitací a nutné cvičení třikrát denně i doma. Ale snažím se také vyvarovat toho, co zničilo moji mámu. Kouření! Umřela při operaci ucpanych cév. Byla jen o dva roky starší než jsem dnes já. I v jídle si umím leccos odepřít.

    OdpovědětVymazat
  28. VÁŽENÍ PŘÁTELÉ BLOGUJÍCÍ !

    OdpovědětVymazat
  29. Káva a sladké - to je moje :).

    OdpovědětVymazat
  30. jste z prahy a potřebujete servis kávovaru?

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.