čtvrtek 28. září 2017

Září v kostce...

Byl to měsíc dozrávajících švestek, bublavého burčáku, vonících hroznů, které na patře dělají blaho, čas podzimních pavučin a tento měsíc velice nekompromisně ukončil léto, shodil ranní teploty na minima a denní na šíleně nízké.
Nejsem nudista, nedržím kult nahoty, ale držím kult volnosti svého těla, kdy mě nesmírně těší, co nejméně oblečení.
V tomto měsíci jsem si poprvé musela vzít ponožky a to po půl roce. Byla jsem nesmísně nešťastná, budu si dlouho zvykat a navíc mi budou strašně chybět dny, kdy jsem mohla chodit bosou nohou a vychutnávat si trávu, vychutnávat si zem.
Soptíček oslavil a sfouknul na dortě 2. Dva roky tady mezi námi běhá, učí trpělivosti, vrací nás do dětství, kdy si můžeme hrát a nikomu to není podezřelé. Dokáže vykouzlit na tváři úsměv, i když do smíchu není. Má všechny zbraně hromadného ničení srdeční krajiny a zdokonaluje pohled na svět, poslední výtvarný počin přes půlku dětského pokoje dává záruku, že se nám do rodiny před dvěma roky narodil veliký umělec.
Pršelo. Pršelo u moře, pršelo na horách, pršelo i doma. Když propršel i celý wellness pobyt jako dárek, rozhodla jsem se pro letošní rok nikam, ale skutečně nikam nevyjíždět. Brzy se stanu nebezpečná i pro zemědělce.
Zahrada dostává pozvolna nový kabátek, dozrávají a překrásně kvetou traviny a pro mě je to čas tvarování, stříhání stromů a keřů. Po dvou letech se mi podařilo sehnat zahradnickou firmu, která mi zpevnila svah. Bylo to mistrovské dílo, protože dnešní doba je velice smutná, firmy i jedinci přijímají obrovské zakázky a malými se nikdo nechce zabývat a pak že není práce, že ??
Chuťovkou měsíce bych označila situaci, kdy uprostřed sídliště si dáma stáhla oblečení, vymočila se, při této příležitosti nechala na místě ležet menstruční vložku a odešla. To vše za bílého dne s desítkou svědků včetně dětí. Stáváme se dobytkem, dobytkem na vlastní planetě.
Loučím se s měsícem, který přinesl rozčarování, lidé zbytečně depkaří, je stále ještě mnoho světla, mnoho radosti v přírodě, která se začíná zahalovat do kouzelných barev. Venku to stále nádherně voní, voní to po podzimu, zralém ovoci a zralých myšlenkách. Takový švestkový žmolenkový koláč vyřeší každou složitou situaci.


16 komentářů:

  1. U tebe to teď už dýchá podzimem. Nikam nevyrážej, ať nám už přestanou mlhy a poprchávání. To je u nás - u vás je asi potřeba vláhy pro další vlny hříbkování. Přeji ti co nejlepší podzim - teď snad ještě s pár dny bez ponožek.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady je teprve teď slušné počasí, první polovina září  i víc skutečně za nic nestálo, včera jsme byli v Římě, krásných 27°! Ale tebe zahřejí i úsměvy tvých holčiček 😂😂😂

    OdpovědětVymazat
  3. Soptíčkovi do dalších let hlavně hodně zdravíčka!

    OdpovědětVymazat
  4. Blondýnko, krásné fotky a hezké zářijové shrnutí. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak letos si švestek neužijeme, za to burčák ten nějaký byl   

    OdpovědětVymazat
  6. Ježíš já zapomněla na Sofinku Té samozřejmě dodatečně vše nej nej a umělecké sklony rozhodně podporujte     

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná kostka, a jak decentně jsi popsala chuťovku, nazývaje onen dobytek dámou!

    OdpovědětVymazat
  8. Po úvodních šumavských ranních mrazech a celodenním focení při luxusních plus čtyřech stupních mi sluníčko tady dole v kotlině připadne jako návrat do prázdninových tropů. Ale jako celek považuji září za celkem dobré. Ostatně stejně jako jakýkoli jiný měsíc!

    OdpovědětVymazat
  9. Právě se těším z krásných dnů babího léta, procházek po lese, občas i nějakých houbiček. Stromy se krásně barví, takový podzim můžu, snad ještě chvíli vydrží   Sofince přeju moc a moc zdravíčka, nechce se ani věřit, že už oslavila 2. narozeniny, letí to strašně   

    OdpovědětVymazat
  10. Září je dost propršené a studené a tím nemám na mysli jen počasí, snad s nám říjen malinko odmění

    OdpovědětVymazat
  11. Podle fotek září tak hrozné nebylo...

    OdpovědětVymazat
  12. Sofince přeji krásné narozeniny a další pohodová léta jako dosud. Obrázky vypadají vesele, slunečně. A že někdy zapršelo? Jo, z mraků občas prší. Jinak zdravím miciny, vypadají spokojeně.

    OdpovědětVymazat
  13. Na té spodní fotce, to je Soptíček s mámou ? Obě jsou nádherné

    OdpovědětVymazat
  14. Ty obrázky od moře máš ale nádherné, hned bych tam jel trpět nepřízeň počasí .

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.