pondělí 28. srpna 2017

Když zahrada tančí...

Při zakládání zahrady jsem měla jasnou představu, že jich budu mít co nejvíc.
O kom že je řeč ? O travinách, dodávají zahradě lehkost, hravost a úžasné kouzlo. Když do nich zlehka fouká větřík, roztančí se nad záhony, ševelí a zpívají písně o létě, jemně.
Bohaté a hravé ozdobnice, monumentální dochany, vzpřímené bezkolce, jemná a mazlivá prosa, barevné imperáty, stydlivé brizy, gigantické třtiny, vyzývavé kostřavy nebo ostřice, to vše dodá zahradě potřebný šmrnc, květenství , která se u mnohých druhů objevují od jara do zimy. A i v zimě, když nad sněhem zlehka pluje upomínka léta v podobě vybledlých květů, jo, to všechno zahradníkovi dopřejí traviny.
Mám 61 kouzelných rostlin, moje sbírka je už o jedinečnosti a když ulovím nějakou novinku, mé srdce plesá.
Když zahrada tančí, nabízí svou náruč a vám všem společně přejeme krásný poslední prázdninový týden.











25 komentářů:

  1. Buon giorno! Simi, je to nádhera, ani jsem netušila co všechno se pod názvem traviny skrývá. Brava bravissima! 😂😂 (Začínám tě trénovat 😂)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že v každé botanické zahradě by tě brali všemi deseti. Opakovat, že máš překrásnou zahrádku je zbytečné, to už jsem někdy psala. Ale nenapsala jsem,že jsi zahradnice na jedničku s velkou hvězdičkou .

    OdpovědětVymazat
  3. Tady mičurinec - čauky Simí - jak mě slyšíš?

    OdpovědětVymazat
  4. Po přečtení úvodního slova a prohlédnutí obrázků jsem vyšla na naši zahradu ... Celkem mne překvapilo, že traviny, které na zahradě jsou, jsem víceméně vybrala já. A tak nějak nejspíše z toho samého pocitu, jaký popisuješ ty. Navíc mi traviny přijdou svým způsobem exotické. Možná je to ale tím, že právě obyčejné jednoděložné trávy mnoho lidí na zahradě nemá, protože to je jen luční/stepní plevel ... Pak to opravdu působí až exoticky, když je kolem plno "divných" rostlin. V jednoduchosti je krása ...

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za to, že mě učíš vidět traviny jako objekt, cíleně dodaný do zahrady. Okrasné zahrady. Máš to tam zaslouženě barevné, traviny zdobí hlavně tvary listů. Souseda si nechala upravit dvorek a traviny tam vedou. Až od ní a teď od tebe získávám pojem, co to okrasné traviny jsou. U nás nacházím coby traviny hezky vyrostlý pýr, taky je docela zdobný, avšak doplní krmnou dávku našim králíkům.

    OdpovědětVymazat
  6. O takové zahrádce jenom sním :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super, tvá zahrada opravdu tančí. To je prostě radost se dívat

    OdpovědětVymazat
  8. Řeklo by se trávy, ale pokud jsou sázené s potřebnými znalostmi a s citem pro okolí, tak je to paráda Byla by z Tebe dobrá zahradní architektka

    OdpovědětVymazat
  9. Tvá sbírka travin je teda početná    Já tu mám jen hodně rozrostlou ozdobnici, ale to jak ševelí a teď i krásně kvete a cloní....proto všechno ji mám ráda    A tančí    Prostě, tak krásně jako ty to popsat neumím

    OdpovědětVymazat
  10. To jedno květenství vypadá jak šiška! A nejvíc mě zaujal ten detail (v předposlední fotografii ta svislá dlouhá).

    OdpovědětVymazat
  11. Traviny jsou fajn,taky je mám ráda a na skalce vynikají:)Hezká zahrádka,kde má všechno své místo:)

    OdpovědětVymazat
  12. Cérko, zase se kochám, nádhera Pozdrav z kotárů posílám

    OdpovědětVymazat
  13. Snová podívaná. Kdysi jsem natáčela obilné pole ve větru a tak vím, o čem mluvíš. Byla jsem nadšená a tak vidím i na tvých fotkách ten kouzelný tanec.

    OdpovědětVymazat
  14. Simi, to je nááádhera! Však to souvisí s minulým článkem. Jsi dříč a výsledky jsou vidět.

    OdpovědětVymazat
  15. Překrásné tančení, v takovéhle společnosti bych si klidně střevíčky (gumáky ) prošoupala!

    OdpovědětVymazat
  16. Pohádka o které se pražským lidem, kteří bydlí v panelácích ani nesní.

    OdpovědětVymazat
  17. Máš učiněnou botanickou zahradu, tam bys mohla vybírat vstupné.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.