úterý 12. února 2019

Jak se blondýna připravuje na jaro ....


Netuším, jak jste na tom vy, ale já jsem v zimě lenivá. V momentu, kdy sluníčko zaťuká, všude se probouzí nový život, chytím optimismus za pačesy, dostaví se radost ze života, ale je i mé tělo připravené na jaro ?

1. ZAČNEME POZVOLNA

Jsou mezi námi tací, kteří nabuzeni jarním slunce nasadí jarní režim. Chtějí tu zimu prostě odkliknout, co nejdříve. Začnou lítat s hráběmi po zahradě, ve sportovním overalu po kopcích, nacpou se jarními saláty. Jenže místo náboje se dostaví únava, vyčerpání, doháníme to tabulkami čokolády, tudíž paradoxně na jaře přibereme, no a to nemluvím o jarní depce.
Takže přátelé, tělo máme oslabené, vymrzlé, začneme si to jaro dávkovat pozvolna, v klídečku, jen tak máme šanci se dostat do skvělé kondice.
Blonďatá zkušenost :  když říkám v klidu, myslím tím své první pomalejší já, protože druhé rychlejší já nesmírně trpí. Třeba jako u kadeřníka, kde jsem seděla dlouhých šest hodin, abych byla platinová blondýna. Vypila jsem dva litry minerálky, dvě kávy, snědla několik jablek a celkově jsem se obávala, že v honbě za dokonalostí v salónu i přespím. Kdo se domnívá, že mi za tento časový úsek osekali boky, vyleštili obličej a přišili ňadra pod bradu, tak toho zklamu. Jsem jen blondýna s chladnou platinovou barvou  / nikoliv hlavou / velice pomalu nanášenou ...






2.  NEPUSTÍME SI DO ŽIVOTA VIRY ANI BAKTERIE 

S prvními sněženkami i petrklíči za každým rohem číhají nepřátelské miliardy bacilů, vypuknou k tomu ještě zgruntu nepříjemné chřipkové patálie a co si budeme povídat, děvčata, že, začnete odhazovat šáličky, zimní galoše nahradí sexy botičky, prostě chcete vyvětrat šatník po zimě.
Tak pomalu na ten odhalený krk, většinou bývá po zimě náchylnější. 
Stejně vyšinuté povahy jako já předem upozorňuji, zahalit záda, fakt to bolí, když se chytí jarní luftík.
Vitamíny, vitamíny a zase vitaminy a co si budeme nalhávat, adekvátní oblečení je nutnost, nezpotit se a neprochladnout.
Blonďatý průšvih : Ráno vstanu a boty, které již týden obdivuji stojí 3012 kč  / to je blbá cena, že /, už po obědě je cena 1900 kč  / to je méně blbá cena /  a večer je to úplná rozkoš, obuv na jaro, promiskuitně kouzelná, boží a přepychová stojí 1300 Kč.
Mám takovou radost, že do toho ráno určitě půjdu, za ty prachy nekup to !
Ráno boty opět stojí 3012 kč.  Přijde vám to jako vtipné ???





3.  SE SLUNÍČKEM V ZÁDECH

No jasně, celou zimu běháte v posilovně na běžícím pásu a s jarem vyrazíte běhat na stezku.
Vaše kolo spí, vy nikoliv a máte pnutí šlápnout do pedálů. Národ zahrádkářů a kutilů přehazuje už od prvního ledna semínka, brousí pily, leští hrábě. A jak tyhle všechny poznáte ?
Mají namožené svaly a klouby, nejsou schopni si normálně sednout, bolí je celé, celičké tělo.
V lékárnách v tomto období nakupují mast Termolku nebo Voltaren, v průjezdech do sebe tajně sypou spasmolytika.
Když tělo zavelí, nazrál čas ho prostě neignorovat. Ubrat a vzpomenout si, jak to bylo v zimě fajn / válet se na gauči / a všechno se musí dávkovat s citem a rozumem. Až budu mít namožená záda od prvního sekání trávy, rozhodně si na tato slova vzpomenu.
Blonďatý šok : Nemám ráda americké výzkumné programy. Nutí mne se zamyslet, což je po namáhavé a proválené zimě jaksi pomalejší.
Jeden z nich, vypustil mezi nás obyčejné smrtelníky skutečnost, že za každou hodinu proválenou u televize se ochudíme o 20 minut života. Dobře, já nikomu tedy u nebeské brány či očistce neřeknu, že jsem minulý víkend proválela při sněhové kalamitě u šesté a sedmé série Hra o trůny.
Fuj, blondýno, styď. 
To figurantka na snímku sníh, nesníh provětrala i svůj kočárek.





4.  ZMĚNA JÍDELNÍČKU

Měli bychom se stravovat podle ročních období, podle tepelné pohody, podle lokálních potravin ?
Asi ano, naši předci to tak činili a zimu za pecí trávili s kysaným zelím, jablíčky, hutnými polévkami. Až s příchodem teplejších měsíců je asi vhodné odhazovat tučnější a hutnější, protože pokud to uděláme brzo ... co se dostaví ? No jarní únava, přeci.
A to my všichni přeci nechceme být, když konečně dorazí sluníčko, unavení, zpruzelí a výživní.
Přimlouvám se, za pomalejší a plynulejší přechod na jarní stravování, protože i ten první opečený špekáček na ohni má svůj čas.
Blonďatý sen :  Před šesti lety jsem za osm měsíců shodila 35 kg tuku a vody.
Nyní se již rok snažím zbavit 3 kilogramů  !!! a potupně mi nejde tento stav změnit. Tuším, že nepřišla ta správná a důležitá doba. Ach jo.




Být připravený, znamená, nenechat se zaskočit.
Já s mojí figurantkou na jaro jdeme od lesa, tak jen doufám, že ze sněhových závějí a kozaček zase nepřeskočíme do žabek.
JARU ZDAR !

41 komentářů:

  1. Skvělé :-) Taky se začnu pomalu chystat...tedy jestli přežiju ty oslavy půlstoletí, co mě čekají :-)) Sofinka je naprosto jedinečná figurantka :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale když už jsi se dožila, tak musíš další padesátku rozpálit na plný plyn.

      Vymazat
  2. Máš pravdu - na změnu jídelníčku je třeba jít pomalu. Asi proto jsem teď vdechla rakvičku se šlehačkou, co mi z lásky donesl odpoledne manžel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale né tak pomalu, abych se trápila rok se třemi kily.

      Vymazat
  3. Co bys pro platinu nevydržela! Já se teď po nemoci na sebe nemůžu ani podívat, vlasy mám jak ježibaba, už abych byla u holičky. Jo, máš moc pěkný kryt na telefon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po dlouhé nemoci nemůžeš vypadat jako modelka, vše chce čas, hlavně že jsi v kondici

      Vymazat
  4. Ze svého chemického období si pamatuji, že platina je účinný katalyzátor :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je pro mne úplně španělská vesnice :) :)

      Vymazat
  5. Sofinka je boží, máš príma parťačku. Na první pohled jsem myslela, že si v salónu vyfotila nějakou jeptišku a zatím je to naša Simča :-) Jarní únavou netrpím, když vysvitne sluníčko bere mě to na uklízení a jsem k nezastavení :-) Zdravím z kotárů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, vše beru útokem a pak mne bolí celý člověk...
      S jeptiškou jsi mne fakt pobavila :)

      Vymazat
  6. Ha, na platinu jdu zítra! Takže první jarní probuzení bude taky u kadeřnice. Semínka sice ještě nepřehazuje, nicméně už se chystám na výsev semínek (prý) fuchsií, které jsem si za pár kaček koupila na Ali. Teď je ještě doba kdy se na zahradní práce těším, ale už teď mne bolí všechny klouby když vstávám z postele a ještě jsem s ničím nezačala. Na to až budu moct jezdit na kole do a z práce už se těším a ještě víc se těším na to, až budu moci po návratu hned hupsnout do bazénu a pak ještě před spaním. To je vcelku dobré na mírné snížení váhy (vloni mne to dost překvapilo) Ale hlavně už chci delší, světlejší a hlavně sluníčkovější dny.... ty depky už mi lezou na nervy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letošní zima nebyla na zatažené dny moc přetížená, alespoň u nás díky sněhu bylo jasno a o sluníčko nebyla nouze. Je to všude jinak.
      A dny se krásně protahují ...

      Vymazat
  7. Se sluncem jarním chytám dech, ale na paměti mám - březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem :-). Dobrá fotka v kadeřnickém salónu!!! :-))) Zrcadlo, zrcadlo kdo je v této zemi nejkrásnější ? No přeci Sofinka !
    Měj příjemné dny, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím větší zrcadlo, tím větší potřeba dělat ksichty.

      Vymazat
  8. Blondýnko, ta úvodní fotka je boží. Platinu jsem na hlavě nikdy neměla, teď ji zdobí přírodní melír. Na jaro jsem se trošku připravila zkrácením porostu, mám vlasy jako hřebíky a žádný účes na nich nedrž. Jak jednou říkala moje paní kadeřnice, žijí si svůj život.
    Máš bezvadnou parťačku na focení.
    Sluníčko jsem si tuhle užívala na procházce, ale na jaro si asi ještě chvíli počkáme.
    Přeji krásné dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se také přimlouvám za rozumný cyklus, zima má být, aby si příroda odpočala, vydechla, nic se nemá přehánět.

      Vymazat
  9. Simi, Sofinka je parádní modelka. Od konce ledna jsem najela na pomalý režim, takže nic neřeším, vše má svůj čas. Jediné co bych nutně potřebovala je kadeřnice. Jo, ta fotečka ze salónu je suprová!!!
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle přístup je rozumný, jen jak dlouho mi vydrží o něm mluvit, psát pak vypustím Krakena a je po rozumu :)

      Vymazat
  10. No, jestli to bude jako minulý rok, tak sleze sníh a začne rovnou léto :D.
    Na první fotce jsi kouzelná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vás na horách je to roztávání poměrně dlouhé a i tato varianta není vyloučená.
      Já jsem se snažila.

      Vymazat
  11. V čokoládě s hráběma v ruce se poznávám :o) No, já prostě na jaře nejsem k zastavení...vlastně už v předjaří :o)
    Fotky máš dneska ke článku naprosto úžasné! Modelky jste obě parádní :o)
    Měj se, Simčo, prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarní obroda je mi stejně blízká, co tobě a vždy to skončí stejně, ale to nastavení člověk nedokáže resetovat, pokud není vyloženě limitovaný.

      Vymazat
  12. Simi, děkuji za cenné rady!! I v mém věku je potřeba si některá moudra připomenout! Souhlas se vším, jen to běhání po lese nenechávám až na jaro, Aarona to baví zima nezima :o)
    Moc zdravím tebe i úžasnou figurantku a přeji jen klidné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase ti díky běhání po lese nehrozí nadbytečná kila, takový pes jako cvičební pomůcka není vůbec špatný.

      Vymazat
  13. Naprosto úžasné shrnutí základních rad pro nástup jara. Ó, jak to dobře znám. Naprostá euforie po zimě, vidina zeleně a prvních květů, které přeci musím okamžitě zbavit ošklivých plevelů a lezu, lezu, hrbím hřbet. Večer padám na gauč a bolí mne i víčka. A každý rok si říkám to samé - Hele, bacha a pomalu! Podívej se do občanky, občanko!
    Simi, zarazila jsem se nad časem, který si strávila u kadeřnice? Neupsala jsi se? Teda to já bych tam opravdu nevydržela.
    Tak a já si raději jdu ještě užívat válení na gauči (teda v mém případě s jehlicemi či háčkem v ruce) a americké výzkumy naštěstí nečtu, nejsou mi sympatické, nikdy.
    Jo, a já se zbavuji 5 kg již dva roky!! Drží se mne zuby nehty, hajzlíci.
    Měj pohodu.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neupsala, hodinu vymývání, hodina odbarvení, hodina neutralizace a fixování ph, další skoro dvě hodiny tónování a stříhání a styling. Díky tomu mám ale na hlavě nejen vlasy a byť jsem fakt platina, nemám je zničené.
      Stojí to hodně času, peněz, ale výsledek je naprosto skvělý.

      Vymazat
  14. Super článek a jo, myslím si, že nemá cenu vytahovat ani tenisky (jak já se na ně těším!), skočíme rovnou do bazénu:D.

    A jídelníček taky na jaře vždy měním, zhubnu 5 kg a pak je zase pozvolna do roka naberu:D. Jsem děsná!

    Měj se prima,
    ByGabra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tyhle prudké přechody nemusím, protože je všichni omarodíme, já bych raději pozvolna, pomaloučku, polehoučku a rozumně.

      Vymazat
  15. Milá blondýno, jen tak dál a denně...Místo knihy, kterou kvůli Vašemu blogu odkládám na neurčito, čtu Váš blog.Pro mě je to kniha Vámi psaná ,plná moudra,životních postřehů i plná života.Jo, takový žánr já potřebuji k svému životu,ani nevíte jak mě čtení pozitivně naladí.Přeji Vám krásné dny v očekávání jara.Zdá se mi někdy, že Vás znám.
    Děkuji Vám, že jste .A CO TA KNIHA, KDY BUDE?Vaše věrná čtenářka Miluše

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Miluško,
      vždy, když od vás dostanu komentář, padnu na hubu, skutečně.
      Máte dar mne posunout, nesmírně potěšit a vaše pochvala je neskutečná nabíječka.
      Děkuji mnohokrát, velice se cením , že vás mám. Pak mi to dává všechno smysl a moje snaha má význam.
      Kniha, mnohokrát jsem si říkala, zda by takový povídkář a kecal něco sbouchal dohromady, čert ví, třeba jednou ...
      Simona

      Vymazat
  16. Na jarní únavu jsem trpěla v mládí, asi proto, že dřív byl ten teplotní rozdíl dost velký, pamatuji mrazy kdy bylo - 20. Teď jezdím na kole celý rok a třeba dnes je lahodných +16°.
    Šest hodin u kadeřníka s krátkými vlasy ?? To by si u nás v salónu moc nevydělali.
    Tvoje figurantka je pořád hezčí a hezčí :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ta cena... to je řachanda. Jenže díky nim mám na hlavě kvalitní vlasy, používají moderní technologie, jsem platina a mám plnou hlavu pěkných vlasů.
      To stojí čas a peníze.
      16 stupňů ... luxusní :)

      Vymazat
  17. Simi, také se těším na jaro a s přicházejícím sluníčkem vždy nevím, kde dřív začít. Ale 6 hodin u kadeřnice, to je opravdu pozvolný start. Těším se na výsledek, jak dopadla platinová.o) Soptíček roste jako z vody, páni, ta už je veliká. A jak je šikovná, má být po kom.
    Posílám pozdravy. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopadla nádherně, luxusně. Blond barva je kouzelnické číslo, které může dopadnout buď skvěle nebo tragicky, co si budeme, my dvě blondýny povídat.

      Vymazat
  18. Blondýnko platinová, já jsem lenoch líný, co se týká zahrady, takže se rozhoupávám pomalu a jdu do toho, když už všichni mají skoro hotovo a já mám špatné svědomí :-) Chápu, že blond je těžká barva, ale já bych tolik hodin snad nevydržela, jsem netrpělivá i hodinu na nehtech :-) Pobavila jsem se, díky a měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  19. Šest hodin?! To zní, jako kdyby ti každý jednotlivý vlas vytrhli, obarvili a pak ho šili zpátky! Uf!
    Mám sice temnější část roku ráda, na podzim a bílou zimu se vždycky těším, ale už bych si nějaký ten jarní závan klidně dopřála. Také ale doufám, že se počasí nezblázní a bude pro jednou zase jednou skutečné jaro :-)

    OdpovědětVymazat
  20. pozor v lese na po zime vyhladovalych vlkov v jarnej nalade!

    OdpovědětVymazat
  21. Na jaro už se také moc těším, dneska to byla nádherná ukázka, ale mám obavu, že to ještě chvíli potrvá. Kdo si počká, ten se dočká a tak čekám. Snad to nebude z kožichu do plavek, protože jaro má obrovské kouzlo, uvidíme. Sofinka je nádherná figurantka, je to šikulka ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  22. Ono není kam spěchat, všechno má svůj čas, i to jaro :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Ty bláho, 6 hodin u holiče? Tak to bych nedala:-D:-D:-D
    Ale jinak jaru zdar!
    Chudobka1979

    OdpovědětVymazat
  24. Ty cenovky u bot byly útokem na nervovou soustavu.

    Ale potěšil mě americký výzkum, na televizi se asi 20 let nedívám, a tím jsem si nezanedbatelně prodloužil život. Jen ale jestli jiný výzkum nepřijde na to, že vysedáváním na internetu se zase život zkracuje :-).

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.