úterý 1. května 2018

Duben v kostce ...

Co udělá blondýna, když se zblázní pylová sezóna a sype se to na nás po metrácích ? Jde si opláchnout auto, je spokojená, že je tam sama, lebedí si, relaxuje v bublinkách, podbízivě špulí půlky.
A za hodinu zjistí, že její auto je ještě víc žluté, ještě víc opylované.
Z kozaček jsme skočili do žabek, ze zimním gum do letních, všichni kýchají, slzí a já jako zahrádkář stojím u sudu a pláči. Chybí nám vláha, chybí nám voda. Slunce spaluje zem a na konci léta bude vše úhorem, tento způsob nástupu jara se mi zdá poněkud nešťastný. Jako milovník zeleně se nedoplatím za účet za vodu, jako občané se nedoplatíme za potraviny, které půjdou strmě nahoru. Chtělo by to rovnováhu, maličko ... nebo víc ?
Jsem žena, která využívá své volební možnosti a ani komunální politika mi není lhostejná. Na této úrovni mám bohaté zkušenosti, na obvodní Národním výboře mám skvělou pověst, protože jsem se jako zástupce našeho domu chodila domlouvat údržbu zeleně v místě bydliště. Chodím zde ráno po tmě a pokud mne někdo přepadne, chci mu poděkovat a chci na to vidět.
Jednání byla ukončena v momentu, kdy mne ochranka několikrát vyváděla z výboru.
Letos mne a všechny občany našeho města zaskočilo něco neuvěřitelného. Naše město musí mít rozhodně nového architekta přes zkrášlování města, protože záhony jsou překrásně upravené, barevné a s citem načančané. Nejsme na to zvyklí, já jsem už několikrát málem nabourala, jaká nadpozemská krása mne vítala, mne hýčkala. Takže našim komunálním politikům tímto děkuji, osobně to nesdělím, na výbor nesmím.
Soptíček se mi transformoval do Emily, na které si zarputile trvá. Obrovský problém mi činí rozeznat slečnu Daisy od slečny Minnie, na férovku jsou mi na praku, nikoliv mé vnučce. V diskuzi pravidelně odcházím středem.
V důsledku kontaktního mateřství a tohoto přístupu od narození, usíná na mně / pokud tedy máme možnost /. Večer si lehneme, několikrát si zakope / rozuměj Soptíček, já bych nevypadala tak roztomile /, několikrát si zanadává a pak si lehne celou vahou na mne. Zhruba dvacet minut trvá než se usalaší na mých záhybech, na mých konturách, začne odfukovat. Ležím na zádech, v oblasti srdeční leží navalený Soptíček ala Emily a já se nesmím hnout.
Nečekala jsem, že mne v ložnici něco překvapí a vono jo, kontaktní mateřství potažmo babičkovství.
Po pěti letech mne oslovila má výživová poradkyně, že by mne chtěli do časopisu. Ať najdu fotky PŘED a fotograf doladí současnou formu. Hledala jsem svou minulost a bylo mi smutno. Jak jsem vypadala, jak moc jsem byla nešťastná, jak jsem se s každým kilem trápila, bojovala. Smutný příběh s dobrým koncem, za pět let jsem na sebe navalila pouze dvě kila, takže skoro třicet je pořád dole. Chtěla bych jen všem poslat vzkaz, NIKDY NENÍ POZDĚ SE ZAČÍT MÍT RÁD !
O zahradě se rozepisovat nebudu, mám připravený článek, jen snad, bolí mne všechny svalové partie kolem krku, zad, zadku, lýtka i stehna, no prostě bolí mne celý boží člověk. Ale ten pocit, když jdu bosou nohou trávníkem, zapadá slunce a vidím výsledky svého úsilí, pro tyhle okamžiky jsem se narodila.
Loučím se s aprílovým měsícem, který nás ohřál a naladil na veselou strunu a nadevírám měsíci lásky, osvobození, šeříku.
Doufám, že všechny dámy řádně seřídily své stroje, doletěly v pořádku a huráááá do května.




DOJÁK MĚSÍCE

Jsem patriot, jsem Čech jako poleno a moc ráda cestuji. Vždy, když letadlo dosedá na letišti v Ruzyni, mám slzy v očích.
Nikoliv, že bych se bála, ale že se strašně ráda vracím domů.
No a co potěší duši Čecha ?
Když slyší český jazyk z úst světově známé skupiny Metallica. To, že si někdo dá práci a naučí se na koncert píseň v rodném jazyce národa, u kterého hostuje, mi přijde jako úcta a nesmírná pocta nám všem.
Píseň " Jožin z bažin " od Ivana Mládka z úst basáka skupiny prolétla světem a já byla na tenhle poklad strašně pyšná, vždyť si ho zpíváme už desítky let.
Pokud někdo příští týden poletíte španělským letadlem z Madridu a uslyšíte : " Jožin z bažin močálem se plíží, Jožin z bažin k vesnici se blíží, Jožin z bažin už si zuby brousí .... platí jen a pouze práškovací letadlo " , tak to zpívá blondýna a před Prahou slzí ...


33 komentářů:

  1. Ty umíš i retro snímky dodat nádhernou energii. O tvém nadšeném psaní ani nemluvím. Ať se na tebe krásně směje babičkovský dětský máj!

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli chceš tip, jak rozeznat Minnie od Daisy, je to jednoduchý, Minnie jako M - mouse, Daisy jako D - duck. Vlastní vymyšlená vychytávka .

    OdpovědětVymazat
  3. Tvoje měsíční shrnutí mne nesmírně baví. vždycky se pobavím ale pěkne mne i vystrašíš v tom, co mne s Bobulí čeká. Ten naučený Jožin je marketingový a reklamní tah, nicméně to i potěší hlavně autora

    OdpovědětVymazat
  4. Tak hezky jsi to shrnula a kdypak že se tedy uvidíme tady u nás? Já nezapomněla, pozvání platí!   

    OdpovědětVymazat
  5. Obdivuji, jak vtipně a krásně umíš všechno popsat. Vždy si návštěvu tvého blogu užiju a těším se na další článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Až vyjde to číslo s článkem o Tobě, si ho koupím a nechám podepsat...

    OdpovědětVymazat
  7. Štěstí v mém životě1. května 2018 v 12:14

    Teda ty ale umíš poskládat písmenka do krásných vět. Jsem moc ráda, že jsem tě díky Výzvě objevila...

    OdpovědětVymazat
  8. Báječná dubnová bilance, podobně jako ty ostatní. Čtu je s chutí a uvědomuju si, že je zase další měsíc v čudu. Mám pocit, že se čas stále zrychluje.

    OdpovědětVymazat
  9. Jožina od Metallica mi objevil manžel.

    OdpovědětVymazat
  10. Na tvé měsíční kostky se vždycky těším O kontaktním mateřství slyším poprvé, ve smyslu že by na mě dítě spalo Jinak se konkrétně u italských matek projevuje tak, že jsou s dětmi v kontaktu po celý život (ve smyslu že se jim do něj rády pletou)

    OdpovědětVymazat
  11. Tvoje kostky čtu hodně ráda, ale mám pocit, že se valí nějak rychle, hodně rychle. Za námi už je čtvrtá a před námi měsíc rozkvetlých stromů, osazených truhlíků i záhonových květin. Je to paráda, ale té vody začíná být opravdu dost málo, a to jsme teprve na začátku, zalévání bude na síle teprve nabírat   

    OdpovědětVymazat
  12. Simčo, no zase skvěle však jak jinak u tebe    Tvůj boj s kily dolů moc a moc obdivuji , jsem ráda, že jsem se hlídala průběžně, protože  třicet dolů, to bych asi nedala , vždy mi stačilo těch pět    a přibrat jen dvě....tak to jsi taky skvělá    Sofinka je nejlepší    a na příspěvek o zahrádce se těším Krásný květen lásky čas, to víš já si užívám   

    OdpovědětVymazat
  13. Jak jinak! Zase vtipné shrnutí měsíce . Pobavila jsem se, jen to nějak strašně utíká.

    OdpovědětVymazat
  14. Obdivuji, jak jsi zabojovala s nadváhou. Mně se to také jednou podařilo, vydrželo mi to dost dlouho, ale s menopauzou, přestáním kouření se vše změnilo. A nevím, nevím, zda by pak ta kůže, která zatím drží tuk, nespadla ke kolenům, kdyby neměla co držet a prsa mi neplandala mezi nohama.

    OdpovědětVymazat
  15. Simi, krásně shrnutí dubna. Nějak rychle se přehoupnul a přesně jak píšeš ze zimy rovnou do léta. Se Soptíčkem si užíváš nádherné chvíle, jsi prima babička a sekne Ti to. Přeji krásnou, zaslouženou, dovolenou a až uslyším Jožina, budu vědět, že jsi doma. :o) D.

    OdpovědětVymazat
  16. Čím dál více překvapuješ,co všechno lze stihnout v jediném měsíci.Nakousl jsem duben na mém blogu ale vzápětí raději stáhnul, protože pro mě byl hororový. Přeji Ti pohodový a sluníčkový květen. Bude i ta vláha ale jenom tento týden   

    OdpovědětVymazat
  17. Jako vždy jsem si početla, Simi!

    OdpovědětVymazat
  18. Je fajn mít dobré známé v ochrance. Až budeš někdy potřebovat ochránit, víš, na koho se obrátit .

    OdpovědětVymazat
  19. Mám to nastaveno přesně jako ty. V okamžiku, kdy překročím hranice, jsem šťastná, že jsem doma. A nejšťastnější, když vidím věž plzeňského kostela. Obdivuji, jak si udržuješ váhu. Ne, že bych byla nějak silná, ale nemám tu vůli.

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem takhle na městském úřadě ve spamu.

    OdpovědětVymazat
  21. Manžel nám taky omyl auta. Musela jsem pak přední sklo oškrábat.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý článek.Ale lidem se pořád něco nelíbí- když je slunce-je ho moc,je přece sucho,když prší-pořád leje,už by mohlo přestat,je plno vody a budou záplavy,letos se přidal pro změnu ještě poletující pyl-jak je tohle možné,kde se ho tolik vzalo...,atd.,atd.

    OdpovědětVymazat
  23. VÁŽENÍ A MILÍ SPOLUBLOGUJÍCÍ,

    OdpovědětVymazat
  24. Je vidět, že jsi veskrze pozitivní člověk, což mi není cizí, naopak. A máš můj obdiv za to, že se máš tak ráda, to se hned tak někomu nepovede! Tak si to všechno užívej!

    OdpovědětVymazat
  25. Ta fotky s tulipány, ta je tak krásná! Kvůli něčemu takovému bych bourala taky

    OdpovědětVymazat
  26. ty jo ochranka mě ještě nevyvedla..ale vyhodili mě z restaurace s tím, že už tam nemám chodit respektive nemáme oba - s manželem

    OdpovědětVymazat
  27. Krásně jsi to, blondýno, shrnula . Za rovnováhu se také přimlouvám....nějak se to nedaří, tak snad to květen trochu vyrovná .

    OdpovědětVymazat
  28. Ráno vytřu balkón, setřu židličky a za 20 minut to můžu jít udělat znovu, trochu k pláči, kde se ten pyl bere, protože tohle si za poslední roky nepamatuji a nějak se mi tomu nechce věřit. Musím říct, že ti to sekne, ať už tě v minulosti trápilo cokoliv, věřím, že teď už je dobře.

    OdpovědětVymazat
  29. Metallicu jsem nikdy nijak zvlášť neposlouchal aspoň ne vědomě), zato na Ivana Mládka jsem v Brně na náměstí koukal s otevřenou pusou.

    OdpovědětVymazat
  30. Krásný duben, obzvlášť v tvém pojetí.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.