neděle 11. února 2018

Řemeslo ...

V momentě, kdy se objeví na displeji mobilního telefonu číslo souseda, ať z místa trvalého nebo přechodného žití a není to kamarád, tak přesně tato situace naznačuje potíže.
Nejinak tomu bylo i na začátku léta minulého roku.
Soused mne žádal o okamžitý příjezd na chatu, ze země u mé zahrady se valila voda.
Uzavřený hlavní ventil celé zahrádkářské osady, všichni bez vody a kyselé obličeje sousedů, že ani ta káva nebude.
Propadla bych se, ale já jsem ten ventil nevyměňovala.
O výměnu nefunkčního ventilu u vodovodního řádu se postaral pracovník, který se tímto skutečně každý den živí.
Tedy by se mělo jednat o odborníka a znalce v oboru.
Celá akce mne stála : 150 m3 vody, která se vsákla do okolních zahrad, sousedi měli zalito vydatně a nádherná rajčata
150 x 98,30 / m3 ...... 14745 korun českých za únik vody / v našem městě je cena vody jedna z nejvyšších v republice/
instalatérská práce při havárii včetně nutného výkopu 2950 korun českých a jedna obrovská bonboniéra
Sečteno a podtrženo : 17995 korun přímo královských.
Muž, zodpovědný za výměnu ventilu změnil okamžitě telefonní číslo a pravděpodobně chodí kanály, jinak si nemohu celou situaci lépe vysvětlit. I když ....po zevrubném zkoumání jsem zjistila, že odborník je zmiňovaný muž naprosto v jiném oboru, je to totiž elektrikář !
Poplakala jsem si, zaplatila částku a ještě dnes se mi klepou ruce při vzpomínce, zvýšila jsem zásadně pojistku i na tyto nehody a náhody a fakticky velice podrobně zkoumám, koho si na práci zjednávám.

Řemeslo, kam se podělo, kde je ?
V těch nádherných porevolučních 90kách paní ministryně školství Petra Buzková chtěla za každou cenu dohnat ten západ, srovnat skóre ve vzdělanosti a její představa byla z dnešního pohledu hodně zcestná. Všichni mají maturitu, tlačí se do bakalářských oborů, ale řemeslo vymírá.
U řezníka obsluhovala prodavačka masa, která uměla špičkově nakrájet všechny druhy masa, naporcovat a nasekat. Malíř pokojů nejenže vymaloval, ale i zdi řádně napenetroval, vyspravil a předešel úpravou kupříkladu plísni či erozi.
Obkladač obložil koupelnu, zedník vyštukoval, švadlena ušila, sklenář zasklil, truhlář dokázal vše vyrobit na míru potřebě domácnosti.
Řemeslo umírá, nikdo nechce pracovat rukama a jediné, čeho přibývá, ano, jsou to všeumělové, kteří pracují bez patřičné praxe a znalostí. Hodinových mužů či manželů roste jako hub po dešti na úkor právě řemesla.

Žít svůj život, ano, řemeslo by mělo zase začít žít, vrátit se ke kořenům, prosperovat a né přežívat.
Zdatný řemeslník, který umí vzít za práci, dělá jí zodpovědně, přemýšlí u ní, neuteče před problémem, těch je pořád zoufale málo, jsou nedostatkovým zbožím.
Pevně věřím, že se zmírní tlak současné společnosti, lidem dojde, že každý nemůže být atomový fyzik, ale šikovný instalatér je obrovský poklad.
Učíme se se Soptíčkem básničky :
Pekař peče housky,
uštipuje kousky,
pekařka mu pomáhá,
uštipují oba dva.
Krásnou neděli vám všem, s přáním, aby se řemeslo vrátilo mezi nás, práce rukama nebyla ostuda a naše vnoučata třeba ochutnala dobrý rohlík, nikoliv ten z rozmražených produktů, do druhého dne nepoživatelný.


31 komentářů:

  1. no kdyby aspoň byl každý druhý atomový fyzik ale vysoké školy ty studenty chrlí a já kolikrát nechápu jak někteří mohli dostudovat, když se ani na pohovor neumí obléknout natož složit smysluplnou větu a někteří nechápou jednoduché otázky..

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, najít dobrého řemeslníka je velký problém. Dáme jedině na doporučení od známých. Pár dobrých kolem sebe máme a držíme se jich jako klíště a jsou to mladí lidé, takže snad nám vydrží. Blondýnko, hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Z jedné strany máš pravdu, ale ze své zkušenosti při renovaci našeho domu vidím každý den jakou fušeřinu odvedli právě ti řemeslníci, vyučení v oboru. Všechny dveře které si manžel zazdíval sám jsou naprosto rovné, krásně zapadající, obklady které nám dělal soused který je strojař a postavil si celý dům sám, krásně drží. Dveře od zedníka jsou křivé, v jednom rohu nedoléhají o celý centimetr,  dlaždice které na podlahu pokládal též odborník jsou na některých místech odfouklé, v kuchyni křivé. krom elektriky a topení dělal na rekonstrukci manžel všechno sám. A není vyučený v oboru. Syn si udělal krom topení celý pokoj od základů sám. Zdil,dělal si sádrokartony, izolace, podlahu. Vymaloval, brousil trámy .... S elektrikou mu pomohl manžel. Spíš mám dojem, že lidé kteří se řemeslem neživí, nebo jsou vyučení v úplně jiném oboru, jsou na takovou práci podstatně pečlivější a dělají to s rozmyslem. Zedník už to seká jak baťa cvičky, centimetr žádná míra, nedá si s tím takovou práci a už už aby to měl hotový aby mohl jít na další fušku. Nicméně, v tom, že řemesla už vymřela, máš bohužel pravdu. Bohužel se na tom podílí právě ta generace rodičů, kteří už vyrůstali po revoluci, a nutí své mnohdy studovat nenadané děti které pak uplatnění nenajdou a skončí na pracáku, aby za každou cenu měly titul. Jenomže pro ně by to byla potupa kdyby si jejich děti vydělávaly rukama. A tak tu je, jak říkáš, spousty zbytečných bakalářů a magistrů, doktorů kteří si nevědí rady a někdy jsou i životu nebezpeční. Popravdě nebýt ukrajinských imigrantů nemáme pomalu co jíst, kde bydlet apod.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak toto mám dobré.Mladší syn je všeuměl.Na co sáhne,to se mu daří.Už jako malý kluk chtěl dělat věci,které jsou za ním vidět Položí podlahu,vymění okna,opraví "vodu".Celý můj taťka.Sebral tím veškerou pracovitost staršímu synovi.Ten se řídí heslem:ručičky nebojte se...

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto s Tebou souhlasím. Chybí řemeslníci, chybí ale i vzdělaní lidé technického směru. A beru i to, že ne každý tzv. vyučený řemeslník odvede dokonalou práci. To tak je ve všech oborech a povoláních. A říká se, že i mistr tesař se někdy utne.Ale není prostě teď móda dát kluka či holčinu vyučit. Jsem zastáncem vzdělání to ano, ale někdo to má v rukou a někdo v hlavě a jsou i tací, kteří mají oboje. Proč ne učební obor s maturitou, ale být šikovným řemeslníkem v oboru o tom prostě žádná. Dnes přeci vyúka v učňáku je trochu jiná než v letech minulých, přizpůsobená současné technice.

    OdpovědětVymazat
  6. A bude hůř, najít šikovného řemeslníka bude problém, zato těch vysokoškoláků je už teď jako hub po dešti. Soukromé školy se řídí pravidlem peněz, zaplať a vystuduješ. Tam by byl bakalářem zřejmě i Otík z Vesničky střediskový 😁😁

    OdpovědětVymazat
  7. Můj muž je také elektrikář, ale postupem doby se vypracoval tak, že zvládne i další obory. Sám udělal nábytek do našeho bytu, ted' pomáhá dceři s předělávkami bytu po zemřelé babičce. Je to Ferda Mravenec - práce všeho druhu. Jeho dědeček míval u nás v domě firmu a když ho soudruzi znárodnili, zemřel. Tchán byl původní profesí truhlář, který se vyučil u svého otce a své zkušenosti předal i mému mužovi. Ten pak pracoval jako údržbář a jako takový se musel naučit i další činnosti. Na druhou stranu je soudný a když nemusí, tak nesváří. Ví, že to není jeho šálek kávy. Jeden čas, když přišel o práci, se živil jako hodinový manžel. Nelze proto všechny strkat do jednoho pytle a ty jsi prostě měla pech, protože ten tvůj řemeslník se asi pouštěl i tam, kam se rozhodně pouštět neměl.

    OdpovědětVymazat
  8. Mám dva výuční listy a jsem na to hrdá

    OdpovědětVymazat
  9. [3]: právě proto, ze je řemeslníků málo a je po nich poptávka, neváží si práce a nezáleží jim asi na dobrém jménu. Nebo mají rozdělených hodně zakázek pak je práce kvapná málo platná. Nám rekl opravář praček, že toho nechá. To už tu o žádneho ani nezakopnem.

    OdpovědětVymazat
  10. To jsem rada, že nemáme na zahradě potrubní vodu. Chytáme dešťovou a na vaření si vozime Řemesla vymírají.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]:Tyhle zkušenosti jsou 26 let staré, z doby kdy ještě řemesla převládala nad úředničinou. Nevím jak by to dopadlo dneska, to už ba nám asi polovina věcí popadala, popraskala a vypadala.

    OdpovědětVymazat
  12. co tak "kecal", starobyle to remeslo dolezite! ti uz nie su vobec a agentury su svinstvo!

    OdpovědětVymazat
  13. Zkušenosti mé s řemeslníky jsou různé. Někdo to odflákl, jiný po sobě i uklidil. Vzdávám hold partě malířů, která nám malovala ústav. Táta a dva synové - bezva chlapi, co řemeslo ovládali. Člověk by jim i oběd uvařil...   

    OdpovědětVymazat
  14. Božínku, to je ale hezký pekař!

    OdpovědětVymazat
  15. Bohužel když se podíváte, co všechno si na svou půdu pustí odborná učiliště, pak se nedivte, že člověk se tam nechce ani ukázat a naučit se nějakému řemeslu, protože je to ve většině případů opravdu děsivá věc (o kantorech nemluvě, ale samozřejmě si nedovolím generalizovat). Sám jsem studentem VŠ, dělám v přírodovědném oboru/lékařství, i přesto mě ale strašně baví tesařina a práce se dřevem, po studiu bych to chtěl mít jako regulérní koníček. Když jsem ale uvažoval, že si zaplatím kurzy na místním odborném učilišti, po tom, co jsem tam zhlédl, jsem se vytočil na patě a spoléhám na životní zkušenosti dědy. Společnost dosti degradovala v oblasti řemesel, to je pravda. Nicméně se stále větší globalizací, a taky v důsledku mediální expanze, se už staré časy nevrátí, alespoň dle mého. A ano, je to škoda.

    OdpovědětVymazat
  16. Pec nám spadla, pec nám spadla, kdopak nám ji postaví...

    OdpovědětVymazat
  17. Simčo, je to fakt. Už našim dětem se říkalo, že bez maturity dneska nic nejsou, nejlépe maturitu a pak ještě nějakou vyšší školu. A tak se dcera vyučila a maturitu si dodělala a syn udělal maturitu a nechtělo se mu do práce, tak chodil do školy ještě rok pro výuční list. Ale ani jeden nedělají to, čím se vyučili. Je třeba děti lépe motivovat aby se nebáli a nestyděli jít dělat "jen" řemeslo. Spoustě dětem by na takovéto škole bylo určitě lépe a třeba by se i našli.

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlasím, také jsem potkala i řemeslníky, kterým jsem já-žena radila, jak práci mají udělat. Na druhou stranu znám i řemeslníky, kteří nemají o práci nouzi a mezi lidmi se hned rozkřiklo, že jsou fakt dobří. Ale ti mají tolik zakázek, že nestíhají a můžou si vybírat.

    OdpovědětVymazat
  19. Jak říkala Marie Rosůlková: "Děti moje, to přece není žádný problém!" Tak se stará říkanka prostě maličko změní podle aktuální situace. Třeba:

    OdpovědětVymazat
  20. Simi, svatou pravdu máš. Dnes studují všichni, bez ohledu na známky. Stačil mi příklad syna našeho šéfa. Se čtyřkou z matematiky i českého jazyka se naprosto bez problému dostal na soukromou školu a představ si, že tam měl, z již zmiňovaných předmětů, dvojku!!

    OdpovědětVymazat
  21. MNOHOKRÁT DĚKUJI ZA KOMENTÁŘE A ZKUŠENOSTI S ŘEMESLEM, KTERÉ BY MĚLO ZAŽÍT RENESANCI, JINAK NÁŠ ŽIVOT OVLÁDNE FUŠEŘINA, OŠIZENÁ PRÁCE NA ÚKOR KVALITY A SPOKOJENOSTI NÁS VŠECH.

    OdpovědětVymazat
  22. Souhlasím a podepisuji!!!! (Píše pokrytec s maturitou a titulem DiS..... ).

    OdpovědětVymazat
  23. O opravdu dobré řemeslníky je nouze v každé době...

    OdpovědětVymazat
  24. Jo, je to smutný, že každý středoškolák je už pomalu vysokoškolák. Všichni chtějí sedět v kanceláři a pak to takhle dopadá...

    OdpovědětVymazat
  25. O řemeslníky tady začíná být taky nouze... Kdo má živnost, platí tak velké daně, že se to pomalu nevyplatí. Byla jsem ale velmi překvapená jak jsou precizní, žádný velký úklid po malování, stačilo vytřít, o všechno se postarali oni...cena tomu samozřejmě odpovídala, ale to se vědělo předem a oni prostě takhle pracovali. Doma tu skoro nikdo "nekutil" a do ničeho se nepletl, pomalu volali elektrikáře i na výměnu žárovky Dnes se zas někdy vyplatí koupit novou pračku než volat opraváře   

    OdpovědětVymazat
  26. Nejen řemeslníci, copak pár kubíků vody, co se týče atomových fyziků, když si člověk vygoglí jadernou elektrárnu Temelín, a shlídne  tam jen ty ksichty, tak se jen diví, že tu ještě není Fukušima...

    OdpovědětVymazat
  27. Ano řemeslníků je málo. Může za to i televize. Jak se Dan učil instalatérem v ní nenajdete. V amerických filmech přece všichni studují střední

    OdpovědětVymazat
  28. Drsný střet s realitou, který tě stál nemalou částku. Naprosto souhlasím, řemeslo vymírá, nikdo se nechce vyučit. Přitom šikovnému řemeslníkovi by dnes každý utrhal ruce. A mladí s vystudovaným titulem jsou na pracáku. Můj syn již rok k sobě hledá šikovného truhláře. Marně.

    OdpovědětVymazat
  29. S řemeslníky po rekonstrukci bytu a stále probíhající rekonstrukci chalupy máme velké zkušenosti. Ve vedlejším vchodu paneláku tak zfušovali připojení plynu, že se jednou k nám sjelo několik hasičských vozů v obavě z výbuchu.

    OdpovědětVymazat
  30. malíři pokojů Praha a okolí- zde je inspirace, jaké krásné interiéry můžete díky nové malbě mít-

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.