úterý 13. února 2018

Motýli zimy .....

Při listopadové návštěvě Říma mne uchvátila nádherná výzdoba domů, truhlíky plné bramboříků, keramické misky naaranžované v adventním duchu, ale všemu vévodila hrnková rostlina našich babiček.
Nelze zapomenout na okna plná bramboříků, kouzelných květů a ozdobných listů, jenž díky špaletovým oknům a studeným ložnicím dopřávaly rostlinám ty správné pěstební podmínky.
Z dob pěstování botanických orchidejí vím, že je nejdůležitější zjistit, v jakých podmínkách rostlina žije a prosperuje v přírodě.
Bramboříky mají svá přírodní teritoria na vysokohorských pláních, tudíž jejich pěstování musí být této skutečnosti podřízeno.
A tak jsem si na začátku listopadových dní zakoupila tři středně vzrostlé bramboříky a ubytovala je na zaskleném balkóně.
Běžně se zde teplota během dne pohybuje od 5 do 8 stupňů, noční teploty dokáží spadnou až k nule.
Evidentně jim tato teplota vyhovuje, jejich násada květů se za celé čtyři měsíce nezastavila, ba naopak znásobila.
Zalévám do odtokových misek, zásadně né na bázi rostliny, listy by uhnívaly a plíseň by rostlinu zničila.
Bramboříky nemají v oblibě přímé slunko, vzhledem k faktu, že mám balkón na jih, rostliny přes polední úpal zastiňuji.
I zimní slunce může na rozkvetlém stanovišti napáchat nevratné změny, které rostlinu poškodí.
Suma sumárum, pokud dodržíte studený odchov a vodu podle potřeby, dostane se vám neustálé krásy, barevnosti a pestrosti i v zimě, kdy tyto atributy prostě chybí.
Z jara, po odkvětu nechám rostliny odpočinout s menším přísunem vody a celé léto se budou ve stínu stromů na zahradě připravovat na novou expanzi květů.
Nechť nám motýlí křídla bramboříků, která se vznášejí nad zdobností listů, rozsvítí zimní šeď.










Krásný týden vám přeji, ještě si užíváme rozsvíceného stromečku, blíží se totiž jeho čas, kdy konečně zapustí své kořeny.

33 komentářů:

  1. Nádherně ti kvetou Já si koupila mini verzi a odešla během pár dnů.....ta asi zimu, co tu máme nemusí....

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně ti kvetou a připomenuly mi dobu mého dětství, kdy jsme je doma mívali snad pořád. Samozřejmě, že hlavně díky špaletovým oknům.

    OdpovědětVymazat
  3. Frknul jsem v unoru zakoupený bramborik po odkvetu na zahradku...brzy rozkvetl a kvetl cele leto az do nrazu, pak zmrzul i pod prikrytim..

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně všechno kvete.Já mám smůlu.Nic mi letos nekvete.Ani fialky-měla jsem vždy plný parapet kvetoucích.Asi se kytičkám u mně nelíbí

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně kvetoucí máš zasklený balkón.Jsi prostě pěstitelka!!! Bramboříky mám v sobě zafixované z mého původního ,,doma". Mamka je mívala v ložnici, kde se jim dařilo, protože tam bylo chladno. A moje babička jim říkala bandoříky . Pro mne vždy úsměvné. Ono se totiž v době mé babičky tady u nás v kraji blízko Krkonoš nářečně bramborám říkalo bandory.

    OdpovědětVymazat
  6. Bramboříku se tady daří, chladno ale ne mráz a vlhko, zaléváme opatrně, jinak hnijí. Ideální pro mě, která zalévat zapomíná. Ty tvoje jsou krásné! V Itálii se jmenují ciclamini, podle cyklamove barvy

    OdpovědětVymazat
  7. Mě bramboříky docela šly, tedy nedopěstovala jsem je nikdy do dalšího kvetení, to opravdu ne, ale vždycky jsem je dala ven do země a krásně kvetly až do mrazů, jak píše Jan. Jenže nevím proč, teď když si koupím brambořík, zajde během týdne. Zjistila jsem že to asi je tím, že v zahradnictvích teď sází hlízy hluboko do země, vím že u nich by mělo platit stejné pravidlo jak u hvězdníků, že má část být nad zeminou. A jak to zalévají vrchem už si domu doneseš načatou hlízu a za pár dnů je po něm....

    OdpovědětVymazat
  8. Kdysi jsem si ještě na sídlišti v Praze kupovávala v květinářství bramboříkové květy řezané.

    OdpovědětVymazat
  9. Bramboříky máš nádherné. V létě by mi ale na zasklené lodžiji všechny chcíply, protože manžel jen krátce větrá, sice častěji, pokud není v dohledu žádný kuřák, jinak má proti nim zabedněno, takže je tam příšerné vedro. Bramboříky jsem měla moc ráda, kupovala jsem je mamince k MDŽ.

    OdpovědětVymazat
  10. Je vidět, že umíš dokonale spojit pěstitelské nadšení se zahradnickou alchymií.A já zase budu muset počkat na jaro a zajet do Petrovic pro pelargonie do truhlíků a petunky a lobelie do závěsných květináčů.V zimě u nás kvete jen vánoční kaktus.Tvoje bramboříky jsou super 😀

    OdpovědětVymazat
  11. Nechť jsou kořeny úspěšně zapuštěny

    OdpovědětVymazat
  12. No vida, bezva námět. Z bramboříku jsem zatím bonzajku nedělala. Zkusím to.

    OdpovědětVymazat
  13. mně každá kytka umře protože se o ně neumím starat, takže v domě nemám a nechci žádné kytky...dostala jsem od někoho kdys brambořík, vůbec jsem se o něj nestarala, občas ho zalila a on mi kvetl snad pořád a kamarádka která kolem svého bramboříku lítala denně nechápala jak to že mně kvete:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ty jsi hotová kouzelnice bramboříková!

    OdpovědětVymazat
  15. Je to nádhera Já mám v tohle období akorát plný parapet  afrických fialek, v kuchyni. Zato v létě si vyšperkuji balkon.

    OdpovědětVymazat
  16. Jak může takovej kytičkovej barbar jako já pochopit termíny: násada květů, odtokové misky anebo báze rostliny. Jsi odborník na slovo vzatý !!  Abych se uklidnila, přitáhla jsem dnes pytel vlny a hádej, co vznikne - no pletená kytka to nebude..    :

    OdpovědětVymazat
  17. Ani já to s bramboříkama neumím. Koupila jsem dva, můj už to má, chudinka, za pár a ten mamčin stále nádherně kvete. Bude to i těma špaletovýma oknama, panelák a ústřední topení, to není to pravé pro jejich pěstování Tiše závidím

    OdpovědětVymazat
  18. Tyhle krásné květinky nepěstuji. Ale vždycky na Lefkadě v pokročilém podzimu po prvních větších deštích se některá dlouhým létem proschlá údolí pokryjí doslova bramboříkovým kobercem, tak to koukám a obdivuji .

    OdpovědětVymazat
  19. Nááádhera. Zase jsem potěšila oko. Zrovna dnes jsem si jeden koupila v OBI a aby mu nebylo smutno i tři hyacinty a primulky. Vše pak každý rok putuje do zahrádky a na jaře mám zase radost.

    OdpovědětVymazat
  20. [1]: Za to může prodejce, špatně je zalévají, horem

    OdpovědětVymazat
  21. [7]: Co mě ale překvapilo, to je cena !

    OdpovědětVymazat
  22. [15]: Já z toho mám hlavně radost

    OdpovědětVymazat
  23. Moc krásně jsi bramboříky nazvala. Není divu, že se jim u tebe daří.

    OdpovědětVymazat
  24. Bramboříky miluju, zvlášť růžové

    OdpovědětVymazat
  25. Jeminkote, ještě jsem chtěla napsat, že si to zasloužíš po té peripetii s žílami Také jsem výše dala špatný emotikon, patří tam Pa

    OdpovědětVymazat
  26. Simonko, máš je nádherné! Ty si je obdivovala v Římě, já touhle dobou v Londýně, tolik krásy...

    OdpovědětVymazat
  27. Mně zdechnul no jako mít ho nad topením, prostě to nerozdejchal, ale aspoň na chvíli jsem si sním před vánocemi udělala radost   

    OdpovědětVymazat
  28. [23]: V Itálii je všechno drahé..ale jde taky o to, kde je koupíš. V marketu vyjdou nejmíň o 1/3 méně než v květinářství, v sezóně bývají v akci. . Nevím na kolik přijdou v Česku, řady jsem malé platila asi 1,30 eu, velké o euro víc. Hlavně že se jim daří!

    OdpovědětVymazat
  29. [30]: TADY jsem platila... zatracená slepota!   

    OdpovědětVymazat
  30. Brambořík je první květina, která dlouhodobě přežila moji péči

    OdpovědětVymazat
  31. Jak popisuješ, co bramboříky mají rády, v Římě jim asi musí být horko.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.