sobota 2. prosince 2017

Vánoční koleda ....

Krouží, poletuje, snaží se nás omámit, zahnat do rohu, vtáhnout a nepustit. Duch vánoc.
Nemohla jsem začít divadelní sezónu, letos tedy hodně pozdě, stylověji.
Dlouhé týdny nás masírují média, obchodníci, všudypřítomné reklamy, rozsvícené stromky, kouličky, kam se podíváš a já jdu do divadla na hru s vánoční tématikou. Ale proč vlastně né ?
Vražte do díže muzikál, divadlo a koncert a vznikne kouzelné představení v divadle STUDIO DVA.
Na motivy proslulé povídky Charlese Dickense tu ansámbl nastudoval něco nevšedního, něco tak přitažlivého jako je VÁNOČNÍ KOLEDA, která diváka nasměruje do vánočního Londýna první poloviny 19.století .
Anglický spisovatel Charles Dickens vypodobnil hlavního hrdinu Scrooega jako mrzouta, osamělého mamonáře, nelidu, necitu, člověka hrubě vyřazeného ze společnosti pro svou vášeň a lásku k penězům.
Během jedné noci mu pošle tři duchy vánoc. První duch, duch minulých vánoc, ho vezme do dětství a probudí v něm něžnou, dávno zasunutou stránku lidského vnímání. Druhý duch, duch současných vánoc, v lakomci vydoluje díky pohledu na šťastné lidi, zodpovědnost vůči blízkým. Třetí duch, duch budoucích vánoc Scroogovi naznačí vizi, jak dopadne, pokud zásadně nezmění své chování k lidem ve svém okolí. Je zde mnoho poplatných poselství i pro současnost.
Psát recenze, čtivé recenze umí málokdo a já se vždy při předání dalším řídím emocemi, vnímáním, prožitkem.
Všichni herci byli skvělí, ale hlavní hrdina Ebenezer Scrooege v mistrovském podání Karla Rodena se mi zapsal do srdce a tam už zůstane do konce mých dní.
Zbožňuji herectví pana Rodena, herce úsporných gest, jenž úžasnou a kultivovanou mimikou rozehraje part zážitku, navíc patří mezi hereckou elitu, která neplní trapné bulvární stránky, protože to nemá zapotřebí. Obrovské charizma, když tento muž vstoupí na pódium / ach, vzdychla jsem tak hlasitě, že dáma přede mnou hodila po mně odjištěný granát /, jeho aura prostoupí všemi a už nikdy, skutečně nikdy diváka nepustí. Hlas mužný, přívětivý, v polohách laskavých, ale i alarmujících.
Věřila jsem mu všechno, věty, slova, gesta, slzy, úsměvy, ale i bolesti, křivdy.
Karle, já tě prostě miluju, já tě prostě žeru. / miluju tě od doby, kdy jsi fenomenálně podal excentrického, šíleného, geniálního Jana Saudka tak věrohodně, že jsem tobě, introvertovi, věřila i ta objímající obrovská ňadra /.
Měli jsme jako diváci štěstí, byli jsme součástí 100. reprízy tohoto nastudování. Divadlo Studio Dva má skvělou a neopakovatelnou atmosféru díky pódiu, nad nímž se v patře střídají zpěváci, herci a hraje celý orchestr, prostor není nijak veliký a každý divák se tak stává součástí, semele ho to a nepustí, nemá šanci... i když !!! vedle nás seděl ignorant v teplácích, jehož nechalo tak výjimečné nastudování chladného, tak nějak bez emocí.
Vážení, milí, blogoví přátelé, znáte mě, víte, že blondýna je nepřeberná studnice emocí a přesně tak nějak na vás vyvalila svůj zážitek. Zítra rozsvítíme první svíčku adventního věnce a já bych si přála, aby i mě navštívil duch vánoc a poprvé za celé své dlouhé žití by mne naučil vánoce milovat, ctít to, co jsem nedostala do vínku, to co mě nikdo nenaučil a to co mi chybí v současném prožívání těchto dní. Klid, mír a pohodu přeji.


22 komentářů:

  1. Rodena a Chýlkovou miluju. Jejich filmy Čas sluhů a Čas dluhů bylo něco úžasného. Oba jsem měla možnost shlédnout i tak zvaně na "život" a řeknu ti, jsou božííí!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak někdo duchy vypouští - a já si jdu pustit aspoň film Duch Vánoc.

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle povídce jsem tenhle týden říkala mamce.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle znám jako filmové zpracování.  Viděla jsem to už dvakrát.  Věřím že divadelní představení je taky parádní.  A obzvláště v takovém skvělém obsazení.  Koukám že jednoho ducha ztvárnila i Iva Chýlková což je mezi herečkami zase moje oblíbenkyně.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Já jsem barbar, já ji vůbec neznám, to bych sem ani neměla psát kór, když zrovna píšu o knížkách...

    OdpovědětVymazat
  6. Rodena mám ráda, určitě bych si tento žánr hry užila

    OdpovědětVymazat
  7. Povídku znám a věřím, že to muselo být krásné představení. Taky mám ráda K.Rodena. On prostě umí.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělé obsazení  a určitě skvělý zážitek, oba to jsou páni herci Krásný víkend

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to věřím, že to byl úžasný zážitek    To jsem zvědavá, kdy já se dostanu do divadla a vánoce ty teda moc nemusím...Krásný adventní čas ti přeji   

    OdpovědětVymazat
  10. Škoda, že není v mé moci, aby se tato pocta hereckému umění dostala k panu Rodenovi. Určitě by ho to potěšilo a utvrdilo by ho to v tom, že to, co dělá má smysl. Pokud člověk s těmito pocity odchází z divadla, pak to rozhodně smysl má! Skvěle jsi to napsala(ostatně jako obvykle).

    OdpovědětVymazat
  11. Závidím ti divadla s herci, které já znám jen z filmů a seriálů. Dickens je autor zaručující skvělý příběh a Roden je zárukou kvalitního zážitku. Nu cestovky pořádají zájezdy na některé slavné muzikály, ale sedět 3 hodiny v autobuse, pak umuchlana sedět v divadle s vědomím, že mě čeká úmorná cesta zpět, noční příjezd a shánění taxíku od autobusového nádraží, to mi hodně pomůže v rozhodování zda divadlo nebo televize.

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Tak třeba příští rok, ale tohle neskončí jako té poslední fiasko na divadle, je to nádherně nastudované

    OdpovědětVymazat
  13. Občas by každý z nás potřebuje VB ovál návštěvu podobných duchu ..     

    OdpovědětVymazat
  14. Osud dobrých je dnes většinou nezáviděníhodný. Vsadím se, že stačí deset metrů od něj pohozená použitá zátka od lahve, a za dvacet minut je horší než Olda Kaiser...

    OdpovědětVymazat
  15. Olda v absťáku je výrazně citlivější než Drager Alcohol Test 7410, používaný k orientwční dechové zkoušce u DP.

    OdpovědětVymazat
  16. Vánoční koleda, jedna z mých nejoblíbenějších...

    OdpovědětVymazat
  17. V poslední době mám nějak víc referencí na tohle divadlo. Je pravda, že na to, že jsem v Praze denně chodím do divadel minimálně.

    OdpovědětVymazat
  18. Divadlo mám čím dál víc rád. Jednou jsme chtěli jít na pohostinské představení s Rodenem, ale bylo hned vyprodáno.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.