sobota 15. července 2017

Tohle není můj hlas...

Komu patří ten hlas .... EDITH PIAF
Celé dětství mě provázel její hlas z vinylových desek, oba rodiče ji měli pod kůží. A když něco posloucháte pořád, stane se to vaší součástí. Edith, v jejím hlase je všechno, bolest, utrpení, láska, zrada, nepochopení. To, co ze sebe jiní potí, ona díky svému životu dokázala vyjevit tak emotivně, tak pravdivě.
Během jedné písně propadáte beznaději, aby jste v další sloce vylétli k nebi jako vrabčák, tak lehce, tak hravě. A pak zase padáte střemhlav, padáte do bahna, do bolesti.
Edith je pro mě synonymum emocí, obrovských emocí. Patří k Francii, její hudba mi evokuje ve vzpomínkách procházky po Avenue des Champs - Élysées, dokážu s ní plakat, stejně tak se smát, mít husí kůži a zároveň závrať plnou štěstí.



Komu patří ten hlas...FRANTIŠEK FILIPOVSKÝ
Před mnoha a mnoha lety nám v televizi běžely tři kanály, no a když na nich omylem přistál film z cizí produkce, jo, tak to byl velký svátek. A když se jednalo o francouzský film, o film s četníky ...no jo, Louis de Funés.
Vzpomínám na ty komedie s lehkou nostalgií, ale co skutečně nelze zapomenout, je hlas pana Františka Filipovského. Já jsem ho jako herce nevyhledávala, ovšem když daboval, byl to koncert. Neuvěřitelný koncert, domnívám se, že ten francouzský herec by byl " poloviční ", kdyby ho mluvil někdo jiný.
Temperament, šílená rychlost, ztřeštěnost, bláznovství a to celé sečteno a podtrženo jedním nezaměnitelným hlasem.
Né nadarmo se rozdávají ceny Františka Filipovského za umění dabingu, protože co si budeme povídat, na hlase to skutečně stojí a padá, hlas může roli povýšit nebo znehodnotit.




Komu patří ten hlas ..... AXL ROSE
Jsem stará, stařičká rocková babička. A on je americký hard rockový zpěvák skupiny Guns N´ Roses.
Miluju hudbu a nejvíc pořádnou rockovou vypalovačku, při které se otáčejí panenky v sloup a druhý den se vracejí do očního důlku. Běsní, šílí, devastuje, křičí, ale i neuvěřitelně zpívá, jeho hlas je boží, je rockový. Vydřený, vymakaný, vyfetovaný, vyhulený, ale nezaměnitelný a když si sedne ke klavíru a vyšvihne November rain, mám mě celou i s navijákem.




Komu patří ten hlas ... BLONDÝNĚ
Téma týdne mi nahrálo ... Tohle není můj hlas. Když jsem se poprvé slyšela ze záznamu, lekla jsem se. Já jsem se lekla svého hlasu. Je jiný, vůbec se ke mně nehodí a já se sama slyším odlišně. Můj hlas reprodukovaný mi zní velice zvláštně a nemohu se s ním ztotožnit. Je daleko výše položený / a to nejsem hysterka, fakt néé /, je mi nesympatický a chtěla bych ho vyměnit. A to díky pracovnímu nasazení používám telefon a jeho služby hodně často. Chudáci ti na druhé straně.
Takže já mám svůj hlas a ten druhý patří BLONDÝNĚ ...


28 komentářů:

  1. O Edith Piaf som zhliadla dokument ktorý má dosť zasiahol. Mala znamenitý hlas, aj ked to v zivote nemala najjednoduchsie. Axl Rose ma nikdy neomrzí, jeho jedinecny hlas v dobe najvacsej slavy zozal velky uspech a vobec sa tomu necudujem, opravnene. Mimochodom musim pochvalit tetovanie, ak dobre pozerám, to je Slash? :O

    OdpovědětVymazat
  2. Já myslím, že svůj hlas ze záznamu má rád málokdo    No všichni vyjmenovaní tebou mají/měli hlasy jedinečné   

    OdpovědětVymazat
  3. Já Filipovského neskutečně obdivuji v Mrazíkovi

    OdpovědětVymazat
  4. Jak asi zněly vlastní hlasy Edit Piaf, Františku Filipovskému a Axlu Roseovi, když pro nás jsou tak jedinečné, nezaměnitelné? Ještě, že si neřekli ,,chudáci ti na druhé straně", a nešli od toho... .

    OdpovědětVymazat
  5. [6]: Axlu samozřejmě ještě zní...

    OdpovědětVymazat
  6. Před dávnými lety nebylo LP s Edit Piaf jen tak k dostání.Poslala mi ji přítelkyně z Norska.Pouštěla jsem si opravdu často.Jednou tady byli montéři(asi trubky na vodu).Pouštěla jsem si Edit a pletla.Přišel jeden z těch chlapů:To je hrůza,co dnes hrají v tom rádiu .Byla jsem v šoku I tací jsou mezi námi

    OdpovědětVymazat
  7. Ano,ano svůj hlas slyšíme jinak, nežli ho slyší jiní nebo my sebe ze zvukového záznamu.  

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Četla jsem o Edith mnoho publikací a její projev byl skutečně odrazem toho, co prožila. Od štěstí po kolosální průsery.

    OdpovědětVymazat
  9. Čoveče, tak Edith fakt nemusím, hlas Filipovského chválil i samotný Louis de Funés (byl z něj nadšený) a Axel - srdcovka, no :) A hlas blondýny? když neječí a není vzteklá, určitě je příjemný i ze záznamu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné blondýně! Která taky krásně a lehce píše. Nech hlas hlasem, to už lepší nebude. Spíš nám ukazuj svižnou ženskou s příjemnou tajlí. Zdravím tě při neděli a díky za článek

    OdpovědětVymazat
  11. Edith poslouchám ráda, ale musím na to mít náladu.

    OdpovědětVymazat
  12. Simčo, krásně jsi vše popsala. Ráda čtu tvé články, jsou úžasně psané. Na poslední fotce Ti to moc sluší a podobnou zkušenost s hlasem mám i já. Kdysi jsme hodně natáčeli děti na video a když jsem se zaslechla, nepoznávala jsem se. Také se slyším jinak.

    OdpovědětVymazat
  13. S mým hlasem jsem spokojená stejně jako Ty. Nepoznávám ho a raději bych jiný.

    OdpovědětVymazat
  14. Viděla jsem film Edith Piaf, mimochodem podoba s herečkou úžasná, a její život fakt nebyl žádná pohádka, za slzy jsem se nestyděla a sama jsem nebyla. Když jsem prvně slyšela svůj hlas, také jsem se ptala kdopak to mluví, fakt bych se nepoznala, slyšíme se úplně jinak   

    OdpovědětVymazat
  15. Začnu od spodu. Sluší ti to! Myslím, že málokdo se hned dokáže ztotožnit se svým hlasem Axla jsme si nedávno pouštěli, nezní vůbec špatně, přesto to není můj hlasový favorit Zato pan Filipovský ano. Přesně jak jsi ho popsala. Dobrovolně přiznávám, že songy Edith moc neznám. Budu si muset doplnit mezery...   

    OdpovědětVymazat
  16. Nečetla jsem předchozí komentáře, abych si neovlivnila to, co chci napsat. Totiž že Ti naprosto rozumím. Taky jsem se před mnoha lety slyšela z magiče a zírala - tenhle ječák jsem já? A to přesto, že už mnoho desítek let vím, že já se slyším nejen "zvenku", ale právě že i "zevnitř". A to jsem mluvila v klidu a pohodě - teda z té nahrávky. Co teprvá, když fakt zaječím?! (Od ječet, ne od zajíc.)     

    OdpovědětVymazat
  17. Blondýna na fotce je kočka, čert vem hlas že záznamu! Já ten můj taky nepoznávala, moje kamarádky se tam taky nepoznávají ale já je poznávám i ony mě - tak asi je fakt náš Mám obzvlášť ráda Edith, kdysi jsem o ní četla knihu (asi před 40 lety ale už si nepamatuji název - neví ho někdo? Tenkrát jich o západních umělcích moc nebylo... Třeba by se dala sehnat v antikvariátu (?)

    OdpovědětVymazat
  18. Edith  je to opravdu nezapomenutelná zpěvačka..

    OdpovědětVymazat
  19. Šmárjá, Axl, on byl za mlada tak hezkéééj! Teď je z něho pupkatej strejda, ale hlas furt boží, to jó

    OdpovědětVymazat
  20. Rock mám také rád a není nad živé koncerty, které dojem ještě znásobí světelnými efekty a silným zvukem.

    OdpovědětVymazat
  21. [11]: Já už ječím minimálně, nejsem hysterka, tudíž nemám potřebu to hnát vysoko   

    OdpovědětVymazat
  22. [17]: Mnohokrát děkuji.

    OdpovědětVymazat
  23. [20]: ..a ty jsi taky šikula, máš přehled a jsi v mnoha oblastech v obraze.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Na Ježíška už nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  25. [23]: Mám ho doma na, také jsem ho viděla vícekrát. Prvně v kině ovšem v originále s titulkama, a to fakt byla bomba. Francouzštinu můžu poslouchat, moc se mi líbí i když nerozumím ani slovo   

    OdpovědětVymazat
  26. Přesně! Úplně nesnáším můj hlas ze záznamu, z mikrofonu mám třeba úplně hrůzu   Můj není ani vysoký, ani nízký, ale prostě ošklivý a k smíchu Ale co, zpěvačka, ani moderátorka ani nic podobného ze mě už nebude.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.