pondělí 17. července 2017

Podle Rettigové ....

Mladá hospodyňka v domácnosti, jak sobě počínati má, aby své i manželovy spokojenosti došla.

1. POŘÁDEK
Ve všem, od nejmenšího až do největšího, jest základem dobrého hospodářství pořádek. Pořádná strava, prádlo atd. v každé maličkosti nevyhnutelně potřebné věci jsou, a tak jako se zahálka poduškou ďáblovou nazývá, může se říci, že nepořádek základ všeho neštěstí jest.



2. PRACOVITOST
Spojovati, ani okamžení se nemá zbytečně prozahálet: kdo chce, vždy a všude práci najde. Nic není protivnějšího, jako když mladá hospodyňka se založenýma rukama sedíc, na dlouhou chvíli sobě stěžuje, kdežto by lehounko práci nalezla, a práce jest nejlepší prostředek k zapuzení dlouhé chvíle, z které se každou hodinou steré nepravosti rodí.





3. CTNOST
Ctnostná hospodyně učiní svým příkladem tolik dobrého, co nectnostná zlého natropí. Ctnostná matka zajisté nad ctnosti dívek svých pečlivě bdíti a jich svým příkladem předcházeti bude, co působí více nežli které mravné naučení; nebo dítky od maličkosti jak od vychovatelů a vychovatelkyň, tak i ve škole k tomu jsou vedeny, rodiče své ctíti a se ve všem dobrém dle nich říditi. Takť i syn způsoby, zaměstnání a mravy otcovy obyčejně následuje, a dceruška matince podobati se snaží a ctnosti její nevědomky na se přijímá; z toho nepochybně povstalo starodávné přísloví: "Jablko od stromu daleko nepadne".




4.ČISTOTA
Oděv hospodyně má a musí být vždy dle jejího stavu čistý a pořádný, budiž sebe sprostší; jen nebuď zamazán, roztrhán, neb nedbale přivázán, jak některé, třeba dosti mladé, hezké paničky ve zvyku mají, že třeba až do poledne v starých střevících, v spodní sukni, neb v starém špinavém kaftanu s neučesanou hlavou chodí; tím se žena sebe spanilejší manželovi znelíbí, zoškliví a není divu, když láska jeho před časem chladne a pomíjí; protož děvčátka ušlechtilá nemyslete, že, když manžela máte, vám netřeba se čistě oblékat.




Milé hospodyňky, milí hospodáři, ať je váš týden plodný, víra vaše mnohoplodná, ať nejste lákani k nepravostem tovaryšstva lidského.
Krásný týden.

16 komentářů:

  1. To je zajímavé - já jsemť dosaváď měla M. D. R. spojenou především s větou:"Vraž do toho 10 vajec"...

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem čekala spíše vaření      Ale moc hezké a Sofinka se činí     

    OdpovědětVymazat
  3. Ach ta Dobromila! Tvůj dnešní příspěvěk mi připomněl kuchařku mojí mamky. Měla růžové listy a na každé stránce byla nějaká rada hospodyňce. A mně utkvělo:

    OdpovědětVymazat
  4. To je krásné pondělní dopoledne ... A jak ta moudra stále pravdivá jsou... A ty fotky - ona je tak nádherná, jak má obří kukadla... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Když vidím ty ovce, tak mi tane na mysl, že klíšťata už dnes vystoupila díky globálnímu oteplování i na slovenské vysokohorské tatranské salaše, a tak například řemínkový ovčí sýr, prodávaný v tržnici má velmi často například belharciozu. Vzhledem k tomu, že ovce dnes pěstují naprotí zemědělští amatéři / například jeden poslanec /, držel bych se od chovů, pokud mám zájem zůstat zdráv, a nakazit se třeba jen v autobuse, se zdravým respektem. Doby, kdy byly chovy povinně proočkovány podle bývalých československých zdravotních norem, a na hranicích dráty jsou totiž dávno pryč....

    OdpovědětVymazat
  6. Sofinka opravdu nezahálí a moc se snaží. Je to malá šikulka.

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní, ta se v životě neztratí

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezký článek! Vhodně doplněný fotkami. Vidím, že Soptík je veden k manželství už od narození.

    OdpovědětVymazat
  9. tak to bola akurátna gazdinka pani Rettigová aj postavou vraj 2x taká ako pán manžel Ale písala v dobe ked sa to žene veľmi neslušalo a to sa počíta

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkné fotky, a fajn poučení

    OdpovědětVymazat
  11. Velmi vydařené snímky. Je to šikulka.

    OdpovědětVymazat
  12. Magdalena Dobromila byla zřejmě velmi ctnostná žena, do manželovy spokojenosti se jí nevešel sex.

    OdpovědětVymazat
  13. Ze Soptíčka jednou bude vzorná hospodyňka

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.