úterý 17. března 2020

Když město obchází fantom ...



Vždy, když začnu pochybovat, dostanu lekci. Chodí po našem městě, neviděn, neslyšen a maskován. 
/ což v současné situaci není zase taková dřina /
Vlepí do výlohy lísteček a zmizí.
Ocení práci prodavaček, lékárníků a všech držáků, kteří navzdory nákaze stojí v první linii.
Včera, první den celonárodní karantény přistál nenápadně ve výloze naší provozovny.
Žádné státní ani mezinárodní ocenění nevyváží tenhle lístek. 
Na obyčejném kusu papíru je neobyčejné poděkování, kterého si nesmírně vážíme.




A jak probíhal první den celostátní karantény v přímém přenosu, posuďte sami.

-  město se vylidnilo, před naším magistrátem stojí desítky lidí natěsnaných na sobě, v družném rozhovoru, s cigaretkou, s dětmi v kočárcích, rozestup na dva metry se nedodržuje, vedeme opět v celostátních periodikách na prvním místě. Fotografové snímají estrádu. 
- nemohu svým zaměstnancům dopřát komfort respirátorů, ještěže jednorázových rukavic máme dostatek. Alespoň šité roušky maličko pomohou.
Mnoho spoluobčanů je nosí na krku jako novou a moderní dekoraci, na ústa si je při kontaktu s prodavačkou nepřiloží.
- odevzdáváme stravenkové kupony na poště, jinak nelze. Pošta praská ve švech, nikdo nedodržuje nakázané rozestupy a že nevíte, co zde naši spoluobčané potřebují?
Zda se jejich losy ten den nepromění v zářivou budoucnost. A smutně odcházejí bez milionů, bez pečených holubů. Nepřiletěli.
Pošta smrdí dezinfekcí a stejně je mi těch ženských za přepážkou strašně líto, ta bezmoc a kvůli losům riskují tiše své zdraví.
- svítí sluníčko a mnoho spoluobčanů se doma nudí. Přijdou do obchodu, postaví se před vitríny, natáhnou vůni, pokochájí se a zase vesele odejdou dělat radost jinam.
Nechápete, já také ne.
-  sousedka hodně pokročilého důchodového věku si kupuje deset deka uzené rolky do fleků.
Má ráda čerstvé zboží, zítra si přijde pro kuřecí čtvrky, ty si hodí jen tak na máslo a opeče.
Chce si povídat, je doma sama a je to depresivní, ani turecký seriál nenahradí živou prodavačku.
-  do lékárny pouštějí po jednom a mnoho lidí se diví proč ?
- lavičky na náměstí jsou obsazené, pije se krabicové víno, přikusuje kabanos, sem tam přiletí i pochoutka pro skupinu psů. Slunce v duši, pohoda.
-  ve vietnamském obchodě nádherně voní právě uvařená rýže a lidé si dělají zásoby na horší časy.  Karton tabáku, papírky, dvě tři láhve šnapsu, nějakou láhev vína.
Kupuji dezinfekci, zde ji mají zaručeně. Nikoliv vnitřní, na ruce. Jsem tu jediná, kdo si chce dezinfikovat končetiny.
Mám vše v přímém přenosu, nechci a musím být účastník.
Dívám se na cedulku od fantoma, svítí ve výloze a hřeje.

Věřím nám. První dny jsou vždy náročné, složité a nikdo se nechce vzdát své svobody.
Věřím zdravému rozumu a doufám, že procházky na sluníčku budou do přírody, nikoliv do obchodů, výměna losů počká a s dezinfekcí trubek, jak vtipně naši spoluobčané glosují, se počká až na doma.
Přeji jen a jen zdraví ...




55 komentářů:

  1. Za ten vzkaz neznámé osobě také zde virtuálně děkuji. Všude plno kritiky, co kdo měl a neudělal, jak je vše zpožděné a neprofesionální, jak ten či onen...Nikdy jsme v takové situaci nebyli a měli bychom vše brát velice vážně. Jsem ráda, že rázné kroky z vlády ať tak či onak, nastaly. Často přemýšlím o té "první linii" a my ostatní bychom se měli ukáznit a uvědomit si, jak oni riskují své zdraví každý den v této nelehké situaci. Jenže víš jak to je - Komu není dáno shůry, v apatyce nekoupí.
    A tak se držte prosím hlavně ve zdraví Simi.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je pro celý svět nová zkušenost, stále budou pochybovači, kteří zvednou obočí a budou se chovat jako solitér, ale nyní je to hodně mimo mísu. Díky osvětě a neustálému nabádaní se to lepší.
      Ovšem zcela bez obalu ... naši romští spoluobčané roušky negují a je jich stále všude mnoho. Bohužel.

      Vymazat
  2. Simi, mám naprosto stejné poznatky a přidám jeden aktuální.

    Před chvílí jsem musela řediteli firmy vysvětlovat, proč nosím roušku a rukavice. Podotýkám, že jsme celkem velká firma zabývající se prodejem potravin. Nechápal, že tím chráním hlavně jeho. Bez komentáře.

    Všichni se držte.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že pan ředitel byl první, kdo u kamarádů sháněl respirátor pro celou rodinu.

      Vymazat
  3. Blondýnko, v posledních dnech na tebe myslím, páč jsi taky v první linii. Nádherné gesto s tím krásným vzkazem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bojuji bakteriemi, už týden mne bolí v krku a mám slabou rýmu, tudíž bakterie viry nepustí :-)

      Vymazat
  4. Simi, také jsem na tebe myslela i na tvé spolupracovníky. Jste mezi těmi v přední linii. Držte se a ten dík si zasloužíte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý, kdo se snaží, ten dík zaslouží.
      Jistě by se dalo zavřít a sedět doma, ale pro mnoho lidí budou taková opatření likvidační. Budou muset zavřít, všichni ti malí a drobní podnikatelé spláčou, bude to hodně tragické.

      Vymazat
  5. Krásný fantom, jen co je pravda :-) Podle úpravného a ladného rukopisu bych hádala ženu středního nebo staršího věku. Možná ani netuší, kolik radosti takovouhle maličkostí rozdá :-)
    Je smutné, že tolik lidí stále bere všechna rizika na lehkou váhu. Nicméně co se Prahy týče, tak tady je atmosféra úplně jiná. Už včera, kdy ještě nebylo povinné nosit v MHD roušku, je dobrá polovina lidí měla. Velmi často lidé mladí, kterým od viru nehrozí v zásadě nic. Ulice jsou prázdné, v obchodě pár lidí, auta šumí daleko míň než obvykle, vůbec všechno tak nějak ztichlo. Takže tady to bereme vážně (však tu máme nakažených suverénně nejvíc) a moc doufáme, že to pomůže!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych to odhadovala na ženu, moc se mi tento styl psaní lidí, je takový rytmický :-)
      Bohužel, jsem z kraje na severu, kde je plno nepřizpůsobivých, je jich plné město, jsou špinaví, nechrání se a sdružují se a netuším, kde jsou policajti nebo městská policie, týden jsem na náměstí nikoho v uniformě neviděla !!!

      Vymazat
  6. Jééé, to musí být fakt humus. Tady je to v pohodě. Nikdo se nikde nesrocuje, kdo má roušku nebo respirátor je nosí (ne že by uměl - má na krku a nandá až v obchodě); já mám přes půl xistu pašmínovou šálu, a i tak lezu z baráku až poté, co se kuřácky odchrchlám - ještě furt nechci na zádech nosit ceduli "klídek - můj kašel je běžný kuřácký"...
    Drž se, Simí, Alka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to humus a nikdo ho zatím neřeší.
      Po městě se potulují celé dny cikánské rodiny, neumyté, nevyprané a bez roušek. Ano, mráz kopřivu nespálí, platí u cikánů, my ostatní chcípáme.
      Tragédie, nakopala bych jim prdele.

      Vymazat
  7. Takový vzkaz od fantóma potěší, jsem rád za každého, kdo je takového uvažování schopen. Já jsem si pro tento týden nařídil politiku "tří nouzových eN": Nezlobit, Neremcat, Netrajdat. Na remcání bude dost času, až budou zase všichni moct v bezpečném ústraní navléknout generálské uniformy :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně si takového přání považuji, je to poselství, že jako lidstvo nějaké hodnoty vyznáváme.

      Vymazat
  8. U nás se pořád v práci diskutuje jestli zavřít jídelnu nebo ne, zatím fungujeme sice s trochu omezeným komfortem pro strávníky. Všichni to jakž takž chápou, až na jednoho blba. Ten s arogantností sobě vlastní zařve na celou jídelnu " To mám žrát rukama? " reagujíc tak na to, že příbory musíme před výdejem nabalit a podávat jim je. Ale možná nakonec sklapne všem, neb ve vsi kde pobývá náš kuchař jsou tři potvrzené případy, a vzhledem k tomu jak se tu lidi chovaj, to nebude dlouho trvat a skončí zavřená jako ty vsi na Olomoucku. A tím pádem celá kuchyň jde do karantény ... pokud ovšem dřív generální na stížnosti strávníků na omezení komfortu nerozhodné že tedy jídelna nebude fungovat vůbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý takový sobec by potřeboval tři tyčí.
      Lidem nedochází stav, změny ve společnosti, jak výrazně tato situace ovlivní naši ekonomiku, kolik malých a drobných podnikatelů bude muset skončit ... a kretén řeší příbor ???

      Vymazat
    2. Protože když zavřou fabriku, on bude za vodou. On existenční problémy mít nebude, patří mezi managment...ale když přijde o práci muž, jsme v řiti. Ale nikdo nám s platbama státu nepomůže....když jsme se ptali jestli fabrika uvažuje o stejném modelu jako Škoda tak že ne, že musí jet pořád. Přitom je velká jak vrátnice ve Škodovce.

      Vymazat
    3. Živím přes deset lidí, tak tu zodpovědnost znám.
      Při povodních jsme měli zavřeno, protože byl obchod pod vodou a pan domácí nám lakonicky řekl, že nájemné musíme uhradit v plné výši, on za povodně není zodpovědný. A nyní je to stejné.
      Mnoho lidí zkrachuje, skončí a bude mnoho lidí bez práce, bez peněz.
      Čekají nás špatné roky a kdo nemá nasysleno, bude v prdeli.

      Vymazat
  9. Chápu, že takový vzkaz potěší. Osatně, o něčem to vypovídá, protože kažký ho asi nedostal?!Jsme národ nedisciplinovaný. Samozřejmě ve věcech, kdy jde o život, je to smutné. Tak držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý to asi nedostal .. no asi né, pro mne a celý kolektiv je to víc jak ocenění z Hradu.
      Že jde o život, to jsme si po pravdě teprve připustili a vždy nám déle trvá se se situací sžít, tak jen doufat, aby to bylo rychle.

      Vymazat
  10. Krásný lidský vzkaz.
    U nás jsou lidé asi více osvícení. Nikde nikdo. Šup do práce, šup domů, maximálně s dětmi do přírody....A všichni s něčím na nose.Začala mladší generace, teď i ta starší pochopila. Město vyhlásilo povinnost nosit je do obchodů, na poštu, do lékáren. Do školy si chodí rodiče pro úkoly a nikdo si nedovolí chodit BEZ.
    Zvládneme to, kvůli nezodpovědným to ale bude trvat déle. Držme se všichni navzájem !!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidství je křehké, ve vypjatých situacích s ním pracujeme a není samozřejmostí, však o to víc potěší a hřeje.
      Bohužel u nás stále ještě každý druhý zákazník bez roušky !!!

      Vymazat
  11. Je to zvláštní čas, taková doba koronavirová. Musím ale říct, že u nás, nebo alespoň co jsem mohla dnes na vlastní oči v práci a cestou z práce vidět, jsou lidé disciplinovaní. Před chvílí nám tu řval amplion místního rozhlasu, který jsem za 16 let, co tu bydlím, slyšela jen dvakrát, máme zákaz vycházet bez roušek, ještě se to bude tolerovat na ulici, ale do obchodu, na úřady nebo do lékárny bez ní nikdo nesmí. A taková cesta MHD, pro kterou platí totéž, se šálou kolem nosu ve dvaceti stupních, to byla lahůdka! :D

    Blondýnko, držte se tam všichni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amplion místního rozhlasu nemám ráda, funguje jen když jsou průsery, pro mne je synonymum kalamity. Znít vždy, když jsou povodně, uragány.
      Nemám ho ráda, ani trošku.
      Já jsem autista, ta rouška mi strašně vadí za ušima, ale nedá se nic dělat, vydržať !!

      Vymazat
  12. Ještě včera bylo těch roušek na nose celkem málo, dneska už je situace jiná. Samozřejmě ne všichni pochopí, že to dělají i ve vlastním zájmu, to už tak prostě je. Držení palců nám nepomůže, musíme se snažit všichni.
    Poděkování od neznámého zákazníka určitě moc potěší, sama si všech prodavačů nesmírně vážím a svým způsobem obdivuji, díky všem. Moc zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, správně ... musíme se všichni snažit.
      Od umývání rukou, po dezinfekci, vyprané oblečení, drhnutí potravin a další a další. Moje práce s lidmi mne velice často přesvědčí o opaku, jsme čuňata bez návyků. A může se klidně někdo urazit, ale ještě v dnešní době není pravidlem si řádně omýt ruce mýdle a teplou vodou po velké potřebě.
      Setkala jsem se s tímto mnohokrát a bylo mi na blití.

      Vymazat
  13. Simi, věřím, že takový vzkaz potěší. Jinak pokud jde o Prahu, tak potvrzuji, co už tu zaznělo - poloprázdné ulice i metro a jen výjimky bez roušek. A v sobotu na vrcholku Kleti otevřené okénko s občerstvení a lidi ve frontě s odstupy, které udržovali i při konzumaci.
    Přeji samé rozumné a příjemné zákazníky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu říkám dar inteligentních krajů... velice záleží na složení obyvatel, jak jsou zdatní v hygienických návycích, jak jsou vzdělaní a inteligentní, věková hranice a sociální zázemí. U nás na severu jsme slabší, méně zdatní v hygieně a návycích. Stále zde bojujeme se žloutenkou, úplavicí, mononukleózou, což hovoří v národním měřítku za mnohé.

      Vymazat
    2. Simi, u nás je to podobné, ale tam u vás je, bohužel, těch nehygienických a ve všech směrech problémových příliš, nikoho to nezajímá a oni sami asi netuší...nebo jim je to jedno.
      Tam si musíte umýt ruce i jindy co chvíli.
      Lísteček na výloze potěší.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Simi, ani já nevím, kdy lidem dojde, že to není dovolená, protože hezky svítí sluníčko!
    Drž se! měj pokud možno hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá dovolená skončí i vyvoleným. Nu a na každého z nás pak čekají nějaké následky, protože jak s čím nakládá, pak mu ti ostatní naloží dvojnásob.
      A sluníčko to nezachrání, rozsvítí náladu, ale ty následky ve společnosti budou tragické. Svět navždy ovlivní Covid 19.

      Vymazat
  15. Jak je to u nás? Nevím. Byla jsem pouze v lékárně pro leky na tlak a v drogerce pro gumičky. Zahalená v roušce z šátku po mámě. Někdo roušku měl, někdo ne.
    Jinak jsem doma, nikam nebrouzdám.
    Hodně sil a pevné nervy do dalších dnů ʘ‿ʘ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych také nebrouzdala, pokud nemusím.
      Doplnit ledničku, zajistit ryby na zahradě a domů, stačí, co si vysbírám za sortiment bakterií v práci mezi lidmi.
      Já jsem zvyklá si mýt ruce, tak to pro mne není takový boj.
      U nás už roušky každý druhý, sociálně slabší v ruce krabicák a na hubě nic, aby mohli pochlastávat.

      Vymazat
  16. U nás ve městě (dá se říci, že nikterak velkém) to celkem jde. Davy se nesrocují a roušky začínají být v převaze. Lidé v obchodě dodržují vzdálenosti mezi sebou.
    Včera jsem několik roušek na přání svých známých ušila a dnes budu pokračovat.
    Naše město je proslulé svými nepřizpůsobivými občany, takže ohledně hygieny a roušek je to podobné jako u vás.
    Klidné dny a drž se, Simi !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všem závidím korektní a ukázněné spoluobčany, byla jsem včera nakoupit, z nutnosti, protože společné prostory nevyhledávám.
      Lidé vůbec nedodržují rozestupy, žádné jeden z rodiny a zboží místo do tašek nosí na oblečení, celé je to postavené na hlavu.
      Měla jsem na ruce gumové rukavice, byla jsem jediná.
      Nadávala jsem doma jako špaček.

      Vymazat
  17. Skvěle napsaný článek. Já chodím do přírody. Doma mám dost základních potravin, abych k obědu vždy něco vymyslela. Tak že mezi lidi vůbec nechodím. Na procházce v lukách i u lesa jsem byla " Světe div se!" , úplně sama. Jen já, šumění lesa, srnky odpočívající na louce a zpěv ptáků. Bylo mi nádherně. Přeji krásné a klidné jarní dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem mluvila s dcerou, bydlí za Prahou a chodí ven s vnučkou až po setmění, prostě se bojí. A stejně večer potkávají mnoho lidí, kteří utíkají z domovů, protože jim hrabe.
      Moje dcera má home office už tři týdny, zeťák dva a školka zavřela minulý týden, takže ta ponorka prostě je.
      Užívej přírody, já se taky sluním na zahradě. :-)

      Vymazat
  18. Doufám, že to přežijeme. Držím palce všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím přežít, mám konečně stavební povolení :-)

      Vymazat
  19. Takový lísteček od srdce potěší . Lidi by měli chránit jak sebe i ostatní, tady zatím příkaz mít roušku všichni neplatí, ale v některých marketech si před vstupem musí vydesinfikovat ruce a vzít rukavice - dodají oni.
    Dělají se tu dost přísné kontroly aby nikdo nechodil ven.
    Nálada je zatím dobrá, pak uvidíme jak nám vláda pomůže ( a kam )😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je nálada taky výborná, jen nikdo neví, co bude.
      Měla jsem jet v květnu do Anglie a v cestovce mi dělali vlny, že do té doby bude vše v pořádku, jen blázen by si to myslel.
      Tak jsem jim tam řekla, ať jednou kam chtějí, já rozhodně né.
      Držím moc a moc palce ... všem. ale držet nestačí, musíme být disciplinovaní, umývat se, převlékat a nebýt dobytci, někteří s tím bojují.

      Vymazat
  20. Dnes jsem byla v obchodě a koukala jsem, že vsichni všechno u nás dodržují, neshlukujį se, rychle nakoupí atd. Ale znám i takové co nezruší párty s hodně lidma na malém prostoru přestože už byl nouzový stav....byla jsem dva měsíce doma - zraněná noha, nemoci a taky se nezblázním když je karanténa...ale dospělý sociální kontakt mi už vážně chybí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně, jsem zvyklá se pohybovat mezi lidmi, mám ráda své přátele, své kamarády a ta izolace jé zoufalá.
      Navíc mi chybí kosmetika, občas si dát v kavárně kafíčko, pokecat.
      Jenže zase to zdraví a celá zdravá společnost je prostě nejdůležitější.
      Nesmím být sobec, mám ráda lidi, ale teď si prostě musíme dát pohov.
      Klávesničko, pohlaď za mne mrňouse, já neviděla Sofinku už měsíc a šíleně mi chybí.

      Vymazat
  21. Simči, ten lísteček na tvé provozovně mě zahřál na duši.Dnes mě rozesmál náš místní rozhlas.Vždy ve středu zkouška sirén a dnes řvala dechovka jak za starého režimu.Čekala jsem co z toho vyleze.Nošení roušek, ale to už snad každý chápe a nosí. Za hodinu ten samý randál.Simči, taky mě bolí v krku a rýmu mám už půl roku.Opatruj se .Martina

    OdpovědětVymazat
  22. Marti, já rozhlas nerada, ten současný. vždy, když ho pustí, signalizuje to průšvih. U nás pak o povodních hlásili á půl hodina a bylo to stanné právo. Strašně nerada vzpomínám, protože jsme měli barák pod vodou a bylo to strašně smutný.
    Dcera mne včera zjebala :-) jako malou, ale já jí vysvětlila, že bolest v krku nepustí covid 19, řekla mi, že jsem trubka.
    Také se opatrujte !!!

    OdpovědětVymazat
  23. Myslím, že ani nemohu poděkovat všem v obchodech, v pekárnách, zdravotníkům a všem, kdož pomáhají přežít tyto těžké doby. V duchu se jim mohu jen hluboce poklonit a v tichosti poděkovat a věřit, že to k nim (těm duchovněji zaměřeným) doletí. Moc si jich vážím, protože celá rodina je nemocná - není to COVID, ale jen horní cesty dýchací a alergie, které začaly před 3 týdny. Blbů, kteří riskují svůj život je hodně, ale měli by si uvědomit co mohou napáchat jiným. Škoda, že jim nelze přeprogramovat mozek. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeprogramovat mozek, ano a všem.
      Zrovna včera jsem se dohadovala s lidmi, že čas vyhrazený pro důchodce od 10 do 12 hodin je důležitý, jsou daleko víc náchylnější, méně odolní.
      Někdo to pochopil, jiný zase né a našli se i kreténi, které jsem musela doslova vyhodit. Je mi líto, že zapomínáme na fakt, že za pár let na tom budeme stejně, staří a křehcí.
      Uzdravte se, ty alergie jsou pěkný obtěžovatel, blbě se s nimi žije.

      Vymazat
  24. Simi jediné co se mi chce napsat je ... doufám a věřím 💙
    Přiznávám strach a obavy mne lechtají u srdíčka, ale opravdu věřím že vše se v dobré obrátí a bude zase dobře. Teď nám nezbývá nic jiného než vydržet a být ohleduplní. A s úctou se skláním těm co stojí v první linii a pomáhají, starají se... Všichni to dáme pokud budeme chtít. Pokud možno krásný den přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čekají nás dlouhé týdny boje a nebude to pro většinu národa žádná estráda, jak fyzicky, tak psychicky. Ta narušená svoboda dělá mnoha lidem veliké problémy, nudí se a s dětmi je to tedy fakt poser.
      Ale bez disciplíny a vstřícného chování to nebudou týdny, ale dlouhé měsíce !!

      Vymazat
  25. Věřím, že vzkaz potěšil, v čase krize se myslím ještě víc ukáže opravdová lidská malost na jedné straně a naštěstí i taková ta správná odvaha, solidarita a nadhled na straně druhé, všechno je intenzivnější. Držím palce a přeju i nadále pevné nervy a optimismus. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Vzkaz od neznámého fantoma určitě zahřál u srdíčka. Na rozdíl od těch hloučkujících se obyvatel. Také spoustu lidí nechápu. Bohužel se mezi ně zařadil i náš syn. Pan neomylný ve své pýše a sobeckosti a asi aby si posílil své ego, uspořádal o víkendu mejdan. Ne nebyli u nás v domě, sešli se, tedy spíš sjeli se s offroady nedaleko Slapské přehrady a tam se veselili, až se lesy zelenaly. Kolik jich bylo? Tam je nikdo nepočítal. Po návratu na můj dotaz, zda tam nebyl někdo nakažený, jen pokrčil rameny a pronesl: "Snad ne." A mě v ten moment bouchly saze a odmítla jsem nadále hlídat děti. Těch je mi neskutečně líto, probrečela jsem nedělní večer. Jsme teď s mužem uvrženi do klatby.
    Krásné dny ve zdraví a na dálku mávám fantomovi. :-D

    OdpovědětVymazat
  27. Takový vzkaz by potěšil každého :) krásné.
    A s tou situací se všichni nějak popasujeme. Snad to celé ještě dopadne době.

    OdpovědětVymazat
  28. Já pracuji tři dna z domova a už jsem otrávenej jako indánskej šíp, takže jsem rád za každé povzbuzení.

    OdpovědětVymazat
  29. Vzkaz je úžasně milá a povzbudivá záležitost. To se opravdu povedlo!👏👍🌞
    Jenže spousta lidí je sobeckých, sebestředných,nezodpovědných. Je to opravdu smutné! Ale všude se najde pár blbců ....
    Přeji klidné dny a hlavně se opatruj!:-)

    OdpovědětVymazat
  30. Každý den chodíme na procházky do lesa, ale takový nápad má plno lidí a všude potkáváme strašidla s rouškami a jak se blíží, vždy přestávám dýchat, abych nějakého fantoma nevdechl i přes roušku, která chrání jen symbolicky. Je to depresivní.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.