pondělí 30. července 2018

Jako když pohnojíš ...

Jako každého zahrádkáře mne děsí stav vody v Čechách. Pokud u nás prší, tak pár minut a o větším zavlažení nelze hovořit.
Tři měsíce denně zalévám pitnou vodou a bohužel je to málo.
Zapěstované a nádherně rostlé vřesoviště následkem celodenního úpalu a nedostatkem vody zařvalo. O velkých 15 rostlin jsem přišla a co dál ? Co dál se 40 metrů dlouhou skalkou, do které pere celý den slunko ?
Musím poslouchat přírodu a blogové parťáky / Pavel a Vendy /, kteří mne popostrčili do levelu, o kterém jsem ani omylem neuvažovala.
Ovšem, jak říkala má milovaná generálka : " Mlč před ní, to je jako když pohnojíš " !!!
Dva týdny jsem zjišťovala potřebné informace, než jsem si zakoupila šest kusů mrazuvzdorných opuncií.
Posílená informacemi od špičkového českého pěstitele a vývozce kaktusů do celého světa jsem se s chutí pustila do práce.
Do metru jsem musela mojí jílovitou skalku zadrenážovat a to se jevilo jako největší hardcore, půda je nesmírně vyschlá a práce s rýčem je za odměnu / ryla jsem ráno v 4 : 45 , abych nezdechla /.
Držte nám palce, opunciím, aby přežily mou péči a mně, abych měla na jižní skalce, co pěstovat.
Skladba mých rostlin se pozvolna mění, s úspěchem pěstuji netřesky, množím agáve a začínám pěstovat kaktusy.
Taková typicky česká zahrádka, kde se na podzim bude stáčet tequila a vyrábět marmeláda z opuncií.
Krásný týden přeje pohnojená blondýna, jen přátelé, další inovace až příští rok.














25 komentářů:

  1. Mně děsí stav vody z pohledu rodiče...Musím si pořád říkat, kam jsem to dítě přivedla a co jsme mu to tady připravili.. Asi jsem si místo něj měla pořídit taky opuncii :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ale jdi, opuncie píchají a tvůj malý, když se přitulí, to je blaho

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec nepochybuji o tom, že i s touto typicky českou (středomořskou)zahrádkou budeš mít stejný úspěch, jako se současnou středoevropskou...

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych ti doporučila zajet si do Nochten a tam si to projít. A najdeš inspirací hodně. Tam paří slunce od rána do večera ze všech stran. I když oni tam mají zavlažovací systém. I to by bylo řešení. Kapičková závlaha.... Tak přeju ať ti opuncie rostou a dělají radost. Jinak jak je vidět i hosty dělají v tomhle počasí parádu....

    OdpovědětVymazat
  5. Také mě děsí představa, co nás čeká, pokud budou suché roky pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Simi, kdysi před lety opuncie pěstoval doma můj bratr. Když ta největší měřila 2 metry, zlomila se. Díky nedostatečným zkušenostem ji neměl nijak přivázanou. Tak opunciím zdar!

    OdpovědětVymazat
  7. Asi nám opravdu nic jiného nezbyde než změnit vzhled zahrádek. Mně to teď u nás připadá jako už na podzim, květy odkvétají, spíš usychají. Nekáplo u nás už tedy hodně dní. Zalévám, ale to je skoro k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  8. Simi, tak už nemusím do Mexika, stačí se domluvit a podívat ( už v r.2019 ? )na tvoji zahrádku.

    OdpovědětVymazat
  9. těmito články si mě inspirovala ke zvelebování vlastní zahrady

    OdpovědětVymazat
  10. Tleskám tobě i zahrádce, že jste se sešly. A to víš sama - podmínky mění to, co tam bude prospívat. Z tvých obrázků mě ruce brní, já jsem od svých latifundií odříznutá...

    OdpovědětVymazat
  11. Fotečky pěkné, snad to sucho brzy pomine a brzy zaprší, je to hrůza

    OdpovědětVymazat
  12. Mně se hrozně líbí, jak jsi schopná se v momentě přizpůsobit situaci. Opuncie jsem ještě ve skalce neviděla. Možná, že za pár let to ale u nás bude úplně běžná věc. Každopádně sis opět pěkně mákla a stálo to zato.

    OdpovědětVymazat
  13. Teď fakt nevím, jestli se víc těším na marmeládu nebo tequilu :o)

    OdpovědětVymazat
  14. Česká tequila se hodí jistě i k české kuchyni .

    OdpovědětVymazat
  15. Naše zahrady polykají už litry a litry vody a bohužel to není téměř vidět. To horko a sucho je strašné. Za chvíli už bude standardem klimatizace nejen v autě, ale i v domech. Kam to spěje?

    OdpovědětVymazat
  16. Simi, s rostlinkami je to smutné, ale máš to jako vždy nádherné. Věřím, že tyto nové léto přečkají s minimem vody a snad přežijí i zimu. No, ta vlastně taky žádná není. :o)

    OdpovědětVymazat
  17. Blondýnko, máš to nádherné. Zahradu opravdu umíš. Musím se inspirovat, ale výsledek asi bude trochu jiný Měj se krásně na své "mexické" zahradě.

    OdpovědětVymazat
  18. Opuncie, hmmm, hmmm. Těch jsem si užila dost na Sicílii, kdy jsem nevěřila, že styk s nimi je tooolik bolestivý.

    OdpovědětVymazat
  19. Stále ještě mám dešťovou vodu, ale zalévám jen to nejnutnější.... Moc se mi to saharské léto nelíbí Ale do opuncii nejdu, stačí mi růže, i ty dost píchají   

    OdpovědětVymazat
  20. Cérko s vodou je to moc smutné, je mi líto přírody, kam jsme to dopracovali ... Děsí mě předpovědi počasí, ty teploty ... Tvá zahrada byla nádherná, bude i teď, budeš tam mít Mexiko Agáve jsem měla, bylo už moc veliké nedostali jsme ho na zimu ani do sklepa, tak jsem ho nechala venku a bylo po něm Moc nemusím rostliny s trním, proto ani růže nejsou mým favoritem Ať se Ti Mexiku daří a hlavně ať začne pršet Zdravím z kotárů z jazykem na vestě

    OdpovědětVymazat
  21. Příroda má svojí hlavu a nám nezbude nic jiného, než se přizpůsobit...

    OdpovědětVymazat
  22. Tak už to začalo. Přeměna zahrad do tropické podoby. Nádherně jsi proměnila svůj ráj.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.