neděle 7. ledna 2018

Oskar

Na začátku prosince jsem si slíbila, že budeme mít normální vánoční stromek.
Co je normální ?
Vánoční stromeček suploval mnoho let umělohmotný krasavec, kterého kočky ve spodních dvou patrech tak kouzelně upravily, že se nápadně začal podobat štětkám na údržbu lahví.
V mnoha rodinách, kde už odešly děti, se na stromečky nehraje a tento symbol vánoc má nahradit větev ve váze.
Upřímně, přijde mi to trochu jako rezignace.
Ještě upřímněji, ano, když byla dcera malá, každý stromek zářil. Bylo jedno zda bakelitový či živý, zářil.
Promítala se v něm energie toho malého tvorečka, rozsvícená očíčka.
Uznávám, nostalgie je kurva, ale pak už to nikdy není stejné.
Procházela jsem tržnicemi, dvory s nařezanými stromky. Objela jsem několik zahradnictví, několik hobbymarketů, abych zjistila, že cena za stromeček je nejen vysokohorská, že spousta z nich opadá na začátku prosince, protože je na plantážích " sklidili " už v září.
U každého druhého mi hbitý pracovník řekl, že je třeba dát ho ke zdi, protože má prostě nějakou vadu na kráse.
Příroda je příroda, tudíž nečekám symetrického krasavce.
Až mé oko spočinulo do úplně jiného úseku a vezla jsem domů stromek v kontejneru jako roky předtím.
Mnoho lidí se těmto stromkům vyhýbá, protože neví, jak s nimi nakládat.
Základ je otužování. Nejdříve je stromek v místnosti s nízkou teplotou, přes vánoce v obýváku, kde se samozřejmě moc netopí, záhy se vrací do na původní stanoviště. Pokud odtáhnou mrazy, stromek valí do hlíny.
Samozřejmě se zalévá, skvěle se v zahradě uchytí i v případě, že má v kontejneru mizerné kořeny.
Letos do zahradní společnosti přibude Oskar, borovička na metrovém kmínku, kterou jsem v zahradnictví nemohla nechat.
Včera se kolem popelnic začala objevovat opadaná torza stromků a můj Oskárek pořád fešácky svítí.
A tak zase za rok ....



Před třemi lety stál v obýváku stromeček Sofie, který jsem věnovala mé vnučce jako její stromek a na zahradě se mu tak daří, je už větší několikrát než jeho jmenovkyně. / nádherný stříbrný smrček /




Letošní Oskar je taky nesmírný fešák a má ohromnou výhodu, nechutná kočkám.




Krásný týden přeje blondýna. Taky vám přijde ten byt takový nahatý, když se odstrojí , odsvětélkuje a začne být normální ?
Jenže co je vlastně normální ?

32 komentářů:

  1. Pochopila jsem možná i proč se stromeček jmenuje Oskar. Ty sluníčko miluješ. Je dobře,je dobré, že ho máš kam dát. V televizi upozorňovali, že je lidi nemají nosit zpátky do lesa. Do tvé zahrady se bude krásně hodit. Moc mu to sluší. A než se bude vnučka vdávat, budeš mít na zahradě lesík.

    OdpovědětVymazat
  2. Není nad originální stromeček

    OdpovědětVymazat
  3. Pojmenovat vánoční stromeček - proč ne? Máte to tam pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem ztratila radost z vánoc už před dlouhou dobou, ne že bychom nedržely alespoň částečně, ale stromeček už nekupujeme hodně dlouho. Jednou ale koupil muž v Lidlu v kontejnerku asi 30 cm vysokou ozdobenou konicu, a ta si taky lebedí už v zahradě a pěkně roste. O dva roky později zas, takže už mám dvě, ale ta druhá půjde na chatu místo jiné, kterou mi likviduje ohromný smrk který se tam roztahuje. A dcera nás ve svém malém bytečku následovala takže i ona bude mít svůj stromek který si už bude ale moct vysadit na vlastní zahradu. Letos kvůli Bobuli si ovšem koupili už pravou jedli. A že na to Bobule čučela opravdu jak puk Ona miluje světýlka, v tom je po nás.Právě bez těch světýlek je doma strašně smutno a temno. Já ještě zatím světýlka nechávám, ale zbytek výzdoby už jsem uklidila.

    OdpovědětVymazat
  5. Jméno Oskar pochází zřejmě z islandštiny. Vykládá se ze staroislandského jména Asgeirr. Překládá se jako „boží kopí” nebo „oštěp Boha”

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky osobně napsáno, krásné dokumentující fotky - děkuji, článek pohladil na dušičce.

    OdpovědětVymazat
  7. To je ta výhoda vlastní zahrady. Já mám umělý, kdysi byl hodně drahý, ale máme ho asi 15 let a pořád je pěkný. Zatím změnu nechystám, je sice zbytečně velký...nechci zlenivět a mít jen větve...

    OdpovědětVymazat
  8. zrovna jsem zlikvidovala stromek a ten obývák je najednou prázdný a je tu spousta místa...tak na půl hodiny pak zas bude všude roztažené miminko s hračkami, plenkami atd

    OdpovědětVymazat
  9. A proto si stromeček necháváme co nejdéle, aby mi tam v tom obýváku nebylo smutno .

    OdpovědětVymazat
  10. Dobře jsi to vymyslela, Simonko, nejenže stromeček posloužil doma jako vánoční, ale později bude dělat parádu i na tvé báječné zahrádce.

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím proč, ale čím dál více si na Vánoce přeji ten stromek "menší a menší"...spíše je to má lenost,(a taky hraje roli věk) protože je s tím pak moc práce.

    OdpovědětVymazat
  12. Můj stromeček je od včerejška i s mašličkama na balkoně. Holý, nahatý,odstrojený. Přidám ho k dalším stromkům u popelnice. Je mi ho líto, jako všech těch předchozích. Kolik je to stromků, které dodýchají u nás doma? Fakt nevím, jestli to příští rok nebude ta větev. Zachráním aspoň jednomu stromku život.

    OdpovědětVymazat
  13. Teda to je úlovek! A ještě originálně nazdobený. Ty bramboříky k tomu - to je prostě kouzelný.

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný, zajímavý stromek a ještě nechutná kočičákům. Co si víc přát? Máme každý rok také velký strome. Naštěstí naši dva starší pejsánci si ho vůbec nevšímají (jó, ti jsou vychovaní), ale nejmladší štěnda tam smí být jen s dozorem. Z vánočních dárků vybalil manželovu čelovku (1.000,--Kč) a důkladně ji rozkousal. Nakonec jsem byla ráda, že nerozkousal baterie a neotrávil se. Ach, jo.

    OdpovědětVymazat
  15. Vánoce už tak neprožívám, ale výzdoba včetně stromečku být musí. Ale všeho do času, dneska u nás vánoční atmosféra skončila 😀😃

    OdpovědětVymazat
  16. Oskar je opravdu krasavec a já věřím, že vedle Sofie se mu bude na zahradě určitě dařit.

    OdpovědětVymazat
  17. Stromeček už máme odstrojený, vánoční zdobení už taky zmizelo.Jen světýlka jsem si nechala. Pro takový pochmurný den jako je dnes. No, je v obýváku prázdněji. Ale to je jen momentální pocit.

    OdpovědětVymazat
  18. Simi, Oskar Ti bude dělat ještě dlouho radost. My jsme dnes odstrojili náš smrček, který měl asi 5 kilo jehličí, popadaných na zem. Vše jsme spálili v krbu. :o) Ale dekorace jsem ještě nechala, také se bojím, že až vše uklidím, bude byt zase takový nahý. Naštěstí, ne na dlouho. Za chvíli přijdou Velikonoce...

    OdpovědětVymazat
  19. Stromeček jsme uklidili dneska ráno, už pár let máme umělý, protože je mi těch uříznutých a následně vyhozených líto. Dříve jsme měli malou zahrádku, koupil se stromek i s kořeny a ten nám vydržel celých 7 let. Kočičkám se moc líbí hlavně ozdůbky, umělý má tu výhodu že trochu zahnu větvičku a už se nedají sundat!   

    OdpovědětVymazat
  20. Sice trávím Vánoce sám, ale stromeček si nikdy neodpustím. Po nějaké době ho odstrojím, ale v pokoji zůstává někdy až do pozdního jara. Pak ho obřadně spálím v krbu a tím startuji léto .

    OdpovědětVymazat
  21. Pokoj je sice nahý, ale za chvíli začne tak vonět, že nahota bude v tu ranu někde tam

    OdpovědětVymazat
  22. Plánovaly jsme s nejmladší ozdobit fíkus benjamin, je to nejekologičtější    Prostřední se na to moc netvářila    , tak jsem koupila třiceti centimetrový stromeček v květináči a postavila pod fíkus    No já jsem zrovna ten případ, kterému ten stromek nikdy nevydrží A chybí mi ten prostor mezi venkem a vnitřkem, i když uvnitř moc teplo není   

    OdpovědětVymazat
  23. Oskárek je fešák a ty bramboříky úchvatné.

    OdpovědětVymazat
  24. [1]: Vidíš a to mne nenapadlo

    OdpovědětVymazat
  25. [8]: Vždy, když čtu, jak je plný byt miminka, je mi smutno a vzpomínám, jak zoufale rychle to uteklo

    OdpovědětVymazat
  26. [15]: Mláďata, co naděláš, hlavně že si trumpetka neublížil, náš Míša konzumoval intenzívně stříbrné flitry ze svícnů, byl toho plný byt, jak to tahal na sobě

    OdpovědětVymazat
  27. [20]: Dokud jsme měli umělý stromek, edík každý den zvracel, protože si spodními větvemi intenzívně čistil chrup tak vydatně, že jsem přesně podle zvuku poznala, co dělá   

    OdpovědětVymazat
  28. Krásný stromeček. Náš už čeká odstrojen na dvoře, až nám naposledy zavoní v krbu. Blondýnko, hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  29. Kromě běžného stromku jsem ozdobil i pokojovou araukárii...

    OdpovědětVymazat
  30. Asi by bylo nejlepší stromek vystrojovat přímo na zahradě.

    OdpovědětVymazat
  31. Když byli kluci malí, mívali jsme rostlý stromek. Jak kluci rostli, vyměnili jsme ho za umělý, ale hezký a velký. Kluci jsou u domu a my máme maličký umělý stromeček. Ale Vánoce bez stromku? Ani náhodou!

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.