neděle 26. listopadu 2017

Když se racek chechtá...

1.Italové
Jsou zábavní, inspirativní, temperamentní. Dokáží si člověka získat gesty, úsměvem, dobrou náladou. Nejsou vlezlí, nejsou urputní a dokáží si udržet patřičnou vzdálenost. Vyznávají hodnoty, rodina není jen slovo, jen povinnost.
Při řízení auta telefonují i ze dvou mobilů, troubí, posunkují, gestikulují, na jedné motorce dokáží převést celou rodinu včetně kočárku.
2. Každodenní elegance
I ve všedním životě kladou důraz na eleganci, vytříbený vkus. Být dobře upravený,být dobře vystajlovaný je projevem úcty k sobě. Převládá barevnost, rozmanitost, italská žena má nádherně upravený účes, opečované vlasy a celkově působí jako ze žurnálu, utratí za to spoustu peněz a když jde se svým mužem po ulici, jde někdo.
Mnohokrát jsem se na ulici otáčela za ženou !!!, já žena.
3.Káva
Národní sport, národní hrdost, národní povinnost. Každý Ital se domnívá, že jen italská káva je nejlepší na světě.
Bar je svatyně, kam se chodí slupnout malou kávičku a probrat situaci.
4. Kuchyně
Milují jídlo, je důležitou součástí jejich života a díky středomořskému slunci tak i chutná.
Jejich rajčata voní a chutnají nejlépe na světě, jsou plná slunce, energie. Bazalka, olivový olej, oregano, víno a boží pasta.
Co region, to laskomina, spousta specifik, která naplní několikachodové menu včetně delikátního dezertu třeba z mandlí nebo citrónu. A zmrzlina ... nebe v hubě.
5. Památky
Baziliky, hrady, vykopávky, muzea, pokladnice umění. Narazíte na ně na každém rohu, jsou nádherné, jsou pečované a nelze je projít a prohlédnout, je to na několik životů.
6. Moře
Pro lidi jako jsem já, kteří vodu milují, je jejich živel, se stává moře s nekonečným horizontem, slanou příchutí, věčnými vlnkami, upomínkou, jak je na světě krásně a jak moc bych tu hladinu zčeřenou větrem, chtěla zase vidět.
7. Bramboříky
Vnímala jsem je celý život jako květinu našich babiček a jejich nevytopených ložnic. Italové tuto květinu ve všech barvách i velikostech používají k vánoční výzdobě a její krása mě doslova vyrazila dech. Jako v našich oknech se celé léto usmívají truhlíky s muškáty, zde jsou na každém rohu, zvláště nyní před vánoci v kouzelných aranžmá s chvojím a vypadá to velkolepě.
8. Racek
Když sečtete všechny tyto body / mohla bych je vyjmenovávat dlouhé minuty, třeba i hodiny /, složí se mozaika, pro kterou se moc ráda do země temperamentních Italů zase vrátím.
Když jste šťastní, svítí slunce, najdete kousek pohody, jsou vaše smysly tak nabuzené, že jsem poprvé v životě slyšela, jak se racek se chechtá. Čtverácky, hlasitě, radostně a co se vůbec divím ... v Itálii je totiž možné skoro všechno.
Krásnou neděli, klidný týden přeji.










33 komentářů:

  1. To byl Racek chechtavý, žejo Blondi

    OdpovědětVymazat
  2. V tomto čase je volba Itálie moc dobrou volbou. Přeju ti to chápu, že se článek taky pohodou "chechtá".

    OdpovědětVymazat
  3. Cérko,co si tomu rackovi slíbila, že ti tak pózoval Pokochala jsem se fotkami, jsou super a ty rajčátka, mňam Pobavila si mě minulým článkem, jak si se ztracená vezla k hotelu Krásnou neděli a zdravím z kotárů

    OdpovědětVymazat
  4. krásně charakteristika obyvatel, země....je vidět, že ta slečna na poslední koláži je Itálií uchvácená...

    OdpovědětVymazat
  5. V Itálii jsem byla několikrát a musím říct, že na mne jsou Italové až moc uřvaní, především muži, ženy ani tak moc ne. Jídlo mi chutnalo tak z padesáti procent, několikrát jsem tam dostala jídlo, které bylo nedovařené či jinak vzhledově odpudivé. Co mají dobré je víno. Jeden pobyt jsem přežila pouze na jejich víně, protože to co mi nosili jako lahůdky se prostě nedalo jíst. Dopadlo to tak, že jsem měla k snídani víno, k obědu víno a k večeri jak jinak víno.    Miluju Itálii.

    OdpovědětVymazat
  6. Itálie je nádherná. Doufám, že se tam zase také jednou podívám. Je to místo, kam se také budu vždy ráda vracet. Ta jejich nátura mi zkrátka sedí. :)

    OdpovědětVymazat
  7. o těch vlasech.. já která vlasy absolutně neřeším.. nechávám je tak jak jsou... mmmnt.. to bych tam asi moc dlouho nemohla být.. to by si o mě asi mysleli svoje.. moc pěkný článek a moc nádherné fotky.. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Do Itálie bych se chtěla jednou podívat, už jen kvůli té kávě A slyšet racka jak se chechtá musí být taky zážitek

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: Meduňko, zalévat pouze zespod, udržovat STÁLE mírně vlhkou zeminu a dát do chladna na chodbu (má rád kolem 16°C) - pak přežijí. Problémem bývá hlavně ta vysoká teplota. Mini-bramboříky snáší o něco lépe vyšší teploty, zkus to s nimi.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Tebe mi seslalo samo nebe, zalévám od spodku, mám je na zaskleném balkoně, je tam kolem 5 stupňů...asi málo, co ?

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: No, úplně dobře mu prý nebude (u nás na chodbě bývalo právě těch 10 - 16 °C, které má nejraději), ale iReceptář uvádí nejnižší právě těch 5 °C.

    OdpovědětVymazat
  12. Díky pacientům je mám bohužel taky, i když tady pro ně nemám vhodné podmínky. Mám je v kuchyni, kde netopím. Kvetou mi sice, ale nejsou v dobré kondici. Je tam kolem 17 °C, ale přes den někdy i víc. Bramboříky NEMAJÍ RÁDI SLUNEČNÍ ÚPAL, což ty moje na jižním okně mají.

    OdpovědětVymazat
  13. Vystihla jsi to úplně perfektně! To samé říkáme o Itálii  i my české holky které tu bydlíme už hodně dlouho. Každý má své, není vše růžové a záleží taky na regionu. Jinak povahu mají skvělou hlavně proto , že jsou od přírody veselé a hlavu si problémy nezatěžující bytosti. Přitom problémů je tu dost, hlavně díky politikům. Ale přeci si nebudeme kazit neděli, dáme si skvělý oběd v rodinném kruhu, pak kafe, odpoledne je fotbal, kamarádi, procházka...   a jedeme dál!!

    OdpovědětVymazat
  14. Jo a racky slyšíme každý rok u moře, ale obzvlášť v Piombinu odkud jezdí trajekty na Elbu. Je jich tam spousta a chechtají se o 106 😂😂

    OdpovědětVymazat
  15. I já se ráda ohlídnu za ženou která mne něčím upoutá. Je fakt, že jsem účesovej magor a tak opravdu když vidím účes který mne zaujme, jsem schopná jí i zastavit a pochválit ho.Káva, to je taky moje vášeň, asi budu nějakej tajnej Ital, anebo to jsou ty moje rakouský geny. I oni mají rádi dobrou kávu. Jo, móře... tak tam jsem taky ještě nebyla, ale je mi jasný že bych se do něj zamilovala okamžitě, jako Ryba prostě vodu můžu kdykoli.

    OdpovědětVymazat
  16. Simčo, pěkně jsi vystihla charakteristiku země. Silně mi připomíná Sicílii, kde jsem byla loni. Náturou, stravou, památkami, vším. Fotky jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
  17. Abych řekla pravdu, na to, že jsem tu nikdy nebyla, není to tam zase špaté. Hodně se mi líbí ty fotky té restaurace. Ale ty památky by mě tam lákaly shlédnout :)

    OdpovědětVymazat
  18. Já byla v Itálii jen dvakrát - jednou nás v Římě okradli a podruhé jsem byla v Benátkách na karnevalu ....ale ty jsi ji vystihla dokonale    a italskou kuchyni tu miluju, no a kávu, tu taky      

    OdpovědětVymazat
  19. V Itálii jsem nebyla, i když moje praprababička z Itálie pocházela, přivezl si ji prý děda z války. ale jí se tady nelíbilo     Možná bych to měla ještě napravit, alespoň kratším výletem do Říma. Jó a líbí se mi italština i když jí neumím, ale je mi příjemná do ucha   

    OdpovědětVymazat
  20. Simi, udělalas mně velkou radost Miluju Itálii se vším všudy Chechtot racků jakbysmet a ne jen v Itálii.Ráda sedávám na molu, sleduju rybáře a spoustu racků Bože, hned bych tam jela zase Moc prima článek

    OdpovědětVymazat
  21. Dívat se na fotky jídla s kručícím žaludkem je lahoda. Obzvláště na italske jídlo ... číst si o kávě, kterou nemohu a kterou miluji (obzvláště italskou) - to už se rovná čirému masochismu ...:)

    OdpovědětVymazat
  22. [1]: Já se pokouším o pěstování, dočetla jsem se toho spoustu, tak jsem také zvědavá, jak to dopadne

    OdpovědětVymazat
  23. [7]: Však mě také a pro tebe jako kávičkového požitkáře je to hodně inspirativní země

    OdpovědětVymazat
  24. [19]: Nejen památky jsou skvostné

    OdpovědětVymazat
  25. Blondýnko, krásná reportáž. A nádherné fotky. Měj hezký nový týden.

    OdpovědětVymazat
  26. Moc hezké fotky i povídání.

    OdpovědětVymazat
  27. Krásné čtení a krásné fotky, děkuji Simi.

    OdpovědětVymazat
  28. Ale ty jsi mě navnadila, všechny body já tůze ráda!

    OdpovědětVymazat
  29. Itálie je okouzlující nekonečným množstvím památek.

    OdpovědětVymazat
  30. Ten pózující racek nad městem je opravdu skvělý fotografický úlovek!

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.