sobota 29. září 2018

Září v kostce ....

Kostru svých článků si  " zapisuji " rovnou do hlavy a tisíckrát měním. Vždy, když jsem začala bilancovat uplynulý měsíc, stále se v mé hlavě jednalo o měsíci srpnu, nikoliv o září.
Prostě září mi nešlo nějak přes pusu či mozkové závity. Zda se na tom podepsalo stále trvající teplo, fakt, že neběhám a nesháním školní pomůcky, cena jablek, melounů a broskví je stále konstantní, fakt netuším.
S povyražením a neutuchající skvělou náladou jsem přijala konečně podzim. Je tu, voní, dělá pavučinky, jen mne připravil o světelnou pohodu, musím vrstvit oblečení a po půl roce jsem si opět musela vzít ponožky a boty, přišla jsem o svobodu nohou.


O svobodu přišel i můj Soptíček, skončila mu selanka s maminkou na mateřské dovolené a začal chodit do kolektivu. Do slovníku po týdnu rychle přijal výrazy " do prdele "  a  " dostaneš na zadek ".
Autor zmíněných hlášek se nepodepsal. Proběhlo naše první i druhé vyzvednutí, po každém vnučka snědla můj oběd, svůj oběd a ještě se dívala, co bude dál. Tedy stravování jí ve školce asi nebere.
Další náš společný zážitek a Sofinky poprvé, byla návštěva kina. Na internetu jsem nastudovala, jak na takové první představení, ve skutečnosti jsem byla já nervní, já věčně očumovala, co a jak.
Co mne dostalo do kolen, byla zhruba 20 minutová reklama na typicky dospělé filmy, reklama na dětské filmy, několik spotů bank, peněžních ústavů, čističe toalet, pneumatik a mohu říct, byla jsem vytočená.
Na dětské představení nacpat  tolik reklam, navrhl to skutečně komerční idiot, který nečte a ani netuší, jak dlouho svou pozornost udrží na projekci dítě. / navíc má reklamy ve věku tři roky tak nějak na praku a doprovod ještě víc /
Tržní mechanismus je mocný, Soptíček by vydržel celý film, pokud by nebyly zmíněné reklamy. Byla jsem na ní pyšná, vlastně jsme odcházeli na džusík a vynikající brazilskou zmrzlinu se šlehačkou, zasypanou oříšky k Hájkům, fakt laskomina, vzpomenu si na ní, až od října budu potit tělo v tělocvičně při kardio cvičení.
Zahrada dostala poprvé po strašně dlouhé době porci přírodní, nechlorované dešťovky. Naplnily se i sudy a já s obrovskou radostí obíhám pozemek a zalévám. Snažím se před zimou o dostatečnou závlahu hlavně jehličnanů, pokud postrádají spodní vodu a že letos postrádají, přes zimu bez sněhu chřadnou. O několik měsíců dříve naši osadu navštívila delegace roztomilých bachyní se svými  malými čuníčky, takže zařval jeden stromek, skalka se otřásla v základu, já si poplakala a přemýšlela, jak fajn by bylo mít kulomet s řádnou kadencí ...ratatatatatatata...
Celá zahrádkářská sezóna mne moc neuspokojovala, nemohla jsem tvořit, vyvíjet činnost, protože teploty byly šílené a jejich dopad na pozemek, no spíše na mou kapsu, účet za vodu bude vysokohorský, svlažovala jsem permanentně záhony a sebe.
Výlet do Harrachova se nesl v duchu krkonošských tradic, takže vynikající domácí strava, kafíčka, nějaká ta láhev / mohu vřele doporučit pro milovníky Bohemia sektu novou edici Ryzlink rýnský, je to šampus, kdy jedna flaška je skutečně málo / a v neposlední řadě turistika. Prochodili jsme spoustu dlouhých kilometrů, počasí nám přálo a vzhledem k faktu, že se tam cítím doma, prostě to nemělo jedinou chybu. Les voněl, jehličí bombardovalo stélku nosu, houby rostly, tráva se zelenala, zemský a srdeční ráj to na pohled.
Loučím se s měsícem, v kterém jsme ráno poprvé škrabali svá auta, z letních střevíčků a žabek jsme skočili rovnou do teplého, kdy energetické závody poprvé zavlažily naše radiátory.
Nadevírám měsíci, který rozsvítí naše domácnosti svíčkami, zavoní burčák a z pekáče budeme uždibovat zapečené brambory nebo ohřívat své útroby nějakou dýňovou pochoutkou.
A jaký by to byl konec zahrádkářské sezóny, kdyby nezavoněl opečený špekáček s chlebem a hořčicí.
Kouzelný podzim vám všem přeji.



34 komentářů:

  1. Já si u toho našeho akčního kloučka neumím představit, že by zvládl sedět v kině. Tyjo! Ale tak jeho filmy a celkově pohyblivé obrázky vůbec neberou, tak to asi bude tím :)
    Jinak přeji pěkný podzim, u nás už nějaký ten burčák protekl a dýni mám stále v zásobě a pořád z ní něco vaříme či pečeme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem neskutečně nervní, protože jsem se samozřejmě připravila a názory a zkušenosti se hodně různí, takže jsem prostě tušila, že na poprvé to třeba odpískáme po 10 minutách, podařilo se a zkusíme spolu divadlo.

      Vymazat
  2. Jak vidno, září se ti i tvou nemalou zásluhou vydařilo. Moje taky nebylo špatné, mj. díky 14 dnům dovolené. Takže vzhůru do října, on taky určitě bude fajn (byť se dny krátí a teploty nejspíš budou dále klesat).
    Pěkný říjen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si vždy na září beru nějakou dovolenou, protože v tomto období bývá počasí už vyklidněné a svěží, před zimou je třeba se maličko osvěžit.

      Vymazat
  3. Dobré shrnutí, samé užitečné věci. Markeťák, který odpovídá za reklamy před dětským filmem, by potřeboval - slovy Woodyho Allena - podržet hlavu pod rentgenem tak dlouho, aby několik hodin nedokázal mrknout oběma očima zároveň :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty sadisto, ty se nezdáš ... To si mě rozesmál 😆

      Vymazat
    2. Moje moudrá maminka by ještě doplnila ... ZABÍT A POCHCAT !

      Vymazat
  4. Přesně, jak píšeš - skočili jsme z žabek do teplých bot. Ani jsem nestačila sklidit muškáty (vichr se minulý týden postaral), kopřivy a křehčí květinky pomrzly. A neboj, slovníček Soptíčka se brzy rozšíří o další a další "slušná" slova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem předtím vichrem schovala úplně všechno, takže bez ztráty kytičky.
      Soptíček v rozšiřování slovníku cizích slov dokáže divy, přesně jako každé dítě !

      Vymazat
  5. Shrnula jsi to,co Ti září přineslo. A nebylo toho málo.Něco Tě trochu pozlobilo, něco přineslo radost, něco přineslo těšení na radosti v příštích měsících. A já trochu závidím při pohledu na Tvoji fotku u Mumlavských vodopádů. Už jsem tam dlouho nebyla.
    Měj hezké podzimní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím každý rok, miluji to tam, mám to pod kůží a moc by mi to chybělo.

      Vymazat
  6. Jo, taky už chodím v teplejších botách a nadávám, burčák už si moc asi neužiju protože už asi nebude a dýně mi nic moc neříkají. A jak to bude s houbami bůh suď. Sice tenhle prodloužený víkend až na tu zimu je proti předpovědím slunečný a tak lítám po výletech jak se dá, prostě jak začne podzim začnu být velmi nesvá 😵

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to měla podobně a pak jsem si uvědomila, že jsem na světě krátce a pokud budu půl roku nasraná a v depresi, zkazím si půlku života.
      Makám na tom, dřu a hlavně si to nepustím k sobě blíž, protože bych zešílela a to nechci.

      Vymazat
  7. První kino s vnučkou je fakt bomba. Na to se moc těším, na čem jste byly..? Já mám ráda animáky a je mi blbý chodit sama. Na Anděla Páně II se mnou šla Kristina s malou Efkou. Holčička byla vzorná vydržela celý film i ty posraný (sorry) reklamy. Pamatuju se, jak mě ten blok reklam šíleně rozčílil...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prasátka nejsou vždycky roztomilá, své o tom ví i naše Míša, že? 😉

      Vymazat
    2. Byly jsme na Příběhu koček, malovaný, krásný a samozřejmě jsme byly na Čerňáku, máme to nejblíž.
      A reklamy jsou posraný, máš pravdu, protože před dětská představení se fakt nehodí !

      Vymazat
  8. S těma reklamama máš svatou pravdu. Je to hnus. Takhle se dnes vydělává...
    Ale jinak to byl krásný měsíc. :-):-):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žijeme v kapitalismu, chtěli jsme ho a netušili jsme, že jeho stinné stránky nás budou občas vytáčet doběla.

      Vymazat
  9. Simi, letošní září bylo opravdu teplé a pak jednoho dne rovnou zima a mráz. :o) Přesně jak píšeš, jen vody jsme měli o trochu více, u nás občas zapršelo. Soptíčkovi už jsou tři, to to letí, tak vše nejlepší a ať se jí ve školce líbí. Na Tvoji dokonalou zahradu je radost pohledět, v jakoukoliv roční dobu.
    Přeji Ti příjemný podzim a hodně zářících světýlek. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Soptíčkovi jsou tři, v telefonu mne nepustí ke slovu a má spoustu skvělých nápadů, jak nám ten život okořenit, díky za to !

      Vymazat
  10. Pěkné fotečky, též mě otravuje reklama v kinech, souhlasím s tebou, že to vymýšlí nějaký idot. Přes léto mi pošlo, co mohlo. Letos to s kytkama byla bída. Nudistka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně toho moc nepošlo, protože jsem intenzívně zalévala a zalévala, až se z toho účtu za vodu pěkně opotím!

      Vymazat
  11. Taky jsem se ještě nedokázala vzpamatovat z těch neskutečných veder, ale nyní se již plně probouzím a vřele s otevřenou náručí podzim vítám :). Krásný podzim i Tobě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na pár výjimek, které milují horko, prostě letošní jaro a léto byla neskutečná masáž na naše žití, jsem vděčná za normální klíma.

      Vymazat
  12. Ani se nechce věřit, že už Sofinka chodí do školky. Celkem jasně si vybavuju fotku šťěstné babičky a malého uzlíčku u Apolináře ☺
    Zahrádka letos nebyla opravdu nic moc, spíš nic než moc, muškátům se začalo dařit až teď. Podzim je tady, o tom žádná, ale sluníčko se ještě tak úplně neloučí, víkend byl parádní i když toho oblečení opravdu přibývá ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malý uzlíček běhá, skáče, mluví a je ho plná místnost. Neuvěřitelně to utíká a včera mne v telefonu nepustila ke slovu !
      Krásný podzim i tobě!

      Vymazat
  13. Tak. Snad se podzim vydaří dozlatova. Podzim je ráj fotografů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se zlato v tvých fotkách objeví, máš šikovné ruce a oko na pravém místě...a to levé na levém !!!

      Vymazat
  14. Září je jeden z nejkrásnějších měsíců a hlavně se dá dýchat! i když letos nám nadělil pěknou porci tepla. Hezké dny a úspěšné zvládaní školky :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě vybaluji kufr, v Benátkách bylo příjemných 28st., na příjemné chození akorát!

      Vymazat
  15. O kulomet s řádnou kadencí jsem již žádala v zaměstnání, leč nebylo mi vyhověno :D.
    Krásné podzimní dny přeji! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tvoje měsíce v kostce se mi moc líbí. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Neumím si představit, že by naše vnučka v kině vydržela a ještě když tam ke všemu jdou reklamy. Do školky začala chodit už před prázdninami a její slovník se také rozšířil, hovno a prdel s oblibou používá ona i starší bráška.
    Obdivuji fotky Tvé krásné zahrádky, ale nebudu Ti závidět účet za vodu. A přeji krásné říjnové dny.

    OdpovědětVymazat
  18. Krásné září si měla :-) Přechod z tepla do zimy byl takový tedy hodně náhlý :D a burčáček už jsem měla a to ten pravý nefalšovaný, další výhoda nového přítele je to Moravák :-))

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.