čtvrtek 11. září 2014

Vánoce v září....

.... když jsem si před osmi roky pořizovala první hybridní orchidej z hobbymarketu, tak jsem vůbec netušila, co to obnáší a jakou lavinu to zpustí. Počáteční euforie z hromadění rostlin nahradil obrovský průšvih, kdy mi odešla půlka sbírky do kontejneru, protože jsem absolutně nezvládla pěstební podmínky. Dnes už to není o hromadění, dnes je to už uváženém pěstování v rámci mých bytových podmínek. Jediné co mě poslední roky sužovalo a mé rostlinky také, byl nedostatek světla v podzimních a zimních měsících. Když mi před dvěma roky nevykvetly obě vandy, začala jsem vážně uvažovat o instalaci světla a prodloužení dne mým rostlinám.
....na orchidejovém foru se objevil mladík, který mě velice inspiroval svou jednoduchou, ale poměrně esteticky vydařenou instalací světla nad orchideje. Navíc mi dodal i adresu na šikovný akvaristický obchod na Slovensku. Před dvěma týdny jsem zjistila, že daný obchod má výrazné slevové akce a bylo rozhodnuto o vánočním dárku.
....no a včera dorazila obrovská krabice z Bánské Bystrice, nebyly ani koledy, ani bramborový salát s řízkem, ovšem radost nepopsatelná. Nyní to bude hlavně o rozvodu elektřiny, sehnat šikovný časový spínač, aby se svícení samo rozsvítilo v danou hodinu, doladit detaily ohledně speciálních zářivek se spektrem určeným pro pěstování, jenže to už jsou velice příjemné starosti. Zhruba za měsíc až dva se nad mými rostlinkami rozsvítí, sice nad jedním parapetem / ten zbytek bude zatím pouze závidět /, ale bude to jedno krásné splnění snu / pro ilustraci jsem použila fotografie, jak bude finálová instalace vypadat/....

9 komentářů:

  1. [1]: Já doufám, že nádherné to bude až to zainstalujeme u nás doma a ještě hezčí pak bude faktura od ČEZu   

    OdpovědětVymazat
  2. Ty tvoje orchideje se budou mít

    OdpovědětVymazat
  3. Spustila lavinu? Možná krásné vůně. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Víš, musíš si říci, že mají lidé dražší koníčky než nějakou korunu za světlo pro květiny. Jen je nešiď, udělej to tak, aby měly světlo i ostatní. Možná nějaká ta LED lampa na baterii by to občas vyřešila. Zářivky nebo úsporné žárovky zase tolik neberou. Přeji, aby se kytičkám dařilo.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:Já jen doufám, že to ocení

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: No finanční lavinu určitě

    OdpovědětVymazat
  7. To musí být nějaké speciání světlo, ne? Myslím, že je to docela věda, ono není svítit jako svítit...     

    OdpovědětVymazat
  8. [8]:No vůbec to není sranda, jen koupení zářivek je vysoká technická, málo kdo tomu rozumí,tak jsem projížděla fora a ještě se zajdu zeptat za hochy od marihuany, ty tomu skutečně rozumí.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.