středa 27. srpna 2014

Phalaenopsis cornu-cervi var. flava " Unique "

....tak konečně přibylo nějaké kvetení do orchidejové zahrádky a je to radost, protože se jedná o nekvěta. / slovo nekvět není moje, ale převzaté z orchidejové fora a vyjadřuje přesně, co rostlina z nějakého důvodu nedělá - nekvete. Je to přesazením, je to změnou místa a klimatu , je to špatnými kořeny , je to dlouhou adaptací, také to může být rostlinou samotnou a její všeobecnou neochotou kvést /. Já jsem na první moje kvetení čekala skoro dva roky.
Tento phal je botanický a jeho domovinou je jihovýchodní Asie, kde roste na stromech. Má rád polostín, ale nepohrdne sluníčkem. Já ho mám postavený na parapetu jižním směrem, musela jsem začít přistiňovat, protože sluníčko začíná být níž a bohužel mi spálilo dvě nakvétající vandy. Zasazený je do klasického substrátu s hrubou borovou kůrou, polystyrénem, příměsí rašeliníku na keramzitové drenáži. Květenství je postranní a květy vyrůstají jeden za druhým, nevoní jako ostatní botanické phaly, ale aby se mi odměnil za péči / koupu jednou týdně po vyschnutí v destilované vodě s hnojivem Orchimix /,vyhodil další květní stvol...

9 komentářů:

  1. To je moc hezké. Říká se, že orchideje jsou na pěstování vděčné, ale jako každá rostlinka, chtějí své.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám 8 orchideje doma, ale nemám takový roztomilý. Trvám na svém, jako jste vy a já kvetou hezky. S pozdravem.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Vděčné jsou, pokud je člověk vnímá a poslouchá.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, donutit nekvetoucí, aby kvetla, je o to větší radost...

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Né nadarmo se říká " Kdo si počká, ten se dočká ",no a občas se zadaří, ovšem stále mám dost nekvětů!

    OdpovědětVymazat
  6. [7]:Aháá, tak to je "on"! Vypadá jako usmívající se hvězdička.

    OdpovědětVymazat
  7. [8]:Je to ten phalaenopsis, někteří používají slovo phala, já se přiznám, že to skutečně nemusím, nějak mi to slovo nejde přes hubu.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.