neděle 30. června 2019

Červen v kostce ....


Půl roku před námi, půl roku za námi. Osobně mi slečna Osudová za první dekádu skutečně naložila, tak jen doufat, že mám vybráno.
Probíhá nejsladší část roku vůbec, delikátní jahodové knedlíky s máslem a tvaroh či smetánka, nadýchaná třešňová bublanina, vychlazený meloun, co se rozplývá na jazyku, nanuky, zmrzliny, dřeně. Já osobně, pokud mám i volno, žiji jako správná Italka. Což v překladu znamená, odpoledne v chládku spím, večer nastartuji a žiji nočním chladným životem. V normálních teplotách nacházím uspokojení, neumírám od potu, nechutně a nevábně zasmrádlá. Chodím jako ředitel planety se sklenkou ledového prosecca, po kotníky od bahna.
Ano, bahno, písek, stavební materiál, kolem celého pozemku výkopy, přikoupím basu lahodného šumivého pití. Spím v centimetru prachu žlutě zabarveného, ráno snídám chléb se sýrem a mezi zuby mi skřípe písek. Žiju na stavbě, ale mám, co jsem chtěla.
Opět už mé sudy zejí prázdnotou, dívám se k nebi a vono nic. Smutný život zahrádkáře, který se modlí a prosí. Vyžebrala jsem si první květ opuncie / díky Pavle, díky Vendy, za fenomenální nápad pěstovat kaktusy, jak jste mi poradili /. Chodila jsem kolem něj a nedočkavě ho svými pohledy popotahovala a když se rozvinul, přesně vím, že si další kaktusy a opuncie dosadím, jsou to rostliny budoucnosti.
Platím daň za svou touhu být přírodě blízko, vyzkoušela jsem možné křížené s nemožným, ale pravidelně se družím s klíšťaty. Bohužel to poslední bylo tak obrovské, nejenže se mi přetrhlo, ale měla jsem v tříslu obrovský lívanec. Doktorské konsilum naznalo, že je nejvyšší čas přestat s alkoholem a mám na měsíc antibiotika. A pak, že je spravedlnost.
Když v roce 2017 celoplošně všechny řidiče ve sdělovacích prostředcích nabádali k výměně průkazů, přiznám se, teklo mi to ušima, nosem i očima. Největší výměnu dokladů, ach jo, kolikrát to je potřeba vyslechnout. Tisíckrát. milionkrát, málo.
V roce 2019, tedy dva roky PO, no představte si, týkalo se mne to !!! 
Jezdím již druhým rokem s propadlým řidičským průkazem jako by se nechumelilo, drze mávám na soudruhy příslušníky na našem náměstí, kdyby kluci jen věděli ... při zjištění, jaký jsem loser, jsem málem zemřela.
Atakují mne paraziti, kteří si ze mne sají, omdlévám, jaký jsem ignorant a hňup.
Tak to samozřejmě nemohu říci o Soptíčkovi. Má za sebou první rok ve školce a první společná fotografie celého kolektivu mne dostala. Pak bude následovat škola, střední, taneční, promoce, svatba, bože, to je fičák. Máme první kolektivní fotku, kde se všechny děti krásně culí, kéž by jim to zůstalo vše i po zbytek života.
Má vnučka nyní přijala do svého repertoáru kantorský tón, takže mne upravuje, opravuje, uvádí na pravou míru, občas je to i slušná glosa, buďme soudní, každá rodina má svou rubičku, evidentně jsem štafetu přebrala v plném bodovém ohodnocení. Máme spolu strávit v letních měsících tři týdny, předpokládám, že do podzimu zvládnu prvních pár kapitol anglického jazyka, má vnučka už totiž plynně anglicky zpívá. 
Začalo léto, čas výletů, dovolených, koupání. Užila jsem si nádherný výlet parníkem po Labi a musím říct, je neskutečné, když voda svou silou pohání člověka za zážitkem. Praha, kouzelnice jedna marnivá, když se jde Nerudovou ulicí dolů nebo nahoru, proběhne po těle husí kůže, jak krásně tu máme, jak kouzelně se nám tu žije. Jen tedy na okraj, moc bych si přála tudy jít v menším davu, ale i Řím, Benátky, pláčí, jak moc tam u nich funíme.
Loučím se s měsícem horkým, sladkým a nadevírám druhé půlce roku, nechť přinese do našich životů svěží vítr, vláhu, užívejte dlouhých dnů, krásných a neopakovatelných večerů, zrovna včera mi na cestu svítily světlušky. Krásné léto.





32 komentářů:

  1. Simi, jako vždy si měla měsíc bezezbytku nabitý, plný zážitků... Dost si mě vyděsila tím klíštětem. Fakt se jich bojím, psa máme ošetřeného a my, my se jen kontrolujeme a prohlížíme... zatím dobrý! Tak doufám, že dobrý to bude i u tebe!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se jich bojím, jsem očkovaná, ale bohužel marně se snažím stříkat.
      Mám kolikrát nohy úplně vyžrané do bíla od přípravků ve kterých jsou šílené sračky, nevím, co je horší ?

      Vymazat
  2. Simi, bagr na zahradě vypadá děsivě, ale když koukám na výkopy, tak skala ani moc neutrpěla a to je fajn. Až bude plot hotový, věřím, že naběhneš a vše zase osázíš a za rok nikdo nic nepozná. Sofinka je rozkošná. Je milá, usměvavá a úžasně okatá. Oběma vám to sluší. Jsem zvědavá na vaše tři týdny, to bude plno super zážitků.
    Tak krásné léto přeji. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na bagry jsem si zvykla :-), je to komické, ale už mi to vůbec nepřijde, až se bude stavět dům, budu již kovaný kozák - stavitel.

      Vymazat
  3. Půl roku fuč, letí to strašně. Jsem ráda, že tohle stavební martýrium mám za sebou. Sice je ještě něco třeba dodělat, ale to už nebudu tolik práce. A tobě držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a já veliký kus před sebou, ale je to má volba, prostě musím vydržet.
      Děkuji moc.

      Vymazat
  4. Pěkná kostka. Ale utíká to děsně. Ani se neotočíme a už budeš kostkovat červenec. Škoda, že nejde poprosit čas, aby zvolnil tempo.
    Krásné další letní měsíce i tobě aa|´t na stavbě odsejpá všechno jak má

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Život pádí šílený tempem, občas nám dá vydechnout, občas zvolní, ale čím starší, tím rychlejší. Prý už máme odměřeno.

      Vymazat
  5. No jo, půlroku fuč, už se zas krátí den. Sluníčko snáším s bazénem pod zády, snažím se strachy a démony držet někde co nejdál, ale potvory si moc nedají říct. Ano, Praha je milostivá, je krásná, je sladká, je přeplněná a smradlavá. Ale je to moje Praha a nediv se mi, že tak těžce na mě dopadlo, že jsem tam ztratila své zázemí. Jak moc mi každou chvílí s Bobulí maminka chybí. Jsem ráda, že rada ohledně opuncií se vyplatila a že jseš šťastná .... krásné léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsem tam neměla zázemí, myslím, že tě tohle nemusí limitovat, prostě když zatoužíš, sedneš na vlak a přijedeš. Ovšem citová ztráta kvůli mamince, to je jiná a lepší to už nebude.
      Opuncie, sukulenty, netřesky, to jsou a budou moje parketa, ještě tedy traviny, tam jsem hodně dobrá.

      Vymazat
  6. Máš pravdu, čas běží jako splašená herka, půl roku už je za námi. Obdivuji krásný květ kaktusu a vidím, že chlapi pracují opatrně, aby zahrádka nedoznala velké újmy.
    Objetí vnučky je to nejkrásnější, viď. Měli jsme tu děti dva dny, byl to fičák. Vnučka zařadila do svého slovníku nové slovo a každou chvíli se ozývalo "hustý". A její slova "babi, jsi hodná" mě pohladila po zpocené tváři.
    Přeji krásné dny prvního měsíce prázdnin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to krásné, to obejmutí, ale i od muže je krásné, vím, že je to úplně jiná rovina, protože každá náruč má jiný rozměr ...

      Vymazat
  7. Dokonce i mně, která hlavně prokrastinuje, to letí...
    http://alka-fejetony.blog.cz/1907/eva-nebo-lilith

    Alka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlouho jsem netušila, jak taková prokrastinace vypadá, zajistila jsem, že i na svůj funus poběžím :-)

      Vymazat
  8. Simonko, krásné chvíle s vnučkou! Naše starší vnučka půjde po prázdninách už do tanečních a když jsem viděla šaty, které jí dcera nakoupila, byla jsem nadšená, jen netuším, kdy to dítě vyrostlo! Užívejte si spolu co nejvíc, děsně to letí.
    Zdraví od Labe Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, krásné chvilky a když se setkají dva temperamenty, je to třesk :-)

      Vymazat
  9. Temný obdiv Tvojho postoja a svetlá radosť nad započatým dianím, nech sa vsetko zdarí podla tvojich snov!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahý, nic jiného mi nezbývá, frajeři jako ty už odchází a na sny zůstáváme samy, bohužel... je to dřina, ale snažím se.

      Vymazat
  10. Super červen, až na toho klíšťáka. Ty výzvy v roce 2017 jsem zaznamenala i já, neřidič :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Ale fuj, klíšťata dokážou se zdravím nepěkně zatočit - snad ti to ale všechno zaléčí včas a nebudou žádné následky :-) Krásné léto i tobě a hodně zdraví a odvahy do té druhé polovice :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Nedávno jsme slavili Nový rok a teď je ho půlka za námi. Tak strašně to letí...Tvé měsíce jsou tak pestré, jeden barevnější více než druhý. Sofinka je dovádí k dokonalosti. Čeká vás společné léto, užijte si ho holky, hlavně bez klíšťat a podobných parazitů.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  13. Holky, moc vám to sluší a přeji vám hodně krásných a barevných zážitků i další měsíc.

    OdpovědětVymazat
  14. Kostka zážitků červnových je pěkně napěchovaná. A půlrok utekl tak rychle !
    Bagr nebagr- Tobě to stejně na zahrádce krásně kvete- doslova cizokrajně.
    Ze Sofinky se stává osobnost a určitě si ty vaše tři společné týdny užijete. Anglicky si zazpíváte..... co víc si můžeš přát :-)).
    Prima léto, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  15. Krásně si to spolu dokážete užívat, tak ať se vám společné léto vydaří. Sofinka je pěkný čert, nudit se určitě nebudete ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  16. Červen jsme tu měli dost děsný, co jsem tady v tomto měsíci tak velká a hlavně tak dlouho trvající vedra nepamatuji. A tropy, to není 30, ale 40°, těch skoro 30 máme v noci. Ještě pár dní a pak snad... Červenec a srpen nebude asi o moc lepší. Změna je, že netrpíme sami, jede s námi půl Evropy, kde jsou na vedra méně zařízení.
    Opravdu jediný recept jak přežít je ten italský způsob života :-))
    Přeji hezké prázdniny s holčičkou - budeš mít určitě o čem psát! :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Červen byl skvělý, i když tepla příliš - to já si ho užila na zámku v Blatné a byla navštívit daňky - mají je tam ochočené a lidé je mohou krmit :). Krásné léto i tobě!

    OdpovědětVymazat
  18. Červen je vskutku nádherný měsíc. Také jsem ho měla velmi nabitý. Soptíček roste do krásy a do moudrosti.

    OdpovědětVymazat
  19. Někdy si připadám jako propadlý řidičák.
    Ten se dá obnovit.
    U mne to už jde ztěžka.
    Krásný červenec vinšuji. Čas třešní & melounů.

    OdpovědětVymazat
  20. Náš mladej by byl z bagru na zahradě nadšenej :o). Ale jak koukám na fotky, chlapy jsou opatrní a práce jim pěkně jde. Smekám, když se rozhodneš jdeš a budeš to mít krásné. Tvůj kousek světa je obdivuhodně krásný, je vidět ta dřina, ale s láskou vše tvořené.
    Ať se daří. J.

    OdpovědětVymazat
  21. Hodně dobrých zpráv - děkuji za ně. Léto budiž pochváleno, když i vhodně zaprchne a naplní sudy aspoň do poloviny. Užívej si léte a zase někdy sem dej takto optimistický článek. Učím se z něj žít

    OdpovědětVymazat
  22. Milá Simi,
    docházím k názoru, že asi nejsem Češka. Neb nevím, co je to rubička. Google nabídl jen trubičku... :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Parníkem po Labi - to by bylo prima - jet až do Drážďan.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.