pondělí 1. dubna 2019

Březen v kostce ...


Tenhle letošní byl prostě přepychový. Spousta sluníčka, při kávičce se vysedává již venku a proběhl první nefalšovaný špekáčkový opek. Není po zimě nic fajnovějšího než ten moment, kdy se ústa dotknou pálivého a přitom tak delikátního, špekáček na klasickém ohni bych nevyměnila za milión na grilu. Už jenom to, když si člověk ten svůj drží nad ohněm, tak trochu se bojí, aby mu nespadl...
Den je výrazně delší, atraktivnější o více světla. Když velice brzy ráno vycházím do práce, mnoho lidí ještě spí, já se usmívám. Nezbláznila jsem se, ale ten ptačí koncert je neuvěřitelný, možná poděkování za desítky kilogramů slunečnice... třeba : " Blondýno, blondýno, díky za baštu, tvá semínka mi chutnala, tak zase v zimě čauuuuů "  :)  :)
Ovšem, abych byla úplně srovnaná, kosáci na zahradě mi dokáží ze záhonů udělat kůlničku na dříví !
Bolí mne záda, klouby na rukách, několikrát jsem si opekla obličej na slunku / budu mít vrásky jako stará indiánská babička / a šíji mám už báječně opálenou, odtahala jsem kýble hlíny, substrátu, listí a zabořila ruce do hlíny, pro každého zahrádkáře dokonalá nirvána, dokonalý pocit sounáležitosti se zemí, půdou, sluncem a vodou.
Neměnila bych, tady zapomínám na průsery, tady ladím hlavu, protože po kolena v jezírkovém bahně, no prostě tam je blaze.
Tento měsíc jsme započali druhé kolo stavebního řízení, první trvalo skoro rok, tak se modlím, aby to druhé bylo rychlejší. Mé kamarádky si prohlížejí katalogy s oblečením, já prohlížím ty s betonem, střešní krytinou, střešními okny a místo půjčovny svatebních šatů hledám bagry, malé jeřáby či malá nákladní auta. Mezi námi ... třeba za rok nebo za dva nebudete chodit k blondýně, ale k blonďákovi ??
Velkého úderníka jsem našla v Soptíčkovi, bohužel vysvětlovat vnučce, že voda je cenina nedozírné hodnoty, tak na to si musím ještě hodně dlouho počkat. Je to dříč, je to makáč, který celý den nezavře pusu, na vše má tu nejrozkošnější odpověď a úsměv, který vykouzlí, škoda mluvit.
Vypráví příběhy ze školky, podrobný jídelníček, co udělala Inka, co neudělala Lucinka, že nepřišel Elík, Kubíček nesnídal a příště se snad dozvím, co manžel od paní učitelky.
Má babička byla drbna, moje generálka byla drbna, já jsem drbna, moje dcera z linie vybočuje a Soptíček je také drbna. Náš rod má prvotřídního pokračovatele, krev není voda.
Březen byl plodný na cestování. Nejdříve to byla výstava v pražské botanické zahradě, kterou hodnotím jako okouzlující a vydařenou. Aranže promyšlené a spojené se stálou expozicí, prostě ve Fata Morganě umí a další rok mne mají pojištěnou.
Zažila jsem po dlouhé době, co znamená slovní spojení " stará škola ". V Praze se koná výstava skalniček s prodejem. Na Karlově náměstí, uprostřed Prahy, v malebné zahradě jsem byla mimo sebe.
Když potkáte lidi, kteří mají nějaký ten pátek odžitý a mají vám co předat, srdce plesá. Tolik krásy a navíc jako bonus cenné rady, to vám v OBI nikdo neporadí.
A do třetice, výstava orchidejí v Německu. Exkluzivní kompozice z hybridních i botanických orchidejí a k tomu miliarda spoluobčanů  celé EU. Ochutnala jsem německý preclík, špičkový makovník s marcipánem, prolila se kávou a vyslechla nepřetržitý ohňostroj slovních spojení naší Vendy W. A ona za odměnu slyšela asi stokrát, že nemám oranžový kyblík a že ho chci také :)
Loučím se s březnem, já tedy tento měsíc za kamny neseděla, já si užívala svěží jarní vzduch, jo a skvělé sladké jahody.
Nadevírám měsíci dubnu, přeji vám krásné prožití svátků jara, pohodu, klid a když se vám bude zdát, že hůř už to nejde, tak on nás ten život odmění, pošle nám do života zase kus radosti, lásky a třeba jen dobře opečený špekáček.






První jarní ...

Stojím na křižovatce, nekonečná červená a moje oko zabloudilo k záhonu ...
Také u vás rostou takové krásné jarní kytičky  ???



 

37 komentářů:

  1. Zatímco pro tebe byl březen ve znamení pilnosti, pro mně byl měsícem lenosti. Nebylo to plánované, ale dostihla mě podruhé chřipka. Poprvé jsem byla v kontaktu se zemí, když mi jí muž přinesl až do bytu v malém okenním pařníčku a já si vysela semínka rajčat. Premiéru na zahradě jsem měla až v pátek, ale jen na chvilku s obavou, aby z toho nebyla rovnou derniéra.
    Soptíček určitě bude pokračovat v rodové linii, i co se práce týče. :-D Já vkládám naději do nejmladší vnučky, která v době mého ležingu aktivně pomáhala dědovi vyhrabat bordel z tújí po březnové vichřici.
    Skalničky na Karláku, to už je tradice. V době, kdy jsme ještě mívali skalku, chodívala jsem tam pravidelně. Kdeže loňské sněhy jsou. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když dorazí moribundus, nemá smysl nic přehánět. skoky v přírodě byly tak razantní, že lidé prostě odpadali.
      Já byla na Karláku poprvé a určitě né naposledy.

      Vymazat
  2. Konečně jsem díky minulému článku, o jehož existenci jsem se dověděla až nyní dostala sem a budu mezi prvními. Měla jsi březen bohatý na události, na radosti i starosti a pobavila jsi mne těmi katalogy. Bagříky, náklaďáčky, cement.....Myslela jsem, že zi byla stavba úplně pozastavena uamítnuta a jak čtu, tak to vypadá nadějně, jen to bude ještě chvíli trvat. Moc se mi líbí i ten hořec, který jsi vložila na konec minulého článku. Maminka měla hořce také a někam se ztratily. Už jsem si je zkoušela i znova vysít, ale nezdařilo se.
    Ta žlutá květina ve tvém trávníku je úžasná. A určitě jedlá, vlastně pitná. O návštěvě Drážďan jsem četla u Vendy a těším se, že i ona dá nějaké fotky, až se zotaví.
    Tak se mějte krásně vy dvě drbny blonďaté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, definitivní verdikt nepadl, vždy se dá nějak něco přepracovat, ošidit nebo dodělat. Mám vyjádření od všech a kladné, pouze územní plánování má problém. Za měsíc se začnou bagrovat obvodová zdiva, takže proto ty bagry. Mám jarní i podzimní hořce a přežily už třetí zimu, takže šance dělat radost mají ještě dlouho, jsou zakořeněné.

      Vymazat
  3. Simi, ty jsi prostě zahradník každou buňkou svého těla a působí ti to takovou radost, že je potěšení o tom číst. Akorát se to zatím bohužel nepřenáši, protože takt, že o víkendu bude na chalupě první příležitost strčit ruce do hlíny, ve mně nevyvolal nadšení, nýbrž úvahy o tom, kam bychom mohli jet na výlet ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že k tomuhle se musí člověk propracovat.
      Dokud jsem měla starosti o domácnost, malé dítě, tohle bych nezvládla a asi bych to šidila. Nyní mám na to spoustu času a baví mne to.
      A myslím, že o tom to je.

      Vymazat
  4. Simi, je mi jasné, že tvé zahradnické srdce plesá a řádí ke zbláznění! Smekám, já vyčistila jeden záhon a umyla mamce okna, teď jsem ráda, že sedím!
    Březen byl slunečný, pestrý!
    Ať je i po dubnu na co vzpomínat.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je to touha vypadnout z bytu, přestat se válet za pecí a žít aktivně. ... a u lesa je tak krásně.

      Vymazat
  5. Díka těm pár hodinám s tebou jsem načuchla taky zahradní vzduch a šla se podívat po zahradě. Narozdíl od tebe jí mám ještě spíš v podobě trochu hustšího bahna takže nořit ruce do hlíny jaksi moc nejde. Nicméně ten pocit znám, je to po zimě paráda. Teď mi krásně hlínou a vodou voní půda, sázela jsem naše úlovky a přesazovala i ty mé zakořeněné které už to potřebovaly. A kecáš! nepřetržitě jsem nemluvila, víš že jsem nebyla v kondici. A ostatně odpovídala jsem na tvé otázky :-D.
    P.S. A to že nemáš oranžovej kyblík jsi neřekla stokrát, ale stojednakrát!!!
    P.S.S. Za ten parádní den ti děkuju moc....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte tam u vás zpoždění. Ovšem z pohledu přírody je ten stav daleko lepší, jarní deště a vláha chybí, bude opět sucho.
      Taky děkuji :)

      Vymazat
  6. Zahrádku nemáme, takže nemůžu sdílet zahradnické nadšení, ale chápu ho. A také vím, co to obnáší. Co můžu sdílet je vnučka drbna. Občas si i já ráda zdrbnu, ale na ni nemám. Číhá u plotu na sousedy a zpovídá je, tuhle se jedné sousedky prala jestli má vyndavací zuby. Ve školce vykládá co dělá táta za blbosti a tak se děsím, že brzy bude celá jejich vesnice vědět, že jihlavská babička má obrovská prsa, jak prohlásila v neděli.
    Přeji Ti krásné dubnové dny se zahradou a malou pomocnicí.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti mají dar vidět všechno svýma očima, vše je pro ně obrovské a lety se to začne zmenšovat a zmenšovat. a my na tom budeme úplně stejně, budeme se zmenšovat a honit prsa od pasu :)

      Vymazat
  7. Simčo, tedy ty jsi měla březen nabitý! I já pomalu na zahradě začala, ale opravdu jen pomalu....víc jak dvoutýdenní viroza mi stačila... Je to ale opojné, trávit zase víc času venku. To miluju :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Život má jiný rozměr, když si člověk pustí do života slunko, stane se veselejším, přívětivějším a je víc na pohodu.
      A tobě přeji uzdravení na hodně dlouho.

      Vymazat
  8. Přeju pohodový duben, a práce na zahrádce ať jde od ruky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Na Karlově náměstí na výstavě skalniček se teď nemůžu nějakou dobu ukázat. Od té doby, co jsem upřímně řekl na pokladně, že mě skalničky vůbec nezajímají, ale rád zaplatím vstupné, abych si mohl vyfotit okolní stavby z netradičních úhlů, tam jsem za nežádoucí osobu :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Březen byl opravdu skvělý! Snad nepolezeme za kamna v květnu. Pěkně sis ho užila, já zahrádku nemám, zatím jen pokukuju po kytičkách na balkón.
    Skoro si tam dám i tu hezkou žlutou z poslední fotky, v zeleném se pěkně vyjímá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás v Čechách jsme mistry v pěstování půllitrů :) :)

      Vymazat
  11. Já byla v úplně jiném březnu. Tady se střídalo deštivo se sněživem: jeden den nasněžilo klidně 8 cm, druhý den to za deště roztálo... někdy to sv. Petr stihl během jednoho dne...
    Zdravím a měj se
    Alka

    https://krehotova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=707439

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jako zahrádkář bych brala tu variantu od vás, protože tolik slunka v březnu není pro přírodu dobře, bude chybět vláha !

      Vymazat
  12. Milý Simínku,

    tu Cattleyu jsi fotila pro mě, viď? :-) Já se s tebou ještě budu muset poradit, protože si chci nějakou "kýčovitou" objednat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doktorečková, ahojjjjj, ráda tě po dlouhé době registruji !!!
      Zklamu tě, já jsem kýčovitá, já jsem barevná, ale u orchidejí preferuji přírodu, vyváženost, miluji ty úplně obyčejné, bílé, žluté, to je můj level.

      Vymazat
  13. Ano, už to začalo! Sice za sebou ještě nemám první špekáček, ale procházky mezi rozkvetlými stromy a kochání magnóliemi už přišlo. Vždycky když to vypukne, tak se chovám trochu jako blázen a letošek není výjimkou. Je to taková krása! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se poprvé budu moci kochat květy mých magnolií, letos už mne obdaří více květy než jedním !!!

      Vymazat
  14. Pestrý březen jsi měla a přeji ti, aby to tak zůstalo i další měsíce a roky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vynasnažím se, jen to zdraví, aby zůstalo, to ostatní se poladí.

      Vymazat
  15. Ježíš, to bude zvětralý...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Požádám, aby příště nechali i s pěnou ...

      Vymazat
  16. Soptík má pěkný kukuč, hodila by se na skleničky s dětskou výživou :).

    Zdá se mně, že na jaře všechny ženy s nevybouřenou energií ze zimního období se vrhají do zahrady. Má choť za poslední týden snad 3-krát přijela vždy s několika květináči sazenic různých okrasných stromků. Na zahradě u letní chalupy musím hloubit díry, kam se pak sází. Sice jsem nesměle namítl, že tady přece jsi pěstovala jahody a tam okurky a hrášek, ale stromky teď mají přednost.

    OdpovědětVymazat
  17. Miloši, nevím, jak vaše dvojčata, ale moje vnučka se v jídle neskutečně rýpe, na přesnídávku by to fakt nebylo, kyselé ksichty nikdo nefotí.
    My ženy máme období, kdy preferujeme věci, které vám mužům jsou hodně vzdálené, ovšem chápu tě, čerstvé lusky jsou čerstvé lusky ...

    OdpovědětVymazat
  18. Krásně jsi shrnula měsíc březen do pomyslné kostky. Byl barevný,zajímavý a opravdu jsi za kamny neseděla. Abych pravdu řekla, tak na to máš ještě dost času.:-)
    Přeji Ti moc, abys boj s úřady dovedla do zdárného konce a měla pěkné sezonní bydleníčko tam, kde to máš hodně ráda.
    Prima dny, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  19. Simi, jak já ti rozumím...ta možnost, tábořit ruce do hlíny a vytahovat každý zelený centimetr ven z hlíny a pak padnout rozlámaná, ale spokojená na konci dne...není lepší relax.Kdo ho nemá, volí Toulavky a batoh...
    Ať ti všechno i v dubnu vychází a vzejde a je ti jen dobře.

    OdpovědětVymazat
  20. Simi, přímo ukázkový březen. Soptíček je ukecané zlatíčko, ta tu pusu asi hned tak nezavře. Jen když spí, co? Když jsme stavěli, říkali mi stavby vedoucí, také jsem se na ženskou snažila dozvědět co nejvíc informací, jezdili jsme po stavbách a stále něco okukovali a moc mne to bavilo. Tak držím pěsti do druhého kola, ať jsi úspěšnější a můžu se kochat, jak Ti roste nové bydlení. :o)
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  21. kto mi natrhá medvedí cesnak? mám celú plantáž, mám aj chuť na "pesto z Bärlauch-u", pozor, nie "die Pest", ale na talianske "il pesto". Viva la primavera!

    OdpovědětVymazat
  22. Když už máš za sebou první opečený špekáček, tak už je tady jaro v plné polní. Na to se už také těším, příští týden by to asi šlo ☺ Do bojů s úřady přeji pevně nervy, protože ty určitě budeš potřebovat. Věřím, že všechno dobře dopadne a začne další kolo. Kolo budovatelské, ale spokojené a radostné. Držím palce ☺☺☺

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.