neděle 7. dubna 2019

Bez holínek za kulturním dědictvím ...


Hlava nacpaná v záhonu, za nehty třicet deka hlíny, tepláky na sobě, opocený obličej, spálený zátylek, večer bolavá záda, nohy a klouby na rukách. Běžný den zahrádkáře na jaře, který si ještě prokládám prací a domácností. Během jednoho dne jsem dvakrát zapomněla, kde parkuji, začalo mi tikat levé oko a na ulici jsem přešla vlastního bratra. 
A co s tím ? Odhodit holínky, vykoupat se, navonět se / stále ještě jsem nevychytala ten deodorant bez hliníku, kdyby jste  mi někdo poradil, jaký používáte a chodíte mezi lidi a oni se za vámi neotáčejí, prosím, napište do komentářů / a hurá do ulic.
V páté třídě jsem četla Staré pověsti české, do čtenářského deníku jsem si pak zapsala, že toužím jednou vidět ten kopec, kde Horymír skákal s Šemíkem do Vltavy. Místo, kde žila kněžna Libuše a její slavný oráč. I paní učitel Kroftová měla ke konci školního roku tik, ale moc krásně vyprávěla, že ve sklepeních Vyšehradu zlatý poklad hlídá starý lev se dvanácti lvíčaty. Až bude české zemi hrozit nebezpečí, lev mocně zařve, skála se rozlomí, ze lvíčat budou statní lvi, kteří nás ochrání.
Trvalo mi přes čtyřicet let než jsem si tento krásný kopec nad Vltavou prošla.
Lítám po světě, stydím se, stydím, máme tu neskutečně krásně. A s probouzející se jarní přírodou je to kombinace mámivá, přitažlivá a maličko mystická.
Splnila jsem si sen malé školačky a než si zase natáhnu holínky, jdu hledat tu knihu, která se mi stala inspirací, třeba mne navede na další úžasné místo našeho kulturního dědictví.
Krásný jarní týden vám přeji, no a jestli jste si vzpomněli i vy, na čtenářský deník, dětské sny, nikdy není pozdě !
















64 komentářů:

  1. Simi, mluvíš mi z duše, prokládat výlety v ČR zájezdy do světa, to je dobrá medicína.
    Zahrádku tím neošidíš.
    (mohlo by zapršet, dnes jsem zasázela nějaké jistě krásné křoví, co mi darovala kolegyně!)
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrada mi nikam neuteče, zážitky si člověk tvoří sám a spolupodílí se, je to pro život důležité.

      Vymazat
  2. Na Vyšehradě jsem se vdávala! Tenkrát byla v módě buď Staroměstská radnice nebo právě Vyšehrad, který jsme chtěli my. V té době jsem bydlela na Praze 2 takže jsem tam spadala a měla obřad dokonce zadarmo :-) Jinak se tuším platilo 500 Kčs. Krásné místo, i na Slavín často zavítám. Těch lvů snad nebude nikdy potřeba..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné prostředí, i dnes bývá v obležení svatebčanů a nedivím se.

      Vymazat
  3. Vyšehrad je pro mne nostalgie nedělních procházek s rodiči. S nějakým dortíkem v cukrárně cestou (co už dávno není, protože spoustu domů v té ulici, kterou jsme na Vyšehrad chodívali nahradily budovy novější a modernější). Ale občas tam vyrazíme i teď (třeba na novoroční procházku)
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak příležitostí, kde si dát dortík je spousta, jen personál se chová odtažitě, důležitě jako kdyby servíroval na stříbře !!!

      Vymazat
  4. Simi, Vyšehrad je pro mě místo, kde "něco je". Nevím, jestli to je síla všech těch duší nebo ty národní pověsti. Mám to tam moc ráda.
    A že si tam byla poprvé... Takových míst u nás je... Já jsem třeba nikdy nebyla na Řípu.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem měla problém s hrobem pana Grosse, je to výsměch a je vidět, co dokáží peníze. Takový kretén a zloděj mezi elitou národa !

      Vymazat
    2. Počkej, ten zloděj a leží na Vyšehradě? To má bejt vtip?

      Vymazat
    3. Ano, náš nejmladší ministerský předseda leží mezi takovými velikány jako je paní Božena Němcová, Nezval, Pešek, Vejražka, Burian... hrůza, potupa.
      Halt prachy jenom prachy ...

      Vymazat
    4. Velebnosti, jdu blejt....

      Vymazat
  5. Jednou větou - zemský ráj to na pohled. Ano, je u nás krásně. Hlasitě ácháme tam venku a zrovna tak hlasitě áchat nám nabízejí malebná- historii opředená místa- u nás.
    Hezký den, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konkrétně Praha je kouzelná a daleko hezčí než jiná velká světová města, máme být nač pyšní, skutečně.

      Vymazat
  6. Vyšehrad mě čeká o velikonocích. S Míšou..... Budu tady na chatě a tam se toužím vypravit už hodně dlouho ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně si to děvčata užijte !!!

      Vymazat
    2. No to doufám, a jsem zvědavá na tu Míšinu oblíbenou hospůdku .....;-)

      Vymazat
    3. Hospůdka Na hradbách, počítám, že již bude otevřený balkánský gril...

      Vymazat
    4. Tak teď si mně navnadila ještě víc! 😉😃

      Vymazat
  7. Simi, vždyť já jsem tam také ještě nebyla. Každý rok si s mužem slibujeme, že si uděláme do Prahy výlet po místech, kde jsme nebyli a zůstává u slibů. Až se stydím! Tolik míst v naší zemi bych chtěla navštívit...Ale my to určitě dáme :o).
    Ty ruce v hlíně - jo jo, dávno si již ani nehty nelakuji.
    Krásné dny měj.
    Ála
    P.S. Stále používám Rexonu-tuhý, jednou jsme si koupila přírodní levandulový přípravek bez hliníku, ale spokojená jsem vůbec nebyla. TAk bych také brala rady a zkušenosti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dole je odpověď od doktorky, ale používání s hliníkem je fakt problém, na té onkologii tomu přikládají nemalý význam !

      Vymazat
  8. Na Vyšehradě jsem byla před lety právě v měsíci dubnu a moc se mi tam líbilo. Nejen výhled na Prahu, ale i procházka, dokonce hřbitov, kde náhrobky nesou jména mě známá a nostalgie se dostaví hned. Mým snem nebo spíše přáním je navštívit hrad Český Šternberk. Hodně ču pana Vondrušku a jeho historické detektivky, opírající se o fakta z našich dějin a kniha mne lépe nasaje, když ta místa, znám. Například hrad Bezděz nechla postavit Přemysl II Otakar jako sídlo pro svého králosvského prokurátora. No nebudu tě nudit, prostě je u nás krásně. Vyšehradksá skála byla při naší návštěvě posetá žlutými kvítky a na tom kameni to působilo úchvatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, hřbitov je to velkolepý, náhrobky vymazlené a osobně se mi moc líbila ta oslovení NÁŠ TATÍČEK, NAŠE MAMIČKA. Lidé si svých předků vážili, jistě, vše je o penězích, ale stejně, u mne vyhrávala ta neskutečná úcta.
      Dnes tě zpopelní a není ani kdo, by měl zájem o urnu ! Nebo nechce mít zájem.

      Vymazat
  9. Simi, i mě trápí nefunkčnost těch bez hliníku...tak za mě pořád Rexona!
    Na Vyšehradě je genius loci, jak píše Helenka, něco tam je. Stejné něco jsem cítila v Neveklově...také úžasné místo, kostel se skleněnou střechou. Těch míst u nás je, máme krásnou vlast.
    Krásné jaro přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale ten hliník je prostě problém a veliký ! Pak na onkologii už je pozdě něco řešit.

      Vymazat
  10. Simčo, já Vyšehrad neznám, nikdy jsem tam nebyla..... Je tolik míst, která mám na seznamu, ach jo... :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si koukejte udělat výlet, skutečně to stojí za to !

      Vymazat
  11. Simi, ani já jsem na Vyšehradě nikdy nebyla, popravdě Prahu moc neznám. A souhlasím, že je u nás spoustu krásných míst, kam bych se někdy chtěla podívat. Tvoje procházka po Vyšehradě se mi moc líbila.
    Používám antiperspirant FA bez alkoholu. Svého času jsem si kupovala v lékárně deodorant bez hliníku, ale bohužel už si nepamatuji značku.
    Přeji hezké dny na zahrádce. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten alkohol není takový problém jako ten hliník, od toho se to vše odvíjí a spojitost s rakovinou je obrovská.

      Vymazat
  12. Milá Simi, ach jo .. Vyšehrad. Mám k němu rozporuplný vztah, je to krása, je to historie, každý kout má to svoje.. Jeden čas jsem kousek od Vyšehradu bydlela, ale jsem hodně vnímavá a tak se mi tam na hradbách 2 x udělalo tak zle, že jsem musela pryč.. do 20 minut bylo vše v poho. pac a mňau Lenka kočka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, prostě tomu tak je. Pak je lepší se takovým místům vyhýbat, když nám nedělají dobře.
      Mívám problém chodit na hřbitov, když jsem psychicky vyčerpaná, tak tam prostě nejdu. Generálka s tím určitě nemá problém.

      Vymazat
  13. Dobře děláš Simi, sny jsou od toho, aby se plnily...:-):-):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se a pomaloučku, polehoučku ...

      Vymazat
  14. Dobře děláš Simi, sny jsou od toho, aby se plnily...:-):-):-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ano, Vyšehrad a Petřín, to jsou dvě místa v Praze, kde je na jaře skutečně jako v ráji. Jediná škoda je, že tam bývá i odpovídající množství lidí :-)
    PS: Doporučuju značku al verde - přírodní kosmetika, snadno k dostání (v každém dm ji mají) a skvěle funkční :-) Případně můžeš v Kotvě v přízemí navštívit obchod Biooo a pořádně jim ho vybrakovat. Tam toho je, až hanba! A v zásadě skoro se vším mám dobrou zkušenost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tentokrát to nebylo dramatické, lidí bylo příjemně, daleko horší je to na Kalově mostě nebo na Hradě u Miloše.
      Já u Biooo nakupuji na internetu, takže velice dobře znám.

      Vymazat
  16. Já jsem přes to praktické, takže: Od malička se potím v podpaží víc, než je mi milé (a opravdu víc než jiní). Před 1/2 rokem jsem konečně pod tíhou vlastních článků (:-D) začala používat něco jiného (viz odkazy níže), než chemický koktejl s hliníkem. Světe div se, jde to. Ale bez kompromisů se to samozřejmě neobejde.

    Používám teď toto: https://www.biooo.cz/deo_kulicka_crystal_eukalyptus_urtekram-p-2068.html?
    a toto (stejná značka): https://www.biooo.cz/deo_kulicka_crystal_aloe_vera_urtekram-p-1731.html?

    U mě antiperspiranty (ale i jiná kosmetika) vždy přestává po čase působit. Takže musím vyhledávat stále jiné a jiné, v posledních letech jsem byla dokonce nucena používat pánské antiperspiranty, protože ty pro nás už jsem měla "vyčerpané". Někde jsem zahlédla jeden článek (nemohu bohužel nalézt), že počáteční pocení je i o jakési detoxikaci (byť si myslím, že se toto slovo nadužívá, na tohle bych po svých zkušenostech věřila). Řečeno ve zkratce: až z tebe pár sr***k pocením vyjde, mělo by se to po pár měsících zlepšit - a vlastně to tak bylo i u mě. Zpočátku jsem ještě občas přidala pánský antiperspirant, ale pak stále méně a méně - a teď jsem ho při cestě ani neměla - a nevadilo.

    Přiznávám, že v práci mám náhradní 1 - 2 bílá trička a právě ten "jedovatý" antiperspirant. Nepoužívám to ale. Většinou, když deodorant selže (žádný přírodní antiperspirant NEEXISTUJE, protože NEPOCENÍ fakt není v souladu s přírodou), je to v okamžicích rozrušení a to fungují (u mě) omezeně i antiperspiranty.

    Když jsem to zvládla já, tak už fakt každý.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si od Urtekram kupovala šampony, jenže jsem po nich měla šílené vlasy.
      Moje dcera s vnučkou je mohou používat, protože mají obě zdravé, nechemicky upravené vlasy. Já jako pochodující peroxid to nemohu používat, mám potom nesmírně dodrbané vlasy.
      Používám šampony od společnosti Alterna, jsou drahé, s chemií šetří. Ale já si prostě ty echt gold zdravé dopřávat nemohu, mám po nich hlavu jako rozzuřený Bethoven.
      O kluličce crystal jsem hodně slyšela a lidé jsou s ní spokojení.
      Já se potím přiměřeně, díky světlosti pokožky to není drama a ani v létě nijak netrpím.
      Dí, mnohokrát děkuji za všechny, kterým jsi odpověděla !!!
      Děkuji.

      Vymazat
    2. A máte někdo zkušenost se značkou Nobilis Tilia?
      Simi, já na vlasy již asi dva roky používám tuhé mýdlo z mýdlárny Rubens (vlasy mám také barvené) a jsem nadmíru spokojená.
      Jinak jsem ráda za uvedené rady Doktorky se srdcem, musím probádat blog.

      Vymazat
  17. Abych to shrnula: Pokud očekáváš naprosté sucho, budeš zklamaná. Mě na ty kompromisy připravily stále hůře a hůře fungující antiperspiranty. Prostě jsem se pak už poměrně hodně potila i s nimi (nahoře propagovaná Rexona u mě nefungovala OD ZAČÁTKU!, to si moc dobře pamatuji). Jde o to, abys mohla společensky existovat. A to můžeš. Ty deodoranty jsou u mě srovnatelné s těmi antiperspiranty ve fázi, kdy přestaly fungovat. Jenže u mě v konečné fázi nefungovaly pak už prakticky žádné... Takže tak. :-)

    Al Verde s čistým svědomím taky nemohu doporučit, sice netoxické, ale dráždí to (a nejen mě, je nás fakt hodně, stačí jen zagooglovat), nechci teď už od nich nic, ani mýdlo! Pokud ti to nevadí, složení je celkem O.K.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak já oprášila vzpomínky na jedinou mou návštěvu na Vyšehradě v době ZDŠ a ještě jsem k tomu přidala i vzpomínky na Čtenařák... Každopádně jak píšeš, tady je tolik krásných míst a my ve spěchu na ně zapomínáme, nebo jsou nám prostě ty "doma" hloupě málo...škoda.
    A co se týče vůně- zkus od Yves Rocher 24h antipersp.Lotos...funguje, voní, nezabíjí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vidím i maličko problém v rodině, jako děti jsme nikam moc necestovali, Prahu jsem jako dítě znala jen z běhu nádraží hlavní směr Masarykovo, to jsme vždy utíkali. Na výlet jsme se nikdy nevydali a přitom jsme byli jen hodinku od místa dějiště. A tak to doháním nyní.

      Vymazat
  19. Pokud vím, Yves Rocher nemá NIC NETOXICKÉHO (nejde jen o Al, že), tady se např. koukni na kuličkové antitraspiranty - barvy nehezké (z tohoto zdroje z velké části vycházím, když tvořím ty svoje malůvky! Dnes jsem se např. dala do velkého podvodu jménem TianDe): https://www.codecheck.info/product.search?q=yves+Rocher+anti+transpirant&OK=Suchen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to jsem hodně zvědavá, byla jsem lákána abych se stala prodejcem, a četla jsem mnoho velmi rozporuplných recenzí. Vlastně buď ohromně nadšených nebo tvrdě odmítavých. Asi nic mezi....

      Vymazat
    2. Milá VendyW, TianDe určitě ne! Netvrdím, že to nefunguje, to asi ano (má to v sobě přeci jen byliny). Ale je to (ropná) chemie jako většina ostatních... Takže žádné překvapení se konat nebude. :-)

      Vymazat
    3. Já jsem k těmhle super hyper zázračným bylinným produktům značně skeptická, obzvlášť když jsou to globální výrobky. Navíc nejsem typ který umí lidem vnucovat něco o čem nejsem přesvědčená že je opravdu O.K. Však jsem také na tu nabídku řekla Děkuji, ale ne.... Já vím, že čínská medicína i kosmetika používá hodně byliny, ale ne ta komerční. TianDe je komerce, navíc čistě bylinná kosmetika nevydrží tak dlouho jak všechny firmy které jí nabízejí deklarují. Takže tam ta chemie prostě musí být, to snad dojde každému....

      Vymazat
  20. Ad FA: to ROZHODNĚ ne, to už můžeš zůstat u těch svých... Zde opět orientačně: https://www.codecheck.info/product.search?q=anti+perspirant+FA&OK=Suchen

    OdpovědětVymazat
  21. Pro úplnost dodám ještě odkazy na Rexonu (kterou samozřejmě NEDOPORUČUJI): https://www.codecheck.info/product.search?q=anti+transpirant+rexona&OK=Suchen

    https://www.codecheck.info/product.search?q=anti+perspirant+rexona&OK=Suchen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a já mám tu Rexonu tak ráda, byla jsem s ní strašně spokojená, kdybych neseděla na té onkologii, natírala bych se s ní ještě dnes ...

      Vymazat
    2. Váš názor na Tian De mě moc zajímá. Snacha ho používá.

      Vymazat
    3. Milá Růžičko,
      žádné překvapení u TianDe, viz výše. Chemie smíchaná s bylinkami. Mně to ještě potrvá nejspíš několik týdnů - omalovánky daj holt práci... :-)

      Vymazat
  22. Máš pravdu, je tam krásně. Vyšehradem jsme loni s kamarádkou končily školní rok.
    Hezké dny měj, v holínkach i bez :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těchto dnech vyndám ještě čepici a šálu ...

      Vymazat
  23. Blondýnko, Vyšehrad miluju. Zrovna včera, když jsme projížděli téměř kolem, jsem říkala mému muži, který je Vyšehradem téměř odkojen, že jsme tam dlouho nebyli. Jo, byli tisíckrát, ale jo jsou tam na každém rohu lavičky, tak bychom to mohli zvládnout :-) Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mne to místo oslovilo, právě díky těm lavičkám se tam skvěle odpočívá a ani těch lidí tam nebylo jako všude na památkách v Praze.

      Vymazat
  24. Simčo, je hezké, plnit si dětské sny. A je fakt, že u nás je tolik krásných míst, takže je možné vydat se jakýmkoliv směrem a vždy se nějaké úžasné místo z kulturního dědictví najde.
    Jen asi není v našich silách vidět je všechna a je dobré podívat se i na jiné památky v zahraničí. Myslím, že to hezky mixuješ a stíháš i práci, zahrádku a domácnost. :o) Co si přát víc?
    Jen zdraví, takže hodně zdravíčka. D.

    OdpovědětVymazat
  25. Na Vyšehradě jsem strávila prvních deset let Prvorozeného, vzpomínáme oba, odtud mám i Zuzanu, to byla krásná doba. Dětství Druhorozeného na Černém Mostě bylo ubíjející...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je veliký rozdíl, neskutečný. Na Čerňáku moc pěkného není, to člověk musí vyrazit do polí, aby si to užil. To okolí je také krásné, ale sídliště je prostě poser. Ovšem bydlet se někde musí, všude není ráj na zemi, taky nebydlím zrovna super.

      Vymazat
  26. Vyšehrad je úžasný a různorodá nádhera je k vidění i pod ním, třeba na Výtoni. Měl bych se tam jít podívat příští týden, tak se na procházku těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příští týden by mělo už zase začít jaro, pěkné fotografické úlovky přeji...

      Vymazat
  27. Simi, je to místo, kam chodím moc ráda a to několikrát do roka. V poslední době nám Vyšehrad nahradil procházky po Pražském hradě, kde zavedly bezpečností rámy a mě se opravdu nechce stát ve frontě. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se, že i já vyrazím znova, je to dostupné a nekstečn příjemné místo.

      Vymazat
  28. Na místo, odkud Šemík skákal, jsem také byl zvědavý. Jen se mně zdálo, že pan Guinness by takový výkon měl zaznamenat do své knihy rekordů :).

    S tím cestováním po světě a "rezervách" v poznání vlastní země to mám podobně. Kromě Prahy jen málo znám Čechy, např. jsem ještě nikdy nebyl v Hradci Králové.

    OdpovědětVymazat
  29. Když čtu a prohlížím si, kam lidi cestují, kde byli, třeba nedávno jsem viděla fotky z Telče, no nádhera. Ale v jednom životě se to nedá obsáhnout.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.