středa 15. července 2015

Máme pauzu...

....skončila nám jarní divadelní sezona a naše pravidelná čumilská parta se rozutekla na prázdniny...
Ještě než se náš divadelní klub rozpadl, aby se na podzim zase sešel, ukončili jsme to velice stylově a to v Národním divadle v Praze, takže to nepomohlo být důstojnější. Jako objekt naší vyprahlé duše po umění se tentokrát stala divadelní incenace SLUHA DVOU PÁNŮ, kterou má toto divadlo v repertoáru dlouhých 20let.
Hlavní roli Truffaldina nám naservíroval skvostně pan MIROSLAV DONUTIL. Kdysi dávno jsem ho ještě nemusela, až díky mému nejoblíbenějšímu filmu PELÍŠKY jsem si ho doslova zamilovala a o to víc jsem byla zvědavá, jak to bude na živo. Gejzír... jinak se tomu nedá říci, gejzír poloh, výrazů, hry s intonací, hry s divákem, zatažení diváka do děje, smích , pláč, vystřídaly se možné i nemožné emoce, ten jeho temperament je doslova vražebný, živočišnost stříká až na oponu a celé Národní divadlo se třáslo v základech, které vyvolal huronský smích publika. Každá žena, mladá, stará, všechny měly pocit, že se s hlavním hrdinou očima setkali nejméně stokrát, že právě tu scénu hrál pro ni a to se mi na divadle stalo skutečně poprvé.
NEGATIVA...byť jsme Národní divadlo navštívili v době, kdy teplota dosahovala sotva 20stupňů, bylo v objektu nechutné horko, vydýchaný vzduch, asi je v našem národním klenotu problém udržet optimální teplotu, nedovedu si představit, když venku udeří tropické teploty.
POZITIVA...jednoznačně pan Donutil, jeho herecké projevy jsem vyzvihla výše, odměnou mu byly takové ovace a skandování, že naprosto chápu a dnes už rozumím, že všechna tato vystoupení jsou do hodiny vyprodané a na lístky se čeká půl roku. Zažila jsem , viděla jsem a mohla bych si to zopakovat okamžitě...
Prázninám zdar, divadlu klídek a pohodu a na podzim začínáme vystoupením ALEXANDROVCŮ...a tak oprašuji Kaťušu..

22 komentářů:

  1. Tato hra je jednou z položek v mém seznamu naplánovaných aktivit...tak jsem ráda i za tvou skvělou recenzi. Koukám ale, že si s lístky musím pospíšit .

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle divadelní představení jsem viděla kdysi dávno, ještě jako dítko školou povinné, v Mahenově divadle v Brně.

    OdpovědětVymazat
  3. To představení jsem neviděla ale jistě bylo pěkné já do divadla moc nechodím PÁ

    OdpovědětVymazat
  4. Simonko, Sluhu dvou pánu jsem viděla bohužel jenom na DVD a to nejednou, ale v divadle naživo to musel být opravdický zážitek Máme to stejné, já pana Donutila v mládi taky nemusela, ale dostal mě těma svýma vyprávěcíma večerama v televizi "Pořád se něco děje" ... Moc se mi líbí jeho písničky z Balady pro banditu a hlavně písnička "Ani tak nehoří" https://www.youtube.com/watch?v=a6L6ni1F_Qw

    OdpovědětVymazat
  5. Zážitek jste měli výborný, teda až na to horko v divadle. Donutila ovšem já nemusím stále.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem zažila jeho tatínka, chodil za mnou do lékárny, jmenoval se stejně jako syn a nezapřel by ho - vzhledem, hlasem. Moc příjemný pán! V době, kdy přichází léto čím dál dřív, by s tou teplotou měli něco dělat, ale je mi jasné, že to bude drahé!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle představení jsem náhodou před pár lety viděla a pan Donutil byl opravdu jedinečný   

    OdpovědětVymazat
  8. Carlo Goldoni který tu komedii napsal je dodnes populární i když od jejího napsání  uběhlo celých 270 let! Hru jsem viděla v televizi,ale v Národním to musí být paráda !   

    OdpovědětVymazat
  9. Neviděla jsem, ale určitě se do divadla chystám, děkuji za tip

    OdpovědětVymazat
  10. Rozhodně není špatné divadlo navštívit, je to velmi zajímavý zážitek. Je pěkné, jak se vždycky všichni společně těší na představení. Letos jsem u nás navštívila divadelní festival, kde sice hrály jen amatérské soubory, ale i přesto to na mě udělalo dojem. Chození do divadla je ušlechtilý koníček :)

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Kamarádka bydlí v Praze, tak se jí sehnání lístků zadařilo během dvou měsíců

    OdpovědětVymazat
  12. [3]: A to je škoda, ale každý na to prostě není

    OdpovědětVymazat
  13. [5]: Třeba se to ještě změní     

    OdpovědětVymazat
  14. [7]: Že !!!!...je to prostě borec, musí být po třech hodinách neuvěřitelně vyšťavený

    OdpovědětVymazat
  15. [9]:Álo, klidně bych to zopakovala, ale v zimě, abych se tam ohřála       

    OdpovědětVymazat
  16. [11]: Divadlo je svět, který buď osloví a vtáhne...nebo nechá člověka chladného a nevyvolá emoce....amatérské divadlo je úžasné...chodila jsem s dcerou od tří let do malého amatérského divadla na pohádky, byl to ohromný zážitek pro nás obě, pak jsem chodila se synovcem a ten se tam ve tmě bál

    OdpovědětVymazat
  17. [12]: To určitě bude zážitek, Simi, určitě poreferuješ, viď!

    OdpovědětVymazat
  18. Jak píšeš, divadlo je svět, který buď osloví a vtáhne...nebo nechá člověka chladným, já jsem ten druhý případ.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]:No o tom žádná, musím se podělit o zážitky i třeba negativní

    OdpovědětVymazat
  20. Tak trochu bledá závist, ale jen malinkato Donutil je prostě pan herec

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.