úterý 29. července 2014

Bulharsko včera a dnes....

....vše posuzováno a viděno očima pubertačky a zralé ženy, tedy náhled v rozmezí 34let...
Při mé první návštěvě mi bylo 14 let, tedy ukřivděný puberťák a občas taky na pěst, viděla jsem moře poprvé a zdálo se mi šíleně slané.Každé ráno jsme vydávali s bratrem na pobřeží a nacházeli obrovské mušle. Všude přítomná bulharská keramika, která se vozila jako prezent. Celé okolí bylo provoněné růžovým olejem a největší radost nám udělal táta nákupem námořnického trika. K večeři byly ryby, které jsem už nikdy nejedla, alespoň tak dobře upravené, no a jako bonus jsme získali výživný cestovatelský průjem, takže věrným přítelem byl Endiaron.
Při mé druhé návštěvě mi bylo 48 let, tedy zralá žena a občas taky na pěst, viděla jsem moře nepočítaně a už se mi nezdálo tak šíleně slané. Brácha má taky o 34let více i o tolik kilo navíc a mušle sbírat nechce!!! Bulharská keramika už není na každém rohu a je problém ji sehnat, stejně tak námořnická trička z kvalitní bavlny už zmizela a prodávájí se nekvalitní napodobeniny. K večeři byly také ryby, které už nejím a jíst nebudu neb pangas má do ryby skutečně daleko a i ten bonus s Endiaronem se dostavil.
Takže co se změnilo...vlastně je to jako s prvním vztahem, prvním dítětem...byl to první let letadlem, první moře v životě. Bulharsko je pořád stejně krásné, pořád stejně pomalé, neuspěchané a lidé jsou stejně milí jako tenkrát.
....a přeci se něco podstatně změnilo, moje tělesná schránka. Tenkrát nám stačil krém na denní použití maximálně doplněný olivovým olejem, no a dnes bez ochranného faktoru nejméně 30 bych nevylezla ani před barák...

6 komentářů:

  1. Krásný fotky. V Bulharsku jsem jednou byla, coby pětiletá, v Albeně. Škoda, že si to moc nepamatuju. :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Přes všechny negativní názory a pohledy mého okolí se mi tam líbilo víc jak v Egyptě nebo Tunisu,bylo to klidnější a bez vlezlých prodejců.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle fotek soudím, že dovolená byla supr

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Já to nechám na Tobě,ještě se necítím v oboru entomologie tak kovaná!

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě je tam krásně. Je fakt, že za ta léta se změnilo úplně všechno, co může změnit člověk...ale moře je pořád stejně úžasné..

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Bylo to moc fajn,super moře,super lidé,užila jsem si to.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.