úterý 7. ledna 2014

Coelogyne viscosa...

....tak jsem do Nového roku vstoupila naladěna do bíla, né že by venku napadl sníh, ale na okenním parapetu se rozzářila Coelogyne viscosa ze sekce Flaccidae, zástupce mého nejoblíbenějšího rodu. Tuto rostlinu jsem zakoupila na jaře z německé pěstírny, která nabízela import z Asie. S kamarádkou pěstitelkou jsme se rozhodly risknout první nezávislý nákup na překupníkovi, nebudu daleko od pravdy, že nákup byl nadějný, rostliny dorazily v pěkné v kondici, pouze tato coelogyne nebyla nijak moc na parádu. Spíš jsem počítala s odchodem do květinového nebe. Vždy je to risk, o to víc mě těší, že se aklimatizovala, no a na závěr roku se pochlapila květenstvím.
Moje rostlinka přes zimu stojí na jižním okně, na jaro ji přestěhuji na východní okno, má raději polostín, prudké slunce jí způsobuje nevratné popáleniny. Pěstuji v květináči, ale do budoucna budu uvažovat o přesazení do mělké mísy, jako již u všech ostatních tzv. utíká ven. Květy za tmavého dne jemně voní, za sluníčka je odér velice intenzivní.
V dotazech se mě ptáte, do jaké míry je vhodné a složité pěstování rostlin z tohoto rodu. Vzhledem k tomu, že se jedná o mou srdcovou záležitost, nebudu nikdy objektivní. Zásadně si vybírám rostliny, kterým vyhovuje moje teplé pěstování, né pokaždé se zadaří květem, né pokaždé rostlina okamžitě prosperuje, někomu vadí krátká doba květenství...doporučuji rozvážit, zkusit a když se nezadaří či neosloví, posunout se dál...

4 komentáře:

  1. No, je to nádhera, já bych si nikdy netroufla objednat kytku z přírody. O to víc obdivuju, žes jí dokázala přivézt ke květu. Krom toho moje pěstební místa jsou už plně obsazená, pokud bych chtěla jít do "vyššího levelu", musela bych svoje současné vymazlené phaly rozdat. A to já asi nedokážu, ne že bych byla lakomá, ale měla bych jenom strach, že se jim nebude jinde dobře dařit...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj kamarádko pěstitelko,

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:  Nejdříve to musíš zkusit a pak se rozhodneš,co je pro tebe vhodné.Je to jen otázka volby.Hodně lidí zůstává spokojeno se svými phalíky,někteří nezvládnou ani to a někteří touží pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Zapomněla jsem napsat,že jsou to parapetoví žrouti místa.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.