neděle 5. ledna 2020

Jak mi do života vstoupil Jura Klásek ...


Náš vztah jsme po právní stránce zlegalizovali podpisem smlouvy a do naší domácnosti před jedenácti lety přiskákalo kotě modré britské kočky.
Symbolikou naší dlouhodobé náklonnosti se jevil skok. Vlastnit rodový erb, určitě bychom si na něm nechali namalovat díru, příkop, jámu.
K prvnímu vážnému úrazu došlo ve věku kolem půl roku, kdy se kočičák netrefil a spadl z horní příčky škrabadla. Od pasu dolů ochrnul, spodní část těla včetně tlapek za sebou bezmocně tahal.
Moc šancí na uzdravení nedostal, předpoklad nápravy spočíval v naprostém klidu. Tři měsíce jsme měli v ložnici přepravku s nemocným zvířetem a uspávací injekci se podařilo trpělivostí zneškodnit.
K druhému vážnému úrazu došlo minulý rok v létě, kdy se kočičí fešák - atlet brčko opět netrefil a spadl z horní příčky škrabadla. Pro změnu si způsobil těžké pohmoždění celého zažívacího traktu.
Díky věku opět moc šancí nebylo, trpělivě jsem á dvě hodiny krmila mléčnou kaší, prstem strkala do tlamičky. Spala na zemi, utírala zvratky a přemýšlela za co. Ve hvězdách máme oba napsáno, že kdo chce kam, pomůžeme mu tam. A tak jsme tu uspávací injekci zase s díky odmítli.
Nové stravovací návyky jsme ladili pomaloučku a polehoučku, cíl jasný - žádné zvracení.
Při vyhodnocení výsledků potravinové intolerance jsem málem omdlela, neb kočičí senior trpí těžkou alergií na kukuřici, brambory a losos. Jistě netřeba vysvětlovat, že tyto potraviny nikdy nepozřel v nám známé a populární formě, přesto se nimi láduje denně. Celý jeho život striktně dodržuji fakt, že zvíře má svou stravu, člověk svou.




Pro odlehčení by se slušelo vysvětlit, kdo je vůbec ten Jura Klásek, když se kocour fakticky jmenuje Eduard.
Jura ... vyskočil z postele jako jura, váš děda je ale jura, cítím se jako jura. Pojmenování jura, hlavně v mé moravské domovině bylo symbolem pro zdravého, svěžího, životem a optimismem překypujícího člověka. Být jurou, být mladým a svěžím, je snem každého, kdo ráno hledí v časných ranních hodinách do zrcadla.
Klásek .... symbol znázorňující obilniny. V současnosti hojně používaný, často přeškrtnutý, dávající nám najevo, že zde nám pšenka nepokvete. Že nám něco chybí, něco přebývá.
Jura Klásek .... když pan Galuška psal oblíbený seriál  " Slovácko sa nesúdí ", netušil, jak moc se mi bude v životě hodit jméno a příjmení jednoho z hlavních představitelů, Jura Klásek, v podání pana Velena, který skvěle sekundoval panu Kronerovi.

Dlouhé hodiny jsem trávila na internetu, abych mému zdravému-nemocnému Jurovi sehnala granule, 
přitom dodržela přeškrtnutý Klásek.
Moje zjištění o stavu zvířecího krmícího arzenálu je zoufalství, tragédie. Jistě, kočky by kupovaly Whiskas. 
Složení, levného, ale i neúměrně drahého !!!!  kočičího krmiva vykazuje ve svém složení obrovská množství kukuřice, kukuřičného škrobu, brambor, bramborového škrobu. Podíl masa ... smutný příběh. 
Doporučení veterinárních lékařů, internetových portálů, odborných publikací se shodují, že každé jednotlivé zvíře nemá být krmeno od stolu. Výdobytkem moderní společnosti se valí tuny speciálního krmiva, kterými si doma vyrábíme přecitlivělé alergiky, zatučnělá prasátka. / nekrmí se prasata kvůli výtěžnosti bramborami a kukuřicí ???? /
I já jsem si doma vychovala v dobré víře Juru Kláska, byť brambory a kukuřici v životě v klasické podobě neochutnal a zaručeně by svůj čumák o tyto potraviny neotřel. 
Slavím úspěch, podařilo se mi sehnat krmivo, které neproběhlo kolem lánů brambor a kukuřičných klasů, ale i lososového oleje. Zatím jeden, jediný druh, který není narvaný těmito komponenty.
Svatá pravda, paní doktorko Kateřino, jsme to, co jíme. Vychovala jsem si doma Juru Kláska, dokonalého vegetariána, vegana a na novou dekádu plánujeme i přechod na fruktariánství ....

46 komentářů:

  1. Potravinové intolerance jsou bohužel výsledkem dnešní doby a krmení granulemi a kapsičkami. Děláme to v dobré víře i z pohodlnosti. Když se kočky krmili myškama, vším co našly v přírodě nikdy tyto problémy nebyly. I náš už zesnulý labík měl mnoho alergií, jak potravinových tak i těch které vznikaly čmucháním vzduchu a bordelu v něm. Takže jsme taky hledali vhodné krmení, kde by těch alergenů bylo co nejmíň. Našli jsme, nicméně na mou kapsu to bylo moc drahé. Nakonec jsme našli kompromis který mu ale vyhovoval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bez debat, také jsem bydlela v domě a kočky dostávaly do mističky pouze výjimečně. Bydli jsme doma zvyklí pro zvířata normálně vařit, protože granule prostě nebyly. Dnes jsou a složením je to sračka první třídy.
      Já nemám s vařením problém, nejsem pohodlná, klidně jim uvařím. Jsou bohužel tak zmlsaní, že vařené nežerou.

      Vymazat
    2. Náš pes musí mít také speciální žrádlo, mámina kočka měla dietu šetřící ledviny, ale před Vánoci to vzdala.

      Vymazat
  2. Souhlasím s větičkami VendyW. Dříve kočky měly takový svůj život víc spojený s přírodou.
    Teta nalila misku mléka z dojačky a o ostatní se miciny musely postarat samy. A jak se jim srst leskla.
    Ale chápu, že kočky vyšlechtěné už jsou prostě na tom se svým zažíváním jinak.Jsou to doslova kočky domácí, od začátku krmené tak, jak to mají v popisu svého bytí, takže na ledacos reagují nevstřícně.
    Hlavně, že jsi přišla na to, co Tvému kocourkovi svědčí.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, vše bylo jinak. Žili jsme v baráku, zvířata měla pro život daleko více prostoru, byla zdravá a bez problémová.
      Kdybych ty mé tři blbce vypustila u paneláku, v životě bych je neviděla.

      Vymazat
    2. Podívej se na BARF krmení. Je to syrová strava, maso, zelenina, vejce. Je to známý hlavně u psů, ale myslím že se to dá praktikovat i u koček. Zkus se mrknout na netu.

      Vymazat
    3. Znám, když byl malý jedl jen hovězí, byl zvyklí. Já nevím, co by na to řekla jeho domlácená slinivka.
      Dala jsem mu jiné krmení a hned blil, je to boj ve vysoké trávě.

      Vymazat
    4. Zvyklý ... já píšu jako debil, fakt, to bude sněhem venku :)

      Vymazat
  3. Simi, hlavně, že je Jura Klásek zase v pořádku a že víš, co smí a nesmí. Dneska má různé alergie hodně zvířat, naše Terri má problém s pravým uchem. Dlouhodobý zánět, už ani veterinářka neví, co s tím. Naštěstí poslední měsíc se to výrazně zlepšilo.
    Prozradíš výrobce krmiv bez kukuřice a brambor?
    Přeji kocourkovi ať mu chutná a aby díky Tobě tu byl co nejdýl. Hezké odpoledne. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to boj ve vysoké trávě, pochybím, nesedne a okamžitě zvrací, bohužel.
      Prozradím, já jsem něco podobného řešila pře zhruba šesti lety, Farkašová je alergická na kukuřici.
      Kupuji už roky Purizon, nemá v sobě kukuřici, ani škrob. Bohužel ale v jeho složení jsou brambory, přesto jsem našla u Purizon jedno krmení, které nemá nic, pro nás problematické ...je jelení, tak jsem zvědavá, jak ho budou žrát :-)

      Vymazat
  4. Simi, zvládli jste s Kláskem předchozí perpetie, takže zvládnout stravování pro vás bude brnkačka :). Mějte se oba dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bohužel to taková brnkačka není, pochybím ve výběru a okamžitě zvrací, bohužel.
      Ale Klásek je bojovník !

      Vymazat
  5. My krmíme syrovým masem + pokud má milostivá (modrá britská) chuť na něco od nás (ale to není zrovna moc často). Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem si Kláska dovezla, také jedl pouze hovězí s kysanou smetánkou.
      Když přezuboval, nešlo mu to ukousat a zkusili jsme kapsičky a už nikdy jsme se k hovězímu nevrátili.

      Vymazat
  6. Jako obdivovatel druhohor považuji jméno "Jura" za skvělé :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty jsi pane štverák, vždy najdeš nějaký fórek :-)

      Vymazat
    2. Čtverák ... a já jsem diletant !

      Vymazat
  7. Kde jsou ty časy, kdy nosily kočky na práh mrtvé myši.

    OdpovědětVymazat
  8. Všude slyším, jak jsou granule a kapsičky pro pejsky i kočky to nejlepší, ale v momentě, kdy přijde nějaký problém se zažíváním, většinou mi veterinář radil vařit maso, zeleninu a rýži. Na obalech pak stejně zjistím, že tolik chválené krmivo obsahuje žalostně málo masa. Je fakt třeba sledovat složení. Věřím, že kočičák si už svoje zdravotní problémy vybral v loňském roce ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, krmivo je plné brambor, kukuřice, šrotu a sraček, maso je vzdálené jako že já jsem Bardotová :)

      Vymazat
    2. No, nějaká podoba by tam byla...:)

      Vymazat
  9. Alergie, ach jo. Chovat jakékoli zvířátko je opravdu obrovská zodpovědnost. Tvého kocourka potkalo v životě veliké štěstí, protože dostal tebe. Není jen domácím mazlíčkem, ale právoplatným členem rodiny, o kterého je skvěle pečováno. Ať se Jurovi Kláskovi dobře daří a už nikam nepadá a ať mu chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klásek dostal stop, škrabadla ve výšce jsem zrušila, protože mi to za to nestojí, aby se znova někde svalil.
      Zvíře je závazek, citový, finanční, přeci ho nevyhodím, když je marod, asi bych si do konce života nedokázala v koupelně rozsvítit a podívat se na svůj ksicht.

      Vymazat
  10. Je mi líto, že kocourek trpí potravinovou intolerancí, jako alergik s potravinovými alergiemi vím, že pak stravování není jednoduché. Naštěstí jsi našla, co mu vyhovuje a zvládli jste to. Přeji vám další společné roky, ať už proboha neskáče ze škrabadla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, včera jsem si na tebe vzpomněla, po vánočním prasení mne chytil žlučník, doslova jsem se nenáviděla, já prase !!!

      Vymazat
    2. To je mi líto, nasaď dietku, ale co Ti radím, určitě to znáš. Moje peripetie se žlučníkem skončily, zato jsem měla zánět žil na ruce, kde jsem měla zavedenou kanylu. Aby toho nebylo málo, přidal se zánět močáku(na ty trpím) a včera se mi vrátil. Doufám, že nebude platit, jak na celý rok, tak po celý rok. Už by mně asi kleplo.;-)

      Vymazat
  11. Cérko, jméno má kocourek jako by pocházel od nás z dědiny, není Valach? Naši kožušci naštěstí takové problémy nemají, ale to bude tím, že ty kapsičky a granule prokládají myškami a všelijakou havětí. Cvalíček si třeba rád pošmákne na slepýšovi, Bětka je labužník a dáma, ta žere k mé nelibosti, motýly. Jonáš miluje mouchy, snad jedině Brunda se drží granulí. Zdravím Juru i ostatní tvé kožušky a samozřejmě i tebe a hlavně zdraví a už žádné alergie a intolerance :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, není Valach, Jura Klásek mu říkám já, vysvětlila jsem v článku.
      Můj nejmladší se také dožírá hmyzem, miluje mouchy, chrousty, pavouky, Farkašová mu sekunduje.
      Obyčejné kočky jsou daleko zdravější, pohodovější než tihle přešlechtění baroni.

      Vymazat
  12. Blondýnko, mazlíčci nám dávají někdy zabrat. Ani my Justýnu nekrmíme našim jídlem, ale ona si někdy dokáže posloužit sama. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám doma žebráky, co by stáli u stolu a čekali, co spadne, vždy mne to vytáčelo, tak jsem si je nevychovala, naštěstí.

      Vymazat
  13. Správná strava má blahodárné účinky.
    Off šem na sobě to neuplatňuji.
    Ať žije Eduard.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také na sobě neuplatňuji, ale umím o tom dokonale tlachat !!!

      Vymazat
  14. No, hlavně že už víte, co a jak... Mám kamarádku s kocoury, řeší to už roky, bohužel, alergie přibývají...
    Tak se držte!
    Simi, přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám takové alergiky dva a myslím, že ten nejmenší nebude pozadu.
      Veterinářka mi řekla, že má podezření, že si právě jejich profese tato zvířata kříží, aby měli stále nové a nové klienty, něco na tom bude !!!

      Vymazat
  15. Tak hlavně, že se povedlo nějaké to krmivo objevit. Na podzim jsem musela nechat uspat jedno z koťat(říkám jim tak pořád i když už koťatům bylo dvanáct let) a i když nám čtyři kočičky zůstaly, stejně ta jedna chybí. Je to vždycky moc smutné. Jedna z naših koček má pro změnu alergii na blechy, v takovém množství, co máme a když ještě navíc chodí ven a stýkají se s ostatními kočkami od sousedů, je skoro nemožné ji uchránit. Je to všechno jakési podivné. Držím Eduardovi palce aby byl zase jako jura a ještě dlouho přinášel radost do tvého života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celé postavené na hlavu, kočky mají stejná onemocnění co mi lidé, už jen zbývají inhalátory při astmatu.
      ... a nad vším si lebedí fabriky s krmením, léčivy, péče je dražší a dražší, zvířata choulostivější. Zařekla jsem se, už šlechtěné zvíře domů nechci.

      Vymazat
  16. Nejsem žádná chovatelka, zvířata ráda mám, ale odmala je nechci mít doma. Avšak i tak rozumím starostem, které nastanou při onemocnění, úrazech či odchodech domácích mazlíčků, je to citlivé. Myslím, že ty různé alergie co se u domácích zvířat objevují jsou asi opravdu spjaté se složením krmiv. Ono je to jak u lidí. Také se neustále rozšiřují a zvyšují potravinové alergie.
    Tak ať se již vše vrátí do roviny poklidné.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky tomuto odstupu máš klid, nebrečíš, nelituješ, nepohřbíváš a vlastně nestrádáš jako my, kteří jsme do rodin přijali zvířata.
      Rozhodně je to o jídle, můj kocour v životě neviděl bramboru, přesto jí denně žral jako součást krmiva a to mne doslova sere, za draho a přesto nekvalitně !!!

      Vymazat
  17. Jo, pro ty naše chlupaté miláčky bychom udělali cokoliv, že? Člověk se kolikrát ani nestačí divit, co ve složení některých krmiv najde :-/ Takže do dalšího roku hlavně, pro nás i naše mazlíky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vzhledem ke skutečnosti, že mám dva alergiky, tak už vím, že všechno žrádlo je plné šrotu, kukuřice, brambor a jiných sraček, vůbec není podstatné jaká je to cenová relace, vše stojí za hovno !!!

      Vymazat
  18. Onehdy jsem četla článek o psím krmení, které z nich dělá div že ne slepice a je v něm všechno jiné než maso. Vážně to nechápu a nedokážu si to vysvětlit ničím jiným než ingorancí na straně spotřebitele a nemorálností na straně výrobce. Co je na tom ale nejsmutnější, je že to odnesou ty nevinné němé tváře. Alespoň že jeden ten výrobek se našel! Buďte zdrávi :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím, že frutairánství byste mohli směle přeskočit a rovnou se vrhnout na stravu budoucnosti - pránu! :D

    Přeji vám oběma pevné nervy a hlavě zdraví! :)

    OdpovědětVymazat
  20. O kočkách se říká, že mají devět životů, ale ten tvůj Jura Klásek s nimi nějak plýtvá.
    Moc držím palce, aby objevená strava byla vyhovující a kočičák se znovu dostal do formy.
    Moje poslední kočka si v pozdějším věku oblíbila Royal Canin - to nejdražší, co v té době bylo na trhu a snad i díky tomu se dožila 17 let.
    P.S. Měla také problémy se zažíváním, neb v mládí ráčila spolknout jehlu s navlečenou nití a i když se operace podařila, problémy, zejména blinkání, zůstalo.
    Držím palce :-)

    OdpovědětVymazat
  21. To je ale kaskadér! Tak držím palce, ať mu zdravíčko vydrží. Já jsem byla vždycky ochotná udělat cokoliv zase pro svém psí kamarády. Rozumím Ti :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Galuškovu knihu mám doma, ale četl jsem ji před desítkami let a na TV se moc nedíval, takž na Kláska si nemapamtuji, ale znám kytaristu Stanislava "Kláska" Kubeše (hrával se Schelingerem, pak s Mišíkem v Etc. a v T4 s Dragounem) a teď si říkám, zda tu přezdívku nemá také z Galuškových příběhů.

    Ale jak se říká, kočka má devět životů a žádné pády ji ho nevezmou :).

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.