pondělí 23. prosince 2019

O usmíření, důležité otázce a docela jiných vánocích ....


Rok, co rok jsem na internetu našla nějakou působivou báseň, nejlépe velkého českého buditele.
S ním jsem popřála třaskavé a emotivní vánoční hodokvasy, doplnila fotografií a měla hotovo.
Tak nějak splněno. 
Letošní rok se mi " vydařil " po všech směrech i laureát literárních cen by to nevyjádřil lépe než můj pan učitel ze základní školy. Vyrazily jsme si se Soptíčkem do přírodního skanzenu v Zubrnicích, nasát atmosféru, pokochat se a vyrobit si něco pěkného v dílničkách.
Sluníčko nás mimořádně laskalo, když mne někdo jemně poťukal na rameno. Modré oči v lesku adventního svitu, za desítkami malých i velkých vrásek, milý úsměv a nahrbená záda.
Učitel, strohý, věcný za mlada, vyzrálý, jemný a korektní za švihácké penze.
Podal mi ruku, popřál bohaté a klidné vánoce a mezi řečí pošeptal :  " Chci tě požádat, odpustíš mi ? "
Nechápu, netuším, s otevřenými ústy natahuji studený prosincový vzduch, v očích mám otazníky.
" Odpustíš mi. Tolikrát jsi stála na hanbě, tolikrát jsem tě vykazoval ze třídy. Já se za to stydím.
Tvé oči byly jeden vzdor, tvá ústa nespolupracovala, ty jsi byla šílený rebel ! Odpustíš mi ?
A neměl bych ti vykat, když už jsi ta babička ? "
Čekala jsem, kdy ta otázka dorazí. Rodiče žijí už zase v páru, prarodiče žijí v páru, všichni jsou tak nějak do páru. Jen já mám velkou postel bez dědečka. Hele a tři kočky, to prý mají takové ty nafuněné paničky :-)
Ležíme se Soptíčkem v posteli a pouštíme si pejska a kočičku, jak dělali narozeninový dort. Vžívám se do fenomenálního hlasu pana Högera, když v tom slyším : " Babičko, kde ty máš svého dědečka ?"
A je to tady, co já řeknu ? Co odpovím ? 
Všichni rodiče a prarodiče čekají na vzletný dotaz, jak jsem přišel na svět a já musím odpovědět, jak jsem přišla o svého dědečka, ha.
Po tváři mne hladí malá ručka a slyším : " Nebuď smutná, babičko, dědeček si pohraje a zase se vrátí, má tady svoje hračky ! " 
Místo pečení a zadělávání vánočních těst, jsem jezdila na veterinární kliniku. Stávala na kopci, dívala se na nádhernou českou krajinu a upínala myšlenky jen k jednomu, ať má kočičí senior důstojný odchod.  Neodešel, je zdravý, spokojený a mohu ho hladit, ano, mohu ho hladit.
Nepekla jsem a mám upečeno. Jedna škatulka, druhá škatulka, jedna vánoční štola, třetí škatulka, já je všechny podezřívám, že mi k vánocům koupili ještě tepláky XXL.
Úklid jsem nepodcenila, i když mnoho hospodyněk mluví o Ježíškovi a chlévě, já jako správná blondýna jsem si zakoupila nový universální prostředek se sodou a marseilles mýdlem a voskem, bohužel jsem vynechala dovětek, pouze na dřevěné podlahy. / to je důsledek spojení žena x návod /
Rázem bylo v bytě kluzko, mám všude leštěnou dlažbu. Až tak zhruba po desátém vytření mohu směle říci, máme uklizeno.
Adventní čas došel naplnění, čas odpuštění, usmíření a velkorysých počinů. Mít více času, řekla bych panu učiteli, jak moc mne vzdor formoval, jak moc mi pomohl přežít a být silnou, nezapomenout však na to podstatné, být rebel s velkým srdcem a vyznávat lidství, naučit se pokoře. 
Vážení a milí přátelé, 
až zítra usednete ke stolu štědrovečernímu, přeji pohodu, klid a mír.
Víc než nákladné dary potěší škatulky od nejmilejších darované s láskou, víc než blýskavé šperky potěší moudra našich vnoučat, víc než dokonalá domácnost s dokonalým desingem nadchne již několikrát rozebraný vánoční stromeček od zdravých kočičáků.
Krásné vánoce, kouzelný čas, sílu a slunce nám vrátí slunovrat.
Vaše blondýna.



 

24 komentářů:

  1. Milá Blondýnko,
    děkuji ti za milé přání a i já tobě přeji pokojný čas vánoční :).

    OdpovědětVymazat
  2. Simi, děkuji a přeji Ti vánoční svátky prožité v klidu a pohodě. Růža

    OdpovědětVymazat

  3. Simi, děkuji za pěkné přání .I já Ti přeji krásné a pohodové svátky vánoční.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Simí,
    nádherně sepsáno - i já se těším na to, až nám bude navráceno "ukradené" sluníčko. :-) Kočičáky pohlaď i za mě. Já tu teď potkávám jen myši na onom světě, naše kočky se nějak "ztratily". Asi jim mrzne ocásek. :-)

    Vydařený čas vánoční, který se bude i nadále jen vylepšovat, ti přeje Dorýs Rorýskový.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky napsané, jak ty umíš! Ano, sluníčko už to taky zalomilo a pomalu se nám začíná vracet, a to je pro mě vždycky ještě mnohem větší povzbuzení než následující změna letopočtu. Tak ať se Vánoce vydaří co nejlépe.

    OdpovědětVymazat
  6. Přeji krásné vánoční svátky a vše dobré do roku příštího :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Simčo, kdybys místo speciálního prostředku vzala kýbl s hadrem, nemusela jsi až do půlky ledna doma bruslit ☺☺☺
    Moc Tě zdravím, přeji klidné svátky a věřím, že ti ten nový rok bude nakloněn mnohem více, než ten letošní. Užívej si Sofinku a mějte se krásně ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně popsané dojemné setkání a vánoční zamyšlení ��. Že jsi ale byla číslo!! Já pekla, kdybys bydlela blíž, taky bych poslala krabičku, ale takhle by ti přišly jen drobky :-))
    Užij si dcery a vnučky, přeji vám hodně štěstí a optimismu.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Smčo, jsem jako malá holka. Těším se na Štědrovečerní oběd, protože mám noční. V obýváku je jedna taková, doufám, že z lásky plněná škatulka od manzela, který mi celý tyden pil krev...:-) :-) :-)
    I tobě krásné a pohodové svátky (✷‿✷)

    OdpovědětVymazat
  10. Víš co mne u tebe fascinuje? To jak i ty tvoje největší životní sra*ky dokážeš podat s humorem, byť i zatím cítím velký smutek a někdy až frustraci. Tohle uměli jen ti nejlepší z klaunů nebo komiků (promiň, neber to prosím jako urážku) Nikdo nepoznal na jejich práci jak moc je jim zle. A to umíš i ty, i když občas někde probleskne ten smutek. Dneska se tu vystřídají děti s dětmi, tak bude veselo a večer? to už něřeším. Ale asi s radostí padnu do postele a budu spát. To mi teď nějak jde nejlíp a miluju to. Takže krásný Štědrý den!

    OdpovědětVymazat
  11. Simi, krásné a pohodové Vánoce i tobě. Užij si je jak jen to jde.

    OdpovědětVymazat
  12. Má drahá blondýnko! Pevně věřím, že tvoje síla a duch zvítězí!
    Přeji ti krásné Vánoce a hodně síly do dalších dní!
    Na dálku objímám, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Cérko, krásné a pokojné vánoce přeju :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Simi, přeji hodně pohody, zdraví a pokojně prožité svátky. Ano, jsou to svátky odpuštění a setkání.

    OdpovědětVymazat
  15. Simi, Tvé životní příběhy a Tvůj um je vepsat do řádků, mne moc baví. Letošní rok asi nebyl pro Tebe ten nejlehčí a proto Ti ze srdce přeji, ať ten nový je o větší pohodě, klidu a o radostech. Věřím, že se Soptíčkenm je zažíváš plnou měrou, je to okaté zlato. Myslím na Tebe s neschválenou stavbou, s nedořešenou platbou za práce na zahradě, s přejezdy za dcerou, která je se Soptíčkem sama, ale i na spoustu dalších krásných věcí, jako je třeba Tvá kouzelná zahrada.
    Přeji Ti hodně sil a energie do roku 2020, ale nejvíc ze všeho pevné zdraví. To ostatní se nějak pořeší.
    Hezké svátky. D.

    OdpovědětVymazat
  16. Blondýnko, přicházím trochu pozdě, tak ti jen mohu popřát hezký zbytek vánočního svátku a krásné další dny. Hezky jsem si dnes početla a děkuji za dárek v podobě krásného komentáře.

    OdpovědětVymazat
  17. O proč ne.. Vzpomenme na Frantu Černého alias alchymista Scottu v Cisarove pekari a jeho elixír na leštění podlahy..

    OdpovědětVymazat
  18. Víš, nad čím přemýšlím? Že spousta lidí zažije v životě něco bolestného, smutného, špatného... A někteří se neuzavřou, přestanou nadávat a litovat, a zkušenostmi dorostou k větší síle a lidství. To se mi líbilo v tvém povídání - že pak zjistíme, co je důležité - třeba úsměv. Děkuji za něj.

    OdpovědětVymazat
  19. Svátky vánoční jsou plné kouzel. Když na ně věříš.

    OdpovědětVymazat
  20. Se zpožděním přeji krásný zbytek svátků a aby nový rok byl lepší než ten starý a přinesl hodně milých setkání, šťastných náhod, spoustu inspirace a skvělých zážitků. :) Pavla

    OdpovědětVymazat
  21. Krásné, dojemné, hluboké - a pravdivé. Moc pravdivé. Kéž Vánoce promění všechno smutné a bolestné a něco z jejich kouzla se přenese i do všedních dní. Krásné dny! :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Blondýnko, všechno nej...
    života si užívej,
    ať se daří Tobě a všem,
    kocourka za ušima
    za mne podrbej.
    Kdyby se v roce příštím něco zvrtlo,
    tak jenom k lepšímu.....

    OdpovědětVymazat
  23. Na vánoční přání je už pozdě a na nové zase brzo, proto Ti popřeji šťastné vykročení do nového roku, ať se vše daří, všichni blízcí jsou zdraví a štěstí máš na rozdávání.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.