středa 15. května 2019

Z blonďatého cestovatelského deníku ....


Kdo očekává, že překvapím distingovaným chováním a dokonalou etiketou, toho skutečně zklamu.
Když u mé imaginární kolébky sudičky nakládaly, byly to holky pěkně rozjeté a nešetřily.
S přibývajícími roky by jeden očekával, že to vyklidním, zestárnu a zešedivím.
Ano, přátelé, já zešedivím / za těžký prachy u kadeřníka /, já zestárnu, ale vyklidnit, to já neumím.
Zažila jsem na Madeiře hodně veliký adrenalin a zde jsou tři docela malé ukázky, že když jedu já, blond hlava září do všech stran a průšvihy ... no posuďte sami.

Na balkóně

7:35 ... vcházím do hotelové jídelny u bazénu. Někdo má na dvoře slepice, kolem mé nohy poskakuje racek chechtavý a čeká svačinku. Miluji snídaně, žeru, dokud mi nezačne přetékat tukový prstenec přes okraj kalhot. Croissanty s nutelou, teplé houstičky, bábovky, sýr, šunka. Nirvána pro bloncku, která vstává ráno ve čtyři. Kávička, džus, kávička, buchta, meloun, umřu blahem.
8:08 ...  ty čuně, ty jsi se zase naprala. Mozkové závity jsou utlumené, zálibně ve výtahu mačkám 11.patro. Bydlím v oblacích a cestu mám kolem obrovské terasy. Vidím půlku nadpozemsky krásné Madeiry, moře, slunce, racky. Kochám se panoramaty, kochám se životem.
8:12 ...  stojím na balkóně a zjišťuji, že kolem sebe mám ráj, jen z toho ráje nemohu ven. Průvanem se zabouchl jediný východ. Běhám jako blbka, zkouším nouzový východ. Nejde otevřít.
Polévá mne horko, tváře mám rudé a ruce se mi klepou. Za pár minut odjíždíme na celodenní výlet a já stojím jako kretén zamčená na balkóně. Nikde ani živáčka, společnost mi dělá slunce, parníky na moři, racci se chechtají a já sedím na zemi. Škoda, že není v kabelce padák jako povinná výbava.
8:19 ...  sedím opřená o zeď, modlím se, aby šla kolem nějaká uklízečka. Království za uklízečku !
8:21 ...   kape mi první slza, když v tom mi to spíná. Mám číslo na průvodkyni. A mám i telefon !
No není to štěstí ?
8:30  ...   moje průvodkyně se jmenuje Simona a má blonďatý melír. Má taky pochopení.
8:45  ...  vbíhám do autobusu a všichni sborově tleskají. Už všechno ví, jsou informováni a umírají smíchy. Odpouští mi akademickou čtvrthodinku, protože se všichni domnívají, že jsem bioložka.
A kdo by jim vysvětloval rozdíl mezi vřesem a vřesovcem  ??





 

Já chci vonět

Pod tíhou rodinných událostí jsem se rozhodla, že ze svého života odstraním deodorant s hliníkem.
A na dovolenou nejlépe !
Ranní sprška, do podpaží bezpečný deodorant, přestříknout parfémem, šatičky a hurá do města.
Dnes je na Madeiře slavný den, ostrov se obléká do barev, do květin a bude celý den tančit.
Květinové slavnosti, však i já jsem stylová, také mám květinové šaty. Cítím se jako bohyně, cítím, že okouzlím každého prince i bez koně.
Procházíme si s kolektivem nádherné zahrady, proč po mně teče ten pot? Pijeme kávičku, mám v podpaží kola jako od vozu. Chci umřít.
Na toaletě se předkláním a cítím vlastní pot. Bože, já smrdím, já páchnu. Umřu hned a tady.
Na parte bude napsáno .... zemřela ostudou na madeirském hajzlu.
Nezajímají mne květiny, nezajímají mne princové, chci deodorant, chci mít na sobě metrák hliníku a nechci páchnout jako, když se v zoologické páří opice.
Zkrátím to ... celé město se netrpělivě shromažďovalo a těšilo. Já, blondýna z Ústí jsem běhala a sháněla deodorant s hliníkem. Co dělá stres s tělem ?  Vypouští potními žlázami i silvestrovský šampus. Čím větší stres, tím větší smrad.
Až teprve v sedmé drogerii jsem našla v regále jeden zapomenutý a funkční a toxický deodorant.
 / v regálech jich měli stovky, ale všechny jen a jen zdravé, neškodné  a neúčinné /
Jak jsem tak vystresovaná běhala po městě, ztratila jsem se. Cizí ulice, cizí ksichty.
Cesta taxíkem do hotelu mne stála 12 euro a řidič doma u večeře určitě říkal své prdelaté manželce, že převážel prase, které se nemyje a mělo by jezdit na valníku.
Slavnosti jsem stihla, vykoupaná, vyvoněná, v jiných květinových šatech. Smála jsem se, tančila, zpívala, bože, to byla krása, jen v podpaží jsem měla kilo hliníku.







Otisk s leskem hollywoodského bulváru

Po ránu jsme se procházeli lévadou / název pro zavlažovací kanál /, všichni se kochali přírodou, která voněla květy mimózy, eukalyptus měl kadenci kalašnikova.
I tak lze vysvětlit, proč šestnáct lidí prošlo kolem čerstvého cementu a jediná já jsem do něj zahučela celou rukou. Někdo má své otisky na americkém bulváru, já jsem zanechala svou stopu v hlubokém mimózovém háji a cement jsem si z podnehtových žlábků čistila ještě dva dny.
Návštěva místní rumárny /  tento název vymyslela průvodkyně Simona / mne opět atakovala do hvězdného nebe, protože nikoliv rum, ale madeirský koláč " bolo" z melasy, rumu, medu, ořechů mne naplnil až po okraj.
Co já budu dělat na večeři, když mám pupík plný ? Správně, přemůžu se, mám to v ceně !
Scházíme po schodišti do restaurace,  konverzace je podmíněná stářím rumu. Ti, kteří pili starší ročníky 15 plus, ti se smějí veseleji. Stržena davem, halasím také a nejlépe by bylo přidržet se zábradlí.
Rozbít si dnes hubu, nic moc. Rozbít si hubu jindy, taky nic moc.
Ruka se přidržuje zábradlí a v tom, mlask. Otáčím svou dlaň a na jejím středu mám krásný, zelený flusanec. Nějaký dobytek si prostě na schodišti odplivl.
Nemám ráda flusance svoje, ani cizí, nesnáším tyto exkrementy všeobecně a jeden takový exkluzivní mám vymazlený na své dlani.
Nevečeřela jsem, naopak jsem si ruku omývala, dezinfikovala, oškrabovala, na googlu jsem se informovala, jaká je inkubační doba cholery, tubery, břišního tyfu a jaká je šance na přežití.
Že mám šanci obrovskou jste pochopili dle mých řádků, protože mráz kopřivu nespálí a kdo by vás pak ovlažoval se svými excesy ?






 

50 komentářů:

  1. Oblažila jsi mne zrovna z rána :-). Mistrně jsou popsány Tvoje ,,útrapy" z míst, která Tě jinak naplňovala blahem. Zasmála jsem se nahlas!
    Krásné fotky!
    Měj se hezky a těším se na další Tvoje zážitky!
    Hanka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mé útrapy byly na jednom z nejkrásnějších kusů světě, kde jsem zatím byla !
      Dokázala bych se zde " trápit " zas a znova ..

      Vymazat
  2. Simi, dovolená s Tebou by musel být úžasný zážitek, protože Tvoje příhody jsou hodně neobyčejné. Taky jsem se zasmála.
    Madeira musí být nádherná, soudím podle Tvých fotek a ještě jsem si ji hned při předchozím článku vygooglila. Jsem zvědavá na pokračování. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madeira mne obdarovala nádherným a vyváženým počasím, takže jsem měla skutečně čas si jí užít a vrchovatě.
      Dovolená je to skoro jako s Andělem :-)

      Vymazat
  3. Hliníkárna ve Žiaru nad Hronom děkuje a nabízí komerční spolupráci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když padne nějaký ten milionek na gyros, úplně klidně se zavážu ke spolupráci :-)

      Vymazat
  4. Znám denní pobyt s tvou nevyčerpatelnou energií, takže tuším jaké muselo být tvé utrpení bez deodorantu. No co, nebýt nás blondýn, svět a lidé kolem by byli o spousty zážitků ochuzeni. Holka slintám nad tou krásou kterou naživo nikdy neuvidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, každá blondýna je kapitola sama pro sebe, že !!!
      Mám nacestováno, viděla jsem hodně krásných zemí, ale Madeira vítězí, je to neskutečný ráj, příroda je zde divoká, nedotčená a lidé si jí považují !

      Vymazat
  5. Ha, ha, to jsem se zase pobavila. Díky za zvednutí nálady.
    Jo, a až najdeš nějaký bio, bezhliníkový, zdravotně nezávadný, nejlépe kytičkový a sluníčkový, fair trade a já nevím jaký ještě další, deodorant, který BUDE FUNGOVAT, dej vědět. Pokusy s těmi nefungujícími mám za sebou, brzy jsem se navrátila ke drogistické klasice s hliníkem...
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má dcera je celá bio, deodoranty si vyrábí a říká, že když chci, aby ten přírodní byl účinný, musím ho použít na tělo nejméně čtyřikrát. Nedokáži si v běžném životě představit, že se jdu čtyřikrát za den omýt v podpaží a pak aplikuji.
      Prostě je to kalamita, skutečně, najít náhradu za hliník bude skutečný ořech !!!

      Vymazat
    2. Už jsem taky pokukovala po nějakém s hliníkem, zatím jsem zjistila, že bez toho bio je to lepší než s ním...:D

      Vymazat
  6. Tak to sis fakt užila! Ještě teď se směju, ale při představě flusance na své ruce....brrr! Děsím se všch infekcí v zahraničí. Já ale nemusím jezdit nikam. Mě pokousal tropický pavouk v Čechách. To je vyprávění na někdy jindy. A ten děs na balkoně si dovedu představit. Dodnes jsem nezapomněla na paniku zamčené (na WC) 6ti leté holčičky na svatbě mamčina bratra. Když jsem se pak dostala ven, myslala jsem, že se zblázním radostí. A to jsem bruneta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych na tom balkóně klidně seděla až do teď, jenže mi bylo líto toho celodenního výletu, byl do hor a jak často se dostanu do tak nádherné a neporušené přírody ?
      Takže bruneto, já balkóny a terasy stejně nerada, a když je to vysoko, brrr, ani s padákem :-)

      Vymazat
  7. Super popis, krásné fotky, zážitky jak z knížky.
    Simi, ty jedeš.
    Pozdravuji z Nerátek.
    Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nééé, to život mi píše takové estrády a já mu zdatně sekunduji.

      Vymazat
  8. Simi, lepší, než vtipy! Nádherně jsem se zasmála! :-)

    S vysazením Al na dovolené, to nebyl dobrý nápad. Antiperspirant BRÁNÍ pocení. Deodorant. jen přebíjí pach (a občas svým bylinným složením) i tvorbě pachu zabraňuje. Nikoliv však tvorbě potu! To je právě taky to, co NENÍ zdravé!

    Někde psali (a já též zažila na sobě), že zpočátku může být po vysazení hliníku tvorba potu i VĚTŠÍ! Až pak ( u mě po několika týdnech) se to stabilizuje. Takže teď doma to zkus znova. A měj po ruce věci na převlečení. Jestli chceš Al skutečně vysadit, NIKDY to nebude CELODENNĚ tak suché, jak s těmi Al-hajzly. Ale po čase to bude alespoň SROVNATELNÉ (po většinu času se skutečně s bylinnými deodoranty nepotím). Na pot ze stresu ale u mě například nefungoval moc ani ten Al.

    Pokud se ale člověk potí moc, je stejně něco v těle špatně - a je třeba začít hledat uvnitř (a něco na to VNITŘNĚ použít) - a ne se něčím jen patlat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsem neměla problémy s nadměrným pocením, jako přírodní blondýna jsem spíše suchý typ, který se musí k větší produkci potu vystresovat.
      Smích léčí, tak jsem moc ráda, že se směješ a bavíš !

      Vymazat
    2. Tak když jsi teda nikdy s pocením neměla problémy, proč jsi teda páchla "jako když se v zoologické páří opice"? ;-) :-D

      Vymazat
    3. Jsou věci mezi nebem a zemí, které tobě nemá smysl vysvětlovat :-)

      Vymazat
    4. :-D :-D :-D Ale má! :-D :-D :-D

      Vymazat
  9. Simi, tak tohle v žádném průvodci nemám šanci přečíst. Říkám pořád, že není nad online zážitky :-).Nasmála jsem se dost, ale chápu, že zažít tohle, by nechtěl asi nikdo. Ale zato nezapomeneš a i to je důvod cestování.;-).
    PS:Ta poslední fotka je dokonalá tapeta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, napsat, že má země tolik a tolik obyvatel, vyfotit pár kostelů a opsat údaje z netu, to nikomu nic nedá a mě samotnou to nebaví a unavuje.
      Je toho plný internet, ale dát kus sebe, svých zážitků, postřehů, to je daleko víc. Každý si najde kus sebe, kus svých prožitků nebo průšvihů a celé to pak polidšťuje a je to blízké.
      Takových kýčovitých tapet jsem nafotila mnoho, ta krása k tomu vybízí.

      Vymazat
  10. Milá bioložko, smradlavé prase či celebrito, nebo jak ti vlastně říkat, jak já se při čtení bavila, to si ani nedovedeš představit! Díky, díky, díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Procházkovic, bylo mi ctí a hlavně je to tedy opět závazek, budeš se chtít bavit i příště !!!

      Vymazat
  11. Tedy, ten plivanec je táák nechutný! Úplně jsem jen při té představě měla chuť začít si do něčeho otírat ruce!
    Perfektní článek :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že to je jediný lidský exkrement, který jsem v životě nedala a nedám. Za mé praxe v nemocnici mne nikdo nenutil vylévat tzv. Plivátko, protože věděl, že pak budu půlhodiny zvracet.
      Osobně se mi taková dobyčárna ještě nestala a už doufám ani nestane!

      Vymazat
  12. Simi, každý úsměv prodlužuje život. Takže díky, že jsi ten můj o nějakou tu chvilku prodloužila. Protože nad tvým dnešní článkem se nejde neusmívat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše lidské slabosti jsou skvělou předlohou pro eseje, romány, kriminálky a každá emoce se cení !

      Vymazat
  13. Skvělé. Adrenalinové zážitky, nádherná krajina, překrásné slavnosti, dovolená snů. Díky.

    OdpovědětVymazat
  14. Blondýnko, skvěle jsem si početla. Zdravé deodoranty už dávno nekupuju. Raději vonět s hliníkem :-) Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale je možné, že pak ta vůně dlouho nevydrží...

      Vymazat
  15. Simi, ty jsi prostě úžasná! Mám chuť s tebou cestovat, vezmu deodorant, dezinfekční gel a budu se báječně bavit jako teď u čtení!
    Měj pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V den květinových slavností, pokud bys mi nabídla deodorant, zůstala bys navždy mojí nejkrásnější, nejmilejší, nejšikovnější kamarádkou !!!

      Vymazat
  16. pot sem - poď tam, nám už je to všetko jedno, len nech si stále taká zábavná! Ja Ťa beriem potom aj s potom...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahý, je to obrovský závazek, být vtipný a nezabřednout do trapasu.
      Pro svého panovníka chci vždy vonět jako jeho květina !!!

      Vymazat
  17. Jsem v rozpacích, jak tě vlastně mám teď oslovovat? :-) :-) :-) Jsi boží:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mi můžeš říkat, jak potřebuješ !!!

      Vymazat
  18. Na Madeiře musí být nádherně, fotky jsi udělala krásné. Zážitky humorné, až na ten poslední :-(
    Ale určitě nezkazil celkový dojem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madeira je zatím to nejkrásnější, co jsem kdy viděla a jeden flusanec tomu nemůže ublížit. Jsem Italka, které se stýská po Římu !

      Vymazat
  19. Simi, opravdu jsem se pobavila, ty si to umíš užít úplně všude. Vlastně až na ten balón a ten poslední nepříjemný zážitek.:o) Jinak fotky nádherné, máš na co vzpomínat.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle přesně říká moje švagrová.. ty si to umíš užít !
      A má pravdu, konečně jsem se to v životě naučila, byl nejvyšší čas.

      Vymazat
  20. Kdo ví, zda to byl plivanec :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha, v případě čehokoliv jiného je zelené zabarvení fakt průšvih !!!

      Vymazat
  21. Určitě to nebyly zrovna nejpříjemnější zážitky, ale Simčo, promiň, fakt jsem si opět prodloužila život. Smála jsem se jako tele, díky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se už také směji, mám výhodu, že rychle zapomínám a vždy zůstává to hezké, příjemné.

      Vymazat
  22. Teda Simčo, koukám a čtu že dovolená byla skvělá :-)) Snad se tam taky někdy podívám, no a už za pár dní od Tebe budu pozdravovat v Římě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozdravuj ode mne, miluji Řím, mám ho pod kůží a je to moje zamilované místo!

      Vymazat
  23. Díííky za pobavení:-)) A fotky se ti také moc povedly. Začala jsem se těšit na svojí dovču u moře. Také miluji ty snídaně, jíme s manželem dlouze a v klidu (to se nám doma nepodaří).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý , kdo ráno brzy vstává, honí se, ten snídaně na dovolené miluje.
      Krásně si užijte dovolenou.

      Vymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.