neděle 12. května 2019

Od lidí k lidem ....



Z Čech jsem doslova utíkala. Vadili mi lidé, všední život měl šedou stránku a jela jsem na setrvačník.
Nedokáži si vůbec představit, že bych nevypnula motor, že bych žila bez relaxu. Umím naštěstí hodit povinnosti za hlavu a neodmítám se stát na malý časový úsek světoběžníkem.
Odletěla jsem na Madeiru a pokud mohu zpětně hodnotit dle fotek ...utekla jsem od lidí k lidem.
Hned první den jsem navštívila místní madeirskou tržnici a kdykoliv mi čas dovolil, nechala jsem se vtáhnout zas a znova. Tenhle barevný, nesmírně voňavý svět se mi vsákl pod kůži. Procházela jsem mezi miliardou lidí a natahovala do mého nitra dary tohoto překrásného ostrova.
Budu pár článků směřovat tímto směrem, ale pouze ze svého úhlu pohledu, z mých blonďatých průšvihů / a že jich zase bylo /, z fascinace přírodou, o které se dá i dnes říct, je nedotčená.
Nezahrnu vás přesnými daty, dokonalými údaji, těch je plný internet. Pokusím nastínit své zážitky, své emoce, v každé fotografii je náš svět, naše žití, i když tisíce kilometrů od opravdového domova.
Svět patří třeba jen na chvilku nám všem, jen si sáhnout...

























A jaké bylo jídlo ?   Častá otázka, podle které se země hodnotí.
Zapnu pouze jedny kalhoty, zbytek prostě nejde. I když tržnice hovoří svými barvami, sortimentem a vůněmi o něčem jiném / vše vypadá tak zdravě !! /, nelze se na Madeiře ubránit chutím. Tolik vynikajících ryb jsem v životě nejedla, doslova jsem si zamilovala stejky z tuňáka na bylinkovém másle s česnekem. Všudypřítomný místní chléb s česnekovým přelivem pěkné postavy neformuje, jeho vůni nelze odolat. Kdo jednou ochutná, nechce jinak. 
Sladké ovoce ... inu melounů, maraquji, ananasu jsem spořádala na kila. Ještě horší je alkoholizované madeirské víno, které se jí s tradičním koláčem bolo s melasou. Pije se celý den a jí se celý den.
Již chápu, proč zde mají dámy pořádné zadnice. Ještě štěstí, že mám tepláky ...
Krásný týden přeji, jak čas a povinnosti dovolí, oběhnu vaše blogy. To víte, po takové žranice je pohybu třeba.

48 komentářů:

  1. Simčo, tak to už se na další články fakt těším. Popravdě.... Já nikdy třeba na takové tržnici nebyla. U moře už jsem dovolenkovala několikrát, vždycky to bylo "na lehátku u moře" Zažít trošičku z života místních, to se mi zatím nepovedlo...
    Tak se těším na tvůj další příspěvek 😊
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem vděčná za tento poznatek, za tento svět. Bylo tam skutečně mnoho lidí, ale taková rozmanitost tvarů a barev, ještě jsem nikdy neviděla a ve srovnání s naší tržnicí je to takové hodně smutné, ani ta úprava a všude smrad vietnamských stánkařů a jejich hadrů.

      Vymazat
  2. Přála bych si alespoň jednou takovou tržnici navštívit a nasát tu atmosféru. Ochutnávala bych opatrně, potravinové alergie jsou potvory.
    Těším se na pokračování, na krásné fotografie a poutavé vyprávění. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potravinové alergie jsou problém, ale zde je vše z přírody a tolik chemie jako u nás se nepoužívá, tak snad by tě moc nepotrápilo.

      Vymazat
  3. Nádherný, prostě nádherný...:D
    Úplně mi tečou sliny. V podobné, ale zastřešené tržnici jsem byla na Kanárech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kanáry jsou za rohem, i když jsem tam byla, ještě jsem byla moc hloupá a mladá, aby mne něco takového zajímalo. Dnes mám místo sena v hlavě touhu něco vidět, něco poznat.

      Vymazat
  4. To je nádhera! Úplně cítím ty vůně, vnímám ten vítr vonící mořem...
    Moc se těším na tvé postřehy!
    Simi, vítej doma! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A na rozdíl od jiných destinací to zde voní vodou, není to suché a pokožka lidského těla jen vrní.

      Vymazat
  5. A já si říkala, Simi, že na té jedné fotce vidím tuňáka. :-) Zrovna ho mám chlazeného v ledničce - poprvé. Takže na másle... I když takový, jako je čerstvý, asi nebude. Ale třeba... :-) Už aby tu bylo pokračování! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že to byla taková delikatesa, jedla jsem ho denně a klidně bych v tom pokračovala.
      Tak dobrou chuť, ať si pomlaskáš.

      Vymazat
  6. Tak Simi, vítej zpět. Snad ti tenhle nadhled a touha na žití teď a tady vystačí na co nejvíce zdejších dnů. Těším se na neokoukané obrázky a tvůj pohled na žití uprostřed moře...
    Měj se moc fajn i tady u nás, doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říká se ... všude dobře, doma nejlépe.
      A nezbývá mi dodat - jaký si to uděláš, takový to máš, takže mi nezbývá než se s nadhledem pustit do života, který mám ráda a občas mne vysává, ale neměnila bych.

      Vymazat
  7. Milá Simonko, to to uteklo a jsi zpátky. Těšila jsem se na tvé dojmy a fotky, ale tohle, ta tržnice, to je pecka. Barevno, uspořádáno, ač to tam zbožím přetéká. Viděla jsem mnoho tržnic, ( Budapešť, několik jich bylo ve Francii a v Chorvatsku ) ale tohle je nejvíc!
    Budu se těšit na pokračování.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý ostrov je čistý, neuvěřitelně, ještě jsem nezažila takový pořádek.
      A od toho se odvíjí i ta kultura prodeje, ještě se máme, co učit.

      Vymazat
    2. Simi, včera dávali v telce záběry z květinové slavnosti na Madeiře a co myslíš - koukala jsem hlavně, jestli tam někde nejsi v diváctvu!
      Ty malé holky v krásných šatech a těch kytek! Jiřina z N.

      Vymazat
  8. To je krása, až přechází zrak. Já mít blízko takovouto tržnici s tou nabídkou zeleniny a ovoce, tak se asi stanu vegetariánem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle nepřeberné množství všeho je fakt ráj na zemi.
      Také naše země přetékala plodností, dnes máme pole řepky ! A v obchodech si kupujeme sračky.

      Vymazat
  9. Tak to je pastva pro oči i duši. Těch barev! Jen mi dost mrzí, že jsem v poslední době doslova líná někam cestovat. Věřím, že tahle mise splnila vše, co jsi od toho očekávala. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překročila sny a představy, protože jsem zatím nic krásnějšího, co se týče přírody neviděla.

      Vymazat
  10. Tedy, ta zelenina, ovoce a hlavně ryby, to je paráda. Určitě bych si vybral. Ale já si budu vybírat od příštího týdne v Řecku. Přeju krásné zážitky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem se svými zážitky v Čechách, tebe čeká odpočinek a nové obrzory, tak přeji šťastnou cestu.

      Vymazat
  11. Simi, do tržnice jsem na množství tvarů, barev (a určitě i vůní a chutí) ráda nakoukla. My se jim většinou vyhybáme, protože nemáme v oblibě moc lidí na jednom místě...Ale pokoukání je to parádní. A stejk z tuňáka bych si dala hned i s česnekovým chlebem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu dlouho vzpomínat, jak chutná čerstvost, jak voní právě utržené, neb u nás se tento dar pomalu vytrácí, chuť a kvalita jsou někde daleko od našich chuťových pohárků.

      Vymazat
  12. Zcela jiný fantastický svět. Spoustu druhů zeleniny ani neznám. Obdivuji, jak mají všechno krásně vyrovnané. Nepřeberné množství barev. Z tvého článku si dovedu představit tak akorát vůni česneku a toho pórku, co jsem tam viděla. Hlavně, že sis užila, do kalhot se zase rychle dostaneš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto jsem se vracela, je to fantastický svět, o kterém se jenom zdá.
      Chuť ovoce vyhoněná něčím, co naše orgány ničí, barvy v nedohlednu a vitamíny asi také. Tak žijeme a pak když vidíš opak, máš problém jen dodýchnout, aby se to nerozpustilo v nedohlednu.

      Vymazat
  13. To ovoce a zelenina vypadá úžasná.Ze všech druhů jsem poznala asi jen pět nebo šest podivností ke konzumaci. Co mne překvapilo, že se tam jí plodenství jako ovoce Monstery, tedy kdysi dávno jsem to v jedné knize o pokojovkách četla, ale říkala jsem si že něco tak malého by se jedlo., Jenže monstera v bytových podmínkách a ve své domovině je sakra rozdíl a tak koukám jak jsou ty palice obrovské! A rajčata tam prodávají nějaká nedozrálá....;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato odrůda rajčat se prodává i zde, za nemalý peníz. Jsou chutě dokonalé právě nazelenalé.
      Mostery zde rostou v takových velikostech jako například u nás ořešáky, takže plody jsou obrovské a chuťově luxusní.
      Na Madeiře je vše obrovské, je to nádherná, úrodná země, kde lidé umí hospodařit s vodou.

      Vymazat
    2. A jak taková monstera chutná? Koukám, že tam mají i pepíno, a ty protey mne taky dost překvapily, ty jsou doma v Africe nebo Austrálii.Ale květy mají tedy ohromné. Pitahayu a některé z těch dalších potvor jsme viděli s Míšou na těch farmářských trzích na náplavce. Je tam stánek s exotickým ovocem.

      Vymazat
    3. Monstera chutná jako monstera, já ti to neumím připodobnit, je to vše nesmírně specifické.
      To že má protea domov v Africe neznamená, že nemůže v odpovídajících podmínkách prosperovat jinde, má je zde totiž dokonalé. Protea se zde pěstuje i volně na zahradách a velikost květů je neuvěřitelná, jsou to doslova talíře. Já jezdím s kamarádkou často nakupovat do zahraničí a tam je velikost květů poloviční a cena drastická, zde jeden květ stál necelá tři eura.

      Vymazat
  14. Blondýnko, díky za krásnou reportáž z místa, kam se už nepodívám. Těším se na další. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že jsem jí navštívila v této době, v tomto věku, dala mi určitý úhel pohledu, o kterém se rozepíšu.

      Vymazat
  15. No jo, odlétla jsi někam tam ....
    Barevná nádhera! Já bych některé vystavené druhy zeleniny vůbec neuměla pojmenovat, ale ochutnat je, by mi nedělalo problém. A ty kytky!!!! Krása. Já bych tam chodila a kochala se. Mně lidi nevadí. No snad kdyby byla hlava na hlavě.....
    Těším se na další Tvoje fotečky a větičky.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla tam hlava na hlavě, ale ta atmosféra to všechno smazala, dokonalé místo na koukání, na nasátí lidského hemžení. A hlavně barvy.

      Vymazat
  16. Úžasné! Kdyby tam bylo míň lidí, bylo by to dokonalé :-) Spoustu těch plodů bych ani nepoznala - a o to je to romantičtější :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také né, byla jsem jako v Jiříkově vidění, myslím, že kdybych vše ochutnala, domů bych doletěla jen s plenami pro dospělé :-)

      Vymazat
  17. Simčo, úžasná tržnice, těch barviček a těch věciček, co ani nevím, co jsou. :O) Také bych ochutnávala a také bych nedopnula kalhoty. Těším se na pokračování tvé dovolené.
    Měj krásné dny, už doma. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem tak rozežraná, že se nemohu sladit ani doma !!!

      Vymazat
  18. Simčo, už teď se opravdu těším na další vyprávění a fotky. Informace o rozloze, zaměstnanosti a politice mě nezajímají, ale zážitky prožité na vlastní kůži i ostatní smysly to si počtu ráda. Zdravím po návratu do reality ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, já sama informace o těchto detailech vynechávám a soustředím se na to osobní, na to co člověk prožil, co cítil, co mu jednotlivá zem dala a co si odvezl.
      V době internetu už jsou tyto detaily mimo mísu, každý si je dohledá.

      Vymazat
  19. Páni, to je tolik druhů ovoce...a květin...a všeho..užívej si to plnými doušky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už si užívám v pracovním procesu, já na dovolené blog nechávám odpočívat.

      Vymazat
  20. Teda ta tržnice, to je skvost. Má kamarádka se zrovna také vrátila z Madeiry, tak jste možná nakonec chodily někde kolem sebe :o))). Musí tam být nádherně - těch kytek!! Tak asi se tam nepodívám, ale to nevadí, i z fotek mám dobrý pocit.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Madeiře jsem potkávala český jazyk dnes a denně a v době květinových slavností byla čeština kolem ve velkém.
      Nádherná země, mám naježděno, ale tolik krásy jsem ještě neviděla.

      Vymazat
  21. Pár dnů na zahradě a máš to zase dole :D.

    Tržnice je nádherná, moc se mi líbí, jak hraje všemi barvami.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak já čekám, až přijde pokračování - a kde nic, tu nic. Tak třeba večer?? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslechni, nic se nesmí uspěchat, vše musí uzrát, navíc já se živím jiným zaměstnáním než je blog :-)

      Vymazat
  23. Kéž by to bylo tak rychlé, jsem šíleně rozežraná a nyní je to boj o pozice, kdo z koho :-)

    OdpovědětVymazat
  24. U podobných končin mám strach, že se tam jí skoro jen ryby, a ty já nejím vůbec. Ale na ovoci bych si to zase vynahradil.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.