pátek 31. května 2019

Květen v kostce ....


Na otázku  "  Jak se vůbec máš ? ", ze mne vypadlo bezprostřední, lítám jako pták. Mám rozevřená křídla na maximum, letím nad krajinou. Vychutnávám si komfort dlouhého dne, probouzí mne ptáci a večer unavená ulehám. Tolik světla, slunce vlévá do žil potřebný náboj.
V měsíci lásky jsem stihla skutečně letět a posunula jsem své vjemy zase o kousek dál. Madeira, ostrov k neuvěření, ráj, kus nedotčené přírody. Vidět květiny z miniaturních květináčů v našich hobbymarketech, které ve volné přírodě prosperují do výše několika metrů, ochutnat plody, na které má ústa nezapomenou. Letěla jsem za dobrodružství úplně sama, poznala jsem báječné lidi, kteří obohatili můj pobyt, vyladili do dokonalosti. Ta skvělá parta lidí se pak na letišti objímala a cítila jsem, že každý si chtěl tu chvíli protáhnout, prodloužit a uchovat vzpomínku na náhodné cestovatele.
Zpráva o stavu lidstva - jsme na tom báječně, dokážeme se bavit, seznamovat, družit bez profitu, nehledat skryté záměry, jsme si skoro cizí a přesto se dokážeme společně skvěle smát, poznávat a cestovat.
Pro každého, kdo se bojí, cestovat je skvělé a pouštět do svých životů nové osobnosti, je ještě lepší.
Můj Soptíček se také nezdráhá a telefonuje dešťové víle. Chodí v klobouku, holínkách s kabelkou a do telefonu zcela vážně diskutuje, jaké bude počasí a co si má vzít druhý den do školky na sebe.
Ke svátku dostala své první kolo a k velké spokojenosti tatínka ním odřela zrenovované parkety. Nefalšované nadšení, radost, halasení jsem přerušila výbuchem zářivých konfet do prostoru.
Takže pokud používáte to vtipné o tchyni a uzeném, určitě by mne partner mé dcery viděl zauzenou nejméně pět metrů pod těmi parketami. Alespoň ty ksichty tomu naznačovaly a druhou dávku jsem si odvezla domů, jistě se najde důvod, vyhodit do vzduchu tisíce flitrů a konfet. / neříkejte nahlas, že jsem neřízená střela ! /
Zda to bude při kolaudaci ? Je to možné, ráda potěším dalším výbuchem paní z územního plánování.
Předpokládám, že má špatné spaní, jen co slyší mé jméno.
Už vím, jaké je to, šourat se !  Lidé s naturelem atomového reaktoru neumí žít pomalu, nedýchají pomalu, jsou věčně rozjetí, nastartovaní. V den, kdy mi vjel na zahradu první traktor, krumpáč zabořil hrot do jílovité zeminy, jsem se šourala. Prohlížela jsem si díry v jiných plotech, diskutovala s několika sousedy - důchodci o problematice zácpy a zda Guttalax nebo švestky ? Jak ovšem vysvětlit, že mne díky nervovému vypětí a strachu o zahradu trápí spíš opak .. jestli plenky s kraječkou nebo bez ní. Týden mám za sebou, 55 tun materiálu na místě a pokud přežiju tohle, mohu příští rok cestovatelsky rozcápnout svá letecká křídla, snesu i Sibiř, vydržím i mužíky s vodkou.
Loučím se s měsícem, který provoněl naše dny sladkými jahodami, šťavnatý meloun láká k ochutnání a s příslibem léta na rtech kouzlí úsměvy. Vysedáváme na předzahrádkách, terasách, živě diskutujeme, že náš hokej není vůbec špatný a co na tom, že jsme na začátku měsíce běhali v žabkách, v polovině v kozačkách a nyní v holínkách, máme to pestré, že :-)
Nadevírám měsíci, který jsem jako dítě milovala. Už jsme se jen ve škole poflakovali, výletovali, psali si zamilovaná psaníčka a šíleně se těšili na prázdniny. A vidíte, zase důvod, proč si bouchnout nějakou tu konfetu nebo rychlý špunt, za rohem je léto. Pokud někam letíte, příjemný let, ať už jako pták a nebo třeba jako pan Tau ...krásné léto.






KDYŽ PŘIJEDE TRAKTOR ...

Můj nejmilejší bývalý manžel zpíval ... Je to traktor, je to Zetor, jede do hor, kopat brambor.
Když vjel manipulátor do mé zahrady, vzpomněla jsem si na tento popěvek, tak snad to na ty brambory záhy nebude.




 

30 komentářů:

  1. Simčo, měla jsi krásný, barevný, voňavý i pestrý měsíc. Mně tentokrát chybí sluníčko, ale jinak bylo fajn. Červen jsem jako dítě také milovala, blížily se prázdniny a vše bylo před námi. Díky Tobě jsem si takovouto maličkost připomněla a je mi dobře. Zase se těším, i když prázdniny se smrsknou jen na dva týdny dovolené, ale bude fajn.
    Ten traktor na tak krásné zahrádce vypadá děsivě, tak ať toho moc neponičí.
    Přeji Ti stejně skvělý červen. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ten červen voněl právě těmi blížícími prázdninami, moc ráda na to vzpomínám ...

      Vymazat
  2. Jahody jsou předzvěstí prázdnin!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ta cena je boží, u nás se prodávají kilo za 129 kč.

      Vymazat
  3. Simi, pěkná květnová kostka. Jako vždycky pobavila. Mně květen utekl docela rychle (bohužel), ale stihli jsme toho taky docela dost. A ani nevadilo, že na jedny z těch deštivých dnů vyšly i na naši dovolenou - užili jsme si ji i tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, utekl a byl skutečně díky počasí hodně rozmanitý.

      Vymazat
  4. Simi, moc hezký měsíc jsi měla. Ostatně - květen, červen, černenec (ale jen do poloviny) mám také nejraději. Právě pro ty dlouhé dny, teplá rána se snídaní venku,zelený, ještě nevyprahlý, trávník,klábosení na pergole s přáteli, grilování a venkovní zahrádky u každé restaurace, kavárny, pizzérie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsme seděli venku a bylo tak dlouho světlo, bylo to úžasné. My, na světle závislí bychom to tak mohli mít pořád....

      Vymazat
  5. Simi, jako vždy si měla velmi akční, rychlý a barevný měsíc...
    Měj hezkou sobotu i celý červen!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Já letím (obrazně v hlavě) za chvíli na chatu, zítra se sejdem (snad) s pár lidičkama co mají v srdci už navždy ty naše chlupáče okáče. Bude sraz na dobříšském zámku, už pátý který organizuju a tak jsem zvědavá kolik nás bude. A i kdyby jen pár, je to zas o tom, popovídat si, projít se, nechat ty lumpy vyřádit i družit se.....a zase by nám mělo přát počasí, to je pro mě vždycky ta největší neznámá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí evidentně vyšlo a vaši psí přátelé se mohli družit do sytosti.

      Vymazat
  7. Pestrý květen jsi měla. A mne konfetovou salvou pobavila.
    Traktor na Tvém zahradním království svědčí, že akce plot už vypukla v plné síle.
    Tak ať si brzy a spokojená můžeš zazpívat - už je to uděláno, už je to hotovo.......
    Příjemný víkend, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si ještě počkám, chodím a ještě dlouho budu chodit zabahněná, moc mne to na tom staveništi nebaví. Musím vydržet...

      Vymazat
  8. Simi, mám ráda Tvá ohlédnutí za uplynulým měsícem. Květen jsi měla hodně pestrý. Trošku TI závidím odvahu cestovat sama. Mám takovou kamarádku, spolužačku z textilky a později jsme se sešli i pracovně. Obě jsme již v důchodu a ona si plní cestovatelské sny, moc jí to přeji. Také jezdí sama.
    Držím palce, aby byl pro Tebe červen stejně barevný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trefit se do stejného termínu je pro víc lidí problém, každý má jinou představu o cílové destinaci a tak si prostě sbalím ruksak a jedu.
      Vždy jsem narazila na báječné lidi. Nezříkám se cest s přáteli, protože jsou stejně jako rodina skvělí, ale i to cestování v jednom není špatné.

      Vymazat
  9. Brambory jsou teď ceněnou komoditou, já bych se jich nezříkal. Ale tobě i tvé zahradě držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším, zda bych měla potřebnou trpělivost při sběru mandelinky bramborové.

      Vymazat
  10. Simi, jsi střela...ale kéž by takových lidí, minimálně s nadhledem, bylo na světě víc.
    Madeiru ti ze srdce přeju, zázrak pro všechny, i co nemají rádi kytky a přírodu, tam se to snad i musí naučit :o)
    Konfety jsou fajn, ať si kdo chce říká, troška úklidu a zbudou vzpomínky jen na super oslavu s babi ;o) A neboj, přehoupne se červen a na zahradě už budeš jezdit jenom ty se sekačkou. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ... se sekačkou se bojím, že to letos nehrozí. Bude opět léto bez trávy, protože to oraniště než se dá do kondice, tak se začne stavět barák :-)

      Vymazat
  11. Simi, tak jsem si říkala, kam to ta holka jela pendolínem ( o čemž jsi tu psala ) a vida, podle jedné fotečky výše to byla Olomouc??? poznám to podle té fontány s želvami...
    Mimořádně hezký květen jsi měla...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak já lítám akorát do práce, z práce, do družiny, z družiny :D. I tobě krásné skoro letní dny přeji :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá maminka v produktivním věku to měla stejně, já bych ještě přidala chodby kroužků, protože já jsem jedno období furt seděla na chodbě a čekala.
      Jak jsme neměli auto, prostě to jinak nešlo.

      Vymazat
  13. Uf, když vidím ten traktor na konci příspěvku, trochu mám mrazení v zádech. Ale co, vše zlé je pro něco dobré. Plot budeš mít nový a od divočáků klid. Tak ať ti moc při stavbě zahradu neponičí, byla by to škoda, fakt ji máš jako z katalogu :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  14. Jsi tajfun!
    Ty tvoje měsíční "kostky" nelze než závidět!
    Jiný to co ty zažiješ v "kostce" nezažije ani za celý život :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak já poletím zítra. Úplně poprvé. Do Marsa Alam. Těším se a bojím zároveň :-) :-D

    OdpovědětVymazat
  16. 55 tun! To je tedy pořádná nálož, vůbec se nedivím, že se z toho šouráš. Jelikož šourání moc dobře znám, ti přeju, aby mu brzy byl konec a zase jsi létala a běhala. To je totiž mnohem lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Měla jsi opravdu krásný květen...:)
    Držím palce s plotem, asi jako všichni. Tentokrát jsem neměla čas číst ostatní komentáře.
    Nestíhám nic...

    OdpovědětVymazat
  18. 55 tun materiálu? Ty ses tedy rozmáchla :).
    Pro mě je červen ještě plný shonu, ale v létě si vše vynahradím.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.