sobota 18. května 2019

Já to už umím ....


Má švagrová říká, že si život umím užít. Tuším, že má pravdu.
Ale vždy tomu tak nebylo. Žila jsem život vzorné dcery, dokonalé matky a manželky, úderné pracovnice a mou hlavní náplní bylo dělat radost jiným.
Hrubě jsem se mýlila, až když jsem úplně vyhořela a vyškrábala jsem se ze dna, dostala jsem za úkol od psychologa, začít žít svůj život. Naučit se odpočívat, spát a hlavně dělat radost sama sobě.
Já to už skutečně umím, v té druhé půlce života jsem našla sama sebe a obdarovala se, plním si sny.
Díky cestování se mi otevírají obzory, o kterých jsem jen četla, snila.
Když jsem poprvé v katalogu uviděla květinové slavnosti na Madeiře, moje srdce zaplesalo a bilo jako na poplach. A co teprve na místě.
Mám geneticky zakódovaný vztah k rostlinám i díky mému renesančnímu otci. Jako dítě jsem se účastnila každé Flory Olomouc, jejíž nekonečné, barevné a voňavé záhony se zapsaly do duše malého človíčka.
Co se mnou udělala Madeira, ano, byla jsem nonstop zhulená květinami, nedotčenou přírodou a na květinový průvod v hlavním městě nikdy nezapomenu. Je to příležitost, kdy se ostrov obléká do barev, do květin a v rytmech tančí. Tančí každý, i ten největší páprda, pohupuje se do rytmu salsy, kroutí pánví, protože Elvisův odkaz nenechá nikoho chladným.
Každé větší město ostrova nacvičí program, oblékne se celá rodina, nazdobí alegorický vůz a hlavním městem jde průvod. Není průvod jako průvod, o to jsme se v našich životech s mávátky už přesvědčili a né jednou.
Pro někoho mnoho lidí, jiný by mohl namítnout, že vše zbytečné, marnotratné.
A co jsem si přivezla já z tohoto dne ?
Nefalšovanou lidskou radost. Jsme přesyceni násilím, bolestí, dny se nám smrskávají do pracovních a výkonnostních kritérií, stravování odměřujeme na bio, děti si neumí hrát, nepotřebují, mají virtuální mašinky.
A jak tak všichni tančili, všichni se smáli, mladí i staří, štíhlí i silnější, měl svět chvíli jiný rozměr.
Byl barevný, přívětivý a nebáli jsme se navzájem dotýkat, dýchat a od srdce se smát.
Pro tyto chvíle stojí za to žít ... a kdekoliv !
























Krásný víkend přeje vaše blondýna, pohodu a slunce. A je jedno zda na Madeiře nebo u rybníka, louce, kdekoliv, protože jedna moudrá žena říká, že každý den je dar.
 

39 komentářů:

  1. Marnotratný, ale krásný.
    Člověk se má umět radovat a pořád se na něco těšit, třeba na blbosti. Já byla včera natěšená, jak nakoupím naší vegance v bio obchodě. Naštěstí tam nikdo nebyl, paní prodavačka se mi hezky věnovala, taky teď ví v kostce o naší rodině všechno...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, co píšeš, ti řekne každý psycholog a psychiatr. Ovšem i já jsem se to musela naučit a že mi to trvalo !

      Vymazat
  2. Krásný, a tak by to mělo být. Dokud jsou doma děti, nedokážu to na 100%, ale snažím se dělat si co nejvíc radosti. Třeba zrovna včera, v obchodě jsem viděla krásný boty na obr podpatku... mám je doma :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Procházkovic, když jsem dočetla tvůj koment, rozsvítily se mi oči.
      Je naprosto přirozené, že když jsou děti, vše se točí kolem nich, neuměla bych to jinak a přišla bych si jako krkavec.

      Vymazat
  3. Moc pěkné! I když zrovna nejsem taneční ani karnevalový typ, minimálně oku bych jistě nechal spočinout na barvách i půvabu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A že bylo nač koukat, lahodilo to všem smyslům a věřím, že by si každý našel kus pro sebe. / samozřejmě pro oko objektivu, další už zaručit nemohu :-) /

      Vymazat
  4. Musí to být úžasná podívaná a hudba by mě určitě sváděla trochu si zakřepčit.
    Ti lidé také žijí životy naplněné prací a povinnostmi, ale přitom se umí na takovou slavnost připravit a pak si ji naplno užít. To u nás neznáme.
    Potěšily mně fotografie i vyprávění. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, známe. Dříve jsme slavili dožínky, vinobraní, jenže se z toho vytratila tak lidská radost, oslava nějakého završení cyklu, nu a je z toho komerční záležitost, kde ti i na záchodě vnutí flašku nebo produkt.

      Vymazat
  5. Nádhera. Také bych se určitě kochala. Mám také v genech zakódovanou lásku ke zvířatům a květinám. Hlavně po mé prababičce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkala moje generálka ... genetiku neoprčíš !
      A měla jako vždy pravdu. Vidím to i na mé dceři, její otec měl pramalý podíl na její výchově a když dcera jedná či hovoří, je to tam, je to přes kopírák.

      Vymazat
  6. Simi, to je nádhera. Úžasné, veselé, barevné pokoukáníčko. A ty dámy jsou všechny tak krásné, jak to dělají?
    Měj fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dášo, je to strašně komické, ale já se snažila fotit zblízka jen ty pěkné.
      Ve skutečnosti tam ženy nejsou pěkné, třeba jako v Itálii, jsou to takoví babochlapi.
      Skutečně, o pěknou ženskou tam člověk nezakopne a je to dané tím, že se na malém ostrově mnohokrát propojovaly příbuzné rodiny. Krajina je famózní, lidé lehce zdegenerovaní.

      Vymazat
  7. Simi, přesně, kéž bychom víc žili, ne přežívali.Víc si važili toho teď a tady. Mít radost z obyčejných věcí.
    Zase v sobě vydolovali bezprostřednost a radost dětí.
    Musela to být krása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, také mi to trvalo spoustu let. Dokud jsou děti, člověk před sebou hrne důležitější problémy, na cestování není tolik peněz.
      Dnes je to jiné, všechny našetřené peníze procestuji a neskutečně si to užívám, mám už na to i věk, nikam nespěchám, za ničím nekvapím.

      Vymazat
  8. Je hezké splnit si sen. A užít si to plnými doušky. A ano - je třeba si takových chvil vážit,protože opravdu každý den je dar a byla by škoda ho promarnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A není to jen o penězích, potěší i mne i kytička za pár korun.
      Přiznám se, já jich hodně promarnila, myslím, že jednou budu litovat, jakou škodu jsem napáchala!

      Vymazat
  9. Nádherné fotky a trochu brutální srovnání s naší realitou... Musíme se prostě víc snažit...
    Simi, měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že u nás jsme třeba víc fandové sportu, tam se umíme radovat opravdu vrchovatě.

      Vymazat
  10. Z těch barev až oči přechází.Atmosféra musela být OK. Já jsem malinko něco podobného viděla v Holandsku, kdy se tam poslední neděli v dubnu koná květinový průvod. Bylo to trochu jiné, ale taky to tam hýřilo barvami, květinami, kostýmy a alegorickými vozy a dobrou náladou.
    Je moc dobře když člověk využije šance užívat si.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Atmosféra nebyla OK, byla úžasná :-)

      Vymazat
  11. Krása, krása, krása... Spojení hudby a květin vypadá na fotkách famózně. Škoda že něco podobného není i tady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi z kraje, který byl o dožínkách kouzelný, vinobraní jedinečná, jen z toho zmizela ta lidská radost za dobře odvedenou práci, o prestiži ani nepíšu.

      Vymazat
  12. Blondýnko, díky za krásnou reportáž. Já se tam pravděpodobně už nestihnu podívat. A ano, už jsem se taky naučila žít každým dnem, vnímat ten přítomný čas, život máme jen jeden a je jen náš. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že toto zjištění dojde k naplnění až ve zralém věku, možná by člověk s časem nakládal jinak. S lidmi, s prací, volným časem ...

      Vymazat
  13. Tak jsem chtěla napsat, že i když tam mají tak neskutečný výběr ryb, zeleniny a ovoce, ty ženy jsou krásně krev a mlíko, žádný vyzáblý vizuny a ty mi to tou odpovědí Dáše zkazíš dojem! Ale chlapy tam hezký maj.... a ne že mi zkazíš radost! Já bych se tam asi musela od rána do večera přebalovat, protože bych se ze vší té květinové nádhery pokaždý posr..a...moje zahradnický geny po dědovi a otci mne neustále nutí bádat a hledat co nasázím na záhony, co kde užďoubnout, jak to pěstovat....kolik už jsem kde čeho natrhalal, uštípala. A už se to ukazuje i u dcery, která sice tvrdila, že až budou mít hotovou zahradu nic tam nechce, akorát jednu magnólii. Tu už tam mají, a k tomu rybízy, borůvky, teď dokupovala angrešt a za zahradním domkem má narovnané keříky, stromky a trvalky na vysázení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš slovanský pel je dokonalý, ženské jsou skutečně nepovedené, dotázala jsem se na to průvodkyně, protože tenhle poznatek se šířil jako lavina mezi celým kolektivem. Skutečně to přisuzují určité degeneraci, kterou vyvolal malý ostrov, kde se zadaří i sňatky v rámci rodiny, no.
      Chlapi nejsou špatní, řekla bych, že i opečovaní.

      Vymazat
  14. "Život úderné pracovnice" - Jo, úderná, to ty jsi! Vždycky mlátíš hřebíka po hlavičce! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, tvůj ostrovtip je ještě údernější :-)

      Vymazat
  15. Simčo, z těch fotek sálá taková živočišná energie a dobrá nálada..... U nás doma zataženo s deštěm. Dík, zvedlo mi to náladu :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však i u nás bude svítit, jen co se zem pořádně zalije.
      Taky mám ráda živočišnou energii, mnohdy mi v běžném životě chybí.

      Vymazat
    2. Jo, občas by se nějakej živočich hodil, to je pravda. :-D

      Vymazat
  16. Krásná atmosféra a těch barev! Pravda je, že u jižních národů to jde snadněji, vypadají pořád jakoby žili na rozkvetlé louce a mají třeba víc problémů než ti ostatní, pořádní a ukáznění :-)
    Co se žen týče, v Itálii je to přesně jak píšeš, o krasavici tu málokdy zavadíš. Zato chlapce máme hezké,možná i proto, že na sebe opravdu dbají. Ženské taky, až moc, ale chybí ten základ :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pozor, špatně jsem se vyslovila. Italské ženy jsou neskutečně opečované, jistě záleží do jaké míry je narvaná portmonka, ale umí se obléknout a pečují o svá těla, hlavně vlasy !!! Ano, muže máte krásné, svěží, s vráskami a hlavně voňavé.
      Na Madeiře jsou ženy ošklivé a navíc zanedbané, neumí to, vypíchnout svou jižanský pel. to Italové umí !!!

      Vymazat
  17. Nádhera! Jako květina vypadá na takových fotkách prakticky každý :-) Trochu těch barev by se v dnešním totálně šedivém dni hodilo i u nás, snad se taky dočkáme. Snům zdar! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorostla jsem věku, kdy si na ně mohu sáhnout :-)

      Vymazat
  18. Krásné, pozitivní, nabíjející, barevné! Jen víc takových zážitků, tuším, že nikdy není pozdě si je začít dopřávat:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak po smrti už přeci jen trochu pozdě je - ale do té doby... bychom to měly roztočit, drahoušku! :-D

      Vymazat
  19. Dr. Júlia F. Christensen, Dr. Dong-Seon Chang. neurológovia ako vedci a vášniví praktikanti ako tanečníci vydali knihu s názvom "Tanzen ist die beste Medizin". Neviem, či je dostať v češtine. Viem, že je v nej opísané tajomstvo, ktoré čiastočne vysvetluje tento text tie fotky. Dobre si to reportovala!

    OdpovědětVymazat
  20. To je jak karneval v Riu, ale spontánní a přirozený tím, že se zapojil každý, kdo měl chuť.

    Kdysi jsem viděl takový bezprostřední tanec v Šanghaji, přesně si už nepamatuji zdroj hudby, zřejmě se zvuk linul z přenosného rádia, několik lidí začalo na hudbu tančit a kolemjdoucí se přidávali.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.