pondělí 25. března 2019

Rozvíjej se, poupátko ...


nejkrásnější z květů,
od rána až do noci
budeš vonět světu .

Voní krásně jemně, její domovinou jsou jižní svahy Himálaje, Thajsko, Laos, Borneo, Filipíny, většinou v mlžných lesích ve výškách kolem 2000 m.n.m.
A o jaké krasavici zde hovoříme ... jedná se o botanickou orchidej COELOGYNE CRISTATA.
Právě na mém balkóně tato velice jemná a vzdušná rostlinka rozkvetla a já bych vám jí ráda přiblížila.
Jedná se o nenáročnou orchidej, u které pokud dodržíte vhodné pěstební podmínky, skutečně se odmění záplavou nádherných, vonících květů, které v kondici vydrží až 6 týdnů.
Já svou již dospělou a bohatě zakořeněnou rostlinu pěstuji pouze venku. Od dubna do listopadu má své místo v altánu, kde chytá svůj polostín. Na zimu ji stěhuji na zasklený balkón, kde zdatně a bez velikých cavyků zvládá teploty pod nulou. 
Jak již jsem zmínila, rostlina ve své domovině šplhá doslova po kopcích. Lze ji pěstovat v bytě, ale nepokvete a nebude prosperovat jako rostlina, která bude mít studený odchov. / a nemusí šplhat po kopcích :)  /
Substrát volím pouze jemnější borovou  kůru s důkladnou drenáží z kačírku, v létě zalévám hojně konví a nikdy vodou z vodovodu, ale dešťovkou.
Moje cristata kvete pravidelně v březnu, patří k jaru, patří k slunci a nebojte se, pokud dodržíte základní podmínky ... studený odchov  +  měkká voda + rozptýlené světlo + láska  ... potěší vás jako mne.  
Krásné vonící jaro vám všem, milí přátelé.






















/ samozřejmě se zde chlubím cizím peřím, nejlepšími pěstiteli a zahradníky v naší domácnosti jsou kočičáci, já jen staticky přihlížím /

27 komentářů:

  1. Simi, to je nádhera, ostatně jako všechny tvoje orchideje. A zátiší s kočičákem nemá chybu. Hezké jarní dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned jsem si, Simčo, myslela že se o kytku starají kožušci, jako u mě ;-) Krásně se Ti orchidej odměnila, tolik květů, nádherná podívaná i na kožuška. Zdravím z kotárů a měj se krásně, cérko :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to krásné, ale už se těším na fotky z Tvé zahrady.

    OdpovědětVymazat
  4. Je opravdu krásná a potěšilo mne že je tak otužilá.Včera jsem se na internetu dívala na hrad Střekov a prohlédla jsem si letecky zahrádky naproti Střekovu a mám dojem že jsem tu tvoji našla, ale to víš, že si jistá nejsem. Jenom se domnívám že je jako třetí od takového většího domu se zahradou. Ta zahrada hned sousedící s tím větším domem je také hodně dekorovaná kamenem, ale nemá altánek s jezírkem. :)

    OdpovědětVymazat
  5. A že už nějaký ten pátek po světě chodím a tento druh orchideje neznám.Je nevtíravě krásná.
    Hezký den, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že to je orchidej do studených podmínek, málokdo už jí dneska může dát co potřebuje, stejně jako kaméliím, gardéniím a bramboříkům. A tak se dá sehnat jen u pěstitelů, nebo koupit na výstavách, v prodeji jsem jí už neviděla snad víc jak dvacet let. Já osobně jsem jí koupila tady u nás na vsi od pěstitele. A rozrostla se mi do nevídaných rozměrů a to už jsem jí dvakrát rozsazovala a rozdala....

      Vymazat
  6. Simi, kdybych nosila klobouk, tak smeknu. Jsi sikovna.. koukni na ruce, jiste jsou zelene :-). U me jedou vysokoobratkove kytky, jako bramboriky, begonky a tak. Obdivuju, ze se dokazes takhle vzdelat a aplikovat znalosti v praxi. Nicmene model Misa ma jiste taky svoje zasluhy.. pa Lenka kocka

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já je mám už odkvetlé. Mám dvě ohromné a teď přemýšlím o tom že by jedna šla do světa, ale nevím ke komu. A ta druhá rozsadit, připadá mi, že právě proto už kvete strašně málo. Nejdřív měla kolem dvanácti květních stvolů a jak narůstala tak květů ubývalo. Tak jsem jí rozsadila a zas nasadila spoustu poupat a zase, jak narůstají, kvetou míň a míň. Pěstování má stejné jak tvoje, od dubna venku ve stromě, od listopadu na půdě pod střešním oknem. Máčím v dešťovce, občas přihnojím. no ještě to proberem.

    OdpovědětVymazat
  8. Simi, nádherné bílé něžné květy pěstuješ :-)
    Tento druh orchideje vůbec neznám. Já vůbec orchideje nějak neumím pěstovat, doma je svojí péčí vždy zahubím :-(
    Ale v práci mi jedna bílá krásně kvete !
    Tak přeji krásně rozkvetlé jaro :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Simi, je vidět, že kytičkám dáváš vše, co potřebují. Je nádherná, takovou jsem ještě neviděla. Společně s kočičkou tvoří krásné zátiší.

    OdpovědětVymazat
  10. Ta je krásná, takovou jsem ještě neviděla. No, já vlastně žádný odborník na orchideje nejsem, tak se není čemu divit, že... :o)
    Simi, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  11. Ta je úžasná, mám pocit, že jsem podobnou viděla v botanické zahradě...

    OdpovědětVymazat
  12. Simi, kdybys mi řekla, vezmi si buď tu překrásnou orchidej nebo tu kočku, tak bych nevěděla, co. Tak jsou pohledné obě.
    Zůstaly by u tebe.
    Orchideje jsem obdivovala před časem v Praze na výstavě a nafotila zamlženým foťákem.
    ( někde z toho mám na blogu spoustu fotek )
    Ty, co mám doma na okně, zdaleka nevypadají výstavně. Mám však kamarádku Irenku a ta je tedy má! rozuměj orchideje! - ve všech oknech a stále kvetou, jak to dělá, nevím.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  13. Simonko, tak jsem si dala tu práci a sama jsem byla zvědavá na to, kdy že jsem to byla ve Fata Morganě na výstavě orchidejí v Praze a našla jsem to v březnu 2016, dokonce jsem udělala několik příspěvků i na svém blogu. Ale, že to letí!
    Tvá krásná Sněhurka (jak jsem familierně nazvala tvoji orchidej) mě k tomu inspirovala.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavý druh orchideje, je jiná, je krásná. Květů má opravdu požehnaně. Každý chce to své a když mu to dopřeješ, tak potom se dočkáš třeba takovéhle odměny.
    A Kočičák? Ten má kožíšek taky pěkně hustý, asi je o něj taky dobře postaráno:-).
    Hezké jarní dny
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  15. Simi, je úžasná. :-D A v kombinaci s kočičákem jedinečná. :-D
    Já bych jí mít nemohla, protože bych jí nedokázala vytvořit podmínky pro zimování. Už mám dost starostí s dendrobii, které jsou také chladnomilné. Zatím mojí péči přežívají a odvděčují se květy.

    OdpovědětVymazat
  16. Simi, je úchvatná! Jemnost a něha, prostě nádhera!
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  17. DOVOLÍM SI ODPOVĚDĚT VÁM VŠEM ZA KRÁSNÉ KOMENTÁŘE ... DĚKUJI A UŽÍVEJTE JARO.

    OdpovědětVymazat
  18. Simi, je krásná. Já bych měla zasklený balkón na zimu, ale nemám, kam ji přesunout na léto - na tom zaskleném balkóně bych jí tak akorát úspěšně upekla (je orientovaný na jih)

    OdpovědětVymazat
  19. Poslední fotka s kočkou je kouzelná :-) Včetně toho, jak spolu na tom obrázku všechno dohromady krásně ladí :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Orchideje jsou královnami květin.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to je tedy nádhera. Obdivuji moc, myslím, že jak jsi to napsala, zní to jednoduše, ale vypěstovat takovou krásku umí jen málokdo.

    OdpovědětVymazat
  22. Je opravdu krásná, mě neznámá. Nevadí kočičákům, že obsadila jejich místo?
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
  23. To je nádhera :-) Poslední fotka s kocourem nemá chybu, on je stejně ten nejkrásnější kvítek :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Tento druh neznám, v současné době máme 4 druhy v květináčích v panelákovém bytě a daří se jim náramně.

    Kočka je jak na stráži, ještě krok a skočím :).

    OdpovědětVymazat
  25. To je taková střapatá nadhera:-):-):-)

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.