neděle 17. března 2019

O závazcích ....


Je tak jednoduché si v dnešní době pořídit zvíře, psa, kočku, rybičky, hada, krávu i slona.
Ta radost, když po bytě poskakuje psí miminko, na opěradle křesla vrní malá kočka, v teráriu se vyhřívá leguán, křeček už po desáté sedí za skříní a zpracovává své zásoby, které si sebou přinesl.
Jako naprostá samozřejmost nastupuje do našich životů péče o zvíře, stravování, hraní, láska, veterinární péče, spousta času, mnoho peněz.
V jedné diskuzi, kdy jsem se pozastavovala nad situacemi, kdy lidé péči o zvířata nezvládli, i když úmysly byly na počátku křišťálově čisté.  Následky už tak čisté nejsou a pak  se díváme v televizi na podvyživená, zanedbaná zvířata, leckdy na pokraji života a smrti. A právě v tomto rozhovoru jsem řekla, že kromě lásky cítím vůči mým zvířatům s přibývajícím věkem daleko více zodpovědnosti.
I já jsem zásadně letos pochybila, když jsem pro lidská trápení neviděla ta zvířecí.  
Pohádala bych se do krve, že se mi to nemůže stát. Vidíte a stalo.
Poučena jsem nasypala metráky popela na hlavu, přestala se zarputile hádat a mé tři  " závazky " si hýčkám. Metráky chlupů po celém bytě, noční šarvátky  či bitvy o pozice na škrabadle, rozlité misky, vysypané květináče v boji s bzučícím hmyzem, schované ponožky za pračkou, kusy žrádla rozmazané po koberci a tři čekající příživníci, vždy když otevřu dveře bytu. Sedí v řadě a čekají.
Jsou plně závislí na mé péči, na mém čase a jsou nedílnou součástí mého života. 








Přeji krásnou neděli a pohlazení všem chlupatým i nechlupatým kamarádům, kteří s námi žijí, dělají naše životy veselejší, jsou jejich součástí, obohacují ho.
Jo ... tak jdu vyluxovat tunu chlupů ....

43 komentářů:

  1. Krásní spolubydlící! U mne se žádní takoví nenacházejí, protože vím, že by to se mnou neměli jednoduché. Takže se vždycky ukrotím a živého kamaráda, který by na mně byl závislý, si raději nepořídím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto rozumím, když jsem si pořizovala svá zvířata, bylo to pro radost, pro pocit, ovšem s přibývajícím věkem jsem si velice dobře vědoma, že kdyby se se mnou něco stalo, byl by to problém.

      Vymazat
  2. Blondýnko, tvoje parta je nádherná. Kochám se. A je to samozřejmě závazek. Příští týden tři dny Morava a náš syn bude dělat Justýně chůvu. Ale když oni tak krásně obohacují náš život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám skvělou švagrovou, já krmím jí, ona mě. Bez ní by to byl skutečný problém.

      Vymazat
  3. Simčo, je to tak. I my jsme “nakažení“ zvířecí láskou.... 2 psi, 2 želvy, 1 papoušek. To počítám jen ty u nás momentálně žijící. Kdybych zašla do dob předešlých....
    Náš denní režim se podle nich řídí. Neustále koordinujeme, kdo v kolik přijde z práce, školy, abychom je nenechali dlouho bez venčení. I naše dovolené jsou v podstatě plně pod taktovkou zvířat, především pejsků.
    Zvířata máme, milujeme je a máme je jako naprosto plnohodnotné členy rodiny. My si je vybrali, my je s námi svazali, my je omezujeme vlastním životem, činností, my jim musíme dopřát u nás hezky život. Tu zodpovědnost máme.
    Měj prima dny, Petra
    PS: tvoje kočadny jsou překrásné. To je nějaká konkrétní rasa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je nesmírně důležité, vytvořit zvířeti patřičné zázemí, věnovat se mu a hlavně, přesně jak píšeš,podřídit žití náročnému koníčku.
      Je hodně lidí, kteří právě toto podcenili a péči o zvíře třeba v době dovolených řeší a co se zvířetem. Já si třeba pomáhám se švagrovou, je zlatá, o všechny se v mé nepřítomnosti vzorně stará.

      Ano, je to konkrétní rasa, všechno to jsou kočky britské.

      Vymazat
  4. Krásní kočičáci. Víš co, on je rozdíl v tom, když někdo opomene jednou kvůlivá svým starostem, nebo onemocnění. Ale je spousty lidí, kteří si programově pořizují zvířata jen kvůli tomu, aby neustálým bitím a týráním mohli vybít své frustrace a někomu ukázat jak nad ním mají navrch. Jsou to srabové, kteří si netroufnou na silnější, ale vybírají si ty, kdo se nemohou bránit. Kapitola sama o sobě jsou ti, kdo za utrpení dokáží inkasovat nemalé peníze. Já, ty, Slunečnice a spousta jiných se snažíme jim dávat co potřebují, protože je bereme za členy rodiny, ale jako u té rodiny občas něco přehlédneme, nebo tomu nevěnujeme tolik pozornosti či důležitost. Nemá cenu se za to obviňovat (říká ta, která si doteď klade za vinu smrt Matýska) protože stejně tomu co se stalo nemůžeme někdy zabránit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pro mne je zvíře součást rodiny, jako model jsem to měla celé dětství.
      Nebyl problém to přijmout. Nejdřív zvířata, pak lidé. Žádné násilí.
      A právě tímto jsme se od malička učili, že zvíře není jen zábava, ale hlavně zodpovědnost.
      S lety, které prostě přibývají si čím dál víc tuto skutečnost uvědomuji. Dokud jsem tu, je o ně postaráno, ale co kdyby ...
      Týrání zvířat je samostatná kapitola, zítra jdeme na čištění zubů a přesně vím, že budu na prášky, když jim nebudu moct dát nažrat.

      Vymazat
  5. Simi, máš krásné kočičky, obdivuji huňaté kožíšky. Alergie mi nedovoluje mít nějakého chlupáče a tak jsem před 11 roky zvolila suchozemskou želvu, kluka Poldíka. Není to zvířátko na mazlení, ale mám se o koho starat a Poldík, když mě vidí, hned přidá na rychlosti. Co kdyby panička nesla něco dobrého.
    Měj hezkou neděli, kočandy hladím a jdu dát Poldíkovi kousek banánu, ten miluje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto to chápu, má dcera má alergii a musela s tím bojovat za pomoci vakcín, léků.
      Hladím Poldíka, má vkus, já banány taky ráda :)

      Vymazat
  6. Milá Simonko, v první řadě, máš náádherné milášky :) . A už si nic nevyčítej, máš jen jednu hlavu a na ní už tak dost starostí. Však víš, že i já si sypu popel na hlavu, ale naštěstí všechno jde vyřešit. Bohužel jsou mezi námi lidé, kteří nemají soudnost a zvířata, či děti /což je tragedie/ si pořizují z různých důvodů. A nemají ani setinu zodpovědnosti k ničemu živému. Včera zrovna v televizi byly kočky, které žily u jedné takové chovatelky, ale tady asi už hold nebylo všech 5 pohromadě. U mě ta zodpovědnost přišla s věkem a samotou, ale neměnila bych. Dnes jsem měla legrační sen /zodpovědnost?/ jestli synův 12letý pes ještě nakryje fenku.. :) :)))) Měj se hezky, Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kočičková, přesně. Poslední dobou jsou toho plné noviny, internet. Nesoudnost lidí, kteří si pořizují nebo různě zachraňují zvířata, jenže nemají ani prostředky, natož zázemí. A ty fotografie bývají drastické. Nejsem chudák, ale mám třeba Farkašovou s alergií, tak vím, kolik takový provoz tří zvířat stojí včetně veterinární péče.
      Věk, ano věk je problém, já třeba vím, že dokud budou tihle v kondici, žádné další zvíře nepřibude.
      Děkuji za podporu, stejně bych nakopala a bude mne to mrzet dlouho.

      Vymazat
  7. A jsou úžasní, čumáčci jedni. Jedna kočička hezčí než druhá. My máme fenku a má chronický zánět uší. Na veterině jsme co 14 dní a těch peněz, ale nelituji, protože je to naše zlato. Přes den bydlí venku a když přijdeme domů, bydlí s námi. .o) A chlupy také všude.
    Simi, nádherné fotky, kochám se stále dokola.
    Přeji prima neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky s Farkašovou trávila mládí po doktorech, nikdy bych nevěřila, že tu bude devět let, ale s láskou jsem jezdila a o penězích raději mluvit nebudu.
      Jsem ráda, že si tak všichni spokojeně chlupíme :)

      Vymazat
  8. V současné době máme 2 pejsánky - třináctiletého šarpeje a dvouletého brakýře. Než jsme si brali toho mladšího, dost jsme se rozhodovali. Jak sama píšeš, je to velký závazek. Bez psa si život neumím představit, tak bylo rozhodnuto. Bohužel je hodně "chovatelů", co péči nezvládají, bohužel. A kočičáčky máš moc krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, zvíře se musí nakrmit, pomazlit a veterina také není zadarmo, je mi líto zvířat, jejichž pseudopáníčci si to neuvědomí a péči podcení !

      Vymazat
  9. Máš krásné číči. Já si nikdy zvíře nepořídila - právě i kvůli té zodpovědnosti...

    OdpovědětVymazat
  10. Milý Šemíku,
    slovo příživník jsem ještě nikdy nečetla v tak milém kontextu. Ať žijou číčáci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, moji příživníci, kdybys je viděla, jak sedí u dveří, je to tak dojemné !

      Vymazat
  11. Sú nádherné ...
    Nevedela by som žiť bez zvieracieho tvora ... Máme kocúra a fenku, máme sa o koho starať a oni nám našu lásku oplácajú na stokrát. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě strašně chyběli, ale dnes si už připustím, že v případě onemocnění a dlouhé hospitalizace by péče o ně byla problém a to jsem třeba před deseti lety neřešila.

      Vymazat
  12. Tvoji mazlíčci jsou krásní. chovat zvířátko není vůbec jednoduché a každý by si to měl pořádně rozmyslet a seznámit se s tím co doma chce mít. Jenže mnozí rodiče koupí rozmazlenému dítku vše, na co si ukáže a taky bohužel zvířátko, které nakonec skončí v útulku a to v tom lepším případě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsou situace, které mne osobně hodně bolí a troufám si říct, jsou spojené s inteligencí a gramotností. Nepochopila jsem, když nemám peníze pro sebe, pro děti, proč rozpočet zatěžovat zvířetem nebo zvířaty. Vídám to kolem sebe a je mi strašně smutno, ta zvířata za to nemohou, lidé mají cítit závazky na několik let dopředu.

      Vymazat
  13. Simi, děkuji za tento článek! Ta zodpovědnost je opravdu veliká a hlavně absolutně nutná!
    Jak to píšeš - chlupy, vylité misky, ne zrovna francouský parfém, když se někde vyválí, ale ta láska, ty oči, ta věrnost co nám dává, to nikdo jiný neumí.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tyhle situace se člověk nepřipraví, nejsou přenosné.
      Vše musí být o vzájemné lásce a vztahu, pokud tomu tak není, zvíře trpí.
      Přimlouvala bych se u každého, aby i on byl věrný, zodpovědný.
      Každé zvíře dá spoustu lásky, ale i mnoho péče potřebuje !

      Vymazat
  14. Už jednou jsem tady napsala, že kdo si chce pořídit zvířátko na doma, musí vědět do čeho jde. My doma žádného zvířecího miláčka nemáme, ale jsme takoví půlpečovatelé o psa Báru a kocoura Pepu od syna, který bydlí nedaleko od nás.
    Hezký den, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vědět ano, ale připustit si, že po počáteční euforii přijdou povinnosti, je potřeba spousta peněz a času.
      Vidíš, i ty máš svá zvířátka, sice v dočasné péči, ale máš :)

      Vymazat
  15. Simčo, jsou to krasavci, je na nich vidět tvoji péči. Co by jsme pro ty naše kožušky neudělaly. Zjišťuju, že mám raději zvířata, jak některé lidi. Pro naše micinky bych udělala všechno. Jak říkáš, tuny chlupů, hlavně teď na jaře. Malí kožušci si dovolují to, o čem ti velcí ani nesnili. Uklízím po nich vysypané květináče, stelivo všude možně, vázu už si ani nedovolím postavit na stůl a kupodivu mi to vůbec nevadí. Jsem ráda, že je mám. Je mi líto, když si někdo vezme koťátko a pak ho vrátí, že má alergii, všechno se dá řešit, jsou to jenom výmluvy. Kolikrát si říkám, jak vidím tu spoušť, že by to s nimi ten, kdo je opravdu nemiluje nevydržel. Proto by si zvířata měli pořizovat jenom ti, kteří je budou mít opravdu rádi a budou jim umět odpouštět jejich úlety.Zdravím z kotárů a posílám pohlazení tvoji chlupaté smečce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že se to věkem zklidní, upraví. Míša byl taky šíleně divoký, neustále se něco válelo po zemi. Dnes se zklidnil a už po něm není taková paseka.
      Mávám na kotáry a hladím !

      Vymazat
  16. To jsou ňuňánci mazliví, úplní sameťáci! :)
    Přeji ti s nimi hodně šťastných chvil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsou chvíle, kdy slovo nuda není na programu a fakt je veselo.

      Vymazat
  17. Krásní příživnici jak jim říkáš, jen se
    zabořit do jejich chlupů! Mít jakékoliv
    zvířátko je velká zodpovědnost...
    Že ti něco "ujelo" je prostě nešťastná shoda náhod, je vidět že se staráš vzorně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně .... základ je, pořídit si výkonný vysavač !!!

      Vymazat
  18. Krásné vyznání a ještě krásnější fotky, které mě, coby kočkomila, potěšily. :-D
    Před lety jsem se zodpovědně rozhodla, že už žádné zvířátko nechci protože při našem cestovatelském životě musel zajišťovat péči někdo z rodiny. Odchod poslední kočky byl pro mně ztrátou plnohodnotného člena rodiny, i když jsem byla přesvědčená o její naprosté neužitečnosti, neskutečné mlsnosti a její touze neustále něco ničit. Občas jsem jí řekla: "mrcho", ale "mrcho milovaná."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto tomu rozumím. Moje kamarádka měla takového kočičího kluka a už dalšího nechce.
      Díky zodpovědnosti a bolesti, kterou prožila, když odešel, odmítá to opakovat.

      Vymazat
  19. Když jsem byl dítě, vždy jsme mívali kočky. Jenže to jsme nikam nejezdili a byli doma, dnes by to bylo svazující, i když prý kočka může prý doma být i týden sama, když má nachystané misky s jídlem. Nedovedu si to však představit.

    OdpovědětVymazat
  20. Já má skvělou švagrovou a ta v době mého cestování každý den jezdí zvířata nakrmit, vykydat a dolít čerstvou vodu. I když mají suché granule k dispozici dostanou čerstvou kapsičku, ve fontáně teče voda, ale stejně vymění v miskách a nedovedu si představit záchodky po týdnu.
    Jsou tři, ale neuvěřitelně jim chybí lidé, takže si s nimi přijde i chvíli hrát.
    A to samé dělám já, když oni odjedou, starám se o jejich zvířata.

    OdpovědětVymazat
  21. Myslím, že tvá zvířátka jsou šťastná, že tě mají :-) Lepší paničku by si nemohla přát!

    OdpovědětVymazat
  22. To jsou miláčci, krásní přenádherní!! Já bych je táák mačkala :-D (Jako kdybych jich doma měla málo, že? :-D) Ano, zvířátka jsou zodpovědnost a starost, i když si to mnohdy neuvědomujeme. Mám čtyři kočky, které mají status člena domácnosti. Občas mě popadne amok, že bych chtěla ještě nějaké další zvíře... už jsem chtěla rybičky, želvičky, nebo slípku na dvorek. Už jsem uvažovala i nad psem, já, zapřísáhlý kočkař! I toho psa jsem si pak rozmyslela, protože by moje kočičí zlatíčka zřejmě dostaly infarkt a moje peněženka také :-D

    OdpovědětVymazat
  23. Jsou krásní, moooooooooooooc :-)

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.