sobota 23. března 2019

O sedlácích, bramborách a sociálních sítích ....


Mladý sedlák a starý sedlák vyrazili do polí. Přišlo jaro a to je plné výzev.
A generační propast je znát na každém kroku.
Starý sedlák má klouby otřískané, záda namožená, protože již od poloviny února dře. Nečeká, až zahřmí. Má radost z každé kapky vody, která spadne. Usmívá se na každou pučící větvičku a jeho hlavou běží bez přestání dlouhý film, jak zaseje, jak celou sezónu bude očekávat velké brambory a na podzim sklidí malé a napadené plody nemalého úsilí.





Mladý sedlák se s tím nemaže. Po procházce polnostmi sebou flákne na připravené lehátko, kde sleduje ptactvo, včelky, zda dobře opylují. Motýlky, zda dobře létají.
Po vynikající relaxaci se pomocí telefonu a sociálních sítí spojí s celým světem. Všem oznámí, že sadba začala a díky celoplošnému připojení oznámí přátelům ze školky, že brambory jsou v řádcích.
Proběhne také lehká a nenáročná tiskovka, při které oznámí všem sousedům za ploty, že sklizeň bude bohatá a přebytky se budou v případě zájmu prodávat za nemalý peníz. Devizový trh bublá, vyvezeme i do zahraničí.





Starý sedlák se tedy od nového musí spoustu přiučit.
Když večer fascinovaně hledí do mobilního zařízení, okamžitě si vzpomene na článek, který ten den četl. Instagramové  matky celý den rekapitulují, první hovínko, první zoubek, první polévka, druhé hovno, krabička na druhý zoubek. Autorka článku se pozastavovala na faktem, jak ještě k tomu stihnou mít dokonale naleštěnou domácnost, kterou též na svých dokonalých fotografií prezentují.
Takže ... Soptíček s konvičkou dvacetkrát zleva, Soptíček s konvičkou třicetkrát zprava, Soptíček nepočítaně u fialové azalky, tisíckrát u bílé azalky. Moje fotky / dokonale selské, i jogurt by se ode mne mohl učit, jak být selský !!! /  jsem smazala úplně všechny, na jedné mám retardovaný obličej, na druhé mi tečou špeky, jindy z podprsenky teče úplně vše. Nemohu se ani vidět, natož prezentovat. A byt, tak ten jsem skutečně vyfotit nemohla. Byl v něm takový neskutečný bordel, že i zde by se daly sázet brambory.
Tudíž sociální sítě zase nestihnu, nemám dost načinčaný ksicht  .... starého sedláka novým kouskům prostě ne a né naučit !




Přeji vám krásné jaro.
Je naprosto jedno, zda si brambory zasadíte či nikoliv, zda budete dřít či se jen povalovat.
Jediné, co vám skutečně přeji, buďte u každé činnosti spokojeni a mějte v zádech spoustu slunce a pohody. To vše vám přeje starý a mladý sedlák.
 

45 komentářů:

  1. Simi, přesně. Opět mi mluvíš z duše.
    Skvěle napsané.
    Žádný "Istáč" ani "Fejs" nepřekoná ten pocit, teď a tady, jen a jen pro sebe.
    PS- já už se ani o svoje fotky nepokouším, ono je lepší neztrácet nervy u mazání. Nakonec je fajn fotit jen ty děti a přírodu, tam se pak moc mazat nemusí a kvůli někomu už vůbec ne.
    Krásné jarní dny tobě i mladé zahradnici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nikomu neberu, jen prostě píšu tu skutečnost, že obdivuji dokonalost.
      Dokonalé děti, dokonalá domácnost, kde styling je jako v americkém filmu.
      Já mám po návštěvě Sofinky byt jako po výbuchu :)

      Vymazat
  2. Simi, krásně napsané. Moc pěkné fotečky.
    Jo včera jsem si taky užila moje dva mladé sedláky a byl to boj. Jeden neustále pochodoval sem a tam a vše kontroloval a ten druhý zahradničil.
    Simi, měj se krásně a přeji pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mít to dvakrát vyžaduje rychlý mozek a ještě rychlejší postřehy !

      Vymazat
  3. Milé zahradnice, moc vám to na společné fotce sluší. Je vidět, že ta mladší zvládá jak moderní technologie, tak zalévání zahrady. Užívejte si společně krásné jarní dny a na Fejs a jemu podobné se vyprdněte. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mladá, je svěží a má čas na ptákoviny, nu a já se snažím nebýt pozadu.

      Vymazat
  4. Pohodička pod Střekovem. ( skoro bych měla napsat nad Střekovem ).
    Moc hezké. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že jsme se Střekovem naladěni na stejnou vlnu ...

      Vymazat
  5. Platinová Blondýno, moc Ti to se Soptíčkem sluší. Koukám, že i letos o zahrádku bude perfektně postaráno, s takovouto pomocnicí nic neuschne. :o)
    Přeji vám holky, krásné jaro. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je se ty sudy musí naplnit a to se snad postará matička Země, budeme doufat.

      Vymazat
  6. Zdravím oba sedláky a přeju jim taky krásné jaro.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně napsané a voní z toho na dálku jaro. :-D
    Soptíček roste jako z vody - zdalipak starý sedlák řádně zalévá???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starý sedlák se snaží, sudy měl venku celou zimu, tak je zatím čím zalévat.

      Vymazat
  8. Milostivá mi zrovinka dělá bramborák z loňských brambor.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím oba dva sedláky :) Jo, IG, facebook, no i ten blog, to jsou žrouti času děsný!! :o) Občas nestíhám ani připsat komentář ke svým oblíbeným blogerkám. A bude hůř, s hezkým počasím budeme o to víc venku, viď. Nu co, každý máme priority jiné...někteří holt sociálními sítěmi žijí, jiní mají raději ten život reálný.
    Simčo, měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
  10. Tak se tady řehtám tvým vtipným, ale dokonale pravdivým postřehům!!! Moc vám to spolu sluší a je vidět, že si vyhovíte!
    Simi, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhovíme ... já mám velkou konev a Sofinka malou :) :)

      Vymazat
  11. Určitě, o tom žádná, jen mi ten blog přijde víc osobní, víc na dřeň. Musí se vyvinout větší úsilí a ta práce je vidět.

    OdpovědětVymazat
  12. Dostala mne první fotka- starý sedlák a mladý sedlák a jejich růžové botičky! Jak jim to sluší!!! A svačinka po odvedené práci v domečku? Co by starý sedlák pro mladého neudělal :-). A já, která Facebook zrušila, IG mne nevzrušuje jsem ráda, že starý sedlák zase na svůj blog vložil hezký sluníčkový příspěvek.
    Hezkou neděli, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi všímavá, taky jsem se bavila, když jsem viděla naše společné modely. Ale mnohokrát se stalo, že jsme byly spolu sladěné a nijak jsme se nepokoušely.
      A svačinka ... to jsem si dávala já, Soptík měl moc práce :)

      Vymazat
  13. Blondýnko, za b) je správně, já se většinou budu povalovat. A holky, sluší vám to bezesporu. Já si na fotkám taky připadám naprosto děsně, trochu jako mamut. A když jsem Tereze řekla, nefoť mě, tak mi řekla, ale mami, vypadáš tam normálně, jako ve skutečnosti. No ježíš, potěš!!! A já si normálně připadám celkem krásná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, tohle říkal můj brácha generálce .... to je prostě realita !
      Jsou lidé, kteří jsou se svými fotkami velice spokojeni a dávají je všude na čumendu, šťastní lidé !

      Vymazat
  14. Můj milý Simínku,

    tak tohle je nový druh četby u tebe - a moc se mi zamlouvá! :-D Protože moc pobavil a je to tak trochu pohádka - a ty já zbožňuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nový druh četby ? Doktorečko, dělat si ze sebe prdel, tak to si myslím není nic nového. Máš načtenou celou moji historii, určitě bys tam našla takových příběhů víc.
      Jinak mne těší, že jsi přišla !!!!

      Vymazat
  15. No a teď mi řekni, co mají ty pipiny za život. Jsou blbý jak tágo, protože v životě nepřečetly žádnou knihu, jediné co si čtou jsou nadpisy na bulvárních servrech, v honbě za "dokonalostí" celý den jen leští, píglujou a luxujou, perou a převlíkají svá dítka jakmile zjistí že má maličký flíček na sněhobílém značkovém triku. Mimochodem i ta dítka mají prd dětství, protože nesmějí nic, protože by se umazala, nebo nedej bože chytla nějakou nemoc!.... není čas ztrácet čas blbostma, takže úklid dvakrát do týdne a čas který mi zbude věnuju věcem které mne baví, nebo jsou mnohem důležitější než sněhobílé záclony, vyleštěný nábytek, a dokonale vystajlovaný byt....Na to je život moc krátký!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tam nebudou jen blběny, je to trend a dělají to i ženy, u kterých není vzdělání pouze základní. Hodně dělá hormonální disbalanc, hormony na mateřské jsou kalamitní stav.
      Já jsem spíše vyvalená z těch kvartýrů, kde se snad ani nežije, kde dokonalost stříká ze všech stran. Vše je bílé, vše je dokonalé a žijou tam ufouni.

      Vymazat
    2. A to by tě bavilo? Já bych se v takovém bytě zbláznila! Oč jsou mi milejší anglické nebo francouzské byty, zvlášť ty v Provance a jejich ležérní styl. Všechno, byť barevné, k sobě ladí a působí nesmírně útulně. Ještě si zapomněla dodat že se v tom sterilně nemocničním prostředí pohybuje i bíle obalená paní domácí...brrrrr

      Vymazat
  16. Opět skvěle napsané a krásné fotky. Jste šikovní hospodaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažíme se, Maruško, občas to drhne :)

      Vymazat
  17. Zdravím oba sedláky, mladší roste jako z vody, tak máš o parťáka postaráno. Já mám letos na zahradě trochu skluz, ale ještě je času dost. Rozmyšleno, co kam zasadím už mám, tak teď se dokopat k akci. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem musela, protože spousta travin je raných a kdybych vyčkávala, stříhala bych do květu, bohužel.

      Vymazat
  18. Já jak nemám žádný polnosti ani vnoučata, chodím po výletech a chlastám...:D
    Hezký jaro všem...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám odchlastáno, nějak mne to nebere.

      Vymazat
  19. Bombastický, jak já se pobavila, díky ti, starej sedláku! :D

    OdpovědětVymazat
  20. Některé maminy prostě řeší opravdu každé ho*no:-)) My s dcerou řešíme u malého prince spoustu věcí, ale nehrotíme to, snažíme si užít. Měla jsem je oba po 6 týdnech nemoci konečně u sebe na víkend a sice jsem unavená, ale šťastná, že jsme se konečně zase užili.
    PS: Soptíček lítá s konvičkou, malý princ lítal po bytě s mopem:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že už ti je lépe, chyběla jsi mi !!!

      Vymazat
  21. Ani já nejsem se svýma fotkama nikdy spokojená :-)) A prezentovat dokonalou domácnost, leda zrovna fotit po úklidu :-)), za chvíli to totiž s tím zvěřincem není vidět :-) a při hlídání vnuka, to byl bordel vždycky všude :-)), přesně podle hesla bordel v bytě šťastné dítě ...hmmm tak to už asi dnes neplatí :-) Sluší vám to moc a zahrádku budete mít zase vymazlenou :-))

    OdpovědětVymazat
  22. No, k té dokonalosti... kdo ví, jak je to doopravdy. Známe ty příběhy o spontánních fotografiích, které vznikaly celé dopoledne namilionkrát a doplatil na ně postupně každý člen rodiny. Vždycky, když něco takového vidím nebo čtu, si říkám, že to ti lidé mají zapotřebí. Rýt se v záhoně, ač to nepatří k mým nejoblíbenějším činnostem, je o tolik lepší!
    Krásné jaro i tobě :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Mladý sedlák zřejmě zalévá vydatně hlavně sám sebe, podle toho jak roste :-) Sluší vám to oběma..a zahrada, to je skvost.

    OdpovědětVymazat
  24. Jééé, to zalévání znám :o). Babičko kde mám malou konívku, tolik vnučka. Vnuk se s tím nepáře, babičko jdu hasit a vládne hadicí :o)
    Hezké dny holky mějte. J.

    OdpovědětVymazat
  25. Se zahradou to není třeba přehánět, jak je zkušenostmi zjištěno, nejhloupější sedlák mívá největší brambory.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.