pondělí 11. května 2020

Bez ornice nikdy více ...



Má švagrová si prohlížela fotografie z mé jarní zahrady a těch jejích devět praček pověšených a vyžehlených, obědy, plechy buchet, večeře .... prý za sebou takové krásné výsledky nevidí.
Vše má v životě svůj čas, jako dítě jsem práce na zahradě z povinnosti doslova nesnášela, jako produktivní matka jsem pro twist kolem domácnosti nezvládala, až nyní mohu s klidným srdcem říct, přišel čas na ornici. / takto je deklarovaná půda v mém zápisu z katastru nemovitostí /
Vendy na svém blogu mobilizovala proti covidu malými radostmi.
Má ornice mi každý den vracela chuť do života, mohla jsem chodit bez hadru na obličeji, svobodně dýchat, poslouchat ptactvo, radovat se z barev. Vnímat každý i drobný květ, díky němuž jsem se nezbláznila. Díky !























Přeji vám příjemný týden, v kterém se snad dočkáme vody. Mé zahradě chybí zelený element, trávník. Vždy dokreslil barevnost a podtrhl ráz celé zahrady. Voda není, neroste ani trávník.
Zalévat pitnou vodou odmítám a tak se dívám k nebi a prosím o závlahu.
Vaše blondýna.

54 komentářů:

  1. Simi, fotografie z Tvé zahrady jsem si prohlédla několikrát a kochala se tou krásou. Na takovém místě člověk alespoň na chvíli zapomene, že svět je ve srabu, nemusí mít hadr na obličeji. Za tou krásou se spousta práce, ale pak ta radost. Moc bych Ti přála déšť, snad příští dny ho přinesou i k vám.
    Měj pěkné dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svět je stále ve srabu a my se v něm zase učíme žít.
      Bojovala jsem s tím neskutečně a to jsem si mylně vždy říkala, že mne už nic nepřekvapí. A zase vše jinak :-)

      Vymazat
  2. Blondýnko, už jsem to říkala několikrát, ty bys měla být zahradní architektka. Díky, moc se kochám. U nás teď dva dny trochu prší takový ten pravý deštík, ale furt je to málo. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala jsem si, že když někdy přijdu o práci, půjdu dělat do zahradnictví.
      Když nic jiného, budu venku a v zeleném prostředí :-)

      Vymazat
  3. Nádherná zahrada, přímo výstavní! Hlavně vkusně uspořádaná , moc se mi líbí. Přeji trochu deštíku, tady pěkně pršelo v noci a je na programu i dnes. Potřebujeme ho především k tomu, aby smyl pyly a prach. Jinak se zelení 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi nesmírně líto všech alergiků, letos je pyl všude a na všem a zde od února nepršelo, tudíž bez šance lépe dýchat a smýt žlutý povlak.

      Vymazat
  4. Nikdy jsem moc k pěstování a zahradničení netíhla, ale musím se přiznat, že se nezapře, že jsem vyrostla v domku se zahradou. Když mám být delší dobu bez zeleně, chybí mi a chybí mi moc. Díky za krásné fotky a hodně vláhy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím jsem starší, tím víc cítím, že rodina a rodiče skutečně dítě formují a jsou nejdůležitější. Já jsem si zelenou stopu nesla svým životem a skutečně mne hodně v tom dobrém ovlivnila.

      Vymazat
  5. Moc krásné a všestranně posilující místo, které moc příjemně vrací veškeré vložené úsilí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to taková moje posilovna, nestačím se občas divit, co všechno jsem v určitých pozicích utáhla, přenesla, zvedla, odtáhla, nahodila či přemístila :-)

      Vymazat
  6. Simonko, dnes jsme byli na poště a po návratu jsem šla ,,pracovat,, na záhony před dům.
    Vyplela jsem to tam a kochala se kosatci a ostříhala jsem ( fakt nůžkama ) trávu kolem záhonů, neb slabě zapršelo a vyskočila pravá, zelená travička a až přijdou borci se sekačkama - by mi posekali i kytky.
    Tvá zahrada je legendární a je za tím spousta práce.Překrásná.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nádherné, když můžeš mít kolem baráku svůj záhonek a zkulturnit ho není problém.
      Hlavně pak když vydrží nájezdy nenechavců.

      Vymazat
  7. Nahlédnutí na tvou ornici s barevnou paletou je potěcha nejen oka, díky. Máš krásný kus země kde si šťastná, i když udřená se zády bolavými, ale zvedneš hlavu rozhlédneš se a.....ráj to na pohled a pro život. Přeju vláhu, jen ať prší. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potvrzuje to mou teorii, že vše v životě má svůj čas.
      Tahle ornice na mne čekala a díky své poloze si vybrala daň po všech směrech.
      Ale výsledek tam uvnitř stojí za to.

      Vymazat
  8. To je taková krása! Na déšť tu čekáme taky jako na smilování, nejen kvůli suchu, ale taky proto, že člověk teď nemůže ani pověsit ven prádlo, kolik pylu létá všude kolem. A taky skrz žlutá okna už skoro není vidět :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nepršelo od února, půda byla rozpraskaná jako v srpnu, když je hic největší.
      O pylu ani nemluvím, je mi líto všech alergiků, musí se v tom špatně žít.

      Vymazat
  9. Krásně to máte "vypiplané", balzám pro duši i pro oko!
    Klidné dny (a trochu toho deště) přeje Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu největší dřinu mám za sebou, ale je to podle mého a cítím se v tom skvěle.
      Původní zahrada byla hodně zanedbaná.
      A zapršelo :-)

      Vymazat
  10. Simči, kráása.Dovedu si představit, co tam necháváš námahy.Máš ohromný cit a vkus.Já bych ti udělila řád, jako Martince vyz.slunečnici, tý za jídlo a tobě za překrásnou zahradu.Doufám, že u vás už začalo taky pořádně pršet.Měj se krásně, bezva ,babo' šikovná.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu největší dřinu už mám za sebou, nyní jen udržuju.
      Ty první roky byly fakt drsný, sama jsem dřela jako Bulhar, ale o to víc si toho vážím. Bylo mnoho omylů, mnoho chyb, ale poučila jsem se a už vím, co chci a co nechci. A moc děkuju.
      Zdravím do ráje.

      Vymazat
  11. Simi, je pravda, že domácnost je nekončící kolotoč občas korunovaný díky nebo slastným mručením u oběda. Ale zahrada, kór, když je tak úžasná jako ta tvoje, to je jiná!!! Kochám se tou pro mě nedostižnou krásou! Děkuji za nakouknutí!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ráda, když krásně voní koupelna a čistá, vydrží do prvního sprchování.
      Vždy si říkám, kéž by to zůstalo na věky :-)
      Domácnost je skutečně kolotoč a dřina. Na zahradě je ten výsledek víc vidět :-)

      Vymazat
  12. Simi, máš tu svojí zahrádku krásnou, vyloženě vymazlenou. :-D
    Když si naši kdysi pořídili zahrádku, byl pro mně nejhorší trest tam cokoliv dělat.... dnes (tedy už spoustu let) se od konce zimy těším, až zabořím ruce do ornice.
    U nás včera byla průtrž mračen a pak takový ten zahradnický deštík. Dnes začalo lejt v půl druhé a zatím nepřestalo. Ta zem to potřebuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nesnášela chodit s kyblíkem a ostříhávat odkvetlé růže, měli jsme 2000 keřů, svoji první růži jsem si pořídila až minulý rok :-)

      Vymazat
  13. Nádhera. Kolik je za tím dřiny, potu, bolavých zad i rukou, ale i obyčejné radosti, relaxu, pýchy, co jsem dokázala díky tomuhle kusu hroudy (ornice), viď Simi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První roky to byla šílená dřina, bez chlapa, bez pomoci a všechno sama.
      Nyní už je čas i na knihu a miluju, když vyhodím kopyta a uprostřed nirvány si mohu užívat s hlavními hrdiny a tohle je skutečné vnitřní vítězství.

      Vymazat
  14. Simi, máš to krásné - jen oči přechází. Já zahradnické práce nesnášela jako dítě, ve věku velmi mladém, ve věku středním a nemám je ráda ani nyní (nicméně občas na chalupě na zahradě něco udělám, ale pořád ještě zahrada zůstává doménou mé mámy a já se raději klidím k plotně :)).
    Ať ti to krásně roste a dělám radost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu rozumím, nemá smysl se k tomu nutit.
      Nedovedu si představit, že bych dělala jen z donucení, že mám zahradu. To vůbec, určitě by to bylo hlavně vidět. Lidé, když dělají cokoliv jako povinnost, jsou ztrápení a nenajdou v tom smysl.
      Já ráda vařím i peču, je to taky úsek, který miluju.

      Vymazat
  15. Cérko, vždycky jsem říkávala, že na zahradě budu mít jenom trávník. To bylo asi tím, že jsem si tam nemohla nasadit to, co bych chtěla, velela tam mamka. Když mi bylo 55let, řekla jsem si, že už je nejvyšší čas začít na SVÉ zahradě hospodařit podle svého. Vysadila jsem spousty kytek za ty roky, ale mamka to bere tak, že tam ty kytky vyrostly samy od sebe. Bláhově jsem si myslela, že se bude zahradou kochat, ale opak je pravdou ... Hlavní je, že mně zahrada přináší potěšení, jinak nevím, co bych jako důchodce dělala :-) Moje zahrada je babičkovská, takovou jsem si vždycky přála. Ta tvoje je nádherná, taková dokonalá, prostě máš vkus a ten výhled je boží :-) Zdravím z Valašska :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně mi to vykládala moje sousedka, dlouhé roky se plahočila na zahradě a výsledek jí nebavilo, protože se prostě neshodli s rodiči.
      Ti měli svou představu, ona chtěla dělat své.
      Je úplně jedno, kdo má jakou zahradu, musí se tam cítit dobře.
      Libuško, zdravím na kotáry.

      Vymazat
  16. Tedy Simonko ty máš tu zahradu doslova vymazlenou. Je to nádhera. Přeji ti krásné májové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymazlenou bych jí jednou chtěla mít, takovou, abych se o ní jako stará bába nemusela až tolik starat.

      Vymazat
  17. Už jako malá holka jsem měla svůj sen - mít malý domeček a kolem něj zahradu plnou kytek. Bydleli jsme v domě u tety a já jí neustále někde plela záhonky :-)). Sen se mi vyplnil a jsem na té naší zahradě i v domečku neskutečně šťastná. Na dřinu, pot, mozoly, únavu se zapomíná rychle, kdo by na to myslel.
    Obdivuji tvou skalku, máš ji nádhernou, kvetou nám stejné skalničky.
    Užívej si každý den.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na to myslím, když nemohu ráno vstát :-)
      Skalka je běh na dlouhou trať, začala jsem do ní komponovat zimuvzdorné kaktusy a když mi minulý rok první vykvetl, byla jsem i dojatá.

      Vymazat
  18. Marně tam hledám tu ornici, zavidím krásné kamenné skalky. Nikde ani plevílek a každá kytička, keřík má svůj úžasný prostor, aby vynikla. Moje skalka přerůstá jedna skalnička do druhé....darmo mluvit, staré zídky se rozpadají...., síly docházejí.....Tvoje zahrada je do soutěže, ať se podívám na jkýkoli detail, vidím tě tam shrbenou a přesto šťastnou. Ono nic není jen samo sebou, za vším jsou lidské ruce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško a to je právě ono, já jsem nechala všechny zídky předělat, dokud mám dost duševních a fyzických sil, aj peněz.
      Protože jednou budu ve věku jako ty a chci se radovat, přesně jak píšeš, pak už člověku dochází dech a finance.

      Vymazat
  19. To je teda oáza klidu! Nabíjí mne to i jen přes tvé fotky. Já mám jen rajčata, papriky a bylinky na balkoně. :D Pořádnou vláhu bych ti (jí) přála, u nás včera pršelo, ale spadlo jen pár kapek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zas nemám ta rajčata, papriky a bylinky.
      Až se postaví chata, počítám, že nějaký záhonek vytvořím, abych měla šnitlík do polévky.

      Vymazat
  20. to je nádhera, hrozně obdivuji když je na zahrádce vidět, jak každé pídi se dotkla lidská ruka, můj záhone má tak 3m2 a nejsem schopná se o něj takhle hezky postarat.. respektive když už se postarám, sázím králíkovi luxusní potravu, právě si pochutnává na meduňce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem měla být budovatel, stavebník. Všechny ty záhonové rekonstrukce mne nesmírně baví, dokážu dlouhé hodiny tvořit a vymýšlet nesmysly.
      Já jsem si to celé udělala dle svého pocitu, z původních záhonů nezbyl kámen na kameni :-)

      Vymazat
  21. Nádhera to je. Ráda se vždy na fotky z Tvého království dívám. Mně se líbí nejen květena,ale zajímavé jsou i všelijaké doplňky - různé kamínkové drtě využíváš k dotváření a zvýraznění celkového obrazu daného místa. Umíš to!
    U nás je taky sucho. I když trochu zapršelo, ale velká sláva to není.
    Pěkné dny, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro kameny jsem objela půl severočeského kraje a natahala to v kýblech z lomů. Budu mít jednou nač vzpomínat, protože všechny ty kameny mi prošly rukama.

      Vymazat
  22. Tak tady včera pršelo i bouřilo, a pršelo když jsem se velmi tvrdě pracovně rekreovala na chatě. I tam něco málo spadlo, takže doufám že to co jsem zasela bude mít teď v mé nepřítomnosti vláhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás pršelo celé pondělí, do jaké míry to zavlaží zahradu netuším, ještě jsem tam nebyla, ale trávník mi určitě nevzejde.
      Mám ho čerstvě na jaře setý a od března poprvé pršelo.

      Vymazat
    2. Tak na chatě jsem trávu pro letošek asi zlikvidovala, nicméně částečně cíleně, a když jsem po týdnu přijela domů málem mě švihlo. To budu sekat tak tři dny co mi tu narostlo. Navíc každý den prší takže zatím není šance že by to uschlo....

      Vymazat
  23. Simono ta vaše zahrada, to je pastva pro oči a potěšení na duši. Já vím, je za tím hodně práce, ale hlavně že vás to baví. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu, vše v životě potřebuje svůj zákonitý čas.
      V produktivním věku bych si takovou hitparádu nemohla dovolit, i když nejsem důchodce, mám spoustu času, který mohu věnovat svému pozemku.
      A on mi to skutečně vrací, je mi tam báječně.

      Vymazat
  24. To je náááádhera!!���� Kolik ale za tím vším stojí práce, času a úsilí! Na duhou stranu pocit radosti z dobře odvedené práce stojí za to! Ale na takové "tvoření" musí mít člověk buňky a to ty máš! Já nemohu jinak než ������
    Simi, přeji krásný a pohodový den.����


    OdpovědětVymazat
  25. Já nemám slov. Simonko,máš můj velký obdiv.

    OdpovědětVymazat
  26. Nádhera, nádhera, nádhera. Tvoje zahrada, neboli ornice je kouzelným místem na zemi. Je krásně vypiplaná do nejmenších detailů, moc si procházky po ní užívám, i když jen prostřednictvím tvých fotek. U nás už pár dní prší, takže vody bude na chvilku snad dostatek.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  27. Tá zahrada, no dobre, celkom to újde..., ale Tvojej kráse sa aj tak nevyrovná, kam sa na Teba hrabe!

    OdpovědětVymazat
  28. Je roztomilá i nezbedná, a je tvá .-) Krásné fotografie z radostné zahrádky.

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj Simi, tvoje zahrádka je krásná, hraje všemi barvami a hlavně je opečovávaná s láskou. Obdivuji tvoje jezírko, také bych ho chtěla, ale až odroste vnouček, neb nyní je ve fázi, kdy sype hlínu a hází všechno do sudů s vodou, tak nevím jak by jezírko dopadlo. Přeji ti krásné dny. Iva

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.