čtvrtek 28. května 2020

Květen v kostce ...



Místo atraktivních dovolených, zájezdů a odletů za hranice všedních dnů se májový měsíc rozvolnil do požitků. Vzpomněli jsme si, jak se jezdí vlakem, jak nádherně a hbitě tančí po vyschlé pokožce ruce kosmetičky. Upocený kadeřník za ochranným štítem dal naší hlavě tvar, již neevokovala rotující kedluben. Masáž ztuhlých zad nebyla jako z hororu, mohla se veřejně přiznat.
Všichni kavárenští povaleči mohli zasednout do svých křesílek, popíjet kávu, lehce vidličkou degustovat teplé lívanečky s vanilkovou zmrzlinou, jemně doladěné slaným karamelem.
Věřte, nevěřte. Kavárna hned od prvních okamžiků praskala ve švech, to jsme se skutečně tak moc těšili? Já tedy ano, protože ta atmosféra je neopakovatelná, místnost prosycená vůní kávy, štěbetání a tolik šťastných tváří, nikoliv jen párů očí, jak jsme si zvykli se vídat za kusem hadru.
Skončil nouzový stav a já si vzpomněla na svou docentku psychologie, která nás několik ročníků zdravotní školy vyučovala. Až nyní bych mohla, od srdce a z vlastní zkušenosti vyprávět, jak vnímá ztrátu svobody introvertní jedinec a jak se s tímto faktem popere extrovertní blázen mého naložení.
Sáhla jsem si hodně hluboko do citových rezerv, ztrácela se v labyrintu emocí, nepředstavitelně mi chyběl pulz společnosti. A když jsem se dnes ráno mohla zařadit do dlouhé kolony aut, poťukávala jsem si na semaforu do taktu. Jééé, hurá, zase jsem součástí mraveniště, které přenáší své kuličky trusu z hromady na hromadu a já se tu cítím tak spokojená :-)
Trestné body, kriminál, možná vyhnanství do gulagu bych požadovala pro osoby, které jsou zodpovědné za televizní programy. Jsou momenty, kdy za dlouhého dne občas člověk k televizní krabičce zasedne. Ale přemýšlel snad někdo nad tím, jak ošumělá a stále dokola ohraná je kupříkladu Hospoda ? Jak zdevastovaně na člověka působí Ozzák ?  Je to po desáté ještě vůbec vtipné ?
Tolik nádherných filmů, seriálů světová i česká kinematografie natočila a promítá se v televizi takový odpad.
Nedivím se, že si lidé stahují filmy, dívají se online na seriály. Nový kanál ČT 3 z kapes daňových poplatníků je na granát. Copak jsou našich starší spoluobčané totální dementi, aby se dívali na takovou hrůzu, kterou jim veřejnoprávní kanál naservíroval ? Nepodceňovala bych ani jejich intelekt, ani chuť do života, mnohdy silnější než o pár generací mladší vnoučata.
Koho rozhodně nelze opomenout, tak to je Sofinka. Rodičovský kolektiv sice dělá, co může, ale děti nenahradí. Má vnučka napráská po telefonu i to, co neví, ani netuší.
Hltavě poslouchá každou rodičovskou rozpravu, jak si pořídí nového psa, kdy by měl přibýt do rodiny nový obrázek z ultrazvuku s malou fazolkou, jak sousedka na patře řve na svého manžela a dole bydlí úplná, ale úplná kráva. Poslední šotek naší staré-mladé mne úplně dostal, v něm mi Sofinka vyprávěla, jak chtěl tatínek maminku vyhodit z okna. Vzhledem k faktu, že bydlí v mezonetu, potřebují k této akci štafle neb okna jsou hodně vysoko. Takže nevinné laškování obou rodičů sice ve zprávách ČTK nevyjde, otec malé trepetilky vynechal posilovací cviky na štaflích. Jo, velký voči !
Za okny nám voní jarní příroda, zem je konečně zalitá. Pylová zrníčka rozházená po miliardách smyl očistný déšť a já konečně mohu začít další etapu stavebních prací. Tentokrát to bude dokončení vodní kaskády s potůčkem, který bude volně vtékat do jezírka. Voda jako můj nejdůležitější přírodní živel, dostane opět další rozměr a prostor v mé zahradě.  Ptáci z lesa, kuny, žáby, ropuchy, hadi,  motýli, vážky, ti všichni se zúčastňují vodních radovánek, tak snad jim můj nový počin kromě pitného režimu přinese i nějaké potěšení. A rybám, těm rozhodně skvěle okysličenou vodu.
Loučím se s měsícem, který do našich příbytků přinesl nový a svěží vítr, dovolil vydechnout a natáhnout do plic voňavý vzduch bez hadru na obličeji. Začali jsme zase žít, odhazovali strach někam do dáli, sny o kávě s kamarády začaly mít fungující rozměr, štamgasti i pocestní slastně přivřeli oči při prvním loku točeného. A cena za české svádovské jahody trhla rekord 172,50 korun českých za jeden kilogram červeného potěšení ... no, nekup to.
Nadevírám měsíci krásnému, teplému, skoro letnímu. Ať potěší jednotlivce, celou společnost, jen hlavně ve zdraví, za rohem máme prázdniny, čas letních lásek, milování na mezi a flámování :-)




Do zelena

Minulý rok v tomto čase na letecké trase Praha - Funchal čeští pasažéři přesně věděli, že letadlo přeletělo českou státní hranici. Celá republika se oblékla do žluté, té řepkové.
Letošní rok  touhle dobou,  při výšlapu na zříceninu Kamýk v litoměřickém regionu se můžeme pyšnit jako hrdí Severočeši, my tu máme zeleno.








48 komentářů:

  1. Blondýnko, ty budeš dvojnásobná babička??? Mám opatrně gratulovat? :)

    Od té doby, co nemám ČT, jsem naprosto spokojená. Pravda, občas mi chybí dvojka a dokumenty, ale co už s tím, přesedlala jsem na Zoom. Jsem moc ráda, že už je to za námi, doufám, že napořád a že se to už nevrátí, cítila jsem se, jako kdyby mě někdo škrtil a dusil. A jenom roušky za to opravdu nemohly.

    Krásné jarní dny přeji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nééé, teprve je v plánu, na fazolce se pracuje, ale Sofinka najisto počítá se psem a sestřičkou... v tomto pořadí :-)
      Souhlasím, nejsem fňukna, ale sáhla jsem si hodně hluboko ...

      Vymazat
  2. Simi, tys mi dnes uzemnila s výroky té vaší malé treperedy. A pochopila jsem dobře, že bys byla dvojnásobná babička? A vše, co jsi napsala po době koronavirové, je naprostá pravda. Tak snad se všechny hospůdky, kavárny, pivnice a restaurace podaří zachránit, aby bylo kam chodit. Přemýšlím, ač skoro abstinent, zda nemám začít popíjet pivo i ostatní alkohol, abych trochu pomohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sofinka je mnou věrnou kopií.
      Když byla moje máma v sedmém měsíci s bráchou, začala se otvírat, domluvila se s doktorem, že zůstane doma. Do hodiny to věděli všichni v ulici, máma mne málem zabila :-)
      Miminko je na programu, tak uvidíme, kdy uvidíme fotečku !
      Moc bych všem přála hladké živnostenské přežití, bohužel, kolem mne už lidi nepřežili, je to smutný a zlý.
      Byly jsme hned v pondělí s švagrovou a lokál praskal ve švech, lidem to fakt chybělo, zase normálně žít.

      Vymazat
  3. Simi, nedá se než souhlasit. Televizní tragédie pokračuje a o prázdninách to bude teprv peklo. Taky si často říkám, kde jsou všechny ty krásné filmy, které jsme tolik let neviděli?
    Přeji Ti krásný, barevný červen.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si program zařídím, je spousta krásných filmů a seriálů, ale to co v době povzbuzení národa promítali v bedně, to by mělo být jednoznačně trestné !
      Z dětství si pamatuji krásné a úžasné seriály, nejen Ženu za pultem, co dávají na tom ČT 3,taková devastace lidského mozku, ani opilá bych to nemohla sledovat :-(

      Vymazat
    2. To jsem jako dítě nechápala proč na to rodiče nadávají:-)

      Vymazat
    3. Já se na Ženu za pultem dívala často, žila jsem v prostředí kšeftu celý život, byl mi blízký.

      Vymazat
  4. Už delší dobu doma uvažujeme že televizi vyhodíme, protože je nám k ničemu.
    Ale nedávno běžel na artu seriál Filharmonie, na který jsem natrefila náhodou a dokoukala ho, což se mi poslední léta stálo u máločeho...má to šest dílů a je to z prostředí orchestru, což mi je blízké a hudba nádherná, dobře vybrali, co bude orchestr zkoušet :-)

    Já si zatím do kavárny ani restaurace netroufla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem takhle zhltla seriál Versailles, samozřejmě online. Bylo to tak nádherně natočené, moderně, skvělá kamera, střih a boží kluci.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotografie i článek. My jsme televizi sice pouštěli, ale spíše jako kulisu a většinou jen poslouchali písničky. Ač senioři, už nemusíme koukat na stále ohrané scénky. Také mě to zklamalo. Spíše jsem čekala filmy ...Ty staré staré krásné, třeba s pána Werichem a Voskovcem, což je záruka kvality nebo s V. Burianem, ale to co tam dali...ještě že se dá bedna vypnout...Pokud jsme se opravdu dívali, tak na ČT 2, kde dávají dokumenty nebo Prima ZOOM, kde také bývají různé zajímavosti.Tak že u nás vítězilo luštění, četba knih a jak to šlo, tak já jsem háčkovala a jinak měla práci na zahradě a toulali jsme se po venku i s tím hadrem na puse. A teď už konečně venku bez roušky zase můžeme začít cestovat, a s rouškou a dezinfekcí v batohu už i vlakem. Zatím nejezdíme daleko, ale v přírodě je prostě krásně. Sbalíme do batohů svačinu, repelent, vezmeme trekové hole a jde se....Také jsme si konečně užili rodinu a o víkendu má snacha čtyřicetiny, tak bude zase celá rodina pohromadě a bude zase veselo...To mi chybělo nejvíc. Užívej si pobytu v přírodě a na zahrádce a opatruj se. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělat z lidí kretény by mělo být trestné stejně jako šmejdi.
      Deklarovat ČT3 jako kanál pro důchodce a promítat tam takový póvl, hrůza.
      Domnívám se, že každý člověk má svůj směr, své oblíbené a věk je jen číslo. Dnešní svět je plný aktivních důchodců nad 70let, kteří strčí do kapsy daleko mladší, tak proč je degradovat na úroveň, že snesou hledět na vše.

      Vymazat
    2. Naprostý souhlas...Preji ti krásný víkend.

      Vymazat
  7. Tak já jsem ještě v kavárně nebyla, ale zašla jsem ke kadeřnici, na pedikuru a v rámci procházky i s manželem na jedno točený. Jinak filmy a seriály si vybírám poslední dobou v archivu Prima. Celkem se dá vybrat a dávají občas i staré české filmy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vpustila jsem do života zpátky knihy, za což jsem karanténě nesmírně vděčná. Já si na archívu Primy našla také báječný seriál, takže není co řešit :-)

      Vymazat
  8. Simi, jen tři poznámky:
    máme rádi Kamýk a taky rádi v této době chodíme na hrad Košťálov.
    Moc hezky jsi ty naše kopečky pofotila.
    Obrázek kávičky a palačinky na levém dolním snímku ze Střekovského hradu mě inspiruje.

    Ahoj, Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jen tři odpovědi :
      Není to palačinka, ale teplý štrůdl a byl neskutečný !!!!!!!!!!!!!!!
      Košťálov zařadím do kulturního programu.
      A kopečky se fotily samy, stihla jsem opět před deštěm :-)

      Vymazat
  9. Ano, mám za sebou už kadeřnici i první pivo v hospodě. Na druhou stranu mi končí home-office, který měl něco do sebe, pokud jde o ranní vstávání ;-). Ale návratu do aspoň částečné normálnosti se holt musí něco obětovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj zeťák je též doma spokojen, ušetří dvě hodiny cestování, které má k dobru, vzhledem k tomu, že je pomalý, toto je obrovský bonus.
      Tak přeji příjemný návrat, ono se to poddá.

      Vymazat
  10. Tedy ta cena jahod mě vyrazila dech , vloni stály polovic.Docela mě mrzelo, že si pro ně letos nezajedu,protože jet do města od nás jen kvůli nim se mi nechtělo. Je fajn, že už se částečně situace uvolnila, ale moje aktivity bohužel musí počkat až do nového akademického roku. Ale kavárny a cukrárny vítám, samozřejmě, že jsem tam byla hned v první linii .-D. Z Kamýku je vidět zeleň, ale jinak se žlutí kolem Středohoří i Podkrušnohoří docela silně.Takže kavárnám zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cena jahod je skutečně vysokohorská, je za to kilo a půl kuřecích prsních řízků, což si myslím, že každá rodina upřednostní !!!!
      O kolo Litoměřic to skutečně zelení, evidentně to není Babišov!!!

      Vymazat
  11. Milá Simono,doporučuji co nejčastěji používat červené tlačítko ovladače televizoru.Opravdu je to krásný a očistný okamžik, když nastane ticho.
    Chci věřit , že nadevíráme ještě laskavějšímu měsíci než byl květen-jsem nenapravitelný optimista.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, já jsem celou karanténu chodila do práce, umím se slušně zabavit. Ale jsou skutečně starší lidé, kteří si neumí stáhnout film, neví, jak se proklikat porno stránkami k seriálu a těch mi prostě bylo a je líto.
      Jsem též optimista, takže červen už bude jen a jen na pohodu :-)

      Vymazat
  12. Kdyby měl manažer, který je odpovědný za programovou skladbu ČT3, klasickou japonskou výchovu a vštípený jasný obraz cti, věděl by přesně, co má udělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se bojím, že naše výchova pokulhává a mnoho z nás neumí a není připraveno vyvodit ze svého chovaní nějaký závěr, který by i přispěl ku změně. Raději strčí hlavu do cementu !

      Vymazat
  13. Simi, sice si neviděla starou Anglii, ale tvé shrnutí května je o poznání optimističtější než dubna.
    Přeji krásný červen a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stará Anglie bude, pro mne je nejdůležitější, že mi běží živnost, že se držíme a snad nepustíme ...

      Vymazat
  14. Jo, ČT 3, to je fakt pecka. Na pěst! Nesluduji ji ani mamka, které bude 80... Hlavně, že tam jsou reklamy...
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne jako poplatníka koncesionářských poplatků, nepřijatelné a na pěst.

      Vymazat
  15. Blondýnko, krásný květnový report. Já jsem odjakživa kavárenský povaleč a dokonce jsem tam často pracovala a pracuji dodnes. Sofinka mě pobavila. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se propracovala z putyky do kavárny, mám bohaté zkušenosti, jednu dobu jsem si šenku a veselé zábavy užívala plnými doušky :-)

      Vymazat
  16. To je zajímavé, sotva se oteplí a oschnou meze, tak se jde na to. Můžu potvrdit z vlastní zklušenosti. Kam, jinam mají mladí lidé jít? Za domem mé budoucí tchýničky byla vodárna - takový kopeček, za něj nebylo vidět, ale naše holé zadky svítily na paneláky sídliště, které bylo za námi.😉😁😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi to přirozené, na jaře se páří celá příroda, jen v dobách našich radovánek nebylo tolik klíšťat !!!

      Vymazat
  17. Blondýnko, krásné ohlédnutí za měsícem lásky. Máte malou treperendu jako my. V kavárně jsem zatím nebyla, ale v restauraci na dobrém obědě ano. A včera konečně dala moje kadeřnice tvar mým hřebíkům, odešla jsem jsem jako znovuzrozená. Navíc jsem si hezky pokecala s další zákaznicí.
    Přeji Ti krásné červnové dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a to jsou přesně ty momenty, které mi chyběly. Pokecat si, jen tak o životě, o lidech, postěžovat si, nadechnout se.
      A hurá, je to tu :-)

      Vymazat
  18. Ten náš prďolka ještě takhle "netreperendí", ale nebude to dlouho trvat a už se také ledasco dozvím.😍
    Mně koronavirová pandémie přinesla vyhazov z práce. Po téměř deseti letech ve firmě a pár týdnů po mých padesátinách. Moooc hezký dáreček mi připravili. No, to se hned pozná firma na urovni.😔
    Simi, přeji krásný zbytek májových dní.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo, já jsem se válela smíchy, co ona mi všechno napráší. Není možné, abych měla takovou kopii :-)
      Je smutné, když člověk přijde o práci, ale dle ekonomů takových odchodů přibude, krize bude veliká. Nemáme před sebou pěkné období, všichni.

      Vymazat
  19. Inu, seš prostě mistr slova,mistr výstižných slovních obratů. A já moc ráda si Tvoje větičky čtu.
    Květen mi utekl celkem rychle. Jelikož už nepatřím mezi výdělečně činné, přežila jsem nouzový stav docela v pohodě. Roušku jsem brala jako nutné zlo,ale nebyly to hodiny,kdy jsem ji na obličeji musela mít, mohla jsem se díky zahradě a blízké přírodě nadechnout čerstvého vzduchu. Ale přiznávám, že přímý kontakt s lidmi mi chyběl- to jó. Už dávno před koronavirem jsem si musela zvyknout, že vnoučata už z mé babičkovské náruče odcupitala do svého života, kde sice svoje místo stále mám,ale prostě už je to jinak.
    Takže nepřežívala jsem útrpně ten čas, já ho prostě přežila bez újmy duševního zdraví!
    Ale zcela určitě jsem ráda,že přišlo uvolnění, že město začíná ožívat,že jsem se včera sešla s přáteli loutkaři....
    Jo a televize ? Na ČT 3 jsem to nepřepnula ani jednou. :-)))) Ono to stačilo na ostatních programech :-))))
    Sofinka to je pane cyklistka! Třeba budeš mít časem taky takovou fotku :-).
    Měj Simi, hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  20. Sofinka je takový borec, že skoro v pěti letech ujede 40km bez problémů a večer lítá po bytě do 22 hodin. Rodiče polomrtví a ona v kondici.
    Hani, já se bojím, že mých fotek uvidíš možná hodně, ale na kole už asi né. V mém věku není prostor na tohle sportování, já si raději někam zajedu na kameny :-)
    Těším se, až napíšeš, že jste hráli zase pro děti, moc, už aby to bylo !!!

    OdpovědětVymazat
  21. Simi, krásné počteníčko, ostatně jako vždy. Přesně jak píše Hanka, jsi mistr slova a s tím musím souhlasit. Tvé příběhy jsou většinou úsměvné a Sofinka je úžasně okoření, je to správná ženská (slečna). Moc se těším na fotky vodní kaskády...., to bude další dokonalost na tvé nádherné zahradě.
    Měj fajn víkend i celý červen. D.

    OdpovědětVymazat
  22. Krásná květnová reportáž.....na televizi nekoukám a o kavárenské kávě jsem snila celou dobu)))) to bylo to, co mi tak strašně chybělo....pít ji s někým a mít se fajn. Dneska se mi to splnilo)))
    Hezký poslední květnový víkend a hurá vstříc mému oblíbenému červnu))))

    OdpovědětVymazat
  23. Když jsem přelezla stránkami v diáři k minulému víkendu, měla jsem tam poznámku. Praha,Simi,Pajska,Trója,Starbucks... Nějak to v tom blázinci posledních dní úplně zapadlo. Korona nám vzala čtvrt roku životů, zábav a setkání. Byl únor kdy jsme mohli všechno a najednou je červen kdy smíme pořád sice víc, ale stále ne to co předtím. Je to strašně divný pocit, čtvrt roku je najednou fuč, a chybí... Tak okolo Bíliny žluto bylo. I když v menší míře než v Polabí a okolo středních Čech.

    OdpovědětVymazat
  24. Moje milá blonďatá blogerko,mám 4 vnoučátka ve věku 5,4,2 a 4měsíční mimi,hlášky těch třech by vydaly na menší knihu...co se týká tv plný souhlas,vraždy od rána do večera takže by byl vyvražděn celý svět,vypadá to,že bylo natočeno pár škvárů a ty jedou pořád dokola,jedno pozitivum mi pandemie dala a to že mi vůbec nechybí seriál Ulice,který byl poslední dobu o ničem a hraní některých herců bylo na vráceni do prvních ročníků...co poslední dobu za deštivých dnů sleduji je Válka skladů,jinak na kávě jsme s manželem v našem Grilbaru byli a moc jsem si to užívala a jelikož tam mají i dětské radovánky vzali jsme pstupně sebou i ty naše ratolesti...krásný zbytek květnových dní přeje Alča

    OdpovědětVymazat
  25. Cérko, jak já ráda čtu ty tvoje články, to je počteníčko. Díky moc a měj se krásně. Zdravím z mokrých kotárů, jdu nakrmit slimáky, ať mi nesežerou tu moji radost :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Ještě, že máš tu treperendu a jak se rýsuje bude další.....Netuším, proč je v té bedně s obrázkama tolik kanálů, když nemají, co vysílat. Tvoje zahrádka s potůčkem do jezírka bude opět úžasná. Jen máš ty vorkoholiku čas si opravdu sednout a kochat se, dokonale a uspokojeně se kochat tou krásou, kterou sis kolem sebe vytvořila nebo se díváš jen očima, co hledají další vylepšení. :-D Jsi úžasně akční člověk a Sofinka po tobě.....:-D

    OdpovědětVymazat
  27. Jsem moc ráda, že zase můžeš být ve svém živlu a (doslova i obrazně) volně dýchat :-) Vzhůru do mraveniště! A zaujala mě zmínka o tom, že starší generace má velmi pravděpodobně větší chuť do života než my a mladší ročníky. Myslím, že je na ní velký kus pravdy a jsem ráda, že to slyším i z nezávislého zdroje :-)

    OdpovědětVymazat
  28. S tou televizí máš pravdu, i proto jsme si ji s milým do společného bydlení nikdy nepořídili a v budoucnu ani nepořídíme. Když chcem na něco koukat, seženem si to jinak. :) A třeba na pořady ČT se stejně dá dívat u nich na stránkách. Ale člověk si aktivně pustí, co sám chce, nečeká, co za hrůzu (plnou reklam) mu zase kde předloží.
    Vidíš, mě jako introverta to celé tak nějak nezasáhlo. Pro tebe to musela být fakt výzva. Jsem ráda, že už máš zpět věci, které potřebuješ k životu.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.