pátek 9. listopadu 2018

Umění rozchodu ...


S Jiřím jsme se rozcházeli v přítmí baru. Já plakala, on plakal. Citlivě jsme si sdělovali, že to už dávno mezi námi není to pravé ořechové. Bez uragánu výčitek jsme oba potahovali, já drtila kapesník, Jiří filtr cigarety. Mezi vzlyky a intenzivním šlukováním se můj už skoro ex zaujatě díval do výstřihu obstarožní servírky a já neopomněla uslintnout, když šel kolem muž s pěkně vyrýsovanými půlkami.
S Honzíkem to bylo daleko veselejší. To, že se vrací ke své manželce mi oznámil dva dny po Novém roce. Plakala jsem, klepala jsem se a najednou jsem viděla i rudě. To v okamžiku, kdy mi můj už skoro ex oznámil, jestli bych mu před odchodem nevyžehlila košili. Ano, vyžehlila, nevrátím ho pomačkaného jako nějaká flundra. Mezi slzami, vzlyky jsem zaslechla ...ještě límeček !
Dvě slova zafungovala jako muleta, otevřela jsem dveře bytu a svému již bývalému partnerovi jsem vyházela obsah skříně na chodbu. Rybářské pruty, kvádro, trenky, tílka, montérky, holení, knihu
" Jak lovíme v kalných vodách ", celé jsem to zastříkala holící pěnou. Soused Sviták poprvé nevylezl z bytu a žhavil kukátko na střídačku s celou rodinou.
Mezi mojí maličkostí a Kájou to bylo jako na houpačce, já čekala, až se vrátí z Austrálie, on čekal, až se vyklidím / vtipné, že ? /. Jednoho podvečera to můj už skoro ex přehnal s alkoholem a vyčetl mi i nerovnosti poledníku. Abych pochopila vážnost situace, začal mne honit po zahradě s pánví wok a házet po mně rýžové nudle s příchutí kari pasty. Nepochopila, chtěla jsem být bez něho a v klidu.
Nikterak to nerozhodilo jeho duši a začal tklivě zpívat pod oknem. Koho to nebavilo, to byl jeho švagr, který otevřel okno a kýblem milého mého bývalého zcákal na nit.
Mezi kapkami Kája křičel ... Simonko, já se právě do tebe zamiloval ...´
Krásné že, kdyby se nezamiloval po pěti letech vztahu !
Sami vidíte, já umění rozchodu neovládám a proto jsem byla nesmírně zvědavá, jak jiná dvojice svůj rozchod ustála a do jaké míry spolu mohou bývalí partneři fungovat na prknech divadelních.
Studio Dva na Václavském Václaváku / nepřepsala jsem se, tento slovní obrat jsem jako upomínku na Pražský výběr přejala do svého slovníku skoro cizích slov / ve svém programu lákalo na brilantní tragikomedii Otevřené manželství, o jednom svérázném manželském páru z pera italského dramatika Daria Fo a jeho ženy Franky Rame.
V komedii o střetu dvou světů, mužského a ženského, dostali příležitost pan Karel Roden a paní Jana Krausová.
Prvně jmenovaný, můj miláček a oblíbenec Karel Roden se už musel narodit s rozmanitou paletou výrazových prostředků, poloh a já ho zbožňovala jako Jana Saudka, kde jsem mu věřila i to nechutné hnětení půlek u korpulentních dam. Zamilovala jsem si ho jako Jana Masaryka, když začal po kokainové vzpruze tančit na swingovou notu, jeho pohyby mne doslova katapultovaly na vrchol blaha. Ta přirozenost, ta lehkost, jako by se v této éře narodil, žil ji, protančil ji. Na prknech divadelních jsem mnohokrát v publiku stávala, mnohokrát tleskala svému panu Božskému.
O to více jsem se těšila na divadelní kousek, ve kterém bude hrát se svou již ex partnerkou.
Paní Jany Krausové si jako herečky považuji v dramatech, v psychologických polohách, ale role rozvášněné manželky jí vůbec nesedla. Byla urputná, nevýrazná, prostorově se ztrácela, hlasově až krákoravá a jevištní souhra partnerů nevycházela divákovi naproti. Nezachránilo to ani převlékaní a obnažování se do spodního prádla, všechna čest, na svůj věk má dáma skvělé proporce.
První část komedie se vlekla v nevýrazném tempu, chyběla tomu šťáva, chyběl tomu temperament, jevištní rozlet, partneři se na pódiu ztráceli, nacházeli, ztráceli a já jim nevěřila vášeň, já jim nevěřila souznění.
Druhá část již byla úplně na bedrech pana Rodena, který rozjel komedii na plné obrátky.
V trenýrkách, podkolenkách a s gumovou čepičkou na hlavě, ano tekly mi i slzy, jak se scéna dějově rozvlnila. Můj potlesk patřil pouze jemu.
Cestou domů jsem si v přítmí vlakového kupé přemítala, se kterým svým bývalým partnerem bych si bez problémů mohla stoupnout na jeviště a profesně odvést dokonalou práci? Se kterým by mi diváci věřili vášeň, napětí, střety, nevěry a kde bych mohla svůj temperament prodat, jak se od správné herečky čeká?
Přátelé, kamarádi, s žádným.
S bývalými partnery, s bývalými láskami se na jeviště neleze, protože můžete být sebevětší star, ale ty křivdy minulé, současné i budoucí jsou prostě snadno k dohledání. Bohužel. Nefunguje chemie, ztrácí se vjemy v prostoru a celek vyzní jako jeden veliký patos.
Krásný víkend vám přeje blondýna, která u svého posledního partnera musela kvůli stalkingu zablokovat telefonní číslo, prostě a jednoduše, já se rozcházet fakt neumím.
A naštěstí nemusím hrát se svým ex na divadle, naštěstí ...





/ zdroj Studio Dva /


30 komentářů:

  1. Já prostě neumím být kamarádka s bývalými. A když jsem se po pěti letech potkala u zubaře s Mílou, jako malá holka jsem se schovala za Blesk, co tam byl ke čtení (ještě, že má takové rozměry). Jindy mi zas můj zkoprnělý muž, když na mě čekal s dcerkou před krámem, sděloval, že se mu byl právě představit a potřást rukou můj ex Jarda. Vlastně můžu být ráda, že se nebyli představit i ostatní. A na "prknech" bych potkat nechtěla ani jednoho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dar, který asi potřebuje vyšší dívčí nebo se dlouho pohybovat v diplomatických kruzích, nezvládla jsem ani jednu kategorii, nu a emoce také dokáží své!

      Vymazat
  2. Blondýnko, taky jsem je viděla spolu hrát, už ale nevím, v čem to bylo. Já tedy s rozchody nemám extra zkušenosti, ale také obdivuju, když to někdo umí. Měj hezký pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi vlastně šťastně zadaná, nemáš potřebu řešit životní kotrmelce, ve kterých já jsem mistr světa.

      Vymazat
  3. Já když to tak beru kolem a kolem, se svými ex (tedy krom jednoho) se i po letech ráda setkám, a to i když mne do háje poslali buď nevybíravě, nebo bez vysvětlení či mne totálně zazdili. A někdy takové setkání znamenalo i obnovený vztah. Asi jsem člověk který umí odpouštět. A dokonce i toho ex s kterým se vidět nechci je mi tak nějak líto. Jeho karma ho dostihla a to velmi nepěkně. To má za to, že mě mlátil hovězí kostí!
    Jinak Karel Roden je úžasnej pan Herec. Jeho ušlápnutý partner Ivany Chýlkové v Čas sluhů je koncert. Naopak Jana Krausová se mi zprotivila už ve Velkém sedle, jako proradná partnerka hrázného Palyzy :-D. Ne, teď vážně, mne prostě nijak neoslovila, je to takový, alespoň pro mne, ukníkaný typ a la Ina. I když se teď na mne asi divadelní návštěvnice vrhnou a budou mne trhat na kusy, neb jako na divadelní herečku jsem na ní četla skvělé recenze. Jen jsem jí prostě na živo nikdy neměla možnost vidět. Zřejmě bych asi změnila názor. Anebo ne, kdo ví?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věřím víc než na karmu na ty boží mlýny a už mnohokrát jsem slyšela jejich klapot.
      Souhlasím, dokonce na písmeno přesně, já vím, že někdo musí hrát ty submisivní polohy, že někdo musí hrát uskřípnuté, ale oni dva se na jevišti naprosto nepotkávají, nevím, zda jim to ladilo, když spolu žili, nyní je to bohužel tragické.

      Vymazat
  4. Simčo, svých ex mám málo. Vlastně když opominu pubertální lásky a vezmu v potaz pouze chlapy, se kterými jsem žila, mám ex jen jednoho. Jojo, se svým mužem žiju už dvacetdva let. A zatím to neni zlé :D
    Jinak se svým bývalým bych asi taky těžko tvořila cokoliv. Jo, potkáme se, pozdravíme, prohodíme obligátní "jak se máš" a "to to letí, co?" A během pěti minut si jdeme každý po svém. Je to lehká křeč, kterou asi nepřekonáme nikdy.
    Simčo, měj se fajn a užij si nadcházející víkend. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám málo lidí, kteří se lehce přenesou, vždy je tam určitý odstup, určitý pocit křivdy..

      Vymazat
  5. Rozchody nejsou nikdy nic moc. Ale je fakt, že vlastně se všemi, s kým jsem se kdy rozešel, jsem občas v celkem přátelském kontaktu, nikdy to nebylo tak dramatické, aby emoce dokázaly vystrnadit základní úctu, kterou považuju mezi lidmi za nezbytnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale já už i dnes jsem s některými v přátelském kontaktu, ale ty rozchody prostě byli žhavé na divadlo by to nebylo.
      Máš díky své povaze štěstí, že s tebou ty emoce tak nehází a dokážeš to nonšalantně zaonačit!

      Vymazat
  6. Také mám málo zkušeností s rozcházením a na divadelní prkna by to určitě nebylo. Svého muže jsem poznala v 18 letech. Přesto, že naše společná cesta není růžovou procházkou, jsme stále spolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je nádherné a je to na Řád dvou, kteří si svou cestu vydupali a našli souznění, máme štěstí !

      Vymazat
  7. Milá Simčo, to je teda výživné téma . Já si už skoro ani nepamatuju, jak to kdysi bylo. Možná chválabohu. O to víc ale myslím na lidi a způsoby, kteří do mého života přišli, já je s láskou přijala, a oni se pak se mnou "rozešli". Nebo taky já s nimi.. Nedávno se toho dotkla Bluesovka, rozchod s kamarádkou taky není nic radostného. Hold někdy ty dvě půlky nezapadnou. Roden ani Krausová nejsou úplně můj šálek kávy.. A je fakt, že někdy v divadle naživo je člověk překvapen. Hezký víkend, Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výživné téma a k životu patří. Stejně jako tu někteří komentující píší, zkušenosti nemají, žijí krásný život bez těchto smutných etap. Ale odcházení, rozcházení k životu patří, bývá smutné, jindy veselé a je naprosto jedno, zda se jedná o muže či ženu, nebo jen přátelský vztah.
      Já jsem na spoustu herců změnila názor, když jsem je poprvé viděla na prknech, je to diametrálně odlišné a vždy živočišné, víc autentické než v bedně.

      Vymazat
  8. Uff, musím uznat, že jsem moc ráda, že jsem rozchodů byla v životě ušetřena. Ale zase netuším, jestli to zvládám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych to v tvém případě ani neřešila, netřeba vědět vše !!!

      Vymazat
  9. Jo,lásky jedné tehdy svobodné plavovlásky...to už je tak dávno! Ale vzpomínky jen dobré. Jsem už XY let ve stavu manželském,a myslím, že už spolu vydržíme :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak v mém případě už to nebylo ani tak moc svobodné, ani zas tak moc dávno, ale budu mít nač v důchoďáku vzpomínat!

      Vymazat
  10. Četla jsem pozorně a 3x, jen mi není zcela jasné, jestli ty 3 rozchody byly s manželi nebo prostě jen rozchody s mužskými? Protože "jen" 3 u tak atraktivní ženské jako ty, tedy známosti pánské, to bych se podivovala, ale že bys byla 3x vdaná, to mi také nejde moc na rozum. Já vím, moc pitvám, jak říká s oblibou AP mé jakékoliv komunikaci po 13 letech občasného vidění se, ale zeptat se mohu ne?
    Tvé rozchody by byly vhodným námětem na nějaký film, kdo má takové zážitky?
    Janinka napsala, že byla v životě rozchodů ušetřena. Obdivuhodná žena a muž, kteří se našli jako první známost a vydrželi asi pár let, tedy dosud.
    Nejiná byla moje známá v mém posledním článku "Kalhotky".
    Ovšem ten tvůj poslední ex, to mě docela dostalo, jestli to není nějaký zajíček, tak nevěřím, že chlapi nad 50 umí, jak jsi anglicky nazvala, stalking?
    Nepotkala jsem takového, naopak už chtěli mít klid od ženských a milovali spíš gaučing, než stalking. Ta Praha je skutečně zvláštní, viď Blondý...?:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cukříku, vdaná jsem byla pouze jednou, ale určitě bych si to ráda zopakovala, jsem vdávací typ. Tohle jsou mé ukázkové rozchody k tématu, o ostatních netřeba psát.
      Já mám spoustu námětů na knihu, na film, vše se odvíjí od mého životního nastavení, nuda se mnou není.
      A v poslední bodě tě zklamu, můj poslední partner oslavil krásných 60let právě v září, tudíž o mladíka se rozhodně nejedná. Svými telefonáty mne uzurpoval ve dne i v noci, bylo to skutečně nepříjemné a zároveň bolestivé, díky intenzitě vztahu, bohužel.

      Vymazat
  11. Vzhledem k tomu, že jsme letos oslavili 30 let od svatby, na své eventuální ex si vlastně nevzpomínám :o)
    O hře jsem slyšela něco hodně podobného, co si ty sama napsala.
    Simi, měj hezké dny! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji a přeji zcela upřímně ...ještě jednou tolik!

      Vymazat
  12. Myslím, že ty rozchody by na divadlo byly, jen kdyby je ztvárnil někdo jiný. Protože námět je to tedy bohatý, dramatický a výživný až až! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak celý můj život v dobrém i špatném poznamenalo mé naložení..

      Vymazat
  13. Já jsem Krausovou v divadle nikdy neviděla, jí ji mám zaškatulkovanou jako špatnou herečku z Velkýho sedla a z filmu Pěsti ve tmě. Nevýrazná, mdlá, bez emocí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně mne hodně překvapila skutečnost, že se tato hra hraje již pomalu 16let, takže tuším, že v dobách jejich partnerského soužití se asi jednalo o výživnější předobraz a oba partneři se lépe doplňovali!

      Vymazat
  14. Bohužel, nebo bohudík si na nějaké své rozchody nemůžu vzpomenout. Svoji milou jsem si nabrnknul, když jí bylo 17. Dodnes jsem rád, že ji mám a že mi neutekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždy, když něco takového čtu, tiše závidím a zároveň gratuluji, protože v dnešní době bychom si měli brát z takových vztahů mustr.

      Vymazat
  15. z Ex mám nejraději zvolání "Na ex!"

    OdpovědětVymazat
  16. Herci se asi umí oprostit od soukromých záležitostí a vžít se do role. Jana Krausová se velice líbila v seriálu Velké sedlo, ale od té doby jsem ji v ničem výraznějším neviděl.
    Také nevím, že už s Rodenem není, ten si tase prohodil partnerku jako kdysi s Krausem Chýlkovou za Krausovou?

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.