pondělí 16. ledna 2017

Kudy chodí zubní víla..

...v dobách mého dětství jsme neměli tušení, jak vypadá mezizubní kartáček, dentální nit, elektrický zubní kartáček, v obchodech se prodávaly dva druhy zubní pasty namísto současného výběru plných regálů, zubní vodu nebo deodorant používal málokdo, dentální hygienička žila pouze v říši pohádek. Měkkoučký zubní kartáček byl sen každého školáka, který si ráno před zrcadlem cídil zoubky kartáčkem tvrdým jako kartáč na šaty. Chodili jsme každého půl roku ke školnímu zubaři, ještě na zdrávce nám paní zubařka prohlížela zuby. Měli jsme velice málo možností proti dnešku, velice málo osvěty a přesto....ve školce si nepamatuji na žádné dítě s prohnilým chrupem, když jsem pracovala jako zdravotní sestřička , měli všichni pacienti opravený chrup a starší lidé zubní náhradu. Nepamatuji si jediného člověka bez zubů....ZUBNÍ VÍLA BYLA CHUDÁ, neměla takovou bohatou sukénku ....jen jsme na své zuby mohli být pyšní.

Přišla na pracovní pohovor, blondýna v mých letech / podle dotazníku jsem zjistila, že je o pět let mladší / a všechno bylo fajn do momentu než promluvila, v ústech měla tři zuby, celé tři zuby. Jak vhodně říci ženě, že ve styku s lidmi jsou zuby potřeba, přeci to musí vědět ? Při výměně jarních pneumatik za zimní se na mě technik usmál všemi svými čtyřmi zuby.
V dětském koutku si Soptíček hraje s dětmi jen o pár let či měsíců staršími a jejich úsměv je k pláči, jistě ...zvýšená spotřeba antibiotik, ale i lenost matek, když v dnešní době děti chodí s důdlíky ještě ve třech letech, cpou se sladkým, přesto se matky prsí, že ony přeci kojily i dva roky, tak proč mají jejich děti vyhnilo jako na bramborovém poli ?
Můj soused nemá přední zuby, ptám, jak se nají ??? Špatně, ale dentální laborantka mu několikrát odebrala chybně otisk, vyrobila nepadnoucí náhradu a on trpí jako pes. Přitom mi vypráví, že před dvaceti lety mu náhradu vyrobili na první dobrou....ZUBNÍ VÍLA JE BOHATÁ, má neomezené možnosti, jen lidé si její přízeň vysvětlují jinak. Prevence a péče už není povinná....ZUBNÍ VÍLA JE DEMOKRATICKÁ a lidé v demokracii zuby nenosí.

Vše je o penězích. V páté třídě jsem si vyrazila zub, chodila jsem celé dětství se zlatým, ale nevhodně udělaná protetika se podepsala na mém chrupu tak, že jsem měla ve 30letech můstek přes celé patro. I můstek má svou životnost a mě nový porcelánový stál půlku stavebního spoření, nu což, nepiju, nekouřím, nefetuju...za to mám nádherné zuby, opět je to otázka priorit, šetřila jsem pět let. Nedokázala jsem si představit, že bych ráno vstala před svým partnerem a neměla zuby, stejně i já chci partnera, který má všechny zuby a né v ústech noty na buben. ZUBNÍ VÍLA JE NÁKLADNÁ, ale i tak stále nabízí stát levnější alternativy.

Kudy chodí, kudy tančí ta dříve chudá, dneska bohatá, demokratická a nákladná ZUBNÍ VÍLA ? Máme úplně jiné možnosti než dříve, máme tolik osvěty, tolik zubních lékařů, tolik specialistů, dentální hygiena se učí na školách, stravovacím návykům včetně přísunu minerálů, vitamínů a jiných prvků se věnují týmy vědců ....a přesto jsme se na sebe dříve usmívali plnými ústy zubů, děti se pyšnily perličkami a penzisti se nemuseli bát nepříjemné laborantky....ZUBNÍ VÍLA SE NA NÁS VYKAŠLALA A TANČÍ V MOULIN ROUGE HODNĚ VYSOKÝ KANKÁN....

36 komentářů:

  1. Jak pohádka. A já mám pohádky moc ráda!

    OdpovědětVymazat
  2. Moje řeč! Bych taky radši rok nežrala, hlavně abych měla nový zuby, kdybych je potřebovala! Vždyť to je snad první, co člověk vidí, pokud nekouká do očí nebo na prsa.

    OdpovědětVymazat
  3. Zrušení pravidelných preventivních prohlídek u dětí byla hodně velká blbost a jak říkáš, už se to projevuje i u celkem malých dětí. Je pravda, že některé stomatologické zákroky jsou poměrně hodně drahé, ale pokud člověk chce a má zájem, dá se pomocí zdravotního pojištění a samozřejmě i s vlastním příspěvkem zajistit chrup, aniž by se člověk musel bát na někoho promluvit. Hodně záleží na lékaři a šikovnosti laborantky

    OdpovědětVymazat
  4. Vrtá mi hlavou, jak mohla slečna mluvit s otevřenou pusou.

    OdpovědětVymazat
  5. Prima článek. Od tebe se to čeká! Ale vážně: hodně dělá genetika, ale i životní návyky. Není ale potřeba nechat dojít zubní problém tak daleko. Nechápu, že se někdo nechá zbavit zubů. Přece to není tak složité. Asi si sám sebe neváží nebo spoří na cigárky, bůčky a bouráky? Žijeme přece jen jednou. Dnes práci dostane ten, na kterém je vidět, že se umí starat a dokáže být pečlivý. Dnes bez zubů snad nikdo chodit nemusí. Prevence nám zachraňuje naše zuby a ta je bezplatná! Udělala jsi dobře, že jsi to tomto problému tak otevřeně napsala. Tleskám ti!

    OdpovědětVymazat
  6. Povinnost starat se o zdraví i zuby dětí je na rodičích, některé děti mají zuby hrozné. Malá poznámka - otisk dělá v ordinaci lékař, další úkony laborant, konečné úpravy lékař. Dcera je zubní technička, a v našem okolí lidé o zuby dost dbají, dávají za náhrady a protézy dost peněz.

    OdpovědětVymazat
  7. O zubařích bych mohla napsat román, ale takhle krásně bych to nedokázala Tady nezřízeně drazí, stát neposkytne téměř nic - zdarma už vůbec ne Dřív jsme měli všechny zuby, nebyli jsme obézní, neměli jsme alergie na všechno možné.. něco za něco, ale že zrovna zdraví??

    OdpovědětVymazat
  8. Nezapomenu na jednu nádhernou holku, co se mé kamarádce chlubila novými gelovými nehty.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]:Pohádky, horory, příběhy...tam toho je ?

    OdpovědětVymazat
  10. [2]: Martinko, tak nějak si to představuji, obličej, ústa i ruce při podání ruky, jsou prostě vizitka, nějaký předvoj člověka, o člověku říká mnoho

    OdpovědětVymazat
  11. [3]: Zubní lékař a gynekolog je u ženy základ úspěchu a celoživotního zdraví, dokáže mnoho zkazit a mnoho zachránit.

    OdpovědětVymazat
  12. [4]: Je mnoho lidí, kteří implantáty špatně snáší, jsou na ně alergičtí a nebo je nemohou mít vůbec kvůli zaniklé dásni, což je třeba i můj případ.

    OdpovědětVymazat
  13. [5]: Víš , milá Kitty, mě prostě nejde pochopit, proč ve století jaderných energií chodí lidé bez zubů jako ve středověku. Nejde mi pochopit ženu, že se probouzí vedle svého partnera a nevadí jí, že nemá zuby a usmívá se na ní hrůza, běs.

    OdpovědětVymazat
  14. [6]: Já vím, jak to chodí u zubaře, zde je to technicky špatně podané, ale můj soused bojuje i s paní laborantkou, která se chová jako kráva a odmítá vyjít vstříc požadavku, že se jí práce nepodařila, bohužel kazí svojí liknavostí i lidský život. Protože co si budeme povídat, schopná laboratoř je alfa a omega úspěchu

    OdpovědětVymazat
  15. Chudinko, se zlatým zubem celé dětství! Ještě, že se můj syn narodil o pár let později, taky měl uraženou jedničku a několikrát nastavovanou, ale vždy bíle!

    OdpovědětVymazat
  16. No, já jich mám v puse taky poskrovnu a můžu si za to sama svým obřím strachem ze zubařů. Ale nikdo to nepozná, protože mám náhradu. Je dobrá tak na půl. Kdo to neví, že ji mám, ten nic nepozná. Ale musím ji usměrňovat lepidlem.   

    OdpovědětVymazat
  17. [12]: Možná je to tím, že se jedná o hodně drahou záležitost, Simi.

    OdpovědětVymazat
  18. Jestli to nebude taky tím, že se sem dostala ta bohatá víla Zuběnka? Dnes je to bohužel všechno o penězích.

    OdpovědětVymazat
  19. Sakra, jdu na prevenci pozítří...a moc se mi tam nechce. Druhorozený byl dneska a byl pochválen. Ještě žádný kaz a hygiena prý skvělá...taky mu cáluju jednou za rok dentální hygienu... hygienička má hezký modrý oči...

    OdpovědětVymazat
  20. Od té doby, co si i "státní" zubaři účtují 700 za jednu obyčejnou plombu (aspoň u nás na středisku) to hromada lidí bere jako čistě volitelnou věc. Když má navíc plný stav a otvírací dobu "zkrouhne" skrz mateřství do 12 hodin, je úkol nacpat se tam vážně dost zajímavý :) .

    OdpovědětVymazat
  21. Pohádka o víle Zuběnce se mi líbila:)Taky nechápu,že někdo chodí dobrovolně bez zubů a že si s tím nenechá něco udělat.Být i částečně bez zubů nějaký čas musí být přece tak strašně omezující!Je to ale i o něčem jiném.Zubařů je málo,ti opravdu dobří,co udělají nové zuby za 1-2 dny jsou hlavně v Praze.Zubaři,co mají už svoji klienty nechtějí brát nikoho nového.Každý zubař to má nastavené jinak-někde se neplatí,někde jen něco,jinde je to pálka za jedinou plombu,i když s garancí záruky nebo příp.další opravou zdarma.Děti se dneska cpou samým sladkým,pijou sladké limonády a když s nimi rodiče sami nejdou k zubaři,tak je to každému jedno.Je to na každém jak si to udělá,ale člověk se prostě musí snažit:)

    OdpovědětVymazat
  22. [9]: Kašlou na to, protože chytli nějakou virózu?

    OdpovědětVymazat
  23. Jak to bylo si nepamatuji. Zato mám pocit, že těch zkažených zubů u malých dětí je nějak moc - a to i když se člověk snaží nedávat sladké, dětem zuby čistit, dudlík třeba nikdy neměly - pořád to s holkami řešíme, kde děláme chybu... ty první zoubky jsou opravdu u spousty dětí hodně vykažené... a jak pak mají vydržet dlouho ty další... vůbec neznám snad člověka, který by neměl někdy problém se zuby...

    OdpovědětVymazat
  24. Tady je to opravdu o velkých penězích (cena jednoho implantátu se pohybuje kolem € 1500, nejsou výjimkou ani částky vyšší). Já jsem měla vždy docela hoňky si udržet zuby ve stavu, abych se nemusela stydět otevřít pusu. Prostě mi nebylo shůry dáno. S klukama chodím od prvních zoubků pravidelně na kontroly a zatím se nám to vyplácí.

    OdpovědětVymazat
  25. Snímací zubní náhradu t.zv.klapačku platí pojišťovna, každé tři roky přispívá na novou. Kdo nemá na implantáty či je nesnáší, má tuto možnost...   

    OdpovědětVymazat
  26.    ten obrázek mě fakt dostal

    OdpovědětVymazat
  27. [8]: ...moje nebožka maminka říkala...NAHOŘE HUI, DOLE FUJ

    OdpovědětVymazat
  28. [15]: Lotty, bylo to potupné a jako holka jsem to blbě nesla, chodit se zlatým zubem, hnus.

    OdpovědětVymazat
  29. [16]:Renátko...že mi máme z těch zubařů takovýho bobra, myslím tím nás zdravotníky, celkově jsem takoví poserové s kytkou   

    OdpovědětVymazat
  30. [18]:... no s tím moc nesouhlasím, existují i levnější protetické výrobky, než mi nandali keramiku, měla jsem pryskyřici a nikdo to nepoznal, zásadní rozdíl byl v penězích a trvanlivosti

    OdpovědětVymazat
  31. [19]: Všechno se to vrátí...tady skutečně platí, jak zaseješ, tak sklidíš..   

    OdpovědětVymazat
  32. [22]:D.D....to je ovšem hodně smutný příběh...lidé chtějí demokracii, nevědí si s ní rady, je pro ně lepší diktát, sice nadávají, ale za stádnost plnou příkazů jsou na vrcholu blaha.

    OdpovědětVymazat
  33. [23]: Proto jsem napsala to porovnání, dříve bylo skutečně málo možností, nebylo nic moderního a přesto nebo právě proto bylo lidstvo daleko zdravější a dle mého i hezčí.

    OdpovědětVymazat
  34. [24]:... a tady je prevence zadarmo a stejně lidé nechodí...smutné

    OdpovědětVymazat
  35. [32]: Neboj, aspoň 2 zuby vždy zůstanou u dvouzubce trojdílného (bylinka).

    OdpovědětVymazat
  36. [34]: A máš to ZA-DAR-MO! To byla dřív reklama.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.