neděle 29. ledna 2017

Ještě jíme zdravě ???...

....blíží se konec ledna a jak jste na tom se svými představami o změně a odlehčení jídelníčku ? Už se po třech týdnech nemůžete podívat na zeleninu, ani na ovoce ?
Přicházím s nabídkou velice kvalitní svačiny , v létě po vychlazení i skvělého letního oběda. Poprvé jsem měla tento špičkový salát u své švagrové a od té doby ho připravuji velice často, několikrát i na párty a vždy zmizel mezi prvními.

POLNÍČKOVÝ SALÁT S OVOCEM

1 balení polníčku / vždy čerstvý a kvalitní lze zakoupit v Lidlu /
1 bílý jogurt / pokud chcete redukovat, s tukem do 2,5 % /
ovoce podle sezóny / vynikající je banán a pak cokoliv, co máte rádi, v létě borůvky, jahody, maliny /
med nebo javorový sirup / skvělý je čekankový sirup /
vlašské ořechy


Příprava je jednoduchá, na hluboký talíř nebo mísu narovnáme polníček, navrstvíme jogurt, dále přikrájíme ovoce.
Posypeme ořechy a zakapeme medem nebo sirupem.
Fantazii se meze nekladou, chutě se skvěle naváží a nemusíte se vůbec bát spojení polníčku s ovocem.
Polníček.... že jste o něm ještě nikdy neslyšeli? Ani se tomu nedá moc divit, nejedná se zrovna o běžně známý druh zeleniny. Také jen zlomek lidí ví, že se jedná o salát. Avšak obyčejný salát to přesto není.Jeho listy jsou šťavnatější a mají vyšší nutriční hodnotu než běžně rozšířený hlávkový salát. Polníček normálně obsahuje vysoké množství vitamínu C, provitamínu A a v neposlední řadě také vitamíny skupiny B. Z dalších látek zahrnuje vitamín E, dále kyselinu listovou, rutin, ale také látky jako fosfor, vápník a jiné. Jeho význam je stěžejní pro jedince s onemocněním ledvin. V polníčku se skrývá velké množství vitamínu C, dokonce více než v citronech, vitamíny A a E, kyselina listová, betakaroten, minerály zastupují železo, draslík, hořčík, vápník. / info jsem čerpala na skvělých stránkách o sezónních potravinách /
Přeji vám dobrou chuť a nevzdávejte to na cestě za lepším stravováním.



20 komentářů:

  1. Na léto bych ho brala. I když vzpomínám na jogurt, který kdysi dávno chutnal úplně jinak. Když jsem si loni koupila propagovaný jihočeský stoprocentně ze živé kultury, připomněl mi tu chuť dávného jogurtu, ale už mi nechutnal.

    OdpovědětVymazat
  2. Simi, bezva článek, takových více!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já patřím k tomu zlomku lidí

    OdpovědětVymazat
  4. Blbě, pořád jím, i když bych neměla

    OdpovědětVymazat
  5. V týdnu vyzkouším. Jen mi chvilku trvalo, než jsem si porovnala názvy a zjistila, co je polníček. A ty určitě vyzkoušej (až pojedeš na jih) salát "mare e orto". Je to chobotnice s polníčkem (polpo e valeriana), olivovým olejem, červeným pepřem a nevím ještě čím + sladkokyselá zálivka. Někde do toho míchají i slávky.

    OdpovědětVymazat
  6. Něco podobného vyrábím taky, jen bez polníčku a jogurtu. Takže je to vlastně úplně jiný šálek kávy, nebo spíš salátu, ale i tak ho nikdy nemám dost .

    OdpovědětVymazat
  7. Simčo, hned na začátku článku jsem s napětím  čekala s jakou kvalitní nabídkou přicházíš. Okamžitě mi naskočila scéna z filmu Pelíšky, kde J. Dušek přichází s nabídkou kvalitního sexu Ty s polníčkem. Musím se přiznat, že moje stravování není asi to nejzdravější, ale ovocné nebo zeleninové saláty občas také jím, ovšem jitrnicí nepohrdnu Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Polníček znám, ale spíš v kombinaci s olivami a italským sýrem - což je také mňamka. Určitě vyzkouším tvou ovocnou variantu.

    OdpovědětVymazat
  9. No to víš, že stále zdravě    Polníček mám moc ráda, ale když jsem dostala jídelníček, jak mám jíst, tak mi nedoporučovali kombinovat ovoce se zeleninou , tak teď nevím     

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Kdysi dávno všechno chutnalo jinak, někdy i život

    OdpovědětVymazat
  11. [4]: Ano, je nesmírně variabilní a dá se se skoro se vším a navíc je nesmírně dekorativní

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Jani...ale já to pochopila       

    OdpovědětVymazat
  13. Představy  o odlehčení mám, ale skutek zatím utek. Saláty mám moc ráda, většinou pozměním stravu zhruba od konce února.

    OdpovědětVymazat
  14. Hmmm, salát vypadá velice lákavě, Simi, takhle zdravě bych asi dokázala jíst.

    OdpovědětVymazat
  15. Olalá! To vypadá úžasně! Zkusím, ale bez ořechů, ty nesmím :)

    OdpovědětVymazat
  16. Polníček mám ráda, taky si ho vždy kupuji v Lidlu. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za tip. Zde "na Moravě" moc zdravě nejím, ale hlavně mi chybí motivace pro delší vycházky. Ale náhodou jsem včera koupila čínský zelí a banán, teprve dnes jsem objevila jogurt (datum spotřeby z prosince, ale pro jednou...). Dnes budu mít tedy zeleninovou mňamku podle tebe, ořechy mi zde taky sestra nabídla a ukázala, kde je má. Díky a pěkný úterý

    OdpovědětVymazat
  18. To nevypadá špatně Zkusím a dám vědět co na to říká moje mlsná huba

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.