pátek 20. ledna 2017

Jako ledoborec Krasin...

.... byli jsme ovlivněni ruštinou, byli jsme prolezlí ruským národem. Moje nebožka maminka používal příměr jako ledoborec Krasin pro lidi nebo situace, kdy se někdo neohroženě nebo právě ohroženě až přes mrtvoly , dral dopředu a na překážkách až tak nesešlo.
Naši matičku zemi už pár týdnů svírá nechutný mráz a každý s ním bojujeme podle svých možností. Já soupeřím s ledem a mrazem na jezírku a bodové hodnocení se jevilo 100 : 1. Každý den jsem jezdila rozmrazovat vzduchové hadičky ke kompresoru, pravidelně jsem poskakovala hodinu na mrazu a zaplatila daň z přidané hodnoty... bojuju s tak silným nachlazením, teče mi ze všech možných i nemožných dírek. Abych vůbec byla schopná ty ryby udržet při životě a nenašla je s břichy nahoru, místo pěkných a hodně drahých kozaček jsem na jezírko zakoupila rozmrazovací jednotku, která má termostat. Ten při teplotě 0 stupňů začne topit a udělá na jezírku potřebnou díru pro výměnu kalových plynů.



...no a tady je můj osobní ledoborec na hladině jezírka. Ten komfort, že nemusím každý den osekávat led, měnit přitom troje rukavice a hlavně mi to nesmírně ulevilo zdravotně, nejsem posera s kytkou, ale moje tělesná schránka se začala skutečně bránit.
A co ten skutečný ledoborec... ten byl postaven roku 1917 na zakázku carského námořnictva a je velice profláknutý ....v roce 1928 ztroskotala při návratu ze severního pólu vzducholoď Italia s výpravou Umberta Nobileho. Ledoborec Krasin tuto výpravu zachránil, čímž získal celosvětovou známost a popularitu..
Dnes je Krasin ukotven v Sankt Petěrburgu, kde slouží jako plovoucí muzeum.




....tohle jsou přesně ty momenty, kdy blahořečím za pokrok.
Za okny je nějakých kouzelných - 12 stupňů, užíváme si správnou zimu a já se z ní mohu konečně radovat, můj ledoborec brázdí jezírko, šetří moje zdraví a těch mých patnáct kapříků bude mít větší šanci na přežití.
Přeji vám kouzelný, zmrzlý víkend, přežijte ho ve zdraví....no a když to jinak nepůjde, on se nějaký Krasin objeví, nebojte...

15 komentářů:

  1. 0patrujte se všichni a tobě přeju, abys venku konala obezřetně, když jsi prochlazená. Je to div techniky a zachraňuje tvoje zdraví. Díky lodoborci Krasinovi

    OdpovědětVymazat
  2. Simčo, výraz "ledoborec Krasin" používám i já. Nějak na nás to naše vzdělávání v dobách minulých, zanechalo následky. Také mně uvízla v paměti kniha Františka Běhounka Trosečníci polárního moře, kterou jsem četla ještě na základce a která je stále doma v knihovně. Pro mně tedy Krasin je synonymem toho silného, který pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  3. Už by ty mrazy mohly přestat, umím si představit úplně živě tvoje trable, protože soused naproti nám má taky jezírko, no spíš rybníček a loni na jaře v něm začal chovat ty krásné koi kapry (snad jsem to nezvojtila) tak moc držím palce, tobě i rybám. Snad to ten ledoborec zvládne.

    OdpovědětVymazat
  4. Cérko, Ty si poradíš se vším Rybiček by bylo škoda, hezky ses o ně postarala i kozačky si oželela

    OdpovědětVymazat
  5. Přeji rychlé překonání nachlazení. Někdy je dobré mít vedle sebe, spíše před sebou, takového člověčího Krasina. Můj muž mi vždy při zimních procházkách vyšlapával cestu, likvidoval technické problémy.

    OdpovědětVymazat
  6. Ledoborce Krasina by bývali potřebovali v jižní Itálii kde napadlo přes 2 metry sněhu a lavina pohřbila hotel Nebylo možné se tam normálními, i když na sníh vybavenými prostředky dostat.

    OdpovědětVymazat
  7. Hodně zdraví, a je fajn že nemusíte osekávat jezírko

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrá fotoreportáž: aspoň už vím, co si mám pod tím rozmrazovátkem představit.

    OdpovědětVymazat
  9. Simčo, přeju brzké uzdravení. U nás je jezírko zamrzlé, ale přesto věřím, že to rybičky zvládnou   

    OdpovědětVymazat
  10. Máš úchvatný výhľad od jazierka

    OdpovědětVymazat
  11. Simčo, tak než přijít o zdraví, to je lepší pořídit ledoborec     

    OdpovědětVymazat
  12. Věřím, že jsi kozačky ráda oželela, Simi.

    OdpovědětVymazat
  13. To jsou vymoženosti. ty už jsi jezírkový odborník. nedávno jsi začala se zahradou a už z ní máš tak krásné království. Tak ať se daří rybičkám a také ať se brzy uzdravíš.

    OdpovědětVymazat
  14. Ty bláho, nevím,jestli bych tohle dala. Myslím to každodenní rozmrazování jezírka vlastními silami. Ještě, že existují komfortní pomocníci Jsi třída

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.