čtvrtek 11. června 2020

35 + 50 = 850 ...


Opět jedu na vlně  - první infarkt = vodní kaskáda. Druhý infarkt = bourací práce. Dlouhodobý pobyt v LDN = rok jsem neměla dovolenou.
Tudíž náš pobyt s dcerou ve Špindlerově Mlýně přišel včas.

- má dcera chodila celou prohlídku na zámku Sychrov s obrovskou taškou. Jen já jsem ze všech zúčastněných věděla, že si za boha nechce nechat počítač s důležitými daty v autě. / že by účty na Kajmanských ostrovech ?? /
Chodila s tou objemnou kabelou mezi exponáty a při pohledu na ní, jsem pokaždé vyprskla smíchy.
Vypadala jako agent s teplou vodou, který si přišel pro kávový servis z míšeňského porcelánu.
- 35 korun českých stála káva. 50 korun českých stály dva kopečky zmrzliny a jedna neperlivá voda.
Paní prodavačka se zaučovala, dva kopečky zmrzliny jí třikrát spadly. Prostě jí nešly do kopečka ! Nedokázala zapnout kávovar, smířila jsem se tedy s instantní kávou. Neperlivá voda jí dvakrát upadla pod pult, při otevření už perlila jako šampus. Všechny tři položky se snažila nejdříve spočítat hlavou, bez úspěchu.  Pomohla si na kalkulačce a jako bonus mi vyjela pokladní lístek na 850 korun českých. Celý můj nákup ukončila slovy, že se na to může v*srat ...
- průvodkyně nám všem sdělila, že roušky nejsou povinné. Na začátku ji měla polovina lidí, na konci nikdo. Fotografování jsme měli slíbené na výzvu před speciálními pokoji, s úsměvem na líci nám průvodkyně prohodila povolení před posledními dveřmi. A tak si všichni vyfotili kliku na zámku Sychrov, pro sichra :-)
- blízko oranžerie při procházce dlouhou kaštanovou alejí mé dceři vypadl mobilní telefon do jediné louže v horizontu deseti kilometrů. Nechápala jsem nikdy lidi, co si cpou mobil do kapsy.
Ale držím ústa, kdo chce kam, nosí mobil v kapse, že ...
-  na baru jsem si dala dva vychlazené dvanáctistupňové Budvary. V noci jsem se ve snu vášnivě líbala s Ivanem Trojanem, měl na hlavě  kohouta jako v novém filmu Bourák a příšerně slintal.
Ráno jsem se probudila celá oslintaná a svedla to na sílu horského vzduchu.
-  po vlně rozvolnění jsem hořela nedočkavostí, jak bude vypadat takový švédský stůl v hotelu.
Vypadal skvěle, bohatě a jedinou mou povinností jako u všech hotelových hostů a nocležníků bylo, mít svou vlastní vidličku.. A tak jsem poletovala jako motýl z buchty na buchtu, z nivy na eidam, ze šunky na mortadelu a vždy se svou vidličkou.
- při výšlapu na hrad Pecka, jsem proklínala šílené stoupání krpálu a přemítala o nutnosti totální endoprotézy kyčelního kloubu. Předběhl nás manželský pár zhruba ve věku 80 plus nebo mínus. Svižný krokem, raz dva, jedna hůlka, druhá hůlka. Táži se, kde je spravedlnost ?
- cestou na přehradu ve Špindlu jsme hrály hru Zajíček v své jamce. Bylo po vydatném dešti, takže všechna kolem jedoucí auta se musela vyhýbat loužím, abychom nebyly totálně durch.
To, že vede podél řeky příjemná, nenucená cesta jsem se dověděla, když jsem ze zákopu dohrála na ubláceného zajíčka bez jamky. 
- dcera mne pozvala na dezert do nóbl zařízení. Obsluhoval nás číšník jako přes kopírák podobný hokejovému borci Jaroslavu Bednářovi, hrajícímu jako levé i pravé křídlo. / pro hokejové laiky, prosím, ty křídla nehrál dohromady ! / Dotyčný mi poradil laskominu.
Uprostřed obrovského hlubokého talíře se styděl jeden kopeček domácí meruňkové zmrzliny, plavající v přesnídávce pro kojence, doplněné dvěma mikrotečkami smetany.
Ukázka vysoké gastronomie stála 160 korun českých a já si přepočítala, že by za to bylo kilo a půl kuřecích řízků.  Pozvi svého vidláka na dezert !

Máme se bát do hotelů, máme se bát cestovat ?  Kdepak, když si vezmeme mustr od Homolků, jsou nám  české hory, háje a luhy příznivě nakloněny a skoro bez roušky.
Zdraví Heduš Homolková. / jo a neříkejte, prosím, proč v noci slintám :-) /














41 komentářů:

  1. Simi, tvůj zážitek s prodavačkou mi připomněl podobný, kdy se ukázalo pro prodavače nepřekonatelným problémem spočitat cenu dvou piv a jedné turistické známky. Musela jsem si to sečíst sama...
    měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo by se říct... nakupujte u odborníků, že :-)

      Vymazat
  2. Myslel jsem, že podle barevného semaforu ministerstva zahraničí jsou sice rakouské a slovenské stoly již povoleny, ale ty švédské ještě ne :-). Mimochodem - snad se nebudeš zlobit, když se něco podobného objeví v příštích Nedělních miniglosách :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už jsou povoleny oficiálně i ty švédské, sice od pondělka, přiznávám, u nás v hotelu byly maličko napřed.
      A na miniglosy se těším, neví, proč bych se měla zlobit, já má svou vidličku :-)

      Vymazat
  3. Ve skrze povedený zájezd!!!
    Pobavila jsem se, Simi!
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A účastníci zájezdu dorazili ve zdraví a bavili se také.
      Vždy mezi dešti vylezlo sluníčko a co víc si na horách přát.

      Vymazat
  4. Takový typicky český zájezd. Tedy myslím co se týče služeb. Za ty tři měsíce nějak pracovníci zapomněli pracovat. Nebo ti zkušení byli propuštění a teď nahonem nasháněli nové, nezapracované. Ta laskomina mi připomněla jak jsem si dala na Dobříši domácí jablkový závin s vanilkovým přelivem. Namlsaná z Rakous jsem obdržela titěrný proužek rozmočeného štrůdlu politý zdrcnutým vanilkovým pudinkem.... cena? 95 Kč.... Zlatý Rakousy se štrůdlem přes celej talíř, který jako ostrov ční z delikátní vanilkové lahůdky. To vše za 3,50 € ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si dala skvostný vařící štrůdl na hradě Střekově, fakt delikatesa, peče ho tam starší dáma a šlehá šlehačku ručně.
      A rakouský jsem ještě neměla, mňam, slintám :-) :-)

      Vymazat
  5. Ano, potvrzuji, že vede cesta k přehradě ve Špindlu nejen silnicí. :-)
    Ale myslím, že i přes nějakou tu peripetii sis to s dcerou užila. Kdyby bylo vše naprosto a dokonale OK, tak by Tvůj příspěvek neměl říz. :-)
    Hezký den, Simi!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám v životě vždy vyvážené, od každého kousek, nějaké to koření na zpestření a ve výsledku bývá i sranda.
      Ta cesta lesem je daleko příjemnější než to poskakování u silnice, ale pro příště už vím.

      Vymazat
  6. Určitě jste si s dcerou i přes některé nedostatky zájezd užily. :-)
    Když vidím v televizi načančanou porci velikosti dvou soust na obrovském talíři, tak si říkám, že bych se musela jít někam dojíst. ;-)
    Měj krásný víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem bagoun, potřebuji k uspokojení hodně a jeden kopeček zmrzliny to fakt není, ani jako dezert. Přesně, přidala bych krajíc se sádlem :-)

      Vymazat
  7. To je nádhera. Ty dokážeš ze všeho vytěžit maximum a pobavit i z nesnází a lapálií. Tuto oblast jsem navštívila jako dítko s rodiči a tedy si už vůbec nic nepamatuji. Vysoká gastronomie, to je prostě umění a ty ho neumíš docenit. :-D
    Také mi kdysi předložili něco podobného, měl to být předkrm k hlavnímu jídlu na které jsme čekali hodinu a půl. talíř 30 cm v průměru, na něm 3 průsvitné plátky salátové okurky v délce 8 cm posypané nějakým v kořením, 2 kapary, přes celý talíř šmouha z balzamika a jedna desetinka krajičku chlena. Ale udělaly jste si holky krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neumím to docenit, máš pravdu. :-)
      Na druhou stranu jsme den předtím byly ve výborné restauraci a skvěle jsme se najedly za stejné peníze.
      To, že někdo udělá domácí zmrzlinu není umění, větší je to za ty prachy udat !

      Vymazat
  8. Musel to být moc krásný zážitek plný všech barev duhy, včetně meruňkové očividně :-) Jen tedy chudák paní prodavačka! Nechtěla bych být na jejím místě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, paní byla už hodně zralá žena a maličko to měla na praku, nechtěla bych večer po ní sčítat uzávěrku :-)

      Vymazat
  9. No Simonko, ty zase když píšeš,tak já mám smíchy poprskanou klávesnici .-.-.😁😁😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A máš i vymetené kouty, Mirečku ... smích léčí a já jsem ráda přispěla k dobré náladě.

      Vymazat
  10. Nebýt různých peripetií, ani bychom si ty výlety neužili.A pak je léta na co vzpomínat. Do dneška si pamatuju, jak jsem málem umřela cestou na Lysou horu. Nemohla jsem dýchat a manžel měl obavu, že mě ponese na hrbu.😃😃
    Přeji ti krásný a pohodový víkend.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to říkám vždy a všude, bude alespoň v důchoďáku nač vzpomínat.
      Život je tak zoufale krátký, tak ho člověk musí užít na plné pecky.

      Vymazat
  11. V tvém podání je vše čtivé.Slečna měla jasno :o), ne každý se narodil za pult. Tvou knihu bych si nadělila s radostí a byla bych zvědavá na spolupráci máma/dcera.
    Hezký víkend přeji. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha, kdyby slečna ? To byla již přezrálá dáma, která si tyhle tři položky fakt mohla sečíst :-) Ale je pravda, každý se za pult nenarodil, vlastním pult už hodně dlouho a řemeslo vymírá, v obchodech je to znát.

      Vymazat
  12. Zámek Sychrov je krásný. Náš prostřední syn se tam ženil, ale nevyšlo to...Několikrát jsme tam byli jen tak se podívat. Interiéry jsou krásné a vždy tam objevím něco nového. Prostě kníže Rohan měl vkus...Film Bourák se točil v našem městě a výběžku. Koukala jsem na jedno natáčení u náměstí. Zrovna tam zpívala nějaká rezatá holka a lidi tancovali na ulici... z názvu výběžku a měst kde se natáčelo sestavili město Šlukdorf.-... dost hrozné!!!. Spojili Šluknov a Varnsdorf...Z bývalé samoobsluhy potravin udělali hernu Titanic... tuším...nápis je tam asi ještě dnes. U Tebe to byl Ivan Trojan ve snu...Hrál tam hlavní roli. No snad ten film někdy uvidím. Manžel ho předem odsoudil, že to bude blbina...ale já jsem zvědavá....
    Na výlety už se také docela těším. loni už jsme toho měli plno procestováno. Letos jen Děčín...Doufejme, že už bude líp a že druhá vlna Covid19 už nepřijde. Záleží hlavně na nás, jak se s tím popereme. Přeji Ti krásné a pohodové letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zámek Sychrov je opravdu nádherně udržovaný, projely jsme za víkend zámek v Jilemnici, hrad Pecka a zámek Hrubý Rohozec a ta úplně první zastávka na zámku Sychrov byla nejhezčí. Ale musím říct, že jsme měly štěstí na průvodce, všude fajn, výklad nenudil, žádná miliarda dat.
      Já mám Ivana Trojana moc ráda a na film se těším.

      Vymazat
  13. Simčo, krásnou dovču jste si s dcerou udělaly. A těch zážitků..., pobavila jsem se. Hotelové snídaně mne baví, také nevím, co bych ochutnala dřív. Jé a místo kopečku zmrzliny za ty prachy bych si radši dala pořádný flák masa. :o)
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je sranda, jak do těch snídaní každý doroste. Já je miluju od nepaměti, v běžném týdnu si lívanečky nedávám, není čas.
      Moje dcera vždy netrpělivě přešlapovala, už už jdeme a teď jsme u snídaně seděly a kecaly dvě hodiny.

      Vymazat
  14. Simči, tak to jste byly v mašem blízkém okolí.No, všude je u nás krásně.Hlavně užívej dokavaď jsi mladá.My s mužem procestovali hodně zemiček a u nás za mlada sjeli skoro všechny řeky na kanoi s partou a tak poznali krásné kraje.Ale stejně miluji nejvíc Český ráj a jezdíme každý týden na výlety, kde jme dlouho nebyli.Martina

    OdpovědětVymazat
  15. K tomu slintání - kdybys byla pes. tak bych ti doporučil vypnout telefon. Pavlovův reflex je holt Pavlovův reflex, s tím nic neuděláš.

    OdpovědětVymazat
  16. Jsem ostuda, v okolí Sychrova jsem dost často, ale na zámku jsem nikdy nebyla. Ale zámecká zahrada, to je jiná, mám to tam moc ráda :).

    OdpovědětVymazat
  17. Fotky máš krásné...a zážitky mají být silné:-))))))
    Na takové se rozhodně nezapomíná.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  18. Restaurace byly teď dlouho zavřené, tak ty ztráty musejí někde dohnat. Je fakt, že v některých platí pravidlo, čím menší porce, tím vyšší cena, ale tak to bylo i před epidemií. Zmrzlinové poháry také můžu, ale takový řízeček přes půl talíře ...
    Určitě jste si dovolenou užily a já se díky tomu pobavila, zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  19. Navštívily jste krásné místo a užily jste se, to je hlavní.😊 Co se služeb týče a především cen, někdy se mi zdá, že bylo zavřeno 3 roky a ne 3 měsíce! I tady se zdražilo, ale už trochu brzdí, když nechtějí mít prázdno. Počty jsou problém, my sekali násobilku jak když bičem mrská, dnes se bere kalkulačka i na 2+2. Za knihu se přimlouvám , to už jsem ti psala. Aspoň malinkou, prosím! 😁

    OdpovědětVymazat
  20. Simi tak tomu říkám dovča jak ná být. Úžasné fotky to dokazuji. A jupí vše se vrací do správných ( nebo spíše obvyklých ) kolejí.Z💙

    OdpovědětVymazat
  21. Blondýnko, díky za připomenutí, na zámku Sychrov jsem už dlouho nebyla. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  22. Dva příklady rozvolnění-vstoupím do obchodu s textilem a první co mi pani prodavačka poradí je sundání roušky z úst,paráda,potom následují potraviny,rouška na půl žerdi mezi nosem a rty,u pokladny mě(asi hádavý pán)upozornil,že si mám roušku natáhnout,na mé argumenty,že i na koupaliště se smí bez roušek se spustila lavina nadávek ve smyslu jestli jsem ministr zdravotnictví,potom něco o gumovém pendreku a pak to zakončil slovy že takové lidi by střílel,jinak fotky jsou krásné,přeji hezký den Alča

    OdpovědětVymazat
  23. To bych si radši dala utopence...:)

    OdpovědětVymazat
  24. Ještě že zrovinka nic nejím a nepiju, asi bych se při salvách smíchu udusila

    OdpovědětVymazat
  25. S tím fotografováním je to už lepší než dřív, ale někde na to kategoricky odmítají přistoupit a neexistuje ani za příplatek, tuto zkušenost jsme měli např. na Červené Lhotě.

    Sychrov znám jen z fotek jako vodní hrad, kdy se vždy ukazuje v pohledu přes vodu. Tvá fotka z parku je pro mě velkým překvapením. Díky.

    OdpovědětVymazat
  26. Že ses o svých nočních radovánkách ráno nepochlubila a musím se smát až měsíc poté..:D

    OdpovědětVymazat
  27. Tvá milovaná, tehdy spící vedle tebe, dcera.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.