úterý 20. srpna 2019

Ježíšku, víš ty ....


že ... přesně do roka a do dne jsem si zopakovala pobyt maminek, babiček a jejich ratolestí.
Po nevšední zkušenosti z minulého roku jsem už nemohla dospat, ale za poslední dva měsíce bych si kus spánku skutečně zasloužila. Představa, že hotel bude napraný uřvanými spratky / věková kategorie 0 - 12 let / od rána do noci, budou se dohadovat, prát, mlátit, trhat si vlasy i oblečení, bude jich nejméně 40 a to jedno mé.
Tedy mé, no, má vnučka, že. Láska je mocná čarodějka, láska k dětem hotová kouzelnice.
Neremcala jsem, nepáchala sebevraždu, nevyhlašovala jsem osobní bankrot, já jsem prostě vyrazila vstříc zážitkům, úchvatným panoramatům krkonošských hor.
Já a Soptíček.
že ... jsem měla jednoznačně největší kufr plný hadrů, o generaci mladší dívenky se mne dotazovaly, kde nakupuji a kombinuji tak kouzelné outfity.
Daleko větší parádnice byla moje vnučka, která již po otevření jednoho očního víčka procedila, že si vezme šaty, když otevřela druhé, bez pardonu oznámila, že do lesa půjde v šatech. S holínkami a pršipláštěm to kompozičně byla kalamita, daleko větší průšvih se jevil domeček pro skřítky.
Postavili jsme se Soptíčkem pro malé lesní tvorečky panelák, ale určitě jsme tím vyřešili bytovou krizi v přilehlých lesních lokalitách. Vlastně si mohou klidně pozvat i příbuzné ze Slovenska, Ukrajiny, možná i Maďarska.
že ... na začátku pobytu jsem měla nejmenší zadnici ze všech dospělých, do kopce jsem vybíhala jako laňka mezi prvními. Bohužel v polovině pobytu jsem pocítila pnutí kolem pasu, podprsenku jsem měla napěchovanou jako v nejvyšším stádiu gravidity.
Paní kuchařka se určitě narodila v Bradavicích, její strava byla fenomenální. Ke snídani lívance, palačinky, domácí buchty, ovesná kaše, k obědu dokonalé krkonošské kyselo, škubánky s mákem, na svačinu šlehaná uherská pěna s teplou houskou, na večeři polévka s domácími nudlemi a kynuté knedlíky s borůvkami a zakysanou smetanou. Při pohledu do zrcadla jsem si přišla hlavně večer nevkusně otylá. Nic na tom nezměnil ani fáborkový závod v lese, kdy jsem přeskakovala švihadlo, běhala s molitanovým míčkem na lžičce, plazila se mezi pařezy.
Cestu domů jsem absolvovala v elasťácích, nic jiného jsem na sebe neoblékla či nedopnula, při koketním úsměvu na místního myslivce jsem tak mocně zatáhla pneumatiku kolem pasu, že jsem se bála, že mi podprsenka vyrazí zuby.
že .... za ten dlouhý boží rok mi vnučka vyrostla a já si i se čtyřmi desítkami dětí v zádech nesmírně odpočinula. Seděla jsem na lavičce, pila kávu, usrkávala domácí bezovou limonádu, spala jsem skoro deset hodin v kuse, dívala se, jak svítí sluníčko, občas zaprší. Netuším, zda je to stářím, hormonální hladinou v normě přechodové, ale necítila jsem stres, pouze klid a uvolnění.
Psychiatr by možná doplnil, že už chybí jen, aby mi od úst odkapávaly sliny :-)
že ... jsi tam byl, milý Ježíšku, s námi.
Při jednom velice zdlouhavém, otravném uspávání jsem na Soptíčka vymyslela léčku. Za oknem nakukuje pan Ježíšek a zapisuje si děti, které nespí. A od toho večera máme svého osobního revizora a kontrolora vždy sebou. Zapisuje si, kdy si neumyjeme ruce po toaletě, kdy Laurince flákneme hrabičkami, když sedíme u táboráku a dva buřty bez chleba jsou málo, když se dožadujeme žvýkačky před večeří. Na dotaz, co takový Ježíšek nosí ráno ke snídani, jsem bezmyšlenkovitě vypustila, že červené tepláky. To jsem ovšem netušila, že hned druhého jitra dorazí v rudém modelu jeden z hotelových hostů a můj Soptíček mu bude chtít okamžitě předat vánoční psaní.
Ježíšku, ty víš, že se dětem nemá lhát a prosím, odpusť mi i ty rudé tepláky ...




Poznámka pod čarou ... svou fotografii dodám až po řádné odtučňovací kůře !!!

43 komentářů:

  1. Simčo, jsi úžasná babička a na přibraná kila se vykašli. Při tvém životním tempu budou za chvilku dole. Tak dobré kuchyni by odolal asi málokdo, navíc s donáškou až pod nos, to se neodmítá ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, zda úžasná, přijdu si normální, ale já jsem žádnou babičku ve svém životě moc nezažila, tak bych přála Sofíkovi, aby nějakou měl.

      Vymazat
  2. Simi, jsi bezvadná babička, takovou pohybovou aktivitu už bych nedala. Ovšem v jídelně bych byla mezi prvními.
    Ta finta s Ježíškem se mi moc líbí, možná se mi bude někdy hodit. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finta s Ježíškem zatím finguje, otázka je, jak dlouho?
      Zatím mne nelimituje tělesná schránka, tak se modlím, abych v podobné kondici zůstala ještě dlouho.

      Vymazat
  3. Simi, ty nikdynezklameš!😀 Takovou ,, babičku,, můžeme Soptíkovi jen závidět!A ještě k tomu je vtipná a sama sebe nebere až tak vážně:-)Asi napíši Ježíškovi,tomu v červených teplácích,aby mu takovou babičku přinesl pod stromeček 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovedeš si představit tu spotřebu vánočního papíru a mašlí než by mne zabalil ?? :-)

      Vymazat
  4. Simi, tvé povídání mne jako vždycky pobavilo. Jen fajn, že jste si to se Soptíčkem užily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, je to přidaná hodnota, osobní zážitek, ukazovat fotky je nuda.

      Vymazat
  5. Tak tohle byla ranní káva i s bonusem! Myslela jsem na vás a jsem moc ráda, že to bylo tak silné a hezké!
    Vymyslela si super fintu, Ježíšek si ty tepláky nepochybně sežene :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je v tom silná emoce, motivace, mělo by to být alespoň maličko hezké.
      aby nám Ježíšek vůbec přišel, když bude řešit, jestli s lampasem nebo bez něj :-)

      Vymazat
  6. S tím tvým přibývajícím věkem to ještě není tak zlë, když sis dokázala při takovém maratonu s tolika dětmi odpočinout. Vnučka bude na takovou dovolenou dlouho spominat. Já bych potřebovala odpočinek potom.:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos to byla skutečně brnkačka, vnučka už je větší, jsme spolu sžité a hlavně, měla spoustu vrstevníků, neměla čas se nudit, to je základ.

      Vymazat
  7. Ten mobil je úplně blbej. Klidně napíše vzpomínat s takovou chybou. Přece zase tak nešišlám.

    OdpovědětVymazat
  8. My jsme takhle jezdívaly několik roků na tzv.Dámskou jízdu. Matky,babičky a dětičky. Zpočátku jen samé holky, ale postupem času i nějaký ten hošík přibyl. Měly jsme zajednanou chatu např. v Krkonoších, v Orlických horách, v Českém ráji a dalších místech. Je pravda, že jsme si vařily samy a taky vymýšlely program. Našlapaly jsme docela dost km i když děti byly hodně malé. Ale moc jsme si to užívaly!
    Takže je mi jasné, že Tvůj pobyt se Sofinkou v Krkonoších byl podobně bezvadný. Červené tepláky mne pobavily :-).
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, díky programu a čtyřikrát denně naservírovanému jídlu, byl to dokonalý ráj.

      Vymazat
  9. Tak pokud bylo k jídlu kyselo a škubánky, tak bych odcházela od stolu hladová. Ani jedno nemohu pozřít. Ovšem ty kynuté borůvkové knedlíky bych žrala ve velkým. Lítat za prťoušema je hodně fyzicky nároční, tahat je na jedné ruce, v druhé vláčet motorku nebo tlačit kočárek (proč sedět v kočárku, když může babika nést, že) honit se za nima když si usmyslej že se rozběhnou zrovna kousek před křížením dvou ulic kam není vidět jestli nejede auto.... ale to všechno znáš. A já chci fotku v rudejch tepkákách! A bez odtučnění!! Ať nejsem sama kdo si připadá jak vorvaň....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky věku Sofinky nemusím běhat, nemusím se honit jako před rokem, je už úplně jinde, vyhraje si s dětmi celé odpoledne, je to diametrálně odlišné než před rokem, byl to neskutečný veget.
      Kdepak, milá Vendy, já mám životní program narýsovaný a ta kila musí dolů, já nechci a nebudu jako vorvaň, jednak se mi to nelíbí a ta kila se mi hnusí. Mám spoustu krásného oblečení a když to pne, je to nechutné.

      Vymazat
  10. Blondýnko, krásně jsem si početla a zasmála. Holky, užily jste si to.

    OdpovědětVymazat
  11. Červené tepláky mě tedy dostaly. Člověk se stane Ježíškem, ani neví jak! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. alespoň vidíš, že být Ježíškem není až taková dřina :-)

      Vymazat
  12. Děvčátka, krásně jste si to užila. A jak tě znám (s tvojí vůlí), kila budou fuč natotata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že se seknu, protože bych nerada vypadala jako před lety, hlavně se mi to oteklé tělo hnusí :-)

      Vymazat
  13. Simi, jsem ráda, že jsi ve formě. V neděli v cukrarne aspoň nebudeme mít výčitky svědomí. V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tebou jsem měla někdy nějaké špatné svědomí ???? :-)

      Vymazat
  14. Tedy,nevím, ale připomíná mi to Benecko a chatu tuším Barborku, kde jsme před léty strávili krásnou dovču. A i tehdy tam byli rodičové s ratolestmi. A i jídlo bylo náramné, tak se nedivím, že ti chutnalo. No,co, užila jsi si s vnučkou krásný pobyt a kila sem kila tam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, milá cestovatelko, je to Benecko a dnes se hotel jmenuje Bára. Je vysloveně Babyfriendly, tudíž jen pro rodiny s dětmi, normální by se tam zbláznili. Já osobně bych tam na rekreaci nejela, byť je to dokonalé, ale když tam nejsi s děckem, je to kalamita.
      Užila, ale kila musí dolů, je to můj životní program, já jsem zhubla 35kg a nemohu si dovolit to zase nabrat. Přestala bych si sama sebe vážit.

      Vymazat
  15. Vypadá to všechno náramně! Chata, okolí, holčičky i jídlo! Myslím že bych snědla všechno, kila se shodí, ale kdy budeš mít zas to štěstí že ti někdo bude takhle náramně dobře vařit? :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní kuchařka vařila osm let v Itálii, takže česká klasika byla doladěná o geniální italskou !!!

      Vymazat
  16. Jé, s domečkem pro skřítky jste mi holky udělaly radost! :D
    Taky po dovolené nemůžu ledasco dopnout, ale já to dám, my to dáme! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Procházkovic, já jsem šílený diletant, každý rok to pohnojím a postavím obrovský panelák, musím své megalomanství potlačit.

    OdpovědětVymazat
  18. Život není spravedlivý, mně vždycky naroste jenom BŘICHO, prsa žádný...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to nespornou výhodu, po zhubnutí ti nikde nevisí pytlíky od mouky a nic si nemusíš rulovat !!

      Vymazat
  19. Roste ti vnučka, roste do krásy :-) Myslím, že jednou poblázní hlavu nejednomu spolužákovi :-)

    A co se odtučňovacích kúr týče - hlavně že sis užila ty knedlíky! Vypadají báječně a odpírat si je, to by určitě nestálo za to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnučka roste a já jsem moc ráda, že nejsem ten, který bude dozorovat s kulometem :-)
      Všechno jídlo bylo luxusní, poctivé a já prostě miluji sladké, tragédie!

      Vymazat
  20. Simčo, moc jsem se pobavila a vůbec Ti "nezávidím".(No jasně, že závidím.) Máš skvělou roli (babička) a zhostila ses jí s veškerou vervou. Soptíček Tě miluje a ty zase jí. Ne vždy je pouto tak silné, ale vy jste spolu úžasní parťáci. Těším se na další vaše zážitky. A ta výborná kuchyně..., to je za trest, co?
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  21. Letos jsem se nemusela moc snažit, naopak jsem zevlovala, odpočívala a žrala, vše běželo samospádem, Sofinka a já jsme sehraný tým, už se nepotím, když se navzájem hlídáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zjistila jsem, že ŽÁDNÝ deodorant bez hliníku nefunguje...!

      Vymazat
    2. Toto zjištění jsem učinila již na Madeiře a od té doby používám hliník.
      Je to špatně, vím to, ale pokud člověk žije mezi lidmi, musí se o sebe starat, třeba blbě, ale je to povinnost.
      Moje ekologicky založená dcera, tvrdí, že po určité době to funguje, ale musíš být trpělivá. Je fakt, že ona nežere maso, tak tolik nevylučuje a smrdí jako masožravci.

      Vymazat
    3. Chtěla jsem napsat nesmrdí jako masožravci !!!

      Vymazat
  22. Ještěže jsou takové super odhodlané "babky" jako jsi ty a jsou ochotny pro své úžasné dětičky jít i za svoje hranice- skoro všeho :o).
    Princeznička má prostě štěstí a ty zase budeš mít vzpomínky, které vážně stojí za tu odtučňovací kůru a nějakou tu dobře myšlenou lest i s Ježíškem v létě...
    Simi, měj se fajn a užívej aspoň občas volných letních dní jakkoliv.

    OdpovědětVymazat
  23. 10 hodin spánku a vstávání o půl desáté, na to jsem si teď také rychle zvykl, procitnutí z blížícího se pracovního kolotoče bude kruté.

    Myslím ale, že by to chtělo ještě jedno vnouče. Máme dvě a někdy si vyhrají i sama.

    OdpovědětVymazat

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE.